Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A globális olajár nem csökken, ha nem mélyül a recesszió
No menu items!

A globális olajár nem csökken, ha nem mélyül a recesszió

Illusztráció: bigstock

A Bank of America elemzői arra számítanak, hogy az olajárak 2023-ban is 100 dollár felett maradnak, de egy mélyülő recesszió vagy egy ukrajnai tűzszünet ezt a számot lejjebb viheti.

A bank jövő évi hordónkénti 100 dolláros előrejelzése a recessziótól való félelem miatt már most is nyomasztja a nyersolaj árát. A Brent nyersolaj azonban a júniusi 125 dolláros hordónkénti árról a közelmúltban 94,50 dolláros hordónkénti mélypontra esett a szezonális tényezőknek, valamint az USA és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok enyhülésének köszönhetően.

Hozzátették azonban, hogy az olajjal, szénnel és gázzal kapcsolatos üzemanyagkockázatok Európában belátható ideig fennmaradnak, és torzítják a globális energiatérképet.

Az árak azonban a BofA 100 dolláros előrejelzése alá süllyedhetnek a recesszió elmélyülése esetén.

A globális olajkereslet átlagosan napi 640 ezer hordóval csökkent a világméretű recessziók idején (1975, 1982, 1991, 2008), 1980-81-ben és 2009-ben pedig ennél jóval nagyobb mértékben zsugorodott” – írták jegyzetükben a BofA elemzői.

Az elemzők hozzátették, hogy a jelenlegi visszaesés a feszült keresleti és kínálati dinamika miatt különbözik a korábbiaktól.

“A különbség most a korábbi recessziós környezetekhez képest az, hogy a kereslet visszaesését lényegében a kínálat hiánya váltotta ki”

– mondta a BofA. “A rendelkezésre álló szűkös molekulák és a kereslet egyensúlyba hozásának kiigazító mechanizmusa viszont a magasabb árakat eredményezte”.

Ha azonban Oroszország leállítja ukrajnai invázióját vagy enyhíti az ellenségeskedéseket, az olajárak némi enyhülést tapasztalhatnak.

A BofA szerint: “Az energiaellátási láncok az elmúlt hónapokban meghosszabbodtak, és az orosz olajra vonatkozó szankciók enyhítése megfordíthatja ezen áramlások egy részét, potenciálisan akár 100 millió hordónyi olajat is felszabadítva a piacon“. (Business Insider)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.