Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A németek fele kevesebb élelmiszert és ruhát vesz az energiaválság miatt
No menu items!

A németek fele kevesebb élelmiszert és ruhát vesz az energiaválság miatt

A magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb termékekhez nyúlnak a szupermarketben. Egy felmérés szerint sokan arra számítanak, hogy a jövőben további megszorításokat kell végrehajtaniuk.

Németországban a fogyasztók 63 százaléka kevesebb pénzt költ a magas infláció miatt. A Német Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (VZBV) által megrendelt felmérés szerint további 20 százalékuk számít arra, hogy a jövőben megszorításokra kényszerül.

A Spiegel által közölt felmérés szerint ezek most a legnépszerűbb spórolási megoldások:

  • A legtöbb fogyasztó, 61 százalék, olcsóbb élelmiszert vásárol.
  • 56 százalékuk kevesebb ruhát vásárol.
  • Emellett 56 százalékuk összességében kevesebbet fogyaszt.
  • Az emberek jó harmada ritkábban használja autóját.
  • Hasonlóképpen, jó egyharmaduk jelenleg nélkülözi a légi közlekedést, vagy legalábbis korlátozza azt.

A fogyasztás megváltoztatása az éghajlatvédelem érdekében

Ugyanakkor a felmérés szerint a fogyasztók többsége hajlandó változtatni saját fogyasztási magatartásán az éghajlatvédelem érdekében. 75 százalékuk tovább hordaná a ruháit ahelyett, hogy újakat vásárolna. 60 százalékuk energiatakarékos elektromos készülékeket szeretne vásárolni, további 45 százalékuk pedig újak vásárlása helyett javíttatná a meghibásodott készülékeket.

A fogyasztók azonban azt szeretnék, ha a gyártók kötelező érvényű tájékoztatást adnának a készülékek élettartamáról. Ebben az esetben 60 százalékuk hajlandó lenne megjavíttatni a hibás készülékeket, ha a tervezett élettartam még messze van. A fogyasztók például a mosógépet tizenkét évig, a porszívót, a televíziót és a nyomtatót tíz évig, a mobiltelefont pedig öt évig szeretnék használni.

Az erőforrás-takarékos javítások ösztönzése érdekében a gyártókat kötelezni kellene arra, hogy tájékoztatást adjanak a készülékek élettartamáról – követeli Ramona Pop, a VZBV vezetője. “A politikusok és a gyártók felelőssége, hogy megteremtsék azokat a keretfeltételeket, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára az éghajlatbarát fogyasztást” – mondta a Funke-Zeitungnak.

A koalíciós megállapodásban elfogadott javítási jog fontos építőköve az éghajlat- és erőforrásbarát fogyasztásnak” – mondta Pop. “Biztosítani kell, hogy a gyártók úgy tervezzék meg termékeiket, hogy azok javíthatók legyenek. És természetesen a javításoknak is megfizethetőnek kell lenniük, és a költségeknek gazdaságilag ésszerű keretek között kell maradniuk” – fejtette ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.