Hirdetés
Kezdőlap Tech A mesterséges intelligencia 40 százalékkal hatékonyabb lehet egy háziasszonynál
No menu items!

A mesterséges intelligencia 40 százalékkal hatékonyabb lehet egy háziasszonynál

Illusztráció: Freepik

Bár a robot házvezetőnők egyelőre csak a tudományos fantasztikum részei, a szakértők szerint az automatizálás egy évtizeden belül közel 40 százalékkal csökkentheti a házimunkára fordított időt.

A mosogatás, a takarítás, a mosás, sőt még a vásárlás is a múlté lehet egy 65 brit és japán mesterséges intelligencia-szakértőből álló csoport szerint. Arra kérték őket, hogy értékeljék, mennyire lenne egyszerű 17 háztartási feladatot automatizálni, és jósolják meg, hogy tíz év múlva mennyi időt takaríthatunk meg ezzel.

Az Oxfordi Egyetem kutatói által vezetett és a Plos One folyóiratban közzétett tanulmányban a szakértők úgy becsülték, hogy az automatizálással a háztartási munkákkal töltött időnk 39 százalékát lehetne megtakarítani.

A The Times által szemlézett tanulmány alapfelvetése, hogy az emberi munka növekvő automatizálásának lehet pozitív oldala is, feltéve a kérdést: “Ha a robotok elveszik a munkánkat, legalább a szemetet is kiviszik helyettünk?“.

A szakértők becslése szerint az élelmiszervásárlás a legvalószínűbb feladat, amelyet automatizálni lehetne, és a jelenleg az élelmiszerrendeléssel töltött idő 59 százalékát lehetne megtakarítani.

2033-ra a mosogatással, főzéssel és takarítással töltött időnk 46 százalékát lehetne megtakarítani, a becslések szerint 43 százalékot a mosással, 40 százalékot a kertészkedéssel és 31 százalékot a háziállatok gondozásával.

S bár az olyan robotikus humanoid házvezetőnők, mint Rosey A Jetson család című amerikai rajzfimsorozatból, még messzi távlatok, a vállalatok már dolgoznak az automatizált háztartási gépeken.

Az Amazon állítólag olyan hűtőszekrényeken dolgozik, amelyek képesek felismerni, ha fogyóban van egy termék, és automatikusan hozzáadják azt a bevásárlási listához, míg az amerikai Dishcraft cég olyan mosogatógépet tervezett éttermek számára, amely képes önmagát be- és kirakodni. Már forgalomban vannak olyan robotállat etetők is, amelyeket applikációkon keresztül lehet programozni.

A szakértők becslése szerint a gyermekgondozásra fordított időnek csupán 21 százalékát lehetne automatizálni. A tanulmány megkérdőjelezte a gyermekgondozás gépekre való átruházásának társadalmi elfogadhatóságát, és egy meg nem nevezett szakértő megjegyezte, hogy a gyermekgondozás lenne “a legutolsó dolog, amit a társadalom valaha is elfogadna automatizált szolgáltatásokra alkalmasnak“.

A tanulmány szerint a társadalmi és gazdasági következmények jelentősek lehetnek: “Ez további órákat szabadíthat fel az emberek életéből a fizetett munkavégzés és a szabadidő javára“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.