Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A globális energiamérleghez az orosz LNG is kell
No menu items!

A globális energiamérleghez az orosz LNG is kell

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió idén csökkentette az orosz energiától való függőségét, betiltotta a szénimportot, és olajembargóra is készül. Az orosz LNG kereskedelme azonban virágzik, és nem valószínű, hogy az EU egyhamar bojkottálni fogja.

Az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) EU-ba való behozatala egy év alatt mintegy 40%-kal nőtt, mivel a vevők igyekeznek pótolni a csővezetékes szállítás csökkenő mennyiségét. Ez sokak számára keserű pirulát jelent a blokkban, amely súlyos szankciókkal sújtotta a Kremlt, hogy megfossza az ukrajnai háborút tápláló pénzektől. Az Európai Unió január és szeptember között rekordösszeget, 12,5 milliárd eurót költött orosz cseppfolyósított földgázra. Ötször többet, mint egy évvel korábban – számolt be a Bloomberg.

Az olyan országok, mint Franciaország és Belgium megugró kereslete hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország idén az északnyugat-európai LNG-szállítók második helyezettje lett, jóval az Egyesült Államok mögött, de Katar előtt, amint azt a hajókövetési és kikötői adatok mutatják.

Az ukrajnai invázió előtt az Oroszországból származó vezetékes gáz volt Európa legnagyobb üzemanyagforrása. Mivel a Kreml azóta megszorította az ellátást, a régió kénytelen volt több LNG-t behozni Oroszországból és a világ minden tájáról, hogy feltöltse a tárolókat.

Az orosz LNG-nek továbbra is áramolnia kell” – mondta Anne-Sophie Corbeau, a Columbia Egyetem Globális Energiapolitikai Központjának kutatója. “Szükségünk van erre a globális LNG-mérlegben: az már így is elég szűkös. Úgy gondolom, hogy a legtöbb európai ország szívesen huny szemet e felett” – tette hozzá.

Az európai nemzetek közül csak az Egyesült Királyság és a balti államok állították le az orosz LNG vásárlását. Ezzel szemben az orosz kőolajat a vevők széles körben elkerülik a régióban, és az uniós tilalom december 5-én lép hatályba.

Az orosz gáz teljes embargója soha nem merült fel komolyan, tekintettel a globális kínálat szűkösségére és arra, hogy jövőre még szűkebb lehet a piac. Az EU mégis erőfeszítéseket tett alternatív beszerzési lehetőségek felkutatására. Márciusban a blokk ígéretet tett arra, hogy idén az Oroszországból származó gázimportjának csaknem kétharmadát kiváltja, az új mennyiségek nagy részét globális LNG formájában.

Az orosz gáz jelenleg kevesebb mint 10%-át teszi ki a régió gázellátásának, szemben a tavalyi több mint egyharmaddal, de az LNG részesedése az orosz szállításokból közel a felét teszi ki.

A hajókövetési adatok szerint az európai szállítások messze nem egyenletesek. Mivel Nagy-Britannia elutasította az orosz LNG-t, a szállítmányok máshol találtak otthonra: az ország belga kikötőkbe irányuló szállítmányai január és október között több mint kétszeresére nőttek, Franciaország importja pedig 60%-kal emelkedett.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.