Hirdetés
Kezdőlap Hírek A svéd szabadságfelfogás, Covid-19 idején

A svéd szabadságfelfogás, Covid-19 idején

A svéd kormány alig korlátozta a mindennapi életet a világjárvány ellenére. Jószerével a polgárok mérlegelésére épít. A hatóságok szerint a statisztikákra építő erősödő kritikák,  nem vethetők össze az eltérő kezelési gyakorlatok, bizonytalansági tényezők miatt. A skandináv ország kabinetje úgy véli, a polgároknak joguk van eldönteni, milyen kockázatot vállalnak. 

A hétvégén tavaszi hangulat volt a svéd fővárosban. Családokkal, baráti társaságokkal teltek meg a kávézók teraszai és a parkok – osztja meg benyomásait a Stuttgarter Zeitung riportere. „Svédország Európa legszabadabb országa” – mondja boldogan szüleinek a szintén zsúfolt ’Café dello Sport’ pultja mögött telefonáló Flavio. A vonal másik végén a Rómában, hetek óta házikaranténban élő szülei.

A kockázatviselés joga

Szinte minden nyitva: üzletek, bevásárlóközpontok, éttermek, fitnesztermek, mozik. Az óvodák és az általános iskolák is üzemelnek. A 10. osztálytól és az egyetemeken online folyik az oktatás. A rendezvényeket sokáig 500 főig néhány napja 50-ig engedélyezik, de alig ellenőrzik az új szabály betartását. A hatóságok csak koncerteket nem akarnak. A másik komolyan korlátozás a látogatási tilalom az idősotthonokban.

A pandémia ellenére zsúfoltak a kávézók. Az emberek kiülnek a kávézók teraszára a napra, Malmöben. A Stuttgarter Zeitung illusztrációja                                                           Fotó: dpa / Ludvig Thunman

A svéd kormány szerint a polgároknak joguk van eldönteni, milyen kockázatokat vállalnak. A józan eszre épít. „Mossatok gyakran kezet és maradjatok otthon, ha a megfázás legapróbb jeleit észlelitek” – tanácsolják a kormányzati tájékoztatók. Így, tegeződve, ahogy az Ikeában megszokhattuk.  A polgárok valóban önfegyelmet tanúsítanak: a tömegközlekedési eszközökön kevesen utaznak, a napfényes szombatot leszámítva, a belváros utcáin kevesen járják. Komolyan veszik a vírust, de nem rohanták meg a boltokat. A médiában és az emberek között nem a korona az egyetlen téma – idézi a helyi sajtót Petrus Szabolcs, AzÜzlet.hu németországi tudósítója.

A politika a szakembereket követi

A vörös-zöld kisebbségi kormány és a polgári ellenzék a szakértők tanácsára támaszkodik. A szakemberek véleményét követik az intézkedések – állítják. A Svéd Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Járványügyi Központ (FHI) véleménye a sorsdöntő.

Johan Carlson Kép: Anders Wiklund/TT

Nem hiszek az utazási és a lakhelyelhagyási korlátozások hatékonyságában” – mondja az FHI vezetője, Johan Carlson. Nem akarja elhallgatni, hogy a svéd útnak ára van: A járvány hosszabb ideig elhúzódhat és összességében több lehet a megbetegedés.

Elképzelhető, hogy 2021-ig a koronával kell élünk. Cserébe nem korlátoztuk több hónapra drasztikusan az életünket.

Betegek, halottak, kritikák, reakciók

A múlt hét végéig 15 ezer beteget és 1540 halálos áldozatot tartott nyilván Svédország a lap beszámolója szerint. A kritika azután lett zajos, hogy egy nap alatt, több mint száz (szombaton 111 halálesetet) regisztráltak, tehát 7 százalékkal nőtt a halottak száma. 22 svéd tudós napilapokban közölt tanulmányban kritizálta a laza politikát.

„A kritikák félrevezető halálozási számokon alapulnak” – áll a Svéd Tisztiorvosi Szolgálat közleményében. A magyarázat szerint több nap számai jelentek meg egyszerre a statisztikában. „Valójában nem emelkedett az áldozatok száma és aránya. Továbbra is napi 60-70 haláleset van. 1 millió lakosra 150 jut.”

Az erősen fertőzött és szigorú szabályokat alkalmazó olaszoknál és spanyoloknál 385, illetve 430. A szintén a szigorra tevő Franciaországban 290. Az eleinte túl laza politikája miatt kritizált briteknél 230. Tehát mindenhol jóval több. A nemzetközi vélekedés szerint a járványt jól kézben tartó Németországban viszont 1 millió lakosra jutó csak 55 haláleset jut.

A svéd álláspont szerint azonban az országos adataikat nem lehetett összehasonlítani a elszigetelési stratégiát alkalmazókkal a sok bizonytalansági tényező miatt, és a halálesetek számát sem a különböző felmérések okán sem. A statisztikailag alacsony halálozások számát illetően is sok a véletlenszerű tényező, ami szerepet játszhat.

Andreas Tegnell

Az FHI főorvosa, Andreas Tegnell is úgy véli, hogy a tények nem igazolják a kritikákat és a legkevésbé sem adnak okot pánikra.

A kórházak intenzív osztályain bőven vannak szabad ágyak. A súlyos esetek szinte kivétel nélkül idősek, illetve krónikus betegek. De közülük is felgyógyult a 80 százalék.

A politikusok megszólalnak

Az ország vezetői nemzetközi sajtótájékoztató reagáltak a kül-, és belföldi kritikákra.

Stefan Löfven

Stefan Löfven miniszterelnök „ezrekről” beszél, akik hosszú távon meghalhatnak. Nem zárja ki a szigorúbb intézkedéseket. De: „Stratégiánk megfelelő. Figyelembe veszem azokat, akik járványügyi ismeretekkel rendelkeznek ”- mondja”. A miniszterelnök még sosem volt olyan népszerű, mint ezekben a hetekben.

Ann Linde

Én Sokkal jobban aggódok az olyan országok miatt, amelyek bezárták magukat és még mindig nem látnak javulást.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatót a külügyminiszter, Ann Linde.

Matilda Ernkrans

Matilda Ernkrans oktatási miniszter fontosnak tartotta tájékoztatóján elmondani, hogy az óvodák és általános iskolák bezárása ellen népegészségügyi és szociális okok szólnak. A rossz körülmények között élő gyerekek kevésbé tudnák, illetve akarnák igénybe venni az online oktatást, valamint a gyermekvédelemi és a népegészségügyi hatóságok látóköréből is könnyebben kikerülnének.

Lena Hallengren

Egyetlen oktatási intézményhez sem lett megbetegedési gócpont. A korona betegek között alig van gyerek” – egészítette ki kollégáját az egészségügyi miniszter. „Nem tilalmakra, hanem felvilágosításra és ajánlásokra építünk. A svédek elég érettek ahhoz, hogy ezekre figyelemmel józanul cselekedjenek.Lena Hallengren, aki a gyermekek, időskorúak és nemek közötti egyenlőségért felelős miniszter  azt mondaja:

„Illúzió, hogy Svédországba nem változtak volna a mindennapok. De a svédek önként tartják magukat a korlátozásokhoz. Tudják, hogy kevés van, de azok fontosak.”

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedéssel zárt a magyar részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 159,68 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 35 210,60 ponton zárt hétfőn.

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Német hangulatindex – Várakozásokon felüli javulás

Májusban az elemzők által vártnál jobban javult az üzleti hangulat Németországban - derült ki a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felméréséből.

Hírek

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden.

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkedik a hét közepén az üzemanyagok ára: a benzin bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágul.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Az alacsony fogyasztás miatt esett az üzemanyagok ára

A járvány idején jelentősen visszaesett az olajfogyasztás, ami az üzemanyagok árának csökkenését okozta. Az elmúlt hetekben azonban gyorsan visszarendeződtek az árak - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Járvány – tárlat. Maszkok a cseh Nemzeti Múzeumban

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelképének tekintett arcmaszkokból rendez kiállítást a prágai cseh Nemzeti Múzeum. Május 24-én megszűnik az általános és kötelező köztéri maszkviselés az országban.

Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás

A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, míg a Magyar Értéktár hét tétellel bővült.

Versenyhivatali eljárás gyógyhatást ígérő kozmetikai termékek miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Max-Immun Kft.-vel szemben, mert a vállalkozás megalapozatlanul tulajdonít  gyógyhatást a proinzulin C-peptidet tartalmazó termékeinek, ezzel - úgy véli - sértve a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

“Fénykép” készült két galaxis ütközéséről

Először készült felvétel galaxisok ütközéséből eredő, nagy erejű anyagsugárról, úgynevezett relativisztikus jetről.

Szélvédő nélküli ronccsal hajtott az M5-ösön

Nem volt szélvédője, rendszáma, műszaki vizsgája, forgalmi engedélye, és a benzin is kifogyott egy autóból, amelyet gazdája az M5-ös autópálya mentén hagyott.

Gyámügyesek fosztogattak időseket – letartóztatások

Időskorú gondozottak vagyonának megszerzésében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítja őket.

Gazdaság

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.

Sorozatos jogszabálysértések – 65 milliós bírság az UniCreditnek

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt hatvanöt millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetnek legkésőbb október végéig orvosolnia kell a problémákat.

Moratórium – MNB: csak a futamidő nőhet meg

A hiteltörlesztési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után sem, azonban ha hitelszerződésük egyéb feltételei miatt módosul a törlesztőrészlet, azt nem gátolják a moratórium szabályai - erősítette meg a jegybank.

Gazdagodtak a háztartások – nőtt a készpénzállomány

A háztartások pénzügyi vagyona 514 milliárd forinttal nőtt az idei első negyedévben, ami a 2013 harmadik negyedévi 418 milliárd óta a legszerényebb összeg. Egy év alatt 5060 milliárddal gazdagodtak a háztartások - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Nőtt a magyar államadósság

Az államháztartás névértéken számított maastrichti adóssága 551 milliárd forinttal, 30 838 milliárd forintra nőtt az első negyedévben - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom