Hirdetés
Kezdőlap Hírek A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?
No menu items!

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Uniós diplomaták szerint a tagállamok kormányai nem mondtak le arról a céljukról, hogy hétfőig, az EU-s külügyminiszterek brüsszeli találkozójáig megállapodást kössenek Budapesttel a teljes csomagról, beleértve a fokozatosan bevezetendő olajtilalmat is – értesült a Bloomberg.

A diplomaták szerint azonban egyre nagyobb támogatást élvez az az elképzelés, hogy elhalasszák az orosz olaj elleni lépést, amely Magyarország szerint túlságosan káros lenne a gazdaságára nézve. Más országok viszont attól tartanak, hogy a halasztás a gyengeség jele lenne – mondta egy másik diplomata.

Orbán Viktor már korábban is felvetette, hogy bármilyen olajtilalmat az uniós vezetőknek egy csúcstalálkozón kellene megvitatniuk. A következőre május végén kerül sor.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hét elején videohívást tervezett Orbánnal és a regionális vezetőkkel, hogy megvitassák a lehetséges kompromisszumot. A hívást azonban elhalasztották, és még nem került sor új időpontra.

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor hétfőn Budapesten is tárgyalt. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az EU javaslata szerint a nyersolajat a következő hat hónapban, a finomított üzemanyagokat pedig január elejéig kellene betiltani. A blokk Magyarországnak és Szlovákiának 2024 végéig, Csehországnak pedig ugyanezen év júniusáig ajánlotta fel a szankciók betartását, mivel nagymértékben függnek az orosz nyersolajtól.

Magyarország szerdán keményítette nyilvános álláspontját, és közölte, hogy csak akkor vonja vissza az embargó megakadályozásával kapcsolatos fenyegetését, ha a csővezetéken keresztül történő importot kivonják a tiltás alól.

Az uniós szankciókhoz mind a 27 tagállam egyhangú támogatására szükség van. Az olajtilalom mellett a blokk hatodik szankciós körre vonatkozó javaslata egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy további három orosz bankot zárjanak ki a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, és megtiltanák az orosz vállalatoknak nyújtott tanácsadási és PR-szolgáltatások nyújtását.

A jövő héten esedékes, az orosz energiáról 2027-ig történő lesválásra irányuló uniós stratégia várhatóan felvázolja, hogy rövid távon milyen korlátozott mértékű beruházásokra lesz szükség az olajinfrastruktúrába, hogy garantálni lehessen az ellátás biztonságát azoknak az országoknak, amelyek teljes mértékben az Oroszországból származó vezetékes olajtól függenek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a válasz: ez a vezető magyar bankárok véleménye a recesszióból való kilábalásról

Soft vagy hard landing, szakmai kifejezéssel élve puha vagy kemény landolás várható: könnyebben vagy nagyobb megpróbáltatások árán jutunk túl a mostani recessziós helyzeten? A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) közelmúltban lezajlott 60. Közgazdász-vándorgyűlésének egyik kiemelt eseményén, a Bankvezérek kerekasztalán a levezető elnök, Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke által feltett kérdésre Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Vörös Réka, az UniCredit Bank igazgatóság tagja, Martzy Antal, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese, Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója válaszolt.

Fél évszázada nem volt ilyen: stagfláció felé robog Ausztria

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre - áll a Wifo gazdaságkutató intézet 2022-2023-as őszi prognózisában.

Olajháború. Amerika új forrásokat keres, régi rivális is képbe került

Az OPEC-országok határozata a kőolaj-kitermelés csökkentéséről alternatív beszerzési források felkutatására kényszeríti az Egyesült Államokat - közölte az amerikai elnök.

Xiaomi márkájú elektromos autó? Nagy dobásra készül az alapító

Bár a A Xiaomi társalapítója, Lej Csün leginkább új okostelefonok piacra dobásával van elfoglalva, árulkodó jelek szerint az autógyártási ambícióiról sem mondott le.

Hírek

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kkv-k - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Magyar falu program: 1450 kisbolt újult meg

A magyarországi kistelepüléseken 1450 kisbolt újult meg a kormány Magyar falu program támogatásának segítségével több mint 50 milliárd forint értékben - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Jogsértő cégegyesítések miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal hatósági jóváhagyás nélküli cégegyesítések miatt összesen 23,9 millió forint bírságot szabott ki.

Újra négy blokkal működik a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel - jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára.

Itt a határidő: eddig lehet a SZÉP-kártyákat kedvezményesen felhasználni

A SZÉP-kártyákat 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni - közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.

Újra gyengül a forint, emelkedik az olaj- és a gázár

Szerdán napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

Pénteken újabb nagy drágulás jön a hazai benzinkutakon

Mivel a Brent típusú olaj drágulásba kezdett, péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a piaci benzin literjéért bruttó 7 forinttal, a piaci gázolaj literjéért pedig bruttó 16 forinttal kell majd többet fizetni.

Feketéző benzinkutasra csaptak le a NAV nyomozói – videó

Mintegy 6700 liter gázolajat adott el adózatlanul egy dél-dunántúli benzinkutas, akit üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgattak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói.

Gazdaság

MNB: a monetáris szigorítás a likviditás szűkítésével folytatódik

A Magyar Nemzeti Bank megtartotta első hosszú futamidejű betéti tenderét, amelyen 2093 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. Ezzel az MNB megkezdte a likviditás érdemi szűkítését, folytatva a monetáris szigorítást - közölte a jegybank.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom