Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Premier League a Covid időszakában is megdobta a brit gazdaságot
No menu items!

A Premier League a Covid időszakában is megdobta a brit gazdaságot

A Premier League a világ egyik legerősebb bajnoksága. Kép forrása: Bigstock

A Premier League 7,6 milliárd fonttal járult hozzá a brit gazdaságához a 2019-20-as szezonban annak ellenére, hogy a Covid miatt a mérkőzések negyedét zárt kapuk mögött játszották. A játékosok 1,4 milliárd font adót fizettek, és az első osztály közel 100 ezer embernek segített megtartani a munkahelyét.

A 2019-20-as szezonra vonatkozó új adatokból kiderül, hogy mit jelent az Egyesült Királyságnak a topligás labdarúgás pénzben kifejezve. A 20 elitklub 3,6 milliárd fontot fizetett be a kormánynak adó formájában, ebből 1,4 milliárd fontot csak a játékosoktól – írja a Daily Mail.

A számok jól mutatják a Premier League rendkívüli növekedését az 1992-es alapítása óta, amelyet nagyrészt a televíziós bevételek hajtanak.

Az elmúlt két évtizedben a liga gazdasági hozzájárulása az 1998-99-es 0,7 milliárd fontról közel 1000 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban a Premier League-hez kapcsolódó munkahelyek száma 11 300-ról 94 ezerre emelkedett.

Bár a számok lenyűgözőek, a koronavírus 2019-20-ban a liga gazdasági teljesítményét is megviselte.

A bajnokságot felfüggesztették 2020 márciusában, amikor még kilenc mérkőzés volt hátra. A szezon júniusban folytatódott, a maradék mérkőzéseket viszont zárt kapuk mögött játszották le.

A hihetetlen erőfeszítéseket a pályán és azon kívül is mind a járvány jelentős pénzügyi hatása ellenére végeztük” – mondta Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója.

Klubjaink 2020 márciusa óta körülbelül 2 milliárd fontot veszítettek, de biztosítottuk, hogy a labdarúgás egészének nyújtott szolidaritási kifizetéseinket fenntartjuk, valamint további finanszírozással járulunk hozzá a klubok túléléséhez” – tette hozzá.

A EY pénzügyi szolgáltató cég elemzést is készített a rendkívüli szezonról. Ebből kiderül, hogy a Premier League gazdasági hozzájárulása a szélesebb értelemben vett brit gazdasághoz 2019-20-ban ugyanannyi volt, mint 2016-17-ben.

Ez a közvetítési bevételek csökkenésével, valamint a meccsnapokból származó bevételekkel magyarázható, amelyek a szezon utolsó negyedére masszívan csökkentek, amikor a szurkolókat kitiltották a stadionokból.

A 2019-20-as szezont a Liverpool nyerte egyiptomi csatára, Mohamed Szalah vezetésével. Kép forrása: Wikipedia

A Premier League gazdasági hozzájárulása a saját és a klubok tevékenységének elemzésén alapul, ez magában foglalja a 12 ezer alkalmazott közvetlen foglalkoztatását, illetve a beszállítóknak fizetett árukat és szolgáltatásokat. Ráadásul a liga mérkőzései jellemzően több mint félmillió látogatót vonzanak a tengerentúlról, akik a korábbi években mintegy félmilliárd fontot költöttek.

Az élvonalbeli labdarúgás több százezer belföldi utazást is ösztönöz, mivel a szurkolók az ország különböző pontjain mozognak, valamint az adózás révén hozzájárulnak a nemzeti kasszához.

Összehasonlításképpen: a Premier League valamivel többet ad hozzá a brit cégekhez, mint a zeneipar, amelynek értéke 5,2 milliárd font, de kevesebbet, mint a kiállításoké, amelyek értéke 11 milliárd font.

Az angol élvonalbeli labdarúgás gazdasági lábnyoma hasonló egy olyan kis afrikai országéhoz, mint Malawi, és csak valamivel kisebb, mint Észak-Macedóniáé, amelynek bruttó hazai terméke 8,8 milliárd font.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.