Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A németek fele kevesebb élelmiszert és ruhát vesz az energiaválság miatt
No menu items!

A németek fele kevesebb élelmiszert és ruhát vesz az energiaválság miatt

A magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb termékekhez nyúlnak a szupermarketben. Egy felmérés szerint sokan arra számítanak, hogy a jövőben további megszorításokat kell végrehajtaniuk.

Németországban a fogyasztók 63 százaléka kevesebb pénzt költ a magas infláció miatt. A Német Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (VZBV) által megrendelt felmérés szerint további 20 százalékuk számít arra, hogy a jövőben megszorításokra kényszerül.

A Spiegel által közölt felmérés szerint ezek most a legnépszerűbb spórolási megoldások:

  • A legtöbb fogyasztó, 61 százalék, olcsóbb élelmiszert vásárol.
  • 56 százalékuk kevesebb ruhát vásárol.
  • Emellett 56 százalékuk összességében kevesebbet fogyaszt.
  • Az emberek jó harmada ritkábban használja autóját.
  • Hasonlóképpen, jó egyharmaduk jelenleg nélkülözi a légi közlekedést, vagy legalábbis korlátozza azt.

A fogyasztás megváltoztatása az éghajlatvédelem érdekében

Ugyanakkor a felmérés szerint a fogyasztók többsége hajlandó változtatni saját fogyasztási magatartásán az éghajlatvédelem érdekében. 75 százalékuk tovább hordaná a ruháit ahelyett, hogy újakat vásárolna. 60 százalékuk energiatakarékos elektromos készülékeket szeretne vásárolni, további 45 százalékuk pedig újak vásárlása helyett javíttatná a meghibásodott készülékeket.

A fogyasztók azonban azt szeretnék, ha a gyártók kötelező érvényű tájékoztatást adnának a készülékek élettartamáról. Ebben az esetben 60 százalékuk hajlandó lenne megjavíttatni a hibás készülékeket, ha a tervezett élettartam még messze van. A fogyasztók például a mosógépet tizenkét évig, a porszívót, a televíziót és a nyomtatót tíz évig, a mobiltelefont pedig öt évig szeretnék használni.

Az erőforrás-takarékos javítások ösztönzése érdekében a gyártókat kötelezni kellene arra, hogy tájékoztatást adjanak a készülékek élettartamáról – követeli Ramona Pop, a VZBV vezetője. “A politikusok és a gyártók felelőssége, hogy megteremtsék azokat a keretfeltételeket, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára az éghajlatbarát fogyasztást” – mondta a Funke-Zeitungnak.

A koalíciós megállapodásban elfogadott javítási jog fontos építőköve az éghajlat- és erőforrásbarát fogyasztásnak” – mondta Pop. “Biztosítani kell, hogy a gyártók úgy tervezzék meg termékeiket, hogy azok javíthatók legyenek. És természetesen a javításoknak is megfizethetőnek kell lenniük, és a költségeknek gazdaságilag ésszerű keretek között kell maradniuk” – fejtette ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...