Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A vártnak megfelelően nőtt az uniós GDP
No menu items!

A vártnak megfelelően nőtt az uniós GDP

A tavalyi negyedik negyedévben a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az Európai Unió és euróövezet GDP-je is az előző negyedévhez mérve – jelentette az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.

A tavalyi negyedik negyedévben szezonális kiigazítással az euróövezetben 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben 2,3 százalékos, a második negyedévben 2,2 százalékos volt a negyedéves növekedés, az első negyedévben pedig 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az egy évvel korábbihoz képest a tavalyi negyedik negyedévben 4,6 százalékkal állt magasabban az euróövezeti bruttó hazai termék. A harmadik negyedévben 3,9 százalékos, a másodikban pedig (bázishatás miatt) 14,4 százalékos volt az éves növekedés az első negyedévi 1,1 százalékos éves csökkenés után.

Az Európai Unió 27 tagállamában 0,4 százalékkal nőtt a GDP a negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben 2,2 százalékos, a másodikban 2,1 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés, míg az elsőben stagnált a gazdaság negyedéves viszonyításban.

A negyedik negyedévben az EU bruttó hazai terméke 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, a másodikban 13,8 százalékkal állt az előző évi felett, az első negyedévben pedig 1,1 százalékos elmaradást mutatott.

Az Eurostat első becslése alapján az éves GDP-növekedés szezonális és naptári kiigazítással 5,2 százalékos volt 2021-ben az euróövezetben és az EU-ban egyaránt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Spanyolország érte el a negyedik negyedévben, 2,0 százalékot. Portugáliában 1,6 százalékos, Svédországban 1,4 százalékos volt a negyedéves növekedés. Ausztriában 2,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék, Németországban 0,7 százalékkal és Lettországban 0,1 százalékkal mérséklődött.

Éves összehasonlításban minden uniós tagországban nőtt a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legnagyobb mértékben, 6,4 százalékkal Olaszországban. A svéd éves növekedés 6,1 százalékos, a portugál 5,8 százalékos, Belgium GDP-növekedése pedig 5,6 százalékos volt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.