Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A repiadó eltörlése jól jött a Géniusz boroknak
No menu items!

A repiadó eltörlése jól jött a Géniusz boroknak

Karácsonyhoz, szilveszterhez közeledve már látszik, hogy a villányi Géniusz borok értékesítésének jót tett, hogy november 16-tól már az ő boraikat is adómentesen lehet ajándékozni és reprezentációs célból felszolgálni. Somogyi Ferenc a Géniusz borokkal több díjat nyert KVS családi borászat tulajdonosa úgy látja, hogy az intézkedés különösen azoknak a kisebb borászatoknak jelent segítséget, akiknek a minőséghez kötődő beruházások mellett kevesebb forrásuk jut a marketingre.

Az év végi ünnepekhez közeledve már kifejezetten érezhető a forgalom emelkedésén, hogy jót tett az a kormányzati intézkedés, hogy november közepétől a meghatározott oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, felcímkézett palackokban árusított borászati termékeket már adómentesen lehet ajándékozni és reprezentációs célból felszolgálni.

Somogyi Ferenc a Géniusz márkájú borokat árusító KVS családi borászat tulajdonosa szerint a kisebb hazai borászatok számára azért is különösen nagy segítség a „repiadó” mentesség, mert a minőségi termeléshez, borkészítéshez kapcsolódó legmodernebb eszközök beszerzése olyan jelentős teher, ami mellett nemigen marad forrás a marketingre. Jól látszik ez a Géniusznál is, ahol az elmúlt években több száz milliós befektetéssel modernizálták a termelést, miközben a prémium minőség fenntartása érdekében, a Géniusz márka portfoliójának újredefiniálása mellett az új ültetvények jövőre tervezett telepítése is komoly kiadással jár.

„A borászatban mindig rendkívül hosszú megtérüléssel kell számolni, ami a mostani, inflációs környezetben, a munkaerő költségeinek megnövekedése mellett, hatványozottan igaz. A kisebb borászatok számára az is versenyhátrány, hogy a termékeik nehezen tudnak a boltok és a kiskereskedelmi láncok polcaira kerülni. Ráadásul a kereskedők az átadási árak csökkentését várják el akkor, amikor a borászatoknak éppen az áremelés segíthetne a nyereségesség fenntartásához” – fejti ki a pincészet tulajdonosa.

Aki elmondta: a kihívásokat növeli, hogy miközben a borászatoknak a jövő kihívását a megváltozó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás jelenti, az már most égető gond, hogy Magyarországon is idősödik a bort fogyasztók köre és a fiatalokat máig nem sikerült eredményesen megszólítani, ami a fogyasztás további drámai csökkenését vetíti előre.

„Amíg ötven éve még 30-35 liter volt az egy főre eső átlagos magyar borfogyasztás, ma már ennek a felét sem sikerül értékesíteni: a legutóbbi adatok alapján 14-15 literre esett vissza a fogyasztás. Ezért is üdvözlendő, hogy a kormány komoly figyelmet szentel és komoly forrásokat fordít a bormarketingre, miközben a reprezentációs adó mostani eltörlése is komoly lehetőséget jelent azoknak a borászatoknak, akik ezt a lehetőséget jól tudják kihasználni” – elemez Somogyi Ferenc.

A cégvezető, a Géniusz borok értékesítése kapcsán úgy látja, hogy a céges vásárlók felismerték azt,  hogy milyen nagy előnyt jelent számukra az ajándékozásnál az, hogy közvetlenül a termelőktől vásárolva most gyakorlatilag 33,04 százalékkal kevesebbe kerül a bor. Hivatalosan a reprezentációs célokra közvetlenül a borászati üzemengedélyestől, palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termék.

Somogyi Ferenc szerint a rendelettel a költségvetés, a borászatok és a céges vásárlók is jól járnak, miközben a közvetlen értékesítés lehetősége akár új, hosszútávú vevői kapcsolatok kialakulását is elősegítheti.

Érsek M. Zoltán

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Az AutoWallis stratégiai célja, hogy az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban csütörtökön

Jobb lett, mint várták: Magyar Telekom

Az idén a szabad cash-flow megközelítőleg 120 milliárd forintot ér el a Magyar Telekom célkitűzései szerint, az előző évi 86,8 milliárd forintot követően.

Hírek

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Heti várható: Munkaerőpiaci, államháztartási adatok a héten

Csütörtökön a keresetek tavaly decemberi adata jelenik meg.

Gazdaság

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.