Kezdőlap Hírek Új vezető a Kereskedelmi Világszervezet élén
No menu items!

Új vezető a Kereskedelmi Világszervezet élén

Ngozi Okonjo-Iweala. Fotó: Michael Nagle/Bloomberg

A nigériai Ngozi Okonjo-Iwealát választották meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) élére. Ő lesz az első női, egyben az első afrikai főigazgató.

A genfi székhelyű nemzetközi szervezet 164 tagállamának küldöttei konszenzussal hagyták jóvá Ngozi Okonjo-Iweala főigazgatói kinevezését.

A döntést azt tette lehetővé, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok új elnöke február elején felsorakozott a nigériai jelölt mellett, miután elődje, Donald Trump blokkolta a kinevezést. Az új főigazgató egyetlen riválisa, a dél-koreai kereskedelmi miniszter, Szung Jun Mo február ötödikén visszalépett a jelöltségtől, miután konzultált Washingtonnal.

A 66 éves Okonjo-Iweala március elsején lép hivatalba, és megbízatása 2025. augusztus 31-ig tart. Szakmai útja során már volt Nigéria pénzügyminisztere, és 25 éven át dolgozott a Világbanknak.

A WTO előző főigazgatója, Roberto Azevedo tavaly augusztus 31-én mondott le, egy évvel mandátuma lejárta előtt, hogy a Pepsico amerikai üdítő- és chipsgyártó vállalat ügyvezető alelnöke és vállalati ügyekért felelős igazgatója legyen.

Okonjo-Iweala tudatta, hogy mindenekelőtt a koronavírus-világjárvány gazdasági és egészségügyi következményeit szeretné orvosolni a világgazdaságban, annak működését újraindítani.

Sok és nehéz feladat áll a világszervezet előtt, de közösen erősebbé, agilisabbá és a mai valósághoz jobban igazodóvá tehetjük” – áll a leendő főigazgató nyilatkozatában.

Új feladata nem lesz könnyű, mivel a Kereskedelmi Világszervezet fennállásának legsúlyosabb válságát éli át. A szabadkereskedelmi tárgyalások évek óta holtvágányon vesztegelnek, a globális kereskedelmet pedig a legnagyobb gazdaságok közötti feszültségek mellett az új koronavírus által okozott világjárvány is hátráltja.

Ráadásul a WTO jelenleg nem képes rendezni a tagállamok közötti kereskedelmi vitákat, mivel az Egyesült Államok évek óta blokkolja új fellebbviteli bírák kinevezését, a fellebbezési testület pedig működésképtelenné vált, miután a maradék három bíróból kettőnek lejárt a mandátuma. Donald Trump amerikai elnök kormányzata reformokat követelt a WTO-tól az együttműködésért cserébe, de követeléseit nem pontosította.

Az Európai Unió és más országok ugyancsak változtatásokat szorgalmazták a nemzetközi kereskedelmi szervezetnél.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős tagja kijelentette, hogy Brüsszel kezdettől fogva támogatta Ngozi Okonjo-Iweala főigazgatói jelöltségét, és szorosan együttműködik majd vele a szervezet reformjának megvalósításában.

A WTO-t fel kell vértezni a kor kihívásainak megfelelő szabályokkal, a világgazdaság fenntartható és digitális átalakításaira összpontosítva” – fogalmazott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Drágaság. Csak reklámokkal a márkaépítés aligha lehet sikeres

A Facebook októberi, váratlan leállása ugyan néhány órára kétségbeesésbe...

Rekordárat fizettek Michael Jordan 1984-es cipőjéért

Rekordáron, 1,47 millió dollárért kelt el az első pár Nike-cipő, amelyet kifejezetten az egykori NBA-sztár Michael Jordannek terveztek - közölte a Sotheby's aukciós ház.

Koronavírus – Az EU újabb 600 millió eurót utalt Ukrajnának

Az Európai Bizottság újabb 600 millió eurós makroszintű pénzügyi támogatást (MFA) folyósított Ukrajnának a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelésére.

Amerika. Öt év után először csökkent a büdzsé hiánya

A szeptember végével záródott amerikai költségvetési évben a büdzsé hiánya a GDP 12,4 százalékára zsugorodott az egy évvel korábbi 15,2 százalékról.

Hírek

Rekordárat fizettek Michael Jordan 1984-es cipőjéért

Rekordáron, 1,47 millió dollárért kelt el az első pár Nike-cipő, amelyet kifejezetten az egykori NBA-sztár Michael Jordannek terveztek - közölte a Sotheby's aukciós ház.

Influenza – Idén is ingyenes a védőoltás

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is ingyen biztosítják az influenza elleni védőoltást, amely napokon belül elérhető lesz a házi- és üzemorvosoknál - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Nagy-Britanniában is csúcson a benzinárak

Akárcsak Magyarországon, Nagy-Britanniában is rekordot döntöttek a kiskereskedelmi benzinárak.

Éhínség fenyeget Afganisztánban

Afgánok milliói, köztük gyerekek fognak éhen halni, ha nem sikerül visszarántani Afganisztánt az összeomlás széléről - figyelmeztetett David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója.

Fegyházbüntetés. Vízszerelőnek öltözve fosztottak ki időseket

Tizennégy és fél év fegyházbüntetésre ítéltek el nem jogerősen egy férfit, aki vízszerelőnek kiadva magát - társával együtt - több mint 15 millió forintot tulajdonított el három időskorú otthonából - közölte a fővárosi főügyész.

Szerdán 500 forint fölé drágul a benzin is

Szerdán a 95-ös benzin literje bruttó 5 forinttal drágul, és átlépi az 500 forintos lélekteni határt. A hét közepén a gázolaj átlagára nem változik.

Kötelező biztosítás. Százezer autós válthat novembertől

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány még idén is csaknem egymillió gépjárművet, köztük mintegy 550 ezer személygépkocsit érint. A váltási időszakban 100 ezer szerződésváltásra számítanak a szakértők.

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

Gazdaság

KSH: rekord közelébe nőtt a lakáshitel-állomány

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül csaknem 48 százalékot tettek ki a lakáscélú hitelek, amelyek GDP-hez viszonyított aránya az előző év végi 8,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom