Hirdetés
Kezdőlap Hírek A világ Covid-19 idején

A világ Covid-19 idején

A korona-vírus az egész világon jelen van, ahogy a korlátozások is. Mégis nagyok a különbségek. A legnagyobb példányszámú német hetilap, a Spiegel feltérképezte, merre, hogy élik, élték meg a rendkívüli heteket. Körkép, Fokvárostól Rión és Washingtonon át Bécsig.

Fokváros, Dél-Afrikai Köztársaság

Fotó/Spiegel: Barry Christianson.

A dél-afrikai középosztály a boltzár és kijárási tilalom előtti utolsó perceket alkoholvásárlásra használta, ugyanis azokat a speciális üzleteket, ahol az alkoholos italok  kaphatók  bezárásra ítélte a kormány. Az utolsó napon mindegyik előtt kígyózó sorokat látott a Spiegel riportere.

Az alkoholhiánynál azonban nagyobb problémát okoznak a várható éhséglázadások. A szegénynegyedek egyik napról a másikra élő lakói a gazdasági élet korlátozásával munka és így betevő falat nélkül maradnak. A ’townshipekből’ már a gazdasági leállás utáni első napokban véres összecsapásokról érkezett hírek a lakók és a rendfenntartók között. A jómódúakat már nem csak alkoholkészletük kimerülése, de a várhatóan elszabaduló bűnözés is aggasztja.

Rio de Janeiro, Brazília

Március a legszebb hónap a dél-amerikai metropoliszban: a forró évszakok véget ért, a fülledt, esős hónapok pedig még nem kezdődtek el.

Fotó: Wagner Meier / Getty Images)

Ennek ellenére üresek a híres strandok. Meglepő, de a rióiak tartják magukat a hatósági rendelkezésekhez.

A korona-krízisből a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt elnök számára politikai válság lett. Amint feltűnik a tévében egyre több brazil nyitja ki az ablakát és kezd el fakanállal ütni egy lábost.

London, Nagy-Britannia

Boris Johnson úgy kezelte a koronát, mint a Brexitet: amikor még nem tudta, melyik a népszerűbb álláspont, a kilépés mellett és ellene is publicisztikát írt. Amikor a vírus felütötte a fejét a kézmosást elegendő védekezésnek tartotta, és arról beszélt, hogy ’minden britnek szent joga pubba járni’. Később bezáratta őket, a vírust pedig ’a II. világháború óta Nagy-Britanniát fenyegető legnagyobb veszélynek’ nevezte. A sors iróniája, hogy a vírus őt is utolérte. Állapota ugyan már kielégítő, de intenzív osztályon kezelték.

A britek legalább annyira tartottak a járványtól, mint a hírhedten rossz állapotú állami egészségügyi ellátórendszer, a NHS összeomlástól. A királyság lakói a rájuk jellemző nyugalommal és iróniával viselik a nehéz napokat. A Spiegel riportere szerint megedzette őket az évekig tartó Brexit-huzavona.

Washington, USA

A legnagyobb példányszámú német közéleti hetilap riportere az amerikai főváros híres sugárútján, a National Mallon autózott, amikor egy lámpánál megállva szokatlan jelentre lett figyelmes: egy sofőr lehúzza az ablakát és ordítani kezd a taxijából egy járdán kocogó ázsiai nővel. A hölgyet hibáztatja a járványért. Végül felé köp, majd elhajt.

Bécs, Ausztria

Tiroli almásrétes, Almdudler üdítőital, zöld veltelini bor – amit szeretnek az osztrákok, és amit a Stumpergasse-i őrs rendőrei készségesen házhoz szállítanak a 65 éven felülieknek az osztrák főváros egyik belvárosi kerületében. Komolyan veszik a szlogenjüket, nem csak védenek, az elmúlt hetekben elsősorban a kijárási tilalom betartatásával a vírustól, de szolgálnak is. A Spiegel riportere szerint a ’disznók’ (Bulle), ahogy a bécsiek a rendőröket hívják, alaposan feltornászták egyébként nem túl magas népszerűségi indexüket.

Bangalore, India

A baloldali irányultságú hetilap riportere az indiai high-tech ipar központjának számító 10 milliós Bangalorében erkélyéről figyeli, amint a szemközti házban egy ötvenes turbános férfi az ablakpárkányon egyensúlyozva próbál egy antennát felszerelni, a kijárási tilalom második napja. A szomszéd valószínűleg unalmát akarj a tévével elűzni.

A máról-holnapra élő indiaiak százmillióinak az unatkozás a legkisebb gondja. Egy napra se engedhetik meg maguknak, hogy munka, kereset nélkül otthon maradjanak, nem, hogy 21-re.

A miniszterelnök, Narendra Modi szerint a kijárási tilalom nélkül ’bozóttűzként terjedne a korona’. ’Ha 21 napig nem maradunk otthon, 21 évvel fogja visszavetni országunkat’ – indokolta a szabadságkorlátozást. A szakértők legalább 300 millió megbetegedést és 2 millió halottat prognosztizálnak az 1,3 milliárdos Indiában, ha nem sikerül megakadályozni a járvány kitörését.

Párizs, Franciaország

A Spiegel riportere 2 hét után először hagyja el a lakását. 14 napja, hogy Macron elnök 20 perces tévébeszédében kihirdette a rendkívüli állapotot. ’Háborúban állunk’ – kezdte a beszédét, amelyben még hatszor megismételte a fordulatot. A franciák többsége akkor megmosolyogta. Két héttel később az utcák valóban olyan kihaltak, mint egy háborúban, a közellátás pedig az ilyen időkből ismert feketepiacokra emlékeztetik az újságírót.

Még az élelmiszer szaküzletek, delikáteszek rolói is lehúzva. Csak a szupermarketek tarthatnak nyitva. Sok tulaj kézzel írt cetlit ragasztott a rolójára: Telefonon, sms-ben vesznek fel rendelést borra, sajtra, gyümölcsre, virágra. ’Az átadást megszervezzük’ – áll a cetliken. Óvatosnak kell lenniük, feketéznek. A riporternek leginkább a kávézók zsúfolt teraszai és az élettel teli utcák hiányoznak. ’Mindaz, ami Párizs egyedülálló atmoszféráját adja.’ Egy idős újságárus, annak ellenére nyitva tart, hogy az üzlet nem megy, sok lap nem érkezik meg. Ő a német megszállás idején látta ilyennek utoljára a francia fővárost.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedéssel zárt a magyar részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 159,68 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 35 210,60 ponton zárt hétfőn.

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Német hangulatindex – Várakozásokon felüli javulás

Májusban az elemzők által vártnál jobban javult az üzleti hangulat Németországban - derült ki a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felméréséből.

Hírek

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden.

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkedik a hét közepén az üzemanyagok ára: a benzin bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágul.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Az alacsony fogyasztás miatt esett az üzemanyagok ára

A járvány idején jelentősen visszaesett az olajfogyasztás, ami az üzemanyagok árának csökkenését okozta. Az elmúlt hetekben azonban gyorsan visszarendeződtek az árak - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Járvány – tárlat. Maszkok a cseh Nemzeti Múzeumban

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelképének tekintett arcmaszkokból rendez kiállítást a prágai cseh Nemzeti Múzeum. Május 24-én megszűnik az általános és kötelező köztéri maszkviselés az országban.

Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás

A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, míg a Magyar Értéktár hét tétellel bővült.

Versenyhivatali eljárás gyógyhatást ígérő kozmetikai termékek miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Max-Immun Kft.-vel szemben, mert a vállalkozás megalapozatlanul tulajdonít  gyógyhatást a proinzulin C-peptidet tartalmazó termékeinek, ezzel - úgy véli - sértve a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

“Fénykép” készült két galaxis ütközéséről

Először készült felvétel galaxisok ütközéséből eredő, nagy erejű anyagsugárról, úgynevezett relativisztikus jetről.

Szélvédő nélküli ronccsal hajtott az M5-ösön

Nem volt szélvédője, rendszáma, műszaki vizsgája, forgalmi engedélye, és a benzin is kifogyott egy autóból, amelyet gazdája az M5-ös autópálya mentén hagyott.

Gyámügyesek fosztogattak időseket – letartóztatások

Időskorú gondozottak vagyonának megszerzésében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítja őket.

Gazdaság

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.

Sorozatos jogszabálysértések – 65 milliós bírság az UniCreditnek

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt hatvanöt millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetnek legkésőbb október végéig orvosolnia kell a problémákat.

Moratórium – MNB: csak a futamidő nőhet meg

A hiteltörlesztési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után sem, azonban ha hitelszerződésük egyéb feltételei miatt módosul a törlesztőrészlet, azt nem gátolják a moratórium szabályai - erősítette meg a jegybank.

Gazdagodtak a háztartások – nőtt a készpénzállomány

A háztartások pénzügyi vagyona 514 milliárd forinttal nőtt az idei első negyedévben, ami a 2013 harmadik negyedévi 418 milliárd óta a legszerényebb összeg. Egy év alatt 5060 milliárddal gazdagodtak a háztartások - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Nőtt a magyar államadósság

Az államháztartás névértéken számított maastrichti adóssága 551 milliárd forinttal, 30 838 milliárd forintra nőtt az első negyedévben - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom