Hirdetés
Kezdőlap Hírek A Mastercard ex-vezérigazgatója lesz a Világbank vezetője
No menu items!

A Mastercard ex-vezérigazgatója lesz a Világbank vezetője

Hagyományosan az USA jelöli a Világbank vezetőjét, Joe Biden amerikai elnök választása pedig a Mastercard egykori vezérigazgatójára, Ajay Bangára esett David Malpass lemondása után. Ez azt jelenti, hogy 77 év után sem lesz nő az intézmény élén.

Az indiai születésű amerikai pénzügyi szakember “egyedülállóan alkalmas arra, hogy a szervezetet a történelem e kritikus pillanatában vezesse” – áll az elnök közleményében.

Banga tizenkét évig vezette a Mastercardot, mielőtt 2021 decemberében lemondott. Jelenleg a General Atlantic magántőke-befektetési cég alelnöke. Emellett a Partnership for Central America társelnökeként szorosan együttműködik Kamala Harris amerikai alelnökkel. A szervezet magán- és állami befektetéseket koordinál Észak-Közép-Amerikában.

Ajay Banga. Kép forrása: Wikipedia

Az amerikai jelöléssel Banga messze a legnagyobb eséllyel pályázik a Világbanki posztra. A tagállamoknak március 29-ig van lehetőségük arra, hogy más jelölteket is javasoljanak David Malpass utódjául. A Világbank vezetőjét azonban hagyományosan az USA adja. Malpass június végére jelentette be lemondását, noha a megbízatása 2024 áprilisában járt volna csak le.

Korábban Ngozi Okonjo-Iweala, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jelenlegi vezetője is szóba került jelöltként, de Banga hivatalos jelölése után biztosnak tűnik, hogy 77 év után sem lesz női vezetője a Világbanknak.

Banga nehéz időszakban veheti át a Világbank irányítását, ugyanis a szervezet reformkövetelésekkel szembesül, amelyek valószínűleg a G20-ak pénzügyminisztereinek és központi banki vezetőinek bangalore-i találkozóján is téma lesznek. A cél az lenne, hogy több pénzt mozgósítsanak az éghajlatváltozás, a Covid-járvány és más globális kihívások ellen.

A Világbanknak vezető szerepet kell vállalnia a szegénység és az olyan globális válságok elleni küzdelemben, mint az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a járványok” – mondta a gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős német miniszter, Svenja Schulze nemrég. Alapszabálya szerint a Világbank küldetése jelenleg elsősorban a szegénység csökkentése.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...