Kezdőlap Világgazdaság A globális olajár nem csökken, ha nem mélyül a recesszió
No menu items!

A globális olajár nem csökken, ha nem mélyül a recesszió

Illusztráció: bigstock

A Bank of America elemzői arra számítanak, hogy az olajárak 2023-ban is 100 dollár felett maradnak, de egy mélyülő recesszió vagy egy ukrajnai tűzszünet ezt a számot lejjebb viheti.

A bank jövő évi hordónkénti 100 dolláros előrejelzése a recessziótól való félelem miatt már most is nyomasztja a nyersolaj árát. A Brent nyersolaj azonban a júniusi 125 dolláros hordónkénti árról a közelmúltban 94,50 dolláros hordónkénti mélypontra esett a szezonális tényezőknek, valamint az USA és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok enyhülésének köszönhetően.

Hozzátették azonban, hogy az olajjal, szénnel és gázzal kapcsolatos üzemanyagkockázatok Európában belátható ideig fennmaradnak, és torzítják a globális energiatérképet.

Az árak azonban a BofA 100 dolláros előrejelzése alá süllyedhetnek a recesszió elmélyülése esetén.

A globális olajkereslet átlagosan napi 640 ezer hordóval csökkent a világméretű recessziók idején (1975, 1982, 1991, 2008), 1980-81-ben és 2009-ben pedig ennél jóval nagyobb mértékben zsugorodott” – írták jegyzetükben a BofA elemzői.

Az elemzők hozzátették, hogy a jelenlegi visszaesés a feszült keresleti és kínálati dinamika miatt különbözik a korábbiaktól.

“A különbség most a korábbi recessziós környezetekhez képest az, hogy a kereslet visszaesését lényegében a kínálat hiánya váltotta ki”

– mondta a BofA. “A rendelkezésre álló szűkös molekulák és a kereslet egyensúlyba hozásának kiigazító mechanizmusa viszont a magasabb árakat eredményezte”.

Ha azonban Oroszország leállítja ukrajnai invázióját vagy enyhíti az ellenségeskedéseket, az olajárak némi enyhülést tapasztalhatnak.

A BofA szerint: “Az energiaellátási láncok az elmúlt hónapokban meghosszabbodtak, és az orosz olajra vonatkozó szankciók enyhítése megfordíthatja ezen áramlások egy részét, potenciálisan akár 100 millió hordónyi olajat is felszabadítva a piacon“. (Business Insider)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.