Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat
No menu items!

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

A 22 méteres, Aldabra nevű jacht Dmitrij Mazepin, egy műtrágyagyártó vállalat milliárdos tulajdonosa és a korábbi Forma-1-es pilóta, Nyikita Mazepin édesapja tulajdonában van – írja a Guardian.

A hajó, amelynek értéke állítólag 700 ezer és 1 millió euró között van, Olbia kikötőjében állomásozott, és márciusban foglalták le, amikor Mazepin felkerült a szankciós listára az ukrajnai orosz invázió kezdetét követő hetekben.

Dmitrij Mazepin. Fotó: Wikipedia

Ott is maradt egészen júniusig, ám a jacht órákkal azelőtt eltűnt, hogy hivatalosan is megerősítették volna, hogy Mazepiné.

Mazepin tudta, hogy rajta van a listán, de sikerült kihasználnia azt az időszakot, amikor azon dolgoztunk, hogy megállapítsuk, hogy a hajó az övé, mivel a tulajdonosi láncot kellett vizsgálnunk” – mondta a szardíniai pénzügyi rendőrség egyik forrása. “Éppen azon voltunk, hogy megerősítsük [a tulajdonjogot], amikor elvitték“.

A rendőrség szerint Mazepin egy külföldi céget bérelt fel, amely pedig egy szardíniai kapitányt bérelt fel, hogy a jachtot elszállítsa Olaszországból.

A Carlo Lazzari, az olbiai pénzügyi rendőrség csoportparancsnoka által vezetett vizsgálat megállapította, hogy a jacht megállt a tunéziai Biserta kis kikötőjében, de jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

A rendőrség szerint a Mazepin, a hajóút szervezésében részt vevő cég és a kapitány - aki azt állította, hogy nem tudta, hogy a hajó az oligarcha tulajdona - egyaránt 500 ezer euróig terjedő bírságra számíthat a hajó Olaszországból való illegális elszállítása miatt.

Ez az első olyan eset Olaszországban, amikor egy orosznak, akinek az országban befagyasztott vagyona van, sikerült kijátszania az uniós szankciókat.

Ez a jacht korábban még Szardíniát sem hagyta el” – mondta a rendőrségi forrás. “Tehát látható egy olyan hozzáállás, amely nyilvánvalóan arra irányult, hogy kivonják a szabályok alól“.

Egy Mazepin tulajdonában lévő szardíniai villa is szerepel az orosz tulajdonban lévő vagyonok között, amelyeket a szigeten – amely az ukrajnai háború előtt az oligarchák kedvelt célpontja volt – befagyasztottak. Mazepin a Rocky Ram nevű villát Carlo De Benedetti olasz üzletembertől, a La Repubblica újság korábbi tulajdonosától vásárolta.

A Szardínián lefoglalt vagyontárgyak között szerepel egy 600 ezer eurós, golyó- és robbanásálló luxusautó is, amely Aliser Uszmanovnak, az Arsenal labdarúgóklub korábbi részvényesének a tulajdona.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.