Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A globális energiamérleghez az orosz LNG is kell
No menu items!

A globális energiamérleghez az orosz LNG is kell

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió idén csökkentette az orosz energiától való függőségét, betiltotta a szénimportot, és olajembargóra is készül. Az orosz LNG kereskedelme azonban virágzik, és nem valószínű, hogy az EU egyhamar bojkottálni fogja.

Az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) EU-ba való behozatala egy év alatt mintegy 40%-kal nőtt, mivel a vevők igyekeznek pótolni a csővezetékes szállítás csökkenő mennyiségét. Ez sokak számára keserű pirulát jelent a blokkban, amely súlyos szankciókkal sújtotta a Kremlt, hogy megfossza az ukrajnai háborút tápláló pénzektől. Az Európai Unió január és szeptember között rekordösszeget, 12,5 milliárd eurót költött orosz cseppfolyósított földgázra. Ötször többet, mint egy évvel korábban – számolt be a Bloomberg.

Az olyan országok, mint Franciaország és Belgium megugró kereslete hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország idén az északnyugat-európai LNG-szállítók második helyezettje lett, jóval az Egyesült Államok mögött, de Katar előtt, amint azt a hajókövetési és kikötői adatok mutatják.

Az ukrajnai invázió előtt az Oroszországból származó vezetékes gáz volt Európa legnagyobb üzemanyagforrása. Mivel a Kreml azóta megszorította az ellátást, a régió kénytelen volt több LNG-t behozni Oroszországból és a világ minden tájáról, hogy feltöltse a tárolókat.

Az orosz LNG-nek továbbra is áramolnia kell” – mondta Anne-Sophie Corbeau, a Columbia Egyetem Globális Energiapolitikai Központjának kutatója. “Szükségünk van erre a globális LNG-mérlegben: az már így is elég szűkös. Úgy gondolom, hogy a legtöbb európai ország szívesen huny szemet e felett” – tette hozzá.

Az európai nemzetek közül csak az Egyesült Királyság és a balti államok állították le az orosz LNG vásárlását. Ezzel szemben az orosz kőolajat a vevők széles körben elkerülik a régióban, és az uniós tilalom december 5-én lép hatályba.

Az orosz gáz teljes embargója soha nem merült fel komolyan, tekintettel a globális kínálat szűkösségére és arra, hogy jövőre még szűkebb lehet a piac. Az EU mégis erőfeszítéseket tett alternatív beszerzési lehetőségek felkutatására. Márciusban a blokk ígéretet tett arra, hogy idén az Oroszországból származó gázimportjának csaknem kétharmadát kiváltja, az új mennyiségek nagy részét globális LNG formájában.

Az orosz gáz jelenleg kevesebb mint 10%-át teszi ki a régió gázellátásának, szemben a tavalyi több mint egyharmaddal, de az LNG részesedése az orosz szállításokból közel a felét teszi ki.

A hajókövetési adatok szerint az európai szállítások messze nem egyenletesek. Mivel Nagy-Britannia elutasította az orosz LNG-t, a szállítmányok máshol találtak otthonra: az ország belga kikötőkbe irányuló szállítmányai január és október között több mint kétszeresére nőttek, Franciaország importja pedig 60%-kal emelkedett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A déli féltekére pályázhatnak már a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai

Újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: a déli félteke országaira vonatkozó pályázatot a helyi tanévhez igazítva, az északi féltekétől eltérő időpontban hirdetik meg, és a kiutazás is ehhez igazodva történik meg.

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom