Kezdőlap Agrárvilág Tudósok, termelők a GMO-ról

Tudósok, termelők a GMO-ról

A GMO hatásairól, alkalmazásának áldásos vagy éppen drámai következményeiről szóló beszámolók ezrei keringenek a világhálón. A tudósok véleményét és a laikus gazdálkodók tapasztalatait összefoglaló linkekből gyűjtöttünk néhány általunk fontosabbnak tartottat az oldalra. Videókat és írott szövegeket.

Három részes dokumentumfilm, amerikai farmerekkel készült beszélgetések, amelyeket tudósok magyarázatai szakítanak meg. A gazdálkodók génmódosított növényekkel etették állataikat. Beszámolnak arról, mit tapasztaltak, és hogyan derült fény arra, hogy a GMO okozott bizonyos jelenségeket.

Az első rész

Az első részben a génmódosított növények felhasználóinak egyre több gondjuk akadt, a jelek arra utaltak, a GMO a felelős. Az ő tapasztalataik mellett, a tudósok között Dr. Pusztai Árpád genetikus, kutató,  a Norvég Táplálkozástudományi Intézet tanácsadójaként nyilatkozik, pontosítva a technológia sokszor elnagyolt leírását is.

A második rész

A második részben a gazdák elmondják, hogy az egyre szaporodó bajokkal kellett szembe nézniük, egyikük a keresztbe porzásról beszél. Az állattartók közben az  állatállomány szaporodási gondjait  vették észre. Egymás közötti beszélgetések utaltak csak arra, talán a takarmánnyal lehet a baj. A vizsgálatok sora nem mutatott szinte semmit.

A harmadik rész

A génmódosított növények termesztéséről is kiderült, hogy azokon a táblákon,  ahol egyetlen évben vetettek a módosított génállományú magokból, legalább 16 évre van szükség, mire  ismét “hagyományos” magok kerülhetnek a földbe. Így a növényvédő szerek alkalmazása is aggályossá válik ezeken a területeken.

Állítások és cáfolatok

Egy kiadvány, amely állításokat és annak cáfolatait foglalja össze. A füzet itt érhető el PDF formátumban.

A szója, a kukorica és a burgonya után már a búza génmanipulációján dolgoznak a Monsanto nevű cégnél. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb területeket borítanak el a génmódosított növények, az amerikai búza nagy hányadát – jellemzően 40-50 %-át, de a 2007/08-as gazdasági évben például 61 %-át – exportálják, ennek a mennyiségnek körülbelül fele olyan országokba irányul, amelyek fogyasztói a GM-mentességet preferálják.

A híradások szerint azonban elég nagy a kockázata a gabonafélék módosításának. Svájci források szerint, egy génmanipulált búzafajta anyagcseréje a szabad környezetben jelentősen megváltozott: megfertőzte az anyarozs, amivel szemben ellenállónak kellett volna lennie, terméshozama pedig jelentősen csökkent. Ugyanakkor a német BASF vegyipari konszern (amely egyébként azóta megvásárolta a Monsantót) bejelentette: a még nem engedélyezett Amadea transzgenikus kísérleti burgonya fajta egyedeire bukkant egy Amflora burgonya faja termesztésére kijelölt vetésterületen.

A nemzetközileg ismert kutató, Pusztai Árpád szembeszállt a multinacionális vállalkozásokkal. Tudományos eredményei alapján a génmódosított élőlények hordozta veszélyekre hívta fel a figyelmet, az ő tapasztalatait foglalja össze közérthetően az írás. A tudós  eredményeit nem tudták cáfolni, tudományos világ számos kutatója állt mellé, mégis meghurcolták a szaktekintélyt.

Mára a küzdelmes vita az alábbiaknál “szofisztikáltabb” leplezettebb formája vált általánossá. 

Dudits Dénes a génmódosítás hazai szószolójának tanulmánya a génmanipulációról, történeti, fejlődéstörténeti áttekintésben.

Dr. Pusztai Árpád és felesége, Bardócz Zsuzsa összefoglaló tanulmánya a GMO technológiai leírása és a hozzá kapcsolódó hitekről és tévhitekről.

Az Egyesült Államokban elszabadult gmo repce miatt izzott fel a vita a génmódosítás veszélyeiről 2010 augusztásában.

Persze az USA sem maradt érintetlen: szabályok ott is születnek.

Friss

Hétköznapok világszerte – Covid-19 idején

A korona-vírus az egész világon jelen van, ahogy a korlátozások is. Mégis nagyok a különbségek. A legnagyobb példányszámú német hetilap, a Spiegel feltérképezte, merre, hogy élik, élték meg a hétköznapokat a rendkívüli heteket.

Tőzsde – Erős emelkedéssel nyitott New York

Három százalékot meghaladó emelkedéssel nyitottak hétfőn New Yorkban az irányadó tőzsdeindexek. A hangulatot javította, hogy az utóbbi napokban lassabb ütemben emelkedett az új koronavírus által megfertőződöttek száma az Egyesült Államokban és több nagy nyugat-európai országban.

Boris Johnsont kórházban kezelik, de dolgozik

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik az új koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelése közepette is.

A metrófelújítás zavartalan – újabb állomásokat zárnak le nyáron

Bontási munkálatokat végeznek a 3-as metróvonal középső szakaszán. A koronavírus miatti járványhelyzet egyelőre nem befolyásolja a munkavégzést, júliusban két újabb állomás felújítását kezdik meg - közölte a BKV.

Hírek

Boris Johnsont kórházban kezelik, de dolgozik

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik az új koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelése közepette is.

Többféle koronavírus terjed Magyarországon

Újabb koronavírusokat izoláltak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában. Ez alapján úgy tűnik, hogy több helyről érkezhetett a kórokozó Magyarországra - mondta Kis Zoltán, a központ laborvezetője.

Koronavírus – Emberről állatra is terjedhet

New York egyik állatkertjének több nagymacskája is megfertőződött a koronavírussal - jelentette be az amerikai szövetségi agrárminisztérium (USDA), amely szerint bár bizonyíték egyelőre nincs, a fertőzés emberről állatra is terjedhet.

Tűz volt a paksi atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában - közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Mától országszerte ingyenes a parkolás

Megjelent a díjmentes magyarországi közterületi parkolásról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Kínában százezreket óvtak meg a fertőzéstől

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A tudósok szerint Kína fenyegetettsége azonban nem szűnt meg teljesen ezzel.

Fizetés nélküli szabadság: a tb-járulékot fizetni kell

Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, szünetel a biztosítási jogviszonya, ezért a fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Több forrásból ered a marsi víz

Két különböző, a vörös bolygó belsejében található forrásból ered a marsi víz - állapították meg kutatók a Marsról származó meteoritok elemzése révén.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust – a maszk is tilos

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán, ahol a maszkviselés is szigorúan tilos - adta hírül a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

Újra mélyponton a forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest kedd délután a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Mutálódott a koronavírus – már nyolc törzse van

A többi vírushoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - közölték amerikai kutatók.

Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Tizenöt éves a térkép fogalmát újradefiniáló Google Maps, amelynek egy berlini kísérletben 99 okostelefonnal demonstrálták manipulálhatóságát.

Gazdaság

MNB: a hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein

MNB: tavaly három százalékkal csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 64,7 százalékát - 30 287 milliárd forintot - tette ki 2019 végén, vagyis 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Bankszövetség szerint a magyar bankrendszer stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az MNB az infláció lassulására számít

Idén 3 százalék alá eshet, hosszabb távon pedig 3 százalék körül stabilizálódhat az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján a Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom