Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Agrárvilág Tudósok, termelők a GMO-ról

Tudósok, termelők a GMO-ról

A GMO hatásairól, alkalmazásának áldásos vagy éppen drámai következményeiről szóló beszámolók ezrei keringenek a világhálón. A tudósok véleményét és a laikus gazdálkodók tapasztalatait összefoglaló linkekből gyűjtöttünk néhány általunk fontosabbnak tartottat az oldalra. Videókat és írott szövegeket.

Három részes dokumentumfilm, amerikai farmerekkel készült beszélgetések, amelyeket tudósok magyarázatai szakítanak meg. A gazdálkodók génmódosított növényekkel etették állataikat. Beszámolnak arról, mit tapasztaltak, és hogyan derült fény arra, hogy a GMO okozott bizonyos jelenségeket.

Az első rész


Az első részben a génmódosított növények felhasználóinak egyre több gondjuk akadt, a jelek arra utaltak, a GMO a felelős. Az ő tapasztalataik mellett, a tudósok között Dr. Pusztai Árpád genetikus, kutató,  a Norvég Táplálkozástudományi Intézet tanácsadójaként nyilatkozik, pontosítva a technológia sokszor elnagyolt leírását is.

A második rész


A második részben a gazdák elmondják, hogy az egyre szaporodó bajokkal kellett szembe nézniük, egyikük a keresztbe porzásról beszél. Az állattartók közben az  állatállomány szaporodási gondjait  vették észre. Egymás közötti beszélgetések utaltak csak arra, talán a takarmánnyal lehet a baj. A vizsgálatok sora nem mutatott szinte semmit.

A harmadik rész


A génmódosított növények termesztéséről is kiderült, hogy azokon a táblákon,  ahol egyetlen évben vetettek a módosított génállományú magokból, legalább 16 évre van szükség, mire  ismét “hagyományos” magok kerülhetnek a földbe. Így a növényvédő szerek alkalmazása is aggályossá válik ezeken a területeken.

Állítások és cáfolatok

Egy kiadvány, amely állításokat és annak cáfolatait foglalja össze. A füzet itt érhető el PDF formátumban.

A szója, a kukorica és a burgonya után már a búza génmanipulációján dolgoznak a Monsanto nevű cégnél. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb területeket borítanak el a génmódosított növények, az amerikai búza nagy hányadát – jellemzően 40-50 %-át, de a 2007/08-as gazdasági évben például 61 %-át – exportálják, ennek a mennyiségnek körülbelül fele olyan országokba irányul, amelyek fogyasztói a GM-mentességet preferálják.

A híradások szerint azonban elég nagy a kockázata a gabonafélék módosításának. Svájci források szerint, egy génmanipulált búzafajta anyagcseréje a szabad környezetben jelentősen megváltozott: megfertőzte az anyarozs, amivel szemben ellenállónak kellett volna lennie, terméshozama pedig jelentősen csökkent. Ugyanakkor a német BASF vegyipari konszern (amely egyébként azóta megvásárolta a Monsantót) bejelentette: a még nem engedélyezett Amadea transzgenikus kísérleti burgonya fajta egyedeire bukkant egy Amflora burgonya faja termesztésére kijelölt vetésterületen.

A nemzetközileg ismert kutató, Pusztai Árpád szembeszállt a multinacionális vállalkozásokkal. Tudományos eredményei alapján a génmódosított élőlények hordozta veszélyekre hívta fel a figyelmet, az ő tapasztalatait foglalja össze közérthetően az írás. A tudós  eredményeit nem tudták cáfolni, tudományos világ számos kutatója állt mellé, mégis meghurcolták a szaktekintélyt.

Mára a küzdelmes vita az alábbiaknál “szofisztikáltabb” leplezettebb formája vált általánossá. 

Dudits Dénes a génmódosítás hazai szószolójának tanulmánya a génmanipulációról, történeti, fejlődéstörténeti áttekintésben.

Dr. Pusztai Árpád és felesége, Bardócz Zsuzsa összefoglaló tanulmánya a GMO technológiai leírása és a hozzá kapcsolódó hitekről és tévhitekről.

Az Egyesült Államokban elszabadult gmo repce miatt izzott fel a vita a génmódosítás veszélyeiről 2010 augusztásában.

Persze az USA sem maradt érintetlen: szabályok ott is születnek.

Friss

A GVH a kártyahasználati díj megszüntetését javasolja

A kisforgalmú boltokat sújtja a terminálhasználati díjszabás, bevételükhöz viszonyítva rendkívül költséges fizetési módszer. Ezért és a szürkegazdaság fehérítése érdekében a díj csökkentését, illetve megszüntetését javasolja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Búza. Hat tonna feletti átlag Tolnában

Hektáronként hat tonnát meghaladó termésátlaggal takarítják be az őszi búzát Tolna megyében, a kétharmad rész malmi minőségű a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint.

Telekom. Elbocsátás után kivonulás Romániából

Hétszáz állást szüntet meg, digitalizációval és robotok alkalmazásával csökkenti a munkaerőigényt a Telekom romániai leányvállalata. Sajtóhírek szerint a német cég még az idén elhagyhatja a román piacot.

Agyimplantátum beültetésére kért engedélyt Musk

Emberi agyba ültethető szenzort fejlesztett ki a NeuraLink. A startup tulajdonosa, Elon Musk célja, hogy az implantátum segítségével az emberek a gondolataikkal tudják irányítani okostelefonjaikat és más eszközöket. Cége már engedélyt is kért az első műtétekhez.

Hírek

Olimpiai felkészülés – Japán halálos vírusokat vizsgál

Ebolavírus-törzseket és négy másik halálos betegség vírusát importálja kutatási célokra Japán, hogy diagnosztikai eljárást dolgozzanak ki a jövő évi tokiói olimpiára és paralimpiára való felkészülés jegyében - jelentette be hétfőn a japán egészségügyi minisztérium.

Gyújtogatás. Sokan meghaltak a japán filmstúdióban

Harmincra emelkedett azoknak az áldozatoknak a száma, akik meghaltak...

Új kikötőépületet kap Szeged

Negyvennyolc férőhelyes kishajókikötőt alakítanak ki a Tiszán Szeged belvárosában, a beruházás a Partfürdő 300 millió forintból megvalósuló fejlesztésének része - közölte a város gazdasági alpolgármestere csütörtökön.

Falusi csok – fővárosi árak a vonzóbb településeken

Fővárosi lakásárak jellemzők azokon a településeken, ahol a legnagyobb az érdeklődés a falusi csok iránt.

Németország: mindenkit be kell oltani

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.

Szeméthegyek Kambodzsában – tengerentúli feladók

Szeméteredet-vizsgáló bizottság alakult Kambodzsában, hogy kiderítse, honnan érkezhetett 83 konténernyi műanyaghulladék az egyik déli kikötőbe. Rögtön eredménnyel járt.

Helyszíni pótdíj. Terminált kaptak a BKK ellenőrei

Bankkártyás fizetéssel is kiegyenlíthető a BKK jegyellenőrei által kiszabott helyszíni pótdíj a fővárosban.

Kiderült, hogyan juthatott luxuskocsikhoz Kim Dzsong Un

Két páncélozott Mercedest szállítottak tavaly Kim Dzsong Unnak Hollandiából, noha nemzetközi szankciók tiltják a luxuscikkek exportját Észak-Koreába.

Óriásgyémánt – Európa legnagyobbját találták meg

A kontinens legnagyobb, 222,09 karátos gyémántjára Arhangelszk megye mezenszki járásában, a Grib-lelőhelyen találtak rá - közölte az AGD Diamonds vállalat.

Drog a lefolyóban. Metgátoroktól tartanak Amerikában

Egy tennessee-i város rendőrei arra kérik a lakosságot a Facebookon, hogy ne húzzanak le metamfetamint a vécén, mert az a csatornarendszeren át az élővizekbe jut, és megőrjíti az alligátorokat és a többi vízi állatot.

Bővül a Limo-flotta – könnyebb lesz a parkolás

Ötven elektromos meghajtású, a korábbi modelleknél kisebb autót állít forgalomba a Mol közösségi autómegosztó szolgáltatása.

Sziget. Százmillió forint talált pénz

Tavaly több mint 104 millió forint bevétele származott a Sziget Kulturális Menedzser Irodának a FestiPay-kártyákon maradt összegekből.
Hirdetés

Gazdaság

A G7-ek a facebookos valutáról

A G7-ek pénzügyminiszterei szerint destabilizációs veszélyt jelent a nemzeti devizákra és több más kockázatot is rejt a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra.

Szaúd-Arábia. Magyar segítséggel hajtanák be az áfát

Az áfacsalás elleni magyar találmányokat tanulmányozták a szaúd-arábiai adóhivatal vezetői Budapesten. A közel-keleti országban tavaly vezették be az általános forgalmi adót.

Hatvanmillió eurórért vesz OTP-kötvényeket az EBRD

Az OTP 500 millió eurós kibocsátásából 60 millió euró értékben vásárol kötvényeket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Újra felragyoghat az arany

Év eleje óta szűk sávban mozog az arany árfolyama, jelenleg unciája 1415 dollárt ér, de hónapokon belül egészen 1600 dollárig drágulhat.

Lemondott az IMF éléről Christine Lagarde

Benyújtotta lemondását Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, mert az Európai Unió tagállamainak állam-, és kormányfői őt jelölték az Európai Központi Bank élére.

Tovább apadt a befektetési alapok vagyona

Júniusban 2,2 százalékkal, 137 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6213 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
Hirdetés
Hirdetés