Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Premier League a Covid időszakában is megdobta a brit gazdaságot
No menu items!

A Premier League a Covid időszakában is megdobta a brit gazdaságot

A Premier League a világ egyik legerősebb bajnoksága. Kép forrása: Bigstock

A Premier League 7,6 milliárd fonttal járult hozzá a brit gazdaságához a 2019-20-as szezonban annak ellenére, hogy a Covid miatt a mérkőzések negyedét zárt kapuk mögött játszották. A játékosok 1,4 milliárd font adót fizettek, és az első osztály közel 100 ezer embernek segített megtartani a munkahelyét.

A 2019-20-as szezonra vonatkozó új adatokból kiderül, hogy mit jelent az Egyesült Királyságnak a topligás labdarúgás pénzben kifejezve. A 20 elitklub 3,6 milliárd fontot fizetett be a kormánynak adó formájában, ebből 1,4 milliárd fontot csak a játékosoktól – írja a Daily Mail.

A számok jól mutatják a Premier League rendkívüli növekedését az 1992-es alapítása óta, amelyet nagyrészt a televíziós bevételek hajtanak.

Az elmúlt két évtizedben a liga gazdasági hozzájárulása az 1998-99-es 0,7 milliárd fontról közel 1000 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban a Premier League-hez kapcsolódó munkahelyek száma 11 300-ról 94 ezerre emelkedett.

Bár a számok lenyűgözőek, a koronavírus 2019-20-ban a liga gazdasági teljesítményét is megviselte.

A bajnokságot felfüggesztették 2020 márciusában, amikor még kilenc mérkőzés volt hátra. A szezon júniusban folytatódott, a maradék mérkőzéseket viszont zárt kapuk mögött játszották le.

A hihetetlen erőfeszítéseket a pályán és azon kívül is mind a járvány jelentős pénzügyi hatása ellenére végeztük” – mondta Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója.

Klubjaink 2020 márciusa óta körülbelül 2 milliárd fontot veszítettek, de biztosítottuk, hogy a labdarúgás egészének nyújtott szolidaritási kifizetéseinket fenntartjuk, valamint további finanszírozással járulunk hozzá a klubok túléléséhez” – tette hozzá.

A EY pénzügyi szolgáltató cég elemzést is készített a rendkívüli szezonról. Ebből kiderül, hogy a Premier League gazdasági hozzájárulása a szélesebb értelemben vett brit gazdasághoz 2019-20-ban ugyanannyi volt, mint 2016-17-ben.

Ez a közvetítési bevételek csökkenésével, valamint a meccsnapokból származó bevételekkel magyarázható, amelyek a szezon utolsó negyedére masszívan csökkentek, amikor a szurkolókat kitiltották a stadionokból.

A 2019-20-as szezont a Liverpool nyerte egyiptomi csatára, Mohamed Szalah vezetésével. Kép forrása: Wikipedia

A Premier League gazdasági hozzájárulása a saját és a klubok tevékenységének elemzésén alapul, ez magában foglalja a 12 ezer alkalmazott közvetlen foglalkoztatását, illetve a beszállítóknak fizetett árukat és szolgáltatásokat. Ráadásul a liga mérkőzései jellemzően több mint félmillió látogatót vonzanak a tengerentúlról, akik a korábbi években mintegy félmilliárd fontot költöttek.

Az élvonalbeli labdarúgás több százezer belföldi utazást is ösztönöz, mivel a szurkolók az ország különböző pontjain mozognak, valamint az adózás révén hozzájárulnak a nemzeti kasszához.

Összehasonlításképpen: a Premier League valamivel többet ad hozzá a brit cégekhez, mint a zeneipar, amelynek értéke 5,2 milliárd font, de kevesebbet, mint a kiállításoké, amelyek értéke 11 milliárd font.

Az angol élvonalbeli labdarúgás gazdasági lábnyoma hasonló egy olyan kis afrikai országéhoz, mint Malawi, és csak valamivel kisebb, mint Észak-Macedóniáé, amelynek bruttó hazai terméke 8,8 milliárd font.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom