Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat
No menu items!

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

A 22 méteres, Aldabra nevű jacht Dmitrij Mazepin, egy műtrágyagyártó vállalat milliárdos tulajdonosa és a korábbi Forma-1-es pilóta, Nyikita Mazepin édesapja tulajdonában van – írja a Guardian.

A hajó, amelynek értéke állítólag 700 ezer és 1 millió euró között van, Olbia kikötőjében állomásozott, és márciusban foglalták le, amikor Mazepin felkerült a szankciós listára az ukrajnai orosz invázió kezdetét követő hetekben.

Dmitrij Mazepin. Fotó: Wikipedia

Ott is maradt egészen júniusig, ám a jacht órákkal azelőtt eltűnt, hogy hivatalosan is megerősítették volna, hogy Mazepiné.

Mazepin tudta, hogy rajta van a listán, de sikerült kihasználnia azt az időszakot, amikor azon dolgoztunk, hogy megállapítsuk, hogy a hajó az övé, mivel a tulajdonosi láncot kellett vizsgálnunk” – mondta a szardíniai pénzügyi rendőrség egyik forrása. “Éppen azon voltunk, hogy megerősítsük [a tulajdonjogot], amikor elvitték“.

A rendőrség szerint Mazepin egy külföldi céget bérelt fel, amely pedig egy szardíniai kapitányt bérelt fel, hogy a jachtot elszállítsa Olaszországból.

A Carlo Lazzari, az olbiai pénzügyi rendőrség csoportparancsnoka által vezetett vizsgálat megállapította, hogy a jacht megállt a tunéziai Biserta kis kikötőjében, de jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

A rendőrség szerint a Mazepin, a hajóút szervezésében részt vevő cég és a kapitány - aki azt állította, hogy nem tudta, hogy a hajó az oligarcha tulajdona - egyaránt 500 ezer euróig terjedő bírságra számíthat a hajó Olaszországból való illegális elszállítása miatt.

Ez az első olyan eset Olaszországban, amikor egy orosznak, akinek az országban befagyasztott vagyona van, sikerült kijátszania az uniós szankciókat.

Ez a jacht korábban még Szardíniát sem hagyta el” – mondta a rendőrségi forrás. “Tehát látható egy olyan hozzáállás, amely nyilvánvalóan arra irányult, hogy kivonják a szabályok alól“.

Egy Mazepin tulajdonában lévő szardíniai villa is szerepel az orosz tulajdonban lévő vagyonok között, amelyeket a szigeten – amely az ukrajnai háború előtt az oligarchák kedvelt célpontja volt – befagyasztottak. Mazepin a Rocky Ram nevű villát Carlo De Benedetti olasz üzletembertől, a La Repubblica újság korábbi tulajdonosától vásárolta.

A Szardínián lefoglalt vagyontárgyak között szerepel egy 600 ezer eurós, golyó- és robbanásálló luxusautó is, amely Aliser Uszmanovnak, az Arsenal labdarúgóklub korábbi részvényesének a tulajdona.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Az Euro 7 bevezetése tönkreteheti az európai autógyártást

Az új uniós kibocsátási szabvány a tervek szerint szigorúbb szabályok és ellenőrzések elfogadására kötelezi a gyártókat. Az autógyárak azonban nem tartják ezt megvalósíthatónak, és "ellátási és termelési szűk keresztmetszetekre" figyelmeztetnek.

Németországban a nők keresete jócskán elmarad a férfiakétól

Németországban 18 százalékot tesz ki a nemek közötti bérrés, a nők csaknem ötödével keresnek kevesebbet, mint a férfiak - mutatta ki egy friss felmérés.

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Hírek

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom