Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé
No menu items!

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

A LED lámpák úgy kínálnak nagy fényerőt, hogy közben hosszabb élettartam mellett lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. Illusztrációk: Bigstock

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Tavaly ősztől – az uniós fogyasztók karbonlábnyomának csökkentése jegyében – Magyarországon is minden kiskereskedőnek alkalmaznia kell a villanykörtékre és egyéb világítástechnikai termékekre vonatkozó, klasszikus energiacímke új változatát. Azt, hogy a LED lámpák már az energiahatékonyság terén is bizonyítottak, jól mutatja, hogy az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson szerint a LED lámpák és egyéb világítótermékek olyan energiahatékonyságot értek el az elmúlt években, amivel a LED-ek több mint fele már a majdnem csúcsminőséget jelentő A++ energiaosztályba tartozik.

Kevesebbet fogyaszt és tovább tart

A környezetkímélő LED lámpák ráadásul úgy kínálnak nagy fényerőt, hogy közben hosszabb (a hagyományos izzó 1000 órájával szemben akár 25-50 ezer órányi) élettartam mellett lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. Nem véletlen, hogy a rezsicsökkentés jegyében még a korábbinál is több helyen cserélik LED-re a kül- és a beltéri világítást. Van, ahol azért is örömmel teszik ezt, mert több más előny mellett a LED-ek a színhatás és a dizájn tekintetében is nagy szabadságot engednek a tervezőknek.

LED-re vált a világ

A grandviewresearch adatai szerint, miközben a globális LED-világítási piac mérete 2021-ben 55,5 milliárd dollár volt, ez 2022 és 2030 között várhatóan 10,5 százalékos növekedési rátával bővül tovább. Hasonlóan impozáns adat, hogy miközben 2021-ben a LED technológia piaci részaránya már messze meghaladta az 50 százalékot, 2025-re - a jelenlegi növekedés ütem mellett - akár már a 100 százalékos piaci lefedettséget is elérheti.

Érzékletesen mutatja a LED technológia előnyét az is, hogy az orvosi vizsgálatok, műtétek alkalmával használt halogénlámpák sokáig komoly gondot okoztak az orvosoknak. A vizsgálóhelyiségek és a műtétek megvilágítása ugyanis olyan 50-100 wattos halogén izzókkal történt, amelyek a nagy energiafogyasztás mellett magas hőkibocsátásukkal szinte fűtőtestként viselkedtek. A kisebb hőkibocsátású, ráadásul vibrálásmentes (!) LED-ek elterjedése így az orvoslásban is egyszerre szolgálja az energiatakarékosságot és az orvosi munka kényelmét, biztonságát.

De miközben Magyarországon is egyre népszerűbb a LED technológia, ez még így is jelentősen elmarad a nyugati trendektől. Az Európai Unióban ugyanis van olyan ország, ahol 2009 és 2012 között több, mint 250 százalékkal nőtt a LED-es fényforrások forgalma. Igaz, a rezsicsökkentés jegyében most nálunk is rendkívüli módon megnőtt a LED-ek iránti kereslet. Ami elsősorban azzal magyarázható, hogy miközben a háztartások energiafogyasztásának 15 százalékáért a világítás felel, a LED-es izzók használatával ez a költségtétel a hatodára csökkenthető.

Csökkenti az áramszámlát és tovább tart

Az utóbbi időszakban azt tapasztaljuk, hogy miközben egy évtizede még sokakat távol tartott a hagyományos izzók, fénycsövek cseréjétől az, hogy a LED lámpák kifejezetten drágának számítottak, mostanra pozitív irányba változott a helyzet. A LED gyakorlatilag tömegtermékké és így már bárki által elérhetővé vált, miközben a választék is rendkívüli módon kiszélesedett. Így akár már ezer forint alatti összegtől kapható egy, a hagyományos 60 wattos izzó teljesítményéhez hasonló LED lámpa. Nem véletlen, hogy most, amikor mindenki azt a megoldást keresi, amivel tovább tudja csökkenteni az áramfogyasztását, egyre több céges ügyfelünk és magán vásárlónk dönt úgy, hogy végleg áttér a LED világításra”- fejti ki Mentes Zsolt, a világítástechnika szakértőjének számító Mentavill ügyvezető igazgatója.

Mentes Zsolt, a Mentavill ügyvezető igazgatója

Szavai szerint a LED-es világításra való áttérést az energiatakarékosság mellett azért is választja egyre több cég, mert számukra a környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódó úgynevezett ESG megfelelés miatt is fontos a technológiaváltás. Emellett az is jó hír, hogy miközben a LED lámpák már akár hideg, vagy meleg fényt is képesek kibocsátani, a wifi kapcsolat megteremtésére is képes fényforrások akár az okos otthonokban is nagyon jól hasznosíthatók azzal, hogy a színhőmérséklet és a fényerő távkapcsolóval is változtatható.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom