Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Premier League a Covid időszakában is megdobta a brit gazdaságot
No menu items!

A Premier League a Covid időszakában is megdobta a brit gazdaságot

A Premier League a világ egyik legerősebb bajnoksága. Kép forrása: Bigstock

A Premier League 7,6 milliárd fonttal járult hozzá a brit gazdaságához a 2019-20-as szezonban annak ellenére, hogy a Covid miatt a mérkőzések negyedét zárt kapuk mögött játszották. A játékosok 1,4 milliárd font adót fizettek, és az első osztály közel 100 ezer embernek segített megtartani a munkahelyét.

A 2019-20-as szezonra vonatkozó új adatokból kiderül, hogy mit jelent az Egyesült Királyságnak a topligás labdarúgás pénzben kifejezve. A 20 elitklub 3,6 milliárd fontot fizetett be a kormánynak adó formájában, ebből 1,4 milliárd fontot csak a játékosoktól – írja a Daily Mail.

A számok jól mutatják a Premier League rendkívüli növekedését az 1992-es alapítása óta, amelyet nagyrészt a televíziós bevételek hajtanak.

Az elmúlt két évtizedben a liga gazdasági hozzájárulása az 1998-99-es 0,7 milliárd fontról közel 1000 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban a Premier League-hez kapcsolódó munkahelyek száma 11 300-ról 94 ezerre emelkedett.

Bár a számok lenyűgözőek, a koronavírus 2019-20-ban a liga gazdasági teljesítményét is megviselte.

A bajnokságot felfüggesztették 2020 márciusában, amikor még kilenc mérkőzés volt hátra. A szezon júniusban folytatódott, a maradék mérkőzéseket viszont zárt kapuk mögött játszották le.

A hihetetlen erőfeszítéseket a pályán és azon kívül is mind a járvány jelentős pénzügyi hatása ellenére végeztük” – mondta Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója.

Klubjaink 2020 márciusa óta körülbelül 2 milliárd fontot veszítettek, de biztosítottuk, hogy a labdarúgás egészének nyújtott szolidaritási kifizetéseinket fenntartjuk, valamint további finanszírozással járulunk hozzá a klubok túléléséhez” – tette hozzá.

A EY pénzügyi szolgáltató cég elemzést is készített a rendkívüli szezonról. Ebből kiderül, hogy a Premier League gazdasági hozzájárulása a szélesebb értelemben vett brit gazdasághoz 2019-20-ban ugyanannyi volt, mint 2016-17-ben.

Ez a közvetítési bevételek csökkenésével, valamint a meccsnapokból származó bevételekkel magyarázható, amelyek a szezon utolsó negyedére masszívan csökkentek, amikor a szurkolókat kitiltották a stadionokból.

A 2019-20-as szezont a Liverpool nyerte egyiptomi csatára, Mohamed Szalah vezetésével. Kép forrása: Wikipedia

A Premier League gazdasági hozzájárulása a saját és a klubok tevékenységének elemzésén alapul, ez magában foglalja a 12 ezer alkalmazott közvetlen foglalkoztatását, illetve a beszállítóknak fizetett árukat és szolgáltatásokat. Ráadásul a liga mérkőzései jellemzően több mint félmillió látogatót vonzanak a tengerentúlról, akik a korábbi években mintegy félmilliárd fontot költöttek.

Az élvonalbeli labdarúgás több százezer belföldi utazást is ösztönöz, mivel a szurkolók az ország különböző pontjain mozognak, valamint az adózás révén hozzájárulnak a nemzeti kasszához.

Összehasonlításképpen: a Premier League valamivel többet ad hozzá a brit cégekhez, mint a zeneipar, amelynek értéke 5,2 milliárd font, de kevesebbet, mint a kiállításoké, amelyek értéke 11 milliárd font.

Az angol élvonalbeli labdarúgás gazdasági lábnyoma hasonló egy olyan kis afrikai országéhoz, mint Malawi, és csak valamivel kisebb, mint Észak-Macedóniáé, amelynek bruttó hazai terméke 8,8 milliárd font.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.

Versenyfelügyeleti eljárás indult a kisgyermekes szülők érdekében

Különösen nagy figyelmet fordítanak azoknak a vállalkozásoknak, illetve termékeknek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció például időseket, betegeket, kisgyermekes szülőket, családokat érint.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...