Hirdetés
Kezdőlap Agrárvilág Tudósok, termelők a GMO-ról
No menu items!

Tudósok, termelők a GMO-ról

A GMO hatásairól, alkalmazásának áldásos vagy éppen drámai következményeiről szóló beszámolók ezrei keringenek a világhálón. A tudósok véleményét és a laikus gazdálkodók tapasztalatait összefoglaló linkekből gyűjtöttünk néhány általunk fontosabbnak tartottat az oldalra. Videókat és írott szövegeket.

Három részes dokumentumfilm, amerikai farmerekkel készült beszélgetések, amelyeket tudósok magyarázatai szakítanak meg. A gazdálkodók génmódosított növényekkel etették állataikat. Beszámolnak arról, mit tapasztaltak, és hogyan derült fény arra, hogy a GMO okozott bizonyos jelenségeket.

Az első rész

Az első részben a génmódosított növények felhasználóinak egyre több gondjuk akadt, a jelek arra utaltak, a GMO a felelős. Az ő tapasztalataik mellett, a tudósok között Dr. Pusztai Árpád genetikus, kutató,  a Norvég Táplálkozástudományi Intézet tanácsadójaként nyilatkozik, pontosítva a technológia sokszor elnagyolt leírását is.

A második rész

A második részben a gazdák elmondják, hogy az egyre szaporodó bajokkal kellett szembe nézniük, egyikük a keresztbe porzásról beszél. Az állattartók közben az  állatállomány szaporodási gondjait  vették észre. Egymás közötti beszélgetések utaltak csak arra, talán a takarmánnyal lehet a baj. A vizsgálatok sora nem mutatott szinte semmit.

A harmadik rész

A génmódosított növények termesztéséről is kiderült, hogy azokon a táblákon,  ahol egyetlen évben vetettek a módosított génállományú magokból, legalább 16 évre van szükség, mire  ismét “hagyományos” magok kerülhetnek a földbe. Így a növényvédő szerek alkalmazása is aggályossá válik ezeken a területeken.

Állítások és cáfolatok

Egy kiadvány, amely állításokat és annak cáfolatait foglalja össze. A füzet itt érhető el PDF formátumban.

A szója, a kukorica és a burgonya után már a búza génmanipulációján dolgoznak a Monsanto nevű cégnél. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb területeket borítanak el a génmódosított növények, az amerikai búza nagy hányadát – jellemzően 40-50 %-át, de a 2007/08-as gazdasági évben például 61 %-át – exportálják, ennek a mennyiségnek körülbelül fele olyan országokba irányul, amelyek fogyasztói a GM-mentességet preferálják.

A híradások szerint azonban elég nagy a kockázata a gabonafélék módosításának. Svájci források szerint, egy génmanipulált búzafajta anyagcseréje a szabad környezetben jelentősen megváltozott: megfertőzte az anyarozs, amivel szemben ellenállónak kellett volna lennie, terméshozama pedig jelentősen csökkent. Ugyanakkor a német BASF vegyipari konszern (amely egyébként azóta megvásárolta a Monsantót) bejelentette: a még nem engedélyezett Amadea transzgenikus kísérleti burgonya fajta egyedeire bukkant egy Amflora burgonya faja termesztésére kijelölt vetésterületen.

A nemzetközileg ismert kutató, Pusztai Árpád szembeszállt a multinacionális vállalkozásokkal. Tudományos eredményei alapján a génmódosított élőlények hordozta veszélyekre hívta fel a figyelmet, az ő tapasztalatait foglalja össze közérthetően az írás. A tudós  eredményeit nem tudták cáfolni, tudományos világ számos kutatója állt mellé, mégis meghurcolták a szaktekintélyt.

Mára a küzdelmes vita az alábbiaknál “szofisztikáltabb” leplezettebb formája vált általánossá. 

Dudits Dénes a génmódosítás hazai szószolójának tanulmánya a génmanipulációról, történeti, fejlődéstörténeti áttekintésben.

Dr. Pusztai Árpád és felesége, Bardócz Zsuzsa összefoglaló tanulmánya a GMO technológiai leírása és a hozzá kapcsolódó hitekről és tévhitekről.

Az Egyesült Államokban elszabadult gmo repce miatt izzott fel a vita a génmódosítás veszélyeiről 2010 augusztásában.

Persze az USA sem maradt érintetlen: szabályok ott is születnek.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

A szakember hangsúlyozta, hogy a feszes munkaerőpiac miatt a hazai gazdaságnak várhatóan hosszú távon is szüksége lesz vendégmunkásokra.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.