Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A vártnak megfelelően nőtt az uniós GDP
No menu items!

A vártnak megfelelően nőtt az uniós GDP

A tavalyi negyedik negyedévben a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az Európai Unió és euróövezet GDP-je is az előző negyedévhez mérve – jelentette az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.

A tavalyi negyedik negyedévben szezonális kiigazítással az euróövezetben 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben 2,3 százalékos, a második negyedévben 2,2 százalékos volt a negyedéves növekedés, az első negyedévben pedig 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az egy évvel korábbihoz képest a tavalyi negyedik negyedévben 4,6 százalékkal állt magasabban az euróövezeti bruttó hazai termék. A harmadik negyedévben 3,9 százalékos, a másodikban pedig (bázishatás miatt) 14,4 százalékos volt az éves növekedés az első negyedévi 1,1 százalékos éves csökkenés után.

Az Európai Unió 27 tagállamában 0,4 százalékkal nőtt a GDP a negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben 2,2 százalékos, a másodikban 2,1 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés, míg az elsőben stagnált a gazdaság negyedéves viszonyításban.

A negyedik negyedévben az EU bruttó hazai terméke 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, a másodikban 13,8 százalékkal állt az előző évi felett, az első negyedévben pedig 1,1 százalékos elmaradást mutatott.

Az Eurostat első becslése alapján az éves GDP-növekedés szezonális és naptári kiigazítással 5,2 százalékos volt 2021-ben az euróövezetben és az EU-ban egyaránt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Spanyolország érte el a negyedik negyedévben, 2,0 százalékot. Portugáliában 1,6 százalékos, Svédországban 1,4 százalékos volt a negyedéves növekedés. Ausztriában 2,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék, Németországban 0,7 százalékkal és Lettországban 0,1 százalékkal mérséklődött.

Éves összehasonlításban minden uniós tagországban nőtt a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legnagyobb mértékben, 6,4 százalékkal Olaszországban. A svéd éves növekedés 6,1 százalékos, a portugál 5,8 százalékos, Belgium GDP-növekedése pedig 5,6 százalékos volt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÁV: Folytatódik az aranyláz

Megduplázódott a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első...

Boris Vujčić: idén 5 százalékos gazdasági növekedés, jövőre recesszió jöhet

A gázszállítások esetleges leállása recessziót eredményezhet 2023-ban a Horvát...

A német kormány egyenlően osztaná el az orosz gázszállítások kiesése miatt keletkező költségeket

A német kormány hétvégi sajtójelentések szerint azt javasolja, hogy egy új illeték bevezetésével egyenlően, az összes fogyasztóra szétterítve kellene elosztani az orosz földgázszállítások csökkenése és esetleges teljes kiesése miatt keletkező költségeket Németországban.

Generációs felmérés: nem mindenki az idősektől kér tanácsot

Az Allianz Hungária Zrt. az egyes generációk különböző életterületeken való tudásmegosztását vizsgáló májusi, nem reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka szokott tanácsot kérni más generáció tagjaitól, közülük közel 60 százalék nála idősebbektől és fiatalabbaktól is.

Hírek

Új elnöke lesz az Állami Számvevőszéknek

Megválasztja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökét az Országgyűlés...

Generációs felmérés: nem mindenki az idősektől kér tanácsot

Az Allianz Hungária Zrt. az egyes generációk különböző életterületeken való tudásmegosztását vizsgáló májusi, nem reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka szokott tanácsot kérni más generáció tagjaitól, közülük közel 60 százalék nála idősebbektől és fiatalabbaktól is.

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

Július 1-től Szabó Péter irányítja a Microsoft Magyarországot - közölte a társaság.

Újabb tíz évig ingyen roamingolhatunk az EU-n belül

Ma, július 1-jén hatályba lépett az a szabályozás, amely a következő tíz évben is lehetővé teszi, hogy többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során.

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Gazdaság

Elindult a Széchényi MAX – az új támogatott hitelprogram

A Széchenyi kártya program MAX hiteltermékeinek a kamata 0,5-3,5 százalék között van, azaz jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

Újra igényelhető nulla százalékos kkv-hitel az MFB-nél

Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál.

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom