Hirdetés
Kezdőlap Menedzser-Kihívások Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT...
No menu items!

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Jó hír az IT ipar munkavállalóinak, hogy a CompTIA szerint az amerikai vállalatok áprilisban olyan munkavállalókat vettek fel, akik szoftver-, adat- és felhő-ismeretekkel rendelkeznek – a mesterséges intelligencia támogatására.

A Wall Street Journal írása szerint az USÁ-ban végre megállt az IT alkalmazottak elbocsátási hulláma: az amerikai informatikai dolgozók munkanélküliségi rátája áprilisban 2,8%-ra csökkent a márciusi 3%-ról a Computing Technology Industry Association, közismertebb nevén CompTIA amerikai non-profit kereskedelmi szövetség szerint, ami annak a jele, hogy egyes cégek elkezdtek új embereket felvenni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektjeik támogatására.

A CompTIA elemzése szerint, amely a munkaügyi minisztérium adatain alapul, a technológiai vállalatok, például a Microsoft és a Salesforce áprilisban mintegy 4280 munkavállalót vettek fel. A növekedést a technológiai szolgáltatások és a szoftverfejlesztői pozíciók felvétele vezette, amelyet a felhőinfrastruktúra, az adatfeldolgozás és az adathoszting állások követtek – közölte a szakmai csoport.

Az adatok és a felhő, a generatív mesterséges intelligencia vállalatokon belüli alkalmazását támasztja alá – ez biztosítja az alapot a mesterséges intelligencia alapú, vagyis az AI-modellek futtatásához és összekapcsolásához a magánadatokkal – még akkor is, ha azokat jelenleg nem használják fel.

“Ez egy befektetés lehet a jövőbeli növekedés irányába, nem feltétlenül az, hogy most minden egyes vállalat erőforrásokat önt az AI-ba” – mondta Tim Herbert, a CompTIA kutatási vezetője. “Valószínűleg ez hajtja a felhőalapú növekedés jelentős részét, amit most látunk.”

Az elmúlt 12 hónap 10 hónapjában az olyan technológiai szolgáltatások, mint az IT-tanácsadás is növekedtek, ami része a vállalatok azon törekvésének, hogy külső segítséget vegyenek igénybe az AI-kezdeményezésekhez – tette hozzá Herbert.

A gazdaság egészében azonban lassult a munkahelyek számának növekedése. Az amerikai munkaadók szezonálisan kiigazított 175 ezer új munkahelyet teremtettek áprilisban – közölte pénteken a munkaügyi minisztérium. Ez merőben más képet mutat, mint márciusban, amikor a munkahelyteremtés meghaladta a 300 ezret. A teljes munkanélküliségi ráta áprilisban 3,9%-ra emelkedett a márciusi 3,8%-ról.

Ráadásul a technológiai vezetők minden ágazatban óvatosak a munkaerő felvételével kapcsolatban, amíg tisztázzák, hogy az AI hogyan hat majd a különböző IT-szerepkörökre.

Simon Green, a Pax8 felhőszoftver-forgalmazó cég informatikai igazgatója szerint egyes technológiai vezetők kezdik úgy tekinteni az AI-t, mint a munkaerő-felvétel alternatíváját. A gondolkodásmód az, hogy “lassítsuk le a munkaerő-felvételt, és inkább fektessünk be a mesterséges intelligenciával kapcsolatos licencekbe, mert ezt tekinthetjük az erő multiplikátorának” – mondta.

Ennek hatására egyre több bizonyíték van arra, hogy a mesterséges intelligencia kezdi érinteni a belépő szintű IT-szerepeket. Ez a tendencia akkor gyökerezett meg, amikor a vállalatok elkezdték alkalmazni az automatizálást a manuális munka csökkentése érdekében – mondta Victor Janulaitis, a Janco Associates tanácsadó cég vezérigazgatója.

“A vállalatok továbbra is azt keresik, hogyan csökkenthetik a költségeket” – mondta Janulaitis, és ez arra készteti a vezetőket, hogy szelektívebben vegyenek fel speciális készségeket. “Az általános statisztikák szerint az informatikai szakemberek foglalkoztatási képe nem sokat javult”.

A CompTIA elemzése különválasztja a technológiai cégeknél betöltött állásokat, amelyekbe olyan területeken dolgozó munkavállalók is beletartozhatnak, mint az értékesítés és a marketing, és a technológiai szektoron kívüli vállalatoknál, például kiskereskedőknél, bankoknál vagy kórházakban betöltött informatikai állásokat.

A csoport szerint a technológiai munkahelyek száma a gazdaság egészében 0,3%-kal, azaz 20 000 álláshellyel csökkent áprilisban. A munkáltatók is kevesebb új állást jelentettek be a múlt hónapban, 179 000 álláshirdetést adtak fel, ami csökkenés a márciusi 191 000 álláshirdetéshez képest.

A vegyes foglalkoztatási mutatók – például a munkanélküliségi ráta javulása a kevesebb munkahely ellenére – nem szokatlanok, amikor a szélesebb gazdasági kilátások bizonytalanok, mondta Herbert. A technológiai cégeknél a múlt hónapban is folytatódtak az elbocsátások – az Amazon.com több száz munkahelyet szüntetett meg a felhőalapú számítástechnikai üzletágából, ami a technológiai óriás legújabb elbocsátási körét jelenti, mivel a költségcsökkentésre törekszik. A Tesla közölte, hogy globális létszámának több mint 10%-át tervezi leépíteni. Az EXL Service, egy adatelemzési és digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalat 800 munkahelyet szüntetett meg, mivel a céget a generatív mesterséges intelligencia iránti kereslet kielégítésére alakítja át.

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek. Ez arra késztet egyes vezetőket, hogy inkább meglévő alkalmazottaik AI-képzésére összpontosítsanak.

“Hihetetlenül nagy a tömeges, át- és továbbképzési igény” – mondta Abhijit Dubey, az NTT Data IT-szolgáltató és technológiai szolgáltató leendő vezérigazgatója.

Néhány IT-munkavállaló lelkesen igyekszik megfelelni a kihívásnak és javítani piacképességét az AI-képességek hozzáadásával. A LinkedIn szerint 2023 második felében közel háromszorosára nőtt az AI-ismereti tanfolyamain részt vevő nem műszaki dolgozók száma. A vállalat azt is elmondta, hogy a heti AI és technológiai tanfolyamain részt vevők száma 17%-kal nőtt az előző évhez képest.

Meichl Gréta

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...