Hirdetés
Kezdőlap Hírek A volt német kancellár lenne a békegalamb?
No menu items!

A volt német kancellár lenne a békegalamb?

Németország egykori kancellárja, Gerhard Schröder – akit sokat bíráltak a Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatai és az orosz állami energetikai cégeknél betöltött jövedelmező állásai miatt – elmondta, hogy a múlt héten Moszkvában találkozott az orosz elnökkel, és szerinte a Kreml nyitott a tárgyalásokra az ukrajnai háború befejezéséről.

A jó hír az, hogy a Kreml tárgyalásos megoldást akar” – mondta Schröder a Stern című német lapnak adott, szerdán megjelent interjúban. Bár Oroszország inváziója szomszédja ellen “hiba“, a volt szociáldemokrata pártelnök szerint a konfliktus megoldható.

Schröder és Putyin 2005-ben. Kép forrása: Kreml/Wikimedia Commons

Schrödert – aki 1998 és 2005 között kormányozta Európa legnagyobb gazdaságát – széles körben elítélték a Putyinnal való kapcsolata miatt. A volt kancellár meg is védte az orosz elnököt az Ukrajnában elkövetett állítólagos orosz atrocitások miatt, mondván, nem gondolja, hogy ezek a parancsok tőle érkeztek volna.

Schröder pártja, az SPD – amelyhez a jelenlegi kancellár, Olaf Scholz is tartozik – felszólította a volt államfőt, hogy távozzon, és a távozásának kikényszerítése folyamatban van. Scholz és a berlini hárompárti kormánykoalíció más vezető tagjai elhatárolódtak Schrödertől, és üdvözölték a törvényhozók döntését, hogy megfosztják őt alsóházi tisztségétől.

A 78 éves Schröder receptje a tárgyalásos rendezésről sokban egyezik Moszkva háborús követeléseivel.

Ukrajnának le kellene mondania a Krímre vonatkozó igényéről - amelyet Oroszország 2014-ben annektált -, valamint NATO-aspirációiról - mondta Schröder. A keleti donbászi régiónak Ukrajna részének kellene maradnia, bár az ottani orosz kisebbségnek különleges jogokat kellene biztosítani - tette hozzá.

Mindkét félnek engedményeket kell tennie – mondta Schröder, jelezve, hogy Törökország közvetítő szerepet játszhatna.

Németország elkerülheti az energiaszűkösséget ezen a télen, ha újraindítja a leállított Északi Áramlat 2 vezetéket – mondta Schröder. Kancellárként ő tárgyalt az Oroszország és Németország közötti közvetlen gázvezetékről szóló eredeti megállapodásról, és ő volt a Nord Stream AG részvényesi bizottságának elnöke is.

Ha nem akarod használni az Északi Áramlat 2-t, akkor szembe kell nézned a következményekkel” – mondta Schröder, aki a háború kitörése után kísérletet tett a tárgyalásokra Putyinnal. Megismételte, hogy nem fordít hátat az orosz vezetőnek, mondván, hogy még “hasznos lehet“. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom