Hirdetés
Kezdőlap Hírek Új vezető a Kereskedelmi Világszervezet élén
No menu items!

Új vezető a Kereskedelmi Világszervezet élén

Ngozi Okonjo-Iweala. Fotó: Michael Nagle/Bloomberg

A nigériai Ngozi Okonjo-Iwealát választották meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) élére. Ő lesz az első női, egyben az első afrikai főigazgató.

A genfi székhelyű nemzetközi szervezet 164 tagállamának küldöttei konszenzussal hagyták jóvá Ngozi Okonjo-Iweala főigazgatói kinevezését.

A döntést azt tette lehetővé, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok új elnöke február elején felsorakozott a nigériai jelölt mellett, miután elődje, Donald Trump blokkolta a kinevezést. Az új főigazgató egyetlen riválisa, a dél-koreai kereskedelmi miniszter, Szung Jun Mo február ötödikén visszalépett a jelöltségtől, miután konzultált Washingtonnal.

A 66 éves Okonjo-Iweala március elsején lép hivatalba, és megbízatása 2025. augusztus 31-ig tart. Szakmai útja során már volt Nigéria pénzügyminisztere, és 25 éven át dolgozott a Világbanknak.

A WTO előző főigazgatója, Roberto Azevedo tavaly augusztus 31-én mondott le, egy évvel mandátuma lejárta előtt, hogy a Pepsico amerikai üdítő- és chipsgyártó vállalat ügyvezető alelnöke és vállalati ügyekért felelős igazgatója legyen.

Okonjo-Iweala tudatta, hogy mindenekelőtt a koronavírus-világjárvány gazdasági és egészségügyi következményeit szeretné orvosolni a világgazdaságban, annak működését újraindítani.

Sok és nehéz feladat áll a világszervezet előtt, de közösen erősebbé, agilisabbá és a mai valósághoz jobban igazodóvá tehetjük” – áll a leendő főigazgató nyilatkozatában.

Új feladata nem lesz könnyű, mivel a Kereskedelmi Világszervezet fennállásának legsúlyosabb válságát éli át. A szabadkereskedelmi tárgyalások évek óta holtvágányon vesztegelnek, a globális kereskedelmet pedig a legnagyobb gazdaságok közötti feszültségek mellett az új koronavírus által okozott világjárvány is hátráltja.

Ráadásul a WTO jelenleg nem képes rendezni a tagállamok közötti kereskedelmi vitákat, mivel az Egyesült Államok évek óta blokkolja új fellebbviteli bírák kinevezését, a fellebbezési testület pedig működésképtelenné vált, miután a maradék három bíróból kettőnek lejárt a mandátuma. Donald Trump amerikai elnök kormányzata reformokat követelt a WTO-tól az együttműködésért cserébe, de követeléseit nem pontosította.

Az Európai Unió és más országok ugyancsak változtatásokat szorgalmazták a nemzetközi kereskedelmi szervezetnél.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős tagja kijelentette, hogy Brüsszel kezdettől fogva támogatta Ngozi Okonjo-Iweala főigazgatói jelöltségét, és szorosan együttműködik majd vele a szervezet reformjának megvalósításában.

A WTO-t fel kell vértezni a kor kihívásainak megfelelő szabályokkal, a világgazdaság fenntartható és digitális átalakításaira összpontosítva” – fogalmazott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tehetséggondozás a szervezetben – Mindenki nyer(het)

Ahol a tehetséggondozást már egyszer bevezették (és az jól működik), ott könnyebb megszerezni (és megtartani) a piacról a tehetséges munkarőt,

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6622,36 ponton zárt pénteken, ez 55,69 pontos, 0,85 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Növekvő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Az OTP folytatta a sajátrészvény vásárlást. A társaság a hétfői kereskedésben 60 535 darab, kedden 65 322 darab, szerdán 14 502 darab, csütörtökön 30 ezer darab részvényt vásárolt.

Kész: Lezárult az MVM informatikai átállása

Az egyetemes szolgáltatóváltást követően megváltoztak az E.ON ügyfélszolgálati elérhetőségei, amelyekről az ügyfelek az eon.hu oldalon tájékozódhatnak
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát,