Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A vártnak megfelelően nőtt az uniós GDP
No menu items!

A vártnak megfelelően nőtt az uniós GDP

A tavalyi negyedik negyedévben a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az Európai Unió és euróövezet GDP-je is az előző negyedévhez mérve – jelentette az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.

A tavalyi negyedik negyedévben szezonális kiigazítással az euróövezetben 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben 2,3 százalékos, a második negyedévben 2,2 százalékos volt a negyedéves növekedés, az első negyedévben pedig 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az egy évvel korábbihoz képest a tavalyi negyedik negyedévben 4,6 százalékkal állt magasabban az euróövezeti bruttó hazai termék. A harmadik negyedévben 3,9 százalékos, a másodikban pedig (bázishatás miatt) 14,4 százalékos volt az éves növekedés az első negyedévi 1,1 százalékos éves csökkenés után.

Az Európai Unió 27 tagállamában 0,4 százalékkal nőtt a GDP a negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben 2,2 százalékos, a másodikban 2,1 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés, míg az elsőben stagnált a gazdaság negyedéves viszonyításban.

A negyedik negyedévben az EU bruttó hazai terméke 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, a másodikban 13,8 százalékkal állt az előző évi felett, az első negyedévben pedig 1,1 százalékos elmaradást mutatott.

Az Eurostat első becslése alapján az éves GDP-növekedés szezonális és naptári kiigazítással 5,2 százalékos volt 2021-ben az euróövezetben és az EU-ban egyaránt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Spanyolország érte el a negyedik negyedévben, 2,0 százalékot. Portugáliában 1,6 százalékos, Svédországban 1,4 százalékos volt a negyedéves növekedés. Ausztriában 2,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék, Németországban 0,7 százalékkal és Lettországban 0,1 százalékkal mérséklődött.

Éves összehasonlításban minden uniós tagországban nőtt a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legnagyobb mértékben, 6,4 százalékkal Olaszországban. A svéd éves növekedés 6,1 százalékos, a portugál 5,8 százalékos, Belgium GDP-növekedése pedig 5,6 százalékos volt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel közös közleményében.

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom