Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé
No menu items!

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

A LED lámpák úgy kínálnak nagy fényerőt, hogy közben hosszabb élettartam mellett lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. Illusztrációk: Bigstock

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Tavaly ősztől – az uniós fogyasztók karbonlábnyomának csökkentése jegyében – Magyarországon is minden kiskereskedőnek alkalmaznia kell a villanykörtékre és egyéb világítástechnikai termékekre vonatkozó, klasszikus energiacímke új változatát. Azt, hogy a LED lámpák már az energiahatékonyság terén is bizonyítottak, jól mutatja, hogy az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson szerint a LED lámpák és egyéb világítótermékek olyan energiahatékonyságot értek el az elmúlt években, amivel a LED-ek több mint fele már a majdnem csúcsminőséget jelentő A++ energiaosztályba tartozik.

Kevesebbet fogyaszt és tovább tart

A környezetkímélő LED lámpák ráadásul úgy kínálnak nagy fényerőt, hogy közben hosszabb (a hagyományos izzó 1000 órájával szemben akár 25-50 ezer órányi) élettartam mellett lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. Nem véletlen, hogy a rezsicsökkentés jegyében még a korábbinál is több helyen cserélik LED-re a kül- és a beltéri világítást. Van, ahol azért is örömmel teszik ezt, mert több más előny mellett a LED-ek a színhatás és a dizájn tekintetében is nagy szabadságot engednek a tervezőknek.

LED-re vált a világ

A grandviewresearch adatai szerint, miközben a globális LED-világítási piac mérete 2021-ben 55,5 milliárd dollár volt, ez 2022 és 2030 között várhatóan 10,5 százalékos növekedési rátával bővül tovább. Hasonlóan impozáns adat, hogy miközben 2021-ben a LED technológia piaci részaránya már messze meghaladta az 50 százalékot, 2025-re - a jelenlegi növekedés ütem mellett - akár már a 100 százalékos piaci lefedettséget is elérheti.

Érzékletesen mutatja a LED technológia előnyét az is, hogy az orvosi vizsgálatok, műtétek alkalmával használt halogénlámpák sokáig komoly gondot okoztak az orvosoknak. A vizsgálóhelyiségek és a műtétek megvilágítása ugyanis olyan 50-100 wattos halogén izzókkal történt, amelyek a nagy energiafogyasztás mellett magas hőkibocsátásukkal szinte fűtőtestként viselkedtek. A kisebb hőkibocsátású, ráadásul vibrálásmentes (!) LED-ek elterjedése így az orvoslásban is egyszerre szolgálja az energiatakarékosságot és az orvosi munka kényelmét, biztonságát.

De miközben Magyarországon is egyre népszerűbb a LED technológia, ez még így is jelentősen elmarad a nyugati trendektől. Az Európai Unióban ugyanis van olyan ország, ahol 2009 és 2012 között több, mint 250 százalékkal nőtt a LED-es fényforrások forgalma. Igaz, a rezsicsökkentés jegyében most nálunk is rendkívüli módon megnőtt a LED-ek iránti kereslet. Ami elsősorban azzal magyarázható, hogy miközben a háztartások energiafogyasztásának 15 százalékáért a világítás felel, a LED-es izzók használatával ez a költségtétel a hatodára csökkenthető.

Csökkenti az áramszámlát és tovább tart

Az utóbbi időszakban azt tapasztaljuk, hogy miközben egy évtizede még sokakat távol tartott a hagyományos izzók, fénycsövek cseréjétől az, hogy a LED lámpák kifejezetten drágának számítottak, mostanra pozitív irányba változott a helyzet. A LED gyakorlatilag tömegtermékké és így már bárki által elérhetővé vált, miközben a választék is rendkívüli módon kiszélesedett. Így akár már ezer forint alatti összegtől kapható egy, a hagyományos 60 wattos izzó teljesítményéhez hasonló LED lámpa. Nem véletlen, hogy most, amikor mindenki azt a megoldást keresi, amivel tovább tudja csökkenteni az áramfogyasztását, egyre több céges ügyfelünk és magán vásárlónk dönt úgy, hogy végleg áttér a LED világításra”- fejti ki Mentes Zsolt, a világítástechnika szakértőjének számító Mentavill ügyvezető igazgatója.

Mentes Zsolt, a Mentavill ügyvezető igazgatója

Szavai szerint a LED-es világításra való áttérést az energiatakarékosság mellett azért is választja egyre több cég, mert számukra a környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódó úgynevezett ESG megfelelés miatt is fontos a technológiaváltás. Emellett az is jó hír, hogy miközben a LED lámpák már akár hideg, vagy meleg fényt is képesek kibocsátani, a wifi kapcsolat megteremtésére is képes fényforrások akár az okos otthonokban is nagyon jól hasznosíthatók azzal, hogy a színhőmérséklet és a fényerő távkapcsolóval is változtatható.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.