Hirdetés
Kezdőlap Hírek A világ Covid-19 idején
No menu items!

A világ Covid-19 idején

A korona-vírus az egész világon jelen van, ahogy a korlátozások is. Mégis nagyok a különbségek. A legnagyobb példányszámú német hetilap, a Spiegel feltérképezte, merre, hogy élik, élték meg a rendkívüli heteket. Körkép, Fokvárostól Rión és Washingtonon át Bécsig.

Fokváros, Dél-Afrikai Köztársaság

Fotó/Spiegel: Barry Christianson.

A dél-afrikai középosztály a boltzár és kijárási tilalom előtti utolsó perceket alkoholvásárlásra használta, ugyanis azokat a speciális üzleteket, ahol az alkoholos italok  kaphatók  bezárásra ítélte a kormány. Az utolsó napon mindegyik előtt kígyózó sorokat látott a Spiegel riportere.

Az alkoholhiánynál azonban nagyobb problémát okoznak a várható éhséglázadások. A szegénynegyedek egyik napról a másikra élő lakói a gazdasági élet korlátozásával munka és így betevő falat nélkül maradnak. A ’townshipekből’ már a gazdasági leállás utáni első napokban véres összecsapásokról érkezett hírek a lakók és a rendfenntartók között. A jómódúakat már nem csak alkoholkészletük kimerülése, de a várhatóan elszabaduló bűnözés is aggasztja.

Rio de Janeiro, Brazília

Március a legszebb hónap a dél-amerikai metropoliszban: a forró évszakok véget ért, a fülledt, esős hónapok pedig még nem kezdődtek el.

Fotó: Wagner Meier / Getty Images)

Ennek ellenére üresek a híres strandok. Meglepő, de a rióiak tartják magukat a hatósági rendelkezésekhez.

A korona-krízisből a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt elnök számára politikai válság lett. Amint feltűnik a tévében egyre több brazil nyitja ki az ablakát és kezd el fakanállal ütni egy lábost.

London, Nagy-Britannia

Boris Johnson úgy kezelte a koronát, mint a Brexitet: amikor még nem tudta, melyik a népszerűbb álláspont, a kilépés mellett és ellene is publicisztikát írt. Amikor a vírus felütötte a fejét a kézmosást elegendő védekezésnek tartotta, és arról beszélt, hogy ’minden britnek szent joga pubba járni’. Később bezáratta őket, a vírust pedig ’a II. világháború óta Nagy-Britanniát fenyegető legnagyobb veszélynek’ nevezte. A sors iróniája, hogy a vírus őt is utolérte. Állapota ugyan már kielégítő, de intenzív osztályon kezelték.

A britek legalább annyira tartottak a járványtól, mint a hírhedten rossz állapotú állami egészségügyi ellátórendszer, a NHS összeomlástól. A királyság lakói a rájuk jellemző nyugalommal és iróniával viselik a nehéz napokat. A Spiegel riportere szerint megedzette őket az évekig tartó Brexit-huzavona.

Washington, USA

A legnagyobb példányszámú német közéleti hetilap riportere az amerikai főváros híres sugárútján, a National Mallon autózott, amikor egy lámpánál megállva szokatlan jelentre lett figyelmes: egy sofőr lehúzza az ablakát és ordítani kezd a taxijából egy járdán kocogó ázsiai nővel. A hölgyet hibáztatja a járványért. Végül felé köp, majd elhajt.

Bécs, Ausztria

Tiroli almásrétes, Almdudler üdítőital, zöld veltelini bor – amit szeretnek az osztrákok, és amit a Stumpergasse-i őrs rendőrei készségesen házhoz szállítanak a 65 éven felülieknek az osztrák főváros egyik belvárosi kerületében. Komolyan veszik a szlogenjüket, nem csak védenek, az elmúlt hetekben elsősorban a kijárási tilalom betartatásával a vírustól, de szolgálnak is. A Spiegel riportere szerint a ’disznók’ (Bulle), ahogy a bécsiek a rendőröket hívják, alaposan feltornászták egyébként nem túl magas népszerűségi indexüket.

Bangalore, India

A baloldali irányultságú hetilap riportere az indiai high-tech ipar központjának számító 10 milliós Bangalorében erkélyéről figyeli, amint a szemközti házban egy ötvenes turbános férfi az ablakpárkányon egyensúlyozva próbál egy antennát felszerelni, a kijárási tilalom második napja. A szomszéd valószínűleg unalmát akarj a tévével elűzni.

A máról-holnapra élő indiaiak százmillióinak az unatkozás a legkisebb gondja. Egy napra se engedhetik meg maguknak, hogy munka, kereset nélkül otthon maradjanak, nem, hogy 21-re.

A miniszterelnök, Narendra Modi szerint a kijárási tilalom nélkül ’bozóttűzként terjedne a korona’. ’Ha 21 napig nem maradunk otthon, 21 évvel fogja visszavetni országunkat’ – indokolta a szabadságkorlátozást. A szakértők legalább 300 millió megbetegedést és 2 millió halottat prognosztizálnak az 1,3 milliárdos Indiában, ha nem sikerül megakadályozni a járvány kitörését.

Párizs, Franciaország

A Spiegel riportere 2 hét után először hagyja el a lakását. 14 napja, hogy Macron elnök 20 perces tévébeszédében kihirdette a rendkívüli állapotot. ’Háborúban állunk’ – kezdte a beszédét, amelyben még hatszor megismételte a fordulatot. A franciák többsége akkor megmosolyogta. Két héttel később az utcák valóban olyan kihaltak, mint egy háborúban, a közellátás pedig az ilyen időkből ismert feketepiacokra emlékeztetik az újságírót.

Még az élelmiszer szaküzletek, delikáteszek rolói is lehúzva. Csak a szupermarketek tarthatnak nyitva. Sok tulaj kézzel írt cetlit ragasztott a rolójára: Telefonon, sms-ben vesznek fel rendelést borra, sajtra, gyümölcsre, virágra. ’Az átadást megszervezzük’ – áll a cetliken. Óvatosnak kell lenniük, feketéznek. A riporternek leginkább a kávézók zsúfolt teraszai és az élettel teli utcák hiányoznak. ’Mindaz, ami Párizs egyedülálló atmoszféráját adja.’ Egy idős újságárus, annak ellenére nyitva tart, hogy az üzlet nem megy, sok lap nem érkezik meg. Ő a német megszállás idején látta ilyennek utoljára a francia fővárost.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...