Kezdőlap Cégvilág A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé
No menu items!

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

A LED lámpák úgy kínálnak nagy fényerőt, hogy közben hosszabb élettartam mellett lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. Illusztrációk: Bigstock

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Tavaly ősztől – az uniós fogyasztók karbonlábnyomának csökkentése jegyében – Magyarországon is minden kiskereskedőnek alkalmaznia kell a villanykörtékre és egyéb világítástechnikai termékekre vonatkozó, klasszikus energiacímke új változatát. Azt, hogy a LED lámpák már az energiahatékonyság terén is bizonyítottak, jól mutatja, hogy az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson szerint a LED lámpák és egyéb világítótermékek olyan energiahatékonyságot értek el az elmúlt években, amivel a LED-ek több mint fele már a majdnem csúcsminőséget jelentő A++ energiaosztályba tartozik.

Kevesebbet fogyaszt és tovább tart

A környezetkímélő LED lámpák ráadásul úgy kínálnak nagy fényerőt, hogy közben hosszabb (a hagyományos izzó 1000 órájával szemben akár 25-50 ezer órányi) élettartam mellett lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. Nem véletlen, hogy a rezsicsökkentés jegyében még a korábbinál is több helyen cserélik LED-re a kül- és a beltéri világítást. Van, ahol azért is örömmel teszik ezt, mert több más előny mellett a LED-ek a színhatás és a dizájn tekintetében is nagy szabadságot engednek a tervezőknek.

LED-re vált a világ

A grandviewresearch adatai szerint, miközben a globális LED-világítási piac mérete 2021-ben 55,5 milliárd dollár volt, ez 2022 és 2030 között várhatóan 10,5 százalékos növekedési rátával bővül tovább. Hasonlóan impozáns adat, hogy miközben 2021-ben a LED technológia piaci részaránya már messze meghaladta az 50 százalékot, 2025-re - a jelenlegi növekedés ütem mellett - akár már a 100 százalékos piaci lefedettséget is elérheti.

Érzékletesen mutatja a LED technológia előnyét az is, hogy az orvosi vizsgálatok, műtétek alkalmával használt halogénlámpák sokáig komoly gondot okoztak az orvosoknak. A vizsgálóhelyiségek és a műtétek megvilágítása ugyanis olyan 50-100 wattos halogén izzókkal történt, amelyek a nagy energiafogyasztás mellett magas hőkibocsátásukkal szinte fűtőtestként viselkedtek. A kisebb hőkibocsátású, ráadásul vibrálásmentes (!) LED-ek elterjedése így az orvoslásban is egyszerre szolgálja az energiatakarékosságot és az orvosi munka kényelmét, biztonságát.

De miközben Magyarországon is egyre népszerűbb a LED technológia, ez még így is jelentősen elmarad a nyugati trendektől. Az Európai Unióban ugyanis van olyan ország, ahol 2009 és 2012 között több, mint 250 százalékkal nőtt a LED-es fényforrások forgalma. Igaz, a rezsicsökkentés jegyében most nálunk is rendkívüli módon megnőtt a LED-ek iránti kereslet. Ami elsősorban azzal magyarázható, hogy miközben a háztartások energiafogyasztásának 15 százalékáért a világítás felel, a LED-es izzók használatával ez a költségtétel a hatodára csökkenthető.

Csökkenti az áramszámlát és tovább tart

Az utóbbi időszakban azt tapasztaljuk, hogy miközben egy évtizede még sokakat távol tartott a hagyományos izzók, fénycsövek cseréjétől az, hogy a LED lámpák kifejezetten drágának számítottak, mostanra pozitív irányba változott a helyzet. A LED gyakorlatilag tömegtermékké és így már bárki által elérhetővé vált, miközben a választék is rendkívüli módon kiszélesedett. Így akár már ezer forint alatti összegtől kapható egy, a hagyományos 60 wattos izzó teljesítményéhez hasonló LED lámpa. Nem véletlen, hogy most, amikor mindenki azt a megoldást keresi, amivel tovább tudja csökkenteni az áramfogyasztását, egyre több céges ügyfelünk és magán vásárlónk dönt úgy, hogy végleg áttér a LED világításra”- fejti ki Mentes Zsolt, a világítástechnika szakértőjének számító Mentavill ügyvezető igazgatója.

Mentes Zsolt, a Mentavill ügyvezető igazgatója

Szavai szerint a LED-es világításra való áttérést az energiatakarékosság mellett azért is választja egyre több cég, mert számukra a környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódó úgynevezett ESG megfelelés miatt is fontos a technológiaváltás. Emellett az is jó hír, hogy miközben a LED lámpák már akár hideg, vagy meleg fényt is képesek kibocsátani, a wifi kapcsolat megteremtésére is képes fényforrások akár az okos otthonokban is nagyon jól hasznosíthatók azzal, hogy a színhőmérséklet és a fényerő távkapcsolóval is változtatható.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Értékesítésben nagyot váltott a japán márka Magyarországon

A Hovány csoport a partnereinek küldött levélben jelezte, hogy elváltak útjaik a márkától.  

A kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reábérnövekedés is lehet.

A Pick Szeged Zrt. kedvezőtlen gazdasági környezetben is növelte nyereségét

Az első hat hónapban a nyershús-alapanyagok felvásárlási ára tovább nőtt, júniusban rekordszintre, kilogrammonként 2,5 euróra emelkedett.

Tabuk miatt fuccsol be a családi vállalkozások utódlása

A Generációk Partnere szakértőjének tapasztalatai alapján a sikeres elengedés egyik kulcsa, hogy az alapító találjon magának egy új kihívást, célt.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest