Kezdőlap Agrárvilág Tudósok, termelők a GMO-ról
No menu items!

Tudósok, termelők a GMO-ról

A GMO hatásairól, alkalmazásának áldásos vagy éppen drámai következményeiről szóló beszámolók ezrei keringenek a világhálón. A tudósok véleményét és a laikus gazdálkodók tapasztalatait összefoglaló linkekből gyűjtöttünk néhány általunk fontosabbnak tartottat az oldalra. Videókat és írott szövegeket.

Három részes dokumentumfilm, amerikai farmerekkel készült beszélgetések, amelyeket tudósok magyarázatai szakítanak meg. A gazdálkodók génmódosított növényekkel etették állataikat. Beszámolnak arról, mit tapasztaltak, és hogyan derült fény arra, hogy a GMO okozott bizonyos jelenségeket.

Az első rész

Az első részben a génmódosított növények felhasználóinak egyre több gondjuk akadt, a jelek arra utaltak, a GMO a felelős. Az ő tapasztalataik mellett, a tudósok között Dr. Pusztai Árpád genetikus, kutató,  a Norvég Táplálkozástudományi Intézet tanácsadójaként nyilatkozik, pontosítva a technológia sokszor elnagyolt leírását is.

A második rész

A második részben a gazdák elmondják, hogy az egyre szaporodó bajokkal kellett szembe nézniük, egyikük a keresztbe porzásról beszél. Az állattartók közben az  állatállomány szaporodási gondjait  vették észre. Egymás közötti beszélgetések utaltak csak arra, talán a takarmánnyal lehet a baj. A vizsgálatok sora nem mutatott szinte semmit.

A harmadik rész

A génmódosított növények termesztéséről is kiderült, hogy azokon a táblákon,  ahol egyetlen évben vetettek a módosított génállományú magokból, legalább 16 évre van szükség, mire  ismét “hagyományos” magok kerülhetnek a földbe. Így a növényvédő szerek alkalmazása is aggályossá válik ezeken a területeken.

Állítások és cáfolatok

Egy kiadvány, amely állításokat és annak cáfolatait foglalja össze. A füzet itt érhető el PDF formátumban.

A szója, a kukorica és a burgonya után már a búza génmanipulációján dolgoznak a Monsanto nevű cégnél. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb területeket borítanak el a génmódosított növények, az amerikai búza nagy hányadát – jellemzően 40-50 %-át, de a 2007/08-as gazdasági évben például 61 %-át – exportálják, ennek a mennyiségnek körülbelül fele olyan országokba irányul, amelyek fogyasztói a GM-mentességet preferálják.

A híradások szerint azonban elég nagy a kockázata a gabonafélék módosításának. Svájci források szerint, egy génmanipulált búzafajta anyagcseréje a szabad környezetben jelentősen megváltozott: megfertőzte az anyarozs, amivel szemben ellenállónak kellett volna lennie, terméshozama pedig jelentősen csökkent. Ugyanakkor a német BASF vegyipari konszern (amely egyébként azóta megvásárolta a Monsantót) bejelentette: a még nem engedélyezett Amadea transzgenikus kísérleti burgonya fajta egyedeire bukkant egy Amflora burgonya faja termesztésére kijelölt vetésterületen.

A nemzetközileg ismert kutató, Pusztai Árpád szembeszállt a multinacionális vállalkozásokkal. Tudományos eredményei alapján a génmódosított élőlények hordozta veszélyekre hívta fel a figyelmet, az ő tapasztalatait foglalja össze közérthetően az írás. A tudós  eredményeit nem tudták cáfolni, tudományos világ számos kutatója állt mellé, mégis meghurcolták a szaktekintélyt.

Mára a küzdelmes vita az alábbiaknál “szofisztikáltabb” leplezettebb formája vált általánossá. 

Dudits Dénes a génmódosítás hazai szószolójának tanulmánya a génmanipulációról, történeti, fejlődéstörténeti áttekintésben.

Dr. Pusztai Árpád és felesége, Bardócz Zsuzsa összefoglaló tanulmánya a GMO technológiai leírása és a hozzá kapcsolódó hitekről és tévhitekről.

Az Egyesült Államokban elszabadult gmo repce miatt izzott fel a vita a génmódosítás veszélyeiről 2010 augusztásában.

Persze az USA sem maradt érintetlen: szabályok ott is születnek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy fordulat: zöldre vált a Wizz Air

A Wizz Air támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével foglalkozó amerikai CleanJoule vállalat kutatásait, az Indigo Partners konzorcium - amelynek a Wizz Air mellett a szingapúri GenZero, az amerikai CleanHill Partners, valamint a Frontier Airlines és a mexikói Volaris légitársaság is tagja - 50 millió dollárt fektetett be a zöld start-up cégbe - közölte a légitársaság.

Májusban már csak 6,1 százalék volt az infláció Németországban

Májusban is folytatódott az infláció lassulása Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) friss adatai szerint.

A magyar mobilspecialista, aki már Ausztriáért is felel

Miután a magyar mobilpiac dobogójának második fokára lépett a Xiaomi, az itteni piac sikeres felépítése után, 2022 szeptemberétől a cég ausztriai leányvállaltának irányítását is megkapta Wagner Tibor. A magyar mobiltelefónia egyik legtapasztaltabb szakembere, aki immáron Xiaomi a magyar és osztrák piacáért is felelős, úgy látja: a hazai piacon további szintlépést eredményezhet, hogy a mobiltelefonok mellett okos eszközöket is forgalmazó márka hamarosan a hipermarketekben is megjelenhet. 

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Hírek

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

Pénteken 2 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné viszont a héten már nem változik.

Erősödött kedden a forint, nem is kevéssel

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: 0,4 százalékkal az euró, 0,5 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

Kézműves vásár Velencén – több mint húsz helyi kézművessel 

Helyi kézművesekkel összefogva VÉKA néven szervez kézműves vásárt a...

SZÉP-kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.