Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat
No menu items!

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

A 22 méteres, Aldabra nevű jacht Dmitrij Mazepin, egy műtrágyagyártó vállalat milliárdos tulajdonosa és a korábbi Forma-1-es pilóta, Nyikita Mazepin édesapja tulajdonában van – írja a Guardian.

A hajó, amelynek értéke állítólag 700 ezer és 1 millió euró között van, Olbia kikötőjében állomásozott, és márciusban foglalták le, amikor Mazepin felkerült a szankciós listára az ukrajnai orosz invázió kezdetét követő hetekben.

Dmitrij Mazepin. Fotó: Wikipedia

Ott is maradt egészen júniusig, ám a jacht órákkal azelőtt eltűnt, hogy hivatalosan is megerősítették volna, hogy Mazepiné.

Mazepin tudta, hogy rajta van a listán, de sikerült kihasználnia azt az időszakot, amikor azon dolgoztunk, hogy megállapítsuk, hogy a hajó az övé, mivel a tulajdonosi láncot kellett vizsgálnunk” – mondta a szardíniai pénzügyi rendőrség egyik forrása. “Éppen azon voltunk, hogy megerősítsük [a tulajdonjogot], amikor elvitték“.

A rendőrség szerint Mazepin egy külföldi céget bérelt fel, amely pedig egy szardíniai kapitányt bérelt fel, hogy a jachtot elszállítsa Olaszországból.

A Carlo Lazzari, az olbiai pénzügyi rendőrség csoportparancsnoka által vezetett vizsgálat megállapította, hogy a jacht megállt a tunéziai Biserta kis kikötőjében, de jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

A rendőrség szerint a Mazepin, a hajóút szervezésében részt vevő cég és a kapitány - aki azt állította, hogy nem tudta, hogy a hajó az oligarcha tulajdona - egyaránt 500 ezer euróig terjedő bírságra számíthat a hajó Olaszországból való illegális elszállítása miatt.

Ez az első olyan eset Olaszországban, amikor egy orosznak, akinek az országban befagyasztott vagyona van, sikerült kijátszania az uniós szankciókat.

Ez a jacht korábban még Szardíniát sem hagyta el” – mondta a rendőrségi forrás. “Tehát látható egy olyan hozzáállás, amely nyilvánvalóan arra irányult, hogy kivonják a szabályok alól“.

Egy Mazepin tulajdonában lévő szardíniai villa is szerepel az orosz tulajdonban lévő vagyonok között, amelyeket a szigeten – amely az ukrajnai háború előtt az oligarchák kedvelt célpontja volt – befagyasztottak. Mazepin a Rocky Ram nevű villát Carlo De Benedetti olasz üzletembertől, a La Repubblica újság korábbi tulajdonosától vásárolta.

A Szardínián lefoglalt vagyontárgyak között szerepel egy 600 ezer eurós, golyó- és robbanásálló luxusautó is, amely Aliser Uszmanovnak, az Arsenal labdarúgóklub korábbi részvényesének a tulajdona.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új rekordon zárt a BUX – nyerő az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

Volánbusz: kétnapos sztrájk lesz – elégséges szolgáltatások

A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól.

Győztünk: újabb 2 százalékponttal csökkent az infláció

A bérek és a fizetések vásárlóerejének folyamatos növekedése megnyitja az utat a fogyasztás bővülése,.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.