Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A globális energiamérleghez az orosz LNG is kell
No menu items!

A globális energiamérleghez az orosz LNG is kell

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió idén csökkentette az orosz energiától való függőségét, betiltotta a szénimportot, és olajembargóra is készül. Az orosz LNG kereskedelme azonban virágzik, és nem valószínű, hogy az EU egyhamar bojkottálni fogja.

Az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) EU-ba való behozatala egy év alatt mintegy 40%-kal nőtt, mivel a vevők igyekeznek pótolni a csővezetékes szállítás csökkenő mennyiségét. Ez sokak számára keserű pirulát jelent a blokkban, amely súlyos szankciókkal sújtotta a Kremlt, hogy megfossza az ukrajnai háborút tápláló pénzektől. Az Európai Unió január és szeptember között rekordösszeget, 12,5 milliárd eurót költött orosz cseppfolyósított földgázra. Ötször többet, mint egy évvel korábban – számolt be a Bloomberg.

Az olyan országok, mint Franciaország és Belgium megugró kereslete hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország idén az északnyugat-európai LNG-szállítók második helyezettje lett, jóval az Egyesült Államok mögött, de Katar előtt, amint azt a hajókövetési és kikötői adatok mutatják.

Az ukrajnai invázió előtt az Oroszországból származó vezetékes gáz volt Európa legnagyobb üzemanyagforrása. Mivel a Kreml azóta megszorította az ellátást, a régió kénytelen volt több LNG-t behozni Oroszországból és a világ minden tájáról, hogy feltöltse a tárolókat.

Az orosz LNG-nek továbbra is áramolnia kell” – mondta Anne-Sophie Corbeau, a Columbia Egyetem Globális Energiapolitikai Központjának kutatója. “Szükségünk van erre a globális LNG-mérlegben: az már így is elég szűkös. Úgy gondolom, hogy a legtöbb európai ország szívesen huny szemet e felett” – tette hozzá.

Az európai nemzetek közül csak az Egyesült Királyság és a balti államok állították le az orosz LNG vásárlását. Ezzel szemben az orosz kőolajat a vevők széles körben elkerülik a régióban, és az uniós tilalom december 5-én lép hatályba.

Az orosz gáz teljes embargója soha nem merült fel komolyan, tekintettel a globális kínálat szűkösségére és arra, hogy jövőre még szűkebb lehet a piac. Az EU mégis erőfeszítéseket tett alternatív beszerzési lehetőségek felkutatására. Márciusban a blokk ígéretet tett arra, hogy idén az Oroszországból származó gázimportjának csaknem kétharmadát kiváltja, az új mennyiségek nagy részét globális LNG formájában.

Az orosz gáz jelenleg kevesebb mint 10%-át teszi ki a régió gázellátásának, szemben a tavalyi több mint egyharmaddal, de az LNG részesedése az orosz szállításokból közel a felét teszi ki.

A hajókövetési adatok szerint az európai szállítások messze nem egyenletesek. Mivel Nagy-Britannia elutasította az orosz LNG-t, a szállítmányok máshol találtak otthonra: az ország belga kikötőkbe irányuló szállítmányai január és október között több mint kétszeresére nőttek, Franciaország importja pedig 60%-kal emelkedett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.