Hirdetés
Kezdőlap Hírek A világ Covid-19 idején
No menu items!

A világ Covid-19 idején

A korona-vírus az egész világon jelen van, ahogy a korlátozások is. Mégis nagyok a különbségek. A legnagyobb példányszámú német hetilap, a Spiegel feltérképezte, merre, hogy élik, élték meg a rendkívüli heteket. Körkép, Fokvárostól Rión és Washingtonon át Bécsig.

Fokváros, Dél-Afrikai Köztársaság

Fotó/Spiegel: Barry Christianson.

A dél-afrikai középosztály a boltzár és kijárási tilalom előtti utolsó perceket alkoholvásárlásra használta, ugyanis azokat a speciális üzleteket, ahol az alkoholos italok  kaphatók  bezárásra ítélte a kormány. Az utolsó napon mindegyik előtt kígyózó sorokat látott a Spiegel riportere.

Az alkoholhiánynál azonban nagyobb problémát okoznak a várható éhséglázadások. A szegénynegyedek egyik napról a másikra élő lakói a gazdasági élet korlátozásával munka és így betevő falat nélkül maradnak. A ’townshipekből’ már a gazdasági leállás utáni első napokban véres összecsapásokról érkezett hírek a lakók és a rendfenntartók között. A jómódúakat már nem csak alkoholkészletük kimerülése, de a várhatóan elszabaduló bűnözés is aggasztja.

Rio de Janeiro, Brazília

Március a legszebb hónap a dél-amerikai metropoliszban: a forró évszakok véget ért, a fülledt, esős hónapok pedig még nem kezdődtek el.

Fotó: Wagner Meier / Getty Images)

Ennek ellenére üresek a híres strandok. Meglepő, de a rióiak tartják magukat a hatósági rendelkezésekhez.

A korona-krízisből a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt elnök számára politikai válság lett. Amint feltűnik a tévében egyre több brazil nyitja ki az ablakát és kezd el fakanállal ütni egy lábost.

London, Nagy-Britannia

Boris Johnson úgy kezelte a koronát, mint a Brexitet: amikor még nem tudta, melyik a népszerűbb álláspont, a kilépés mellett és ellene is publicisztikát írt. Amikor a vírus felütötte a fejét a kézmosást elegendő védekezésnek tartotta, és arról beszélt, hogy ’minden britnek szent joga pubba járni’. Később bezáratta őket, a vírust pedig ’a II. világháború óta Nagy-Britanniát fenyegető legnagyobb veszélynek’ nevezte. A sors iróniája, hogy a vírus őt is utolérte. Állapota ugyan már kielégítő, de intenzív osztályon kezelték.

A britek legalább annyira tartottak a járványtól, mint a hírhedten rossz állapotú állami egészségügyi ellátórendszer, a NHS összeomlástól. A királyság lakói a rájuk jellemző nyugalommal és iróniával viselik a nehéz napokat. A Spiegel riportere szerint megedzette őket az évekig tartó Brexit-huzavona.

Washington, USA

A legnagyobb példányszámú német közéleti hetilap riportere az amerikai főváros híres sugárútján, a National Mallon autózott, amikor egy lámpánál megállva szokatlan jelentre lett figyelmes: egy sofőr lehúzza az ablakát és ordítani kezd a taxijából egy járdán kocogó ázsiai nővel. A hölgyet hibáztatja a járványért. Végül felé köp, majd elhajt.

Bécs, Ausztria

Tiroli almásrétes, Almdudler üdítőital, zöld veltelini bor – amit szeretnek az osztrákok, és amit a Stumpergasse-i őrs rendőrei készségesen házhoz szállítanak a 65 éven felülieknek az osztrák főváros egyik belvárosi kerületében. Komolyan veszik a szlogenjüket, nem csak védenek, az elmúlt hetekben elsősorban a kijárási tilalom betartatásával a vírustól, de szolgálnak is. A Spiegel riportere szerint a ’disznók’ (Bulle), ahogy a bécsiek a rendőröket hívják, alaposan feltornászták egyébként nem túl magas népszerűségi indexüket.

Bangalore, India

A baloldali irányultságú hetilap riportere az indiai high-tech ipar központjának számító 10 milliós Bangalorében erkélyéről figyeli, amint a szemközti házban egy ötvenes turbános férfi az ablakpárkányon egyensúlyozva próbál egy antennát felszerelni, a kijárási tilalom második napja. A szomszéd valószínűleg unalmát akarj a tévével elűzni.

A máról-holnapra élő indiaiak százmillióinak az unatkozás a legkisebb gondja. Egy napra se engedhetik meg maguknak, hogy munka, kereset nélkül otthon maradjanak, nem, hogy 21-re.

A miniszterelnök, Narendra Modi szerint a kijárási tilalom nélkül ’bozóttűzként terjedne a korona’. ’Ha 21 napig nem maradunk otthon, 21 évvel fogja visszavetni országunkat’ – indokolta a szabadságkorlátozást. A szakértők legalább 300 millió megbetegedést és 2 millió halottat prognosztizálnak az 1,3 milliárdos Indiában, ha nem sikerül megakadályozni a járvány kitörését.

Párizs, Franciaország

A Spiegel riportere 2 hét után először hagyja el a lakását. 14 napja, hogy Macron elnök 20 perces tévébeszédében kihirdette a rendkívüli állapotot. ’Háborúban állunk’ – kezdte a beszédét, amelyben még hatszor megismételte a fordulatot. A franciák többsége akkor megmosolyogta. Két héttel később az utcák valóban olyan kihaltak, mint egy háborúban, a közellátás pedig az ilyen időkből ismert feketepiacokra emlékeztetik az újságírót.

Még az élelmiszer szaküzletek, delikáteszek rolói is lehúzva. Csak a szupermarketek tarthatnak nyitva. Sok tulaj kézzel írt cetlit ragasztott a rolójára: Telefonon, sms-ben vesznek fel rendelést borra, sajtra, gyümölcsre, virágra. ’Az átadást megszervezzük’ – áll a cetliken. Óvatosnak kell lenniük, feketéznek. A riporternek leginkább a kávézók zsúfolt teraszai és az élettel teli utcák hiányoznak. ’Mindaz, ami Párizs egyedülálló atmoszféráját adja.’ Egy idős újságárus, annak ellenére nyitva tart, hogy az üzlet nem megy, sok lap nem érkezik meg. Ő a német megszállás idején látta ilyennek utoljára a francia fővárost.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom