Kezdőlap Agrár A génmódosított növények sem érnek az égig: az USA-ban is jön a...
No menu items!

A génmódosított növények sem érnek az égig: az USA-ban is jön a szabályozás

Már az USA-ban is kötelező lesz a génmódosított növények és élelmiszerek (GMO-k) megjelölése. Az új helyzet tovább segítheti a fogyasztók tisztánlátását.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma új iránymutatásokat javasol azon élelmiszerek címkézésére, amelyek genetikailag módosított összetevőket tartalmaznak. Az új szabályozás várhatóan 2020-ban válik kötelezővé a tengerentúlon.

A génmódosított élelmiszerek feltűnésük óta vita tárgyát képezik szerte a világon, hiszen sokan annak ellenére is tartanak tőlük, hogy az eddig elvégzett tudományos kutatások szerint az elfogyasztásuk nem jelent egészségügyi kockázatot. Ezzel egybecseng az is, hogy számos élelmiszergyártó már évekkel ezelőtt feltette a termékeire a „No GMO” feliratot, amely egyértelműen tudatja a vásárlóval, hogy az adott termék nem tartalmaz génmódosított összetevőt.

De mi is az a GMO?

A „GMO” (Genetically Modified Organisms röviden GMO)  fogalom használatakor többnyire olyan transzgenikus lényekről beszélünk, amelyekbe más fajból származó géneket ültetnek be, tehát olyan génkombinációt hordozó élőlényt hoznak létre ezzel, mint például a rovarölő, erős toxikus anyagot termelő kukoricát. Az ellenzők a génmanipuláció veszélyeit, káros hatásait, pártolók pedig a termelés forradalmasítását, a világ élelmiszergondjának megoldását emlegetik. (További részletek itt elérhetők)

GMO Magyarországon

Magyarországon 2016 őszén szigorodtak a GMO-mentes termelés szabályai, amikor életbe léptek a genetikailag módosított szervezetektől mentes termelés új szabályai, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás, illetve forgalmazás feltételeit meghatározó hazai rendelet.

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy külön jelölést kapjon a GMO-mentes élelmiszer, takarmány, valamint az ezekből készült összetett termékek, illetve a GMO-mentes takarmánnyal etetett állatoktól származó hús, hal, tojás, tej és a GMO-mentes méz.

A jelölés használata ugyan önkéntes, de a jelölés használatához a termék előállítójának igazolnia kell, hogy az összetevők nem tartalmaznak genetikailag módosított elemeket. Állati eredetű termékeknél ez azzal a kötelezettséggel is együtt jár, hogy az állatok GMO-mentes táplálásának az élelmiszerláncban nyomon követhetőnek kell lennie.

Magyarország szigorúan tiltja a genetikailag módosított növénykultúrák termesztését, az Európai Uniós szabályozás alapján azonban abban az esetben, ha egy adott GMO-t tartalmazó élelmiszert az EU-ban már engedélyeztek élelmiszercélú felhasználásra, akkor azt – tekintettel az áruk szabad piaci áramlásának kötelezettségére – az egész EU területén és így hazánkban is forgalomba lehet hozni.

Ezeknél a termékeknél azonban a GMO jelenlétére utalni kell – más kérdés, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tapasztalatai szerint ilyen élelmiszereket, a kereslet hiánya miatt csak nagyon ritkán látni a polcokon.

Szabályozás: miért éppen most?

A nagy élelmiszergyártók már régóta hadban állnak a címkézéssel, azért, mert attól tartanak, hogy a vásárlóik nem fogják megvenni azokat a termékeket, amelyeken szerepel a „GMO” felirat.

Az elmúlt években azonban a jogalkotók és a fogyasztói csoportok is sürgetni kezdték a szabályozást, néhány amerikai államban pedig már el is fogadtak olyan törvényeket, amelyek előírják a génmódosított élelmiszerek feltüntetését a termékek csomagolásain. Az egyik ilyen Vermont állam, amelyik 2014-ben úttörője volt a kezdeményezésnek, amelynek köszönhetően hamarosan – várhatóan 2020-ban – szövetségi szintű törvény is születhet.

Most akkor tilos vagy…. ?

A GM-termékek Európába kerülését 2004-ig megakadályozta az EU által 1998-ban elrendelt GMO-moratórium, amely miatt az USA, Kanada és Argentína a WTO előtt beperelte az Európai Uniót a szabad kereskedelem akadályozása miatt.

Az EU 2004-ben a tilalom feloldására kényszerült.

A GMO moratórium feloldása óta, ha egy adott növény forgalmazási, termesztési engedélyt kap, a tagállamok a védzáradék kérelmezésével tiltakozhatnak ellene környezeti és egészségügyi kockázatokról szóló kutatásaik alapján.

A 2015/412/EK irányelv a tagállamok számára a területükön történő termesztésnek korlátozására, illetve megtiltására biztosít lehetőséget azáltal, hogy minden uniós tagállam maga dönthet a GM-fajták felhasználásról.

A tagállamok illetékes miniszterei rendelet keretében környezetpolitikai célokra, város és vidéki területrendezésre, földhasználatra, társadalmi és gazdasági hatásokra, más termékek szennyezésére, agrárpolitikai célokra, valamint a közrendre való hivatkozással utasíthatják el az adott fajta termesztését az országban.

Magyarországot védzáradék védi. További részletek itt

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlás meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.