Hirdetés
Kezdőlap Hírek A svéd szabadságfelfogás, Covid-19 idején
No menu items!

A svéd szabadságfelfogás, Covid-19 idején

A svéd kormány alig korlátozta a mindennapi életet a világjárvány ellenére. Jószerével a polgárok mérlegelésére épít. A hatóságok szerint a statisztikákra építő erősödő kritikák,  nem vethetők össze az eltérő kezelési gyakorlatok, bizonytalansági tényezők miatt. A skandináv ország kabinetje úgy véli, a polgároknak joguk van eldönteni, milyen kockázatot vállalnak. 

A hétvégén tavaszi hangulat volt a svéd fővárosban. Családokkal, baráti társaságokkal teltek meg a kávézók teraszai és a parkok – osztja meg benyomásait a Stuttgarter Zeitung riportere. „Svédország Európa legszabadabb országa” – mondja boldogan szüleinek a szintén zsúfolt ’Café dello Sport’ pultja mögött telefonáló Flavio. A vonal másik végén a Rómában, hetek óta házikaranténban élő szülei.

A kockázatviselés joga

Szinte minden nyitva: üzletek, bevásárlóközpontok, éttermek, fitnesztermek, mozik. Az óvodák és az általános iskolák is üzemelnek. A 10. osztálytól és az egyetemeken online folyik az oktatás. A rendezvényeket sokáig 500 főig néhány napja 50-ig engedélyezik, de alig ellenőrzik az új szabály betartását. A hatóságok csak koncerteket nem akarnak. A másik komolyan korlátozás a látogatási tilalom az idősotthonokban.

A pandémia ellenére zsúfoltak a kávézók. Az emberek kiülnek a kávézók teraszára a napra, Malmöben. A Stuttgarter Zeitung illusztrációja                                                           Fotó: dpa / Ludvig Thunman

A svéd kormány szerint a polgároknak joguk van eldönteni, milyen kockázatokat vállalnak. A józan eszre épít. „Mossatok gyakran kezet és maradjatok otthon, ha a megfázás legapróbb jeleit észlelitek” – tanácsolják a kormányzati tájékoztatók. Így, tegeződve, ahogy az Ikeában megszokhattuk.  A polgárok valóban önfegyelmet tanúsítanak: a tömegközlekedési eszközökön kevesen utaznak, a napfényes szombatot leszámítva, a belváros utcáin kevesen járják. Komolyan veszik a vírust, de nem rohanták meg a boltokat. A médiában és az emberek között nem a korona az egyetlen téma – idézi a helyi sajtót Petrus Szabolcs, AzÜzlet.hu németországi tudósítója.

A politika a szakembereket követi

A vörös-zöld kisebbségi kormány és a polgári ellenzék a szakértők tanácsára támaszkodik. A szakemberek véleményét követik az intézkedések – állítják. A Svéd Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Járványügyi Központ (FHI) véleménye a sorsdöntő.

Johan Carlson Kép: Anders Wiklund/TT

Nem hiszek az utazási és a lakhelyelhagyási korlátozások hatékonyságában” – mondja az FHI vezetője, Johan Carlson. Nem akarja elhallgatni, hogy a svéd útnak ára van: A járvány hosszabb ideig elhúzódhat és összességében több lehet a megbetegedés.

Elképzelhető, hogy 2021-ig a koronával kell élünk. Cserébe nem korlátoztuk több hónapra drasztikusan az életünket.

Betegek, halottak, kritikák, reakciók

A múlt hét végéig 15 ezer beteget és 1540 halálos áldozatot tartott nyilván Svédország a lap beszámolója szerint. A kritika azután lett zajos, hogy egy nap alatt, több mint száz (szombaton 111 halálesetet) regisztráltak, tehát 7 százalékkal nőtt a halottak száma. 22 svéd tudós napilapokban közölt tanulmányban kritizálta a laza politikát.

„A kritikák félrevezető halálozási számokon alapulnak” – áll a Svéd Tisztiorvosi Szolgálat közleményében. A magyarázat szerint több nap számai jelentek meg egyszerre a statisztikában. „Valójában nem emelkedett az áldozatok száma és aránya. Továbbra is napi 60-70 haláleset van. 1 millió lakosra 150 jut.”

Az erősen fertőzött és szigorú szabályokat alkalmazó olaszoknál és spanyoloknál 385, illetve 430. A szintén a szigorra tevő Franciaországban 290. Az eleinte túl laza politikája miatt kritizált briteknél 230. Tehát mindenhol jóval több. A nemzetközi vélekedés szerint a járványt jól kézben tartó Németországban viszont 1 millió lakosra jutó csak 55 haláleset jut.

A svéd álláspont szerint azonban az országos adataikat nem lehetett összehasonlítani a elszigetelési stratégiát alkalmazókkal a sok bizonytalansági tényező miatt, és a halálesetek számát sem a különböző felmérések okán sem. A statisztikailag alacsony halálozások számát illetően is sok a véletlenszerű tényező, ami szerepet játszhat.

Andreas Tegnell

Az FHI főorvosa, Andreas Tegnell is úgy véli, hogy a tények nem igazolják a kritikákat és a legkevésbé sem adnak okot pánikra.

A kórházak intenzív osztályain bőven vannak szabad ágyak. A súlyos esetek szinte kivétel nélkül idősek, illetve krónikus betegek. De közülük is felgyógyult a 80 százalék.

A politikusok megszólalnak

Az ország vezetői nemzetközi sajtótájékoztató reagáltak a kül-, és belföldi kritikákra.

Stefan Löfven

Stefan Löfven miniszterelnök „ezrekről” beszél, akik hosszú távon meghalhatnak. Nem zárja ki a szigorúbb intézkedéseket. De: „Stratégiánk megfelelő. Figyelembe veszem azokat, akik járványügyi ismeretekkel rendelkeznek ”- mondja”. A miniszterelnök még sosem volt olyan népszerű, mint ezekben a hetekben.

Ann Linde

Én Sokkal jobban aggódok az olyan országok miatt, amelyek bezárták magukat és még mindig nem látnak javulást.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatót a külügyminiszter, Ann Linde.

Matilda Ernkrans

Matilda Ernkrans oktatási miniszter fontosnak tartotta tájékoztatóján elmondani, hogy az óvodák és általános iskolák bezárása ellen népegészségügyi és szociális okok szólnak. A rossz körülmények között élő gyerekek kevésbé tudnák, illetve akarnák igénybe venni az online oktatást, valamint a gyermekvédelemi és a népegészségügyi hatóságok látóköréből is könnyebben kikerülnének.

Lena Hallengren

Egyetlen oktatási intézményhez sem lett megbetegedési gócpont. A korona betegek között alig van gyerek” – egészítette ki kollégáját az egészségügyi miniszter. „Nem tilalmakra, hanem felvilágosításra és ajánlásokra építünk. A svédek elég érettek ahhoz, hogy ezekre figyelemmel józanul cselekedjenek.Lena Hallengren, aki a gyermekek, időskorúak és nemek közötti egyenlőségért felelős miniszter  azt mondaja:

„Illúzió, hogy Svédországba nem változtak volna a mindennapok. De a svédek önként tartják magukat a korlátozásokhoz. Tudják, hogy kevés van, de azok fontosak.”

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.

Itt az újabb árzuhanás a Teslánál

A Model S alapváltozata most 72 990 dollárba, a másik változata pedig 87 990 dollárba kerül. A Model X alapváltozata most 77 990 dollárba kerül, a másik változata pedig 92 900 dollárba.

Háborús helyzet vízözönnel: így változtattak útvonalat a légitársaságok

A United Airlines azt jelezte, hogy május 2-ig törli a Newarkból Tel Avivba közlekedő napi járatát, míg az Air Canada azt tette közzé, hogy június végéig szünetelteti a Tel Avivba és Tel Avivból induló járatait.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.