Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A milliárdos, aki vagyona 80 százalékát bukta el néhány hónap alatt
No menu items!

A milliárdos, aki vagyona 80 százalékát bukta el néhány hónap alatt

Forrest Li

Néhány hónappal ezelőtt Forrest Li 22 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, és ő volt Szingapúr leggazdagabb embere. Most ő az egyik legnagyobb vesztese a piaci összeomlásnak, amely idén több mint 1000 milliárd dollárt törölt ki a világ 500 leggazdagabb emberének vagyonából.

A Sea nevű vállalat alapítója számára csőstűl jött a baj: a technológiai papírok kiárusítása, az indiai e-kereskedelmi tevékenység leállítása és a csalódást keltő üzleti eredmény több mint 80 százalékkal csökkentette a vállalat amerikai letéti jegyeinek árfolyamát az októberi csúcshoz képest. Bár Li még mindig gazdag – a Bloomberg Billionaires Index szerint 4,7 milliárd dolláros vagyona van -, ahhoz már nem eléggé, hogy bekerüljön a világ 500 leggazdagabb embere közé.

Ráadásul a kereskedők további rossz hírekre számítanak. A Bloomberg által összeállított elemzői becslések átlaga szerint a vállalat várhatóan több mint 740 millió dolláros rekordveszteséget fog elkönyvelni. A Sea nettó vesztesége már a tavalyi év utolsó három hónapjában is nőtt, mivel a cég felgyorsította terjeszkedését.

A bukás a Covid-járvány kezdeti szakasza alatti – amikor a technológiai óriások profitáltak az olyan szolgáltatásaik iránti nagyobb keresletből, mint az e-kereskedelem és a szerencsejátékok – gyors vagyonteremtés sebezhetőségét mutatja be. A magasabb kamatlábak és az ukrajnai háború körüli feszültségek tovább rontják a növekedési részvényeket.

“A Sea 2022-ben egyre nagyobb kihívásokkal fog szembesülni”

– mondta Shawn Yang, a Blue Lotus Capital, egy független hongkongi részvénykutató cég ügyvezető igazgatója, aki május 10-én 180 dollárról 105 dollárra csökkentette a részvény célárát.

A vállalat e-kereskedelmi eladásai – a fő bevételi forrása – elmaradhatnak a 8,9 és 9,1 milliárd dollár közötti éves előrejelzéstől, mivel a riválisok, köztük az Alibaba által támasztott verseny erősödik, és a Covid-korlátozások enyhülésével a fogyasztók visszatérnek az offline boltokba – mondta Yang.

Li mellett sok olyan technológiai vállalkozót, akiknek a vagyona a világjárvány okozta lezárásoknak köszönhetően nőtt, keményen sújtottak a piaci kiárusítások. Eric Yuan, a Zoom vezérigazgatója idén 4,4 milliárd dollárt veszített vagyonából, míg a világ második leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak, az Amazon vezetőjének vagyona közel 58 milliárd dollárral csökkent.

A Sea összeomlása arra késztette az általában visszafogottan viselkedő Lit, hogy márciusban megkeresse alkalmazottait. Egy szűkszavú belső levélben azt írta nekik, hogy ne féljenek, és hogy bár a zuhanás fájdalmas, “ez rövid távú fájdalom, amit el kell viselnünk, hogy valóban maximalizáljuk a hosszú távú lehetőségeinket“.

Az elemzők általában optimisták a Sea jövőjét illetően, annak ellenére, hogy a részvények e hónap elején kétéves mélypontra estek. A Bloomberg által követett 38 elemző közül 34-en ajánlják a vásárlást. Nathan Naidu, a Bloomberg Intelligence elemzője szerint a vállalat értékelése a földrajzi terjeszkedéssel javuló kilátásoknak köszönhetően kezdhet újra emelkedni.

Egyelőre azonban a részvények volatilisek maradtak. A múlt hét utolsó két napján elért 32 százalékos emelkedés után hétfőn 6,7 százalékot estek.

Gang Ye, a cég egyik másik alapítója idén 4,3 milliárd dollárt veszített vagyonából, David Chen pedig már nem milliárdos.

A jelenlegi gazdasági környezetben a Fed által várható kamatemelések hatásaival kapcsolatos aggodalom szintje, valamint az emelkedő infláció és az ukrajnai orosz invázió hatása egyszerűen nem tesz jót az olyan kockázatos eszközöknek, mint a technológiai részvények” – mondta Naidu. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom