Hirdetés
Kezdőlap Hírek A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?
No menu items!

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Uniós diplomaták szerint a tagállamok kormányai nem mondtak le arról a céljukról, hogy hétfőig, az EU-s külügyminiszterek brüsszeli találkozójáig megállapodást kössenek Budapesttel a teljes csomagról, beleértve a fokozatosan bevezetendő olajtilalmat is – értesült a Bloomberg.

A diplomaták szerint azonban egyre nagyobb támogatást élvez az az elképzelés, hogy elhalasszák az orosz olaj elleni lépést, amely Magyarország szerint túlságosan káros lenne a gazdaságára nézve. Más országok viszont attól tartanak, hogy a halasztás a gyengeség jele lenne – mondta egy másik diplomata.

Orbán Viktor már korábban is felvetette, hogy bármilyen olajtilalmat az uniós vezetőknek egy csúcstalálkozón kellene megvitatniuk. A következőre május végén kerül sor.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hét elején videohívást tervezett Orbánnal és a regionális vezetőkkel, hogy megvitassák a lehetséges kompromisszumot. A hívást azonban elhalasztották, és még nem került sor új időpontra.

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor hétfőn Budapesten is tárgyalt. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az EU javaslata szerint a nyersolajat a következő hat hónapban, a finomított üzemanyagokat pedig január elejéig kellene betiltani. A blokk Magyarországnak és Szlovákiának 2024 végéig, Csehországnak pedig ugyanezen év júniusáig ajánlotta fel a szankciók betartását, mivel nagymértékben függnek az orosz nyersolajtól.

Magyarország szerdán keményítette nyilvános álláspontját, és közölte, hogy csak akkor vonja vissza az embargó megakadályozásával kapcsolatos fenyegetését, ha a csővezetéken keresztül történő importot kivonják a tiltás alól.

Az uniós szankciókhoz mind a 27 tagállam egyhangú támogatására szükség van. Az olajtilalom mellett a blokk hatodik szankciós körre vonatkozó javaslata egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy további három orosz bankot zárjanak ki a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, és megtiltanák az orosz vállalatoknak nyújtott tanácsadási és PR-szolgáltatások nyújtását.

A jövő héten esedékes, az orosz energiáról 2027-ig történő lesválásra irányuló uniós stratégia várhatóan felvázolja, hogy rövid távon milyen korlátozott mértékű beruházásokra lesz szükség az olajinfrastruktúrába, hogy garantálni lehessen az ellátás biztonságát azoknak az országoknak, amelyek teljes mértékben az Oroszországból származó vezetékes olajtól függenek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...

NASA, HUNOR – űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel

A közelmúltban, az ORION Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.