Kezdőlap Hírek A svéd szabadságfelfogás, Covid-19 idején
No menu items!

A svéd szabadságfelfogás, Covid-19 idején

A svéd kormány alig korlátozta a mindennapi életet a világjárvány ellenére. Jószerével a polgárok mérlegelésére épít. A hatóságok szerint a statisztikákra építő erősödő kritikák,  nem vethetők össze az eltérő kezelési gyakorlatok, bizonytalansági tényezők miatt. A skandináv ország kabinetje úgy véli, a polgároknak joguk van eldönteni, milyen kockázatot vállalnak. 

A hétvégén tavaszi hangulat volt a svéd fővárosban. Családokkal, baráti társaságokkal teltek meg a kávézók teraszai és a parkok – osztja meg benyomásait a Stuttgarter Zeitung riportere. „Svédország Európa legszabadabb országa” – mondja boldogan szüleinek a szintén zsúfolt ’Café dello Sport’ pultja mögött telefonáló Flavio. A vonal másik végén a Rómában, hetek óta házikaranténban élő szülei.

A kockázatviselés joga

Szinte minden nyitva: üzletek, bevásárlóközpontok, éttermek, fitnesztermek, mozik. Az óvodák és az általános iskolák is üzemelnek. A 10. osztálytól és az egyetemeken online folyik az oktatás. A rendezvényeket sokáig 500 főig néhány napja 50-ig engedélyezik, de alig ellenőrzik az új szabály betartását. A hatóságok csak koncerteket nem akarnak. A másik komolyan korlátozás a látogatási tilalom az idősotthonokban.

A pandémia ellenére zsúfoltak a kávézók. Az emberek kiülnek a kávézók teraszára a napra, Malmöben. A Stuttgarter Zeitung illusztrációja                                                           Fotó: dpa / Ludvig Thunman

A svéd kormány szerint a polgároknak joguk van eldönteni, milyen kockázatokat vállalnak. A józan eszre épít. „Mossatok gyakran kezet és maradjatok otthon, ha a megfázás legapróbb jeleit észlelitek” – tanácsolják a kormányzati tájékoztatók. Így, tegeződve, ahogy az Ikeában megszokhattuk.  A polgárok valóban önfegyelmet tanúsítanak: a tömegközlekedési eszközökön kevesen utaznak, a napfényes szombatot leszámítva, a belváros utcáin kevesen járják. Komolyan veszik a vírust, de nem rohanták meg a boltokat. A médiában és az emberek között nem a korona az egyetlen téma – idézi a helyi sajtót Petrus Szabolcs, AzÜzlet.hu németországi tudósítója.

A politika a szakembereket követi

A vörös-zöld kisebbségi kormány és a polgári ellenzék a szakértők tanácsára támaszkodik. A szakemberek véleményét követik az intézkedések – állítják. A Svéd Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Járványügyi Központ (FHI) véleménye a sorsdöntő.

Johan Carlson Kép: Anders Wiklund/TT

Nem hiszek az utazási és a lakhelyelhagyási korlátozások hatékonyságában” – mondja az FHI vezetője, Johan Carlson. Nem akarja elhallgatni, hogy a svéd útnak ára van: A járvány hosszabb ideig elhúzódhat és összességében több lehet a megbetegedés.

Elképzelhető, hogy 2021-ig a koronával kell élünk. Cserébe nem korlátoztuk több hónapra drasztikusan az életünket.

Betegek, halottak, kritikák, reakciók

A múlt hét végéig 15 ezer beteget és 1540 halálos áldozatot tartott nyilván Svédország a lap beszámolója szerint. A kritika azután lett zajos, hogy egy nap alatt, több mint száz (szombaton 111 halálesetet) regisztráltak, tehát 7 százalékkal nőtt a halottak száma. 22 svéd tudós napilapokban közölt tanulmányban kritizálta a laza politikát.

„A kritikák félrevezető halálozási számokon alapulnak” – áll a Svéd Tisztiorvosi Szolgálat közleményében. A magyarázat szerint több nap számai jelentek meg egyszerre a statisztikában. „Valójában nem emelkedett az áldozatok száma és aránya. Továbbra is napi 60-70 haláleset van. 1 millió lakosra 150 jut.”

Az erősen fertőzött és szigorú szabályokat alkalmazó olaszoknál és spanyoloknál 385, illetve 430. A szintén a szigorra tevő Franciaországban 290. Az eleinte túl laza politikája miatt kritizált briteknél 230. Tehát mindenhol jóval több. A nemzetközi vélekedés szerint a járványt jól kézben tartó Németországban viszont 1 millió lakosra jutó csak 55 haláleset jut.

A svéd álláspont szerint azonban az országos adataikat nem lehetett összehasonlítani a elszigetelési stratégiát alkalmazókkal a sok bizonytalansági tényező miatt, és a halálesetek számát sem a különböző felmérések okán sem. A statisztikailag alacsony halálozások számát illetően is sok a véletlenszerű tényező, ami szerepet játszhat.

Andreas Tegnell

Az FHI főorvosa, Andreas Tegnell is úgy véli, hogy a tények nem igazolják a kritikákat és a legkevésbé sem adnak okot pánikra.

A kórházak intenzív osztályain bőven vannak szabad ágyak. A súlyos esetek szinte kivétel nélkül idősek, illetve krónikus betegek. De közülük is felgyógyult a 80 százalék.

A politikusok megszólalnak

Az ország vezetői nemzetközi sajtótájékoztató reagáltak a kül-, és belföldi kritikákra.

Stefan Löfven

Stefan Löfven miniszterelnök „ezrekről” beszél, akik hosszú távon meghalhatnak. Nem zárja ki a szigorúbb intézkedéseket. De: „Stratégiánk megfelelő. Figyelembe veszem azokat, akik járványügyi ismeretekkel rendelkeznek ”- mondja”. A miniszterelnök még sosem volt olyan népszerű, mint ezekben a hetekben.

Ann Linde

Én Sokkal jobban aggódok az olyan országok miatt, amelyek bezárták magukat és még mindig nem látnak javulást.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatót a külügyminiszter, Ann Linde.

Matilda Ernkrans

Matilda Ernkrans oktatási miniszter fontosnak tartotta tájékoztatóján elmondani, hogy az óvodák és általános iskolák bezárása ellen népegészségügyi és szociális okok szólnak. A rossz körülmények között élő gyerekek kevésbé tudnák, illetve akarnák igénybe venni az online oktatást, valamint a gyermekvédelemi és a népegészségügyi hatóságok látóköréből is könnyebben kikerülnének.

Lena Hallengren

Egyetlen oktatási intézményhez sem lett megbetegedési gócpont. A korona betegek között alig van gyerek” – egészítette ki kollégáját az egészségügyi miniszter. „Nem tilalmakra, hanem felvilágosításra és ajánlásokra építünk. A svédek elég érettek ahhoz, hogy ezekre figyelemmel józanul cselekedjenek.Lena Hallengren, aki a gyermekek, időskorúak és nemek közötti egyenlőségért felelős miniszter  azt mondaja:

„Illúzió, hogy Svédországba nem változtak volna a mindennapok. De a svédek önként tartják magukat a korlátozásokhoz. Tudják, hogy kevés van, de azok fontosak.”

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Veszteséges kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.

Audi: viszlát a belsőégésű motornak

Az évtized közepén mutatja be utolsó belsőégésű motoros modelljét az Audi - jelentette be az autógyár szóvivője, megerősítve ezzel a Süddeutsche Zeitung és az Automobilwoche lapok korábbi beszámolóit.

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

Hírek

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Távfelügyelt, többszintes droggyár Kecskeméten

Egy több száz millió forintból kialakított droggyárat számoltak fel a rendőrök Kecskeméten - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

Nyilvános kivégzést tartottak a jemeni fővárosban

Több százan gyűltek össze Szanaában, Jemen fővárosában, hogy végignézzék három, gyerekek elleni bűncselekmények miatt elítélt férfi nyilvános kivégzését.

Gazdaság

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom