Hirdetés
Kezdőlap Hírek A világ Covid-19 idején

A világ Covid-19 idején

A korona-vírus az egész világon jelen van, ahogy a korlátozások is. Mégis nagyok a különbségek. A legnagyobb példányszámú német hetilap, a Spiegel feltérképezte, merre, hogy élik, élték meg a rendkívüli heteket. Körkép, Fokvárostól Rión és Washingtonon át Bécsig.

Fokváros, Dél-Afrikai Köztársaság

Fotó/Spiegel: Barry Christianson.

A dél-afrikai középosztály a boltzár és kijárási tilalom előtti utolsó perceket alkoholvásárlásra használta, ugyanis azokat a speciális üzleteket, ahol az alkoholos italok  kaphatók  bezárásra ítélte a kormány. Az utolsó napon mindegyik előtt kígyózó sorokat látott a Spiegel riportere.

Az alkoholhiánynál azonban nagyobb problémát okoznak a várható éhséglázadások. A szegénynegyedek egyik napról a másikra élő lakói a gazdasági élet korlátozásával munka és így betevő falat nélkül maradnak. A ’townshipekből’ már a gazdasági leállás utáni első napokban véres összecsapásokról érkezett hírek a lakók és a rendfenntartók között. A jómódúakat már nem csak alkoholkészletük kimerülése, de a várhatóan elszabaduló bűnözés is aggasztja.

Rio de Janeiro, Brazília

Március a legszebb hónap a dél-amerikai metropoliszban: a forró évszakok véget ért, a fülledt, esős hónapok pedig még nem kezdődtek el.

Fotó: Wagner Meier / Getty Images)

Ennek ellenére üresek a híres strandok. Meglepő, de a rióiak tartják magukat a hatósági rendelkezésekhez.

A korona-krízisből a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt elnök számára politikai válság lett. Amint feltűnik a tévében egyre több brazil nyitja ki az ablakát és kezd el fakanállal ütni egy lábost.

London, Nagy-Britannia

Boris Johnson úgy kezelte a koronát, mint a Brexitet: amikor még nem tudta, melyik a népszerűbb álláspont, a kilépés mellett és ellene is publicisztikát írt. Amikor a vírus felütötte a fejét a kézmosást elegendő védekezésnek tartotta, és arról beszélt, hogy ’minden britnek szent joga pubba járni’. Később bezáratta őket, a vírust pedig ’a II. világháború óta Nagy-Britanniát fenyegető legnagyobb veszélynek’ nevezte. A sors iróniája, hogy a vírus őt is utolérte. Állapota ugyan már kielégítő, de intenzív osztályon kezelték.

A britek legalább annyira tartottak a járványtól, mint a hírhedten rossz állapotú állami egészségügyi ellátórendszer, a NHS összeomlástól. A királyság lakói a rájuk jellemző nyugalommal és iróniával viselik a nehéz napokat. A Spiegel riportere szerint megedzette őket az évekig tartó Brexit-huzavona.

Washington, USA

A legnagyobb példányszámú német közéleti hetilap riportere az amerikai főváros híres sugárútján, a National Mallon autózott, amikor egy lámpánál megállva szokatlan jelentre lett figyelmes: egy sofőr lehúzza az ablakát és ordítani kezd a taxijából egy járdán kocogó ázsiai nővel. A hölgyet hibáztatja a járványért. Végül felé köp, majd elhajt.

Bécs, Ausztria

Tiroli almásrétes, Almdudler üdítőital, zöld veltelini bor – amit szeretnek az osztrákok, és amit a Stumpergasse-i őrs rendőrei készségesen házhoz szállítanak a 65 éven felülieknek az osztrák főváros egyik belvárosi kerületében. Komolyan veszik a szlogenjüket, nem csak védenek, az elmúlt hetekben elsősorban a kijárási tilalom betartatásával a vírustól, de szolgálnak is. A Spiegel riportere szerint a ’disznók’ (Bulle), ahogy a bécsiek a rendőröket hívják, alaposan feltornászták egyébként nem túl magas népszerűségi indexüket.

Bangalore, India

A baloldali irányultságú hetilap riportere az indiai high-tech ipar központjának számító 10 milliós Bangalorében erkélyéről figyeli, amint a szemközti házban egy ötvenes turbános férfi az ablakpárkányon egyensúlyozva próbál egy antennát felszerelni, a kijárási tilalom második napja. A szomszéd valószínűleg unalmát akarj a tévével elűzni.

A máról-holnapra élő indiaiak százmillióinak az unatkozás a legkisebb gondja. Egy napra se engedhetik meg maguknak, hogy munka, kereset nélkül otthon maradjanak, nem, hogy 21-re.

A miniszterelnök, Narendra Modi szerint a kijárási tilalom nélkül ’bozóttűzként terjedne a korona’. ’Ha 21 napig nem maradunk otthon, 21 évvel fogja visszavetni országunkat’ – indokolta a szabadságkorlátozást. A szakértők legalább 300 millió megbetegedést és 2 millió halottat prognosztizálnak az 1,3 milliárdos Indiában, ha nem sikerül megakadályozni a járvány kitörését.

Párizs, Franciaország

A Spiegel riportere 2 hét után először hagyja el a lakását. 14 napja, hogy Macron elnök 20 perces tévébeszédében kihirdette a rendkívüli állapotot. ’Háborúban állunk’ – kezdte a beszédét, amelyben még hatszor megismételte a fordulatot. A franciák többsége akkor megmosolyogta. Két héttel később az utcák valóban olyan kihaltak, mint egy háborúban, a közellátás pedig az ilyen időkből ismert feketepiacokra emlékeztetik az újságírót.

Még az élelmiszer szaküzletek, delikáteszek rolói is lehúzva. Csak a szupermarketek tarthatnak nyitva. Sok tulaj kézzel írt cetlit ragasztott a rolójára: Telefonon, sms-ben vesznek fel rendelést borra, sajtra, gyümölcsre, virágra. ’Az átadást megszervezzük’ – áll a cetliken. Óvatosnak kell lenniük, feketéznek. A riporternek leginkább a kávézók zsúfolt teraszai és az élettel teli utcák hiányoznak. ’Mindaz, ami Párizs egyedülálló atmoszféráját adja.’ Egy idős újságárus, annak ellenére nyitva tart, hogy az üzlet nem megy, sok lap nem érkezik meg. Ő a német megszállás idején látta ilyennek utoljára a francia fővárost.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon. Az olaj ára csökken.

Ötödével estek vissza a közbeszerzések

Az első hat hónapban 1346 milliárd forint értékben 3746 közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt a közbeszerzések száma körülbelül a negyedével, az értéke közel az ötödével maradt el a tavaly első félévitől - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Tartós hőség jön – elsőfokú a figyelmeztetés

Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A kkv-k 16 százaléka megtartaná a home office-t

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések közül a csökkentett munkaidő és a home office sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is - derült ki a K&H Bank júniusi felméréséből.

Hírek

Tartós hőség jön – elsőfokú a figyelmeztetés

Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Koronavírus – A BCG-oltás tényleg használ?

A BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit egy önkéntesekkel végzett új holland kutatás eredményei szerint.

Balatoni villájában vették őrizetbe a milliárdost – videó

Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe a NAV nyomozói - közölte a hatóság észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

Történelmi mélyponton a török líra

Történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárhoz képest csütörtökön, folytatva a hét eleje óta tartó zuhanórepülést, amelyet nem tudtak megállítani az állami bankok agresszív dolláreladásai.

Vatikán. Erdő Péter bekerült a Gazdasági Tanácsba

Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket nevezte ki Ferenc pápa a vatikáni pénzügyekért felelős Gazdasági Tanács egyik új tagjává. Ez a testület felügyeli a vatikáni hivatalok és intézmények gazdasági-pénzügyi tevékenységét.

Koronavírus – Tovább nő az aktív betegek száma Csehországban

Csehországban tovább nő az aktív koronavírus-fertőzött betegek száma.

Kína. Újabb kanadait ítéltek halálra

Kábítószer előállításának bűntette miatt újabb kanadai állampolgárt ítéltek halálra Kínában. A középfokú bíróság ítéletét a legfelsőbb bíróságnak is jóvá kell hagynia.

Kovács Árpád: társadalmi jövőkép nincs gyermekek nélkül

Egy társadalom jövőképét gyermekek nélkül nem lehet elképzelni - hangoztatta Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke egy most megjelent tanulmánykötetről beszélve.

Genova szivárvánnyal ünnepelte visszaépített sztráda-hídját

Két év alatt készült el az összeomlott Morandi-híd helyén az új. „Az öröm nagy, de a fájdalom marad” – mondta a kormányfő a San Giorgio-híd avatásán. A forgalom szerda hajnal óta robog a Genovát elkerülő régi-új autópálya-viadukton.

Koronavírus. Besárgult Spanyolország

A koronavírus-fertőzés terjedése miatt zöldből sárga besorolású lett Spanyolország - az erről szóló országos tisztifőorvosi határozat a Hivatalos Értesítőben jelent meg.

Koronavírus. A brit főnök kirúgta az otthon maradókat

A brit vízvezeték-szerelő cég, a Pimlico Plumbers tulajdonosa kirúgta azokat az alkalmazottait, akik nem akartak visszatérni a munkába. Charlie Mullins a többi munkaadót is hasonló szigorúságra buzdítja - írja a Sun

Riasztás: nyakunkon az újabb felhőszakadás

Zivatarveszély miatt az ország nagy részére elsőfokú, felhőszakadások miatt több déli megyére ismét másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Gazdaság

OTP: a vártnál erősebb negyedéves eredmény

A második negyedév adatai alapján az OTP kilátásai kedvezőek, helyzetét a járvány miatti nehézségek sem veszélyeztették - mondta a pénzintézet sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Történelmi mélyponton a török líra

Történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárhoz képest csütörtökön, folytatva a hét eleje óta tartó zuhanórepülést, amelyet nem tudtak megállítani az állami bankok agresszív dolláreladásai.

MNB – Itt az első zöld vállalati kötvény

Megtörtént az első hazai zöld vállalatikötvény-kibocsátás: a CPI Hungary Investments Kft. 30 milliárd forint össznévértékű, 2,25 százalékos kuponú, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvényt hozott forgalomba.

Kamatcsökkentés – Egyhangú volt a döntés az MNB-ben

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek júliusban az alapkamat 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentéséről, továbbá a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról - közölte az MNB a július 21-i kamatdöntő ülésről kiadott jegyzőkönyvében.

A járvány sem állította meg a szuperállampapírt

A koronavírus-járvány ellenére is megőrizte népszerűségét a Magyar Állampapír Plusz: a második negyedévben állománynövekedése csaknem 400 milliárd forint volt - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az MNB piacot nyitna a zöld kötvényeknek

A Magyar Nemzeti Bank a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel - közölte az MNB.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom