Hirdetés
Kezdőlap Tech A mesterséges intelligencia 40 százalékkal hatékonyabb lehet egy háziasszonynál
No menu items!

A mesterséges intelligencia 40 százalékkal hatékonyabb lehet egy háziasszonynál

Illusztráció: Freepik

Bár a robot házvezetőnők egyelőre csak a tudományos fantasztikum részei, a szakértők szerint az automatizálás egy évtizeden belül közel 40 százalékkal csökkentheti a házimunkára fordított időt.

A mosogatás, a takarítás, a mosás, sőt még a vásárlás is a múlté lehet egy 65 brit és japán mesterséges intelligencia-szakértőből álló csoport szerint. Arra kérték őket, hogy értékeljék, mennyire lenne egyszerű 17 háztartási feladatot automatizálni, és jósolják meg, hogy tíz év múlva mennyi időt takaríthatunk meg ezzel.

Az Oxfordi Egyetem kutatói által vezetett és a Plos One folyóiratban közzétett tanulmányban a szakértők úgy becsülték, hogy az automatizálással a háztartási munkákkal töltött időnk 39 százalékát lehetne megtakarítani.

A The Times által szemlézett tanulmány alapfelvetése, hogy az emberi munka növekvő automatizálásának lehet pozitív oldala is, feltéve a kérdést: “Ha a robotok elveszik a munkánkat, legalább a szemetet is kiviszik helyettünk?“.

A szakértők becslése szerint az élelmiszervásárlás a legvalószínűbb feladat, amelyet automatizálni lehetne, és a jelenleg az élelmiszerrendeléssel töltött idő 59 százalékát lehetne megtakarítani.

2033-ra a mosogatással, főzéssel és takarítással töltött időnk 46 százalékát lehetne megtakarítani, a becslések szerint 43 százalékot a mosással, 40 százalékot a kertészkedéssel és 31 százalékot a háziállatok gondozásával.

S bár az olyan robotikus humanoid házvezetőnők, mint Rosey A Jetson család című amerikai rajzfimsorozatból, még messzi távlatok, a vállalatok már dolgoznak az automatizált háztartási gépeken.

Az Amazon állítólag olyan hűtőszekrényeken dolgozik, amelyek képesek felismerni, ha fogyóban van egy termék, és automatikusan hozzáadják azt a bevásárlási listához, míg az amerikai Dishcraft cég olyan mosogatógépet tervezett éttermek számára, amely képes önmagát be- és kirakodni. Már forgalomban vannak olyan robotállat etetők is, amelyeket applikációkon keresztül lehet programozni.

A szakértők becslése szerint a gyermekgondozásra fordított időnek csupán 21 százalékát lehetne automatizálni. A tanulmány megkérdőjelezte a gyermekgondozás gépekre való átruházásának társadalmi elfogadhatóságát, és egy meg nem nevezett szakértő megjegyezte, hogy a gyermekgondozás lenne “a legutolsó dolog, amit a társadalom valaha is elfogadna automatizált szolgáltatásokra alkalmasnak“.

A tanulmány szerint a társadalmi és gazdasági következmények jelentősek lehetnek: “Ez további órákat szabadíthat fel az emberek életéből a fizetett munkavégzés és a szabadidő javára“.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.