Kezdőlap Világgazdaság Adóssághegy, munkanélküliség - Sötét felhők Kalifornia felett
No menu items!

Adóssághegy, munkanélküliség – Sötét felhők Kalifornia felett

A legnépesebb amerikai állam sikere biztosíthatja Amerika világgazdasági elsőbbségének megőrzését. Kalifornia azonban szerkezeti problémákkal és egyre növekvő adósságheggyel birkózik. Egyikről sem a koronavírus-válság tehet csupán.

Világcégek és nincstelenek állama

Kalifornia állam – nagy a baj?

Kalifornia az innováció szinonimája. Egy sor sikercég, például az Apple, a Disney és a Google otthona. 3100 milliárd dollár éves GDP-vel a világ ötödik legnagyobb gazdasága. De sok mutató elkeserítő:

  • A munkanélküliség 11 százalékkal jóval a 7,9 százalékos országos átlag felett van. Az állástalan amerikaiak 16,4 százaléka a napfény-államban él.
  • A 40 millió lakos 18,2 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. Arányaiban a legtöbb az USA államai közül.
  • Az államadósság 54,3 milliárd dollár és évente 150 millióval nő. Ehhez jön a települések 400 milliárdos adósághegye.

A gazdasági válságot hozó idei év tovább rontott a helyzeten. De a pandémia csak a válság katalizátora és nem a motorja. A magas munkanélküliségnek és a növekvő szegénységnek drámai kihatásai vannak: mindennapos tüntetések az állam nagyobb városaiban, rasszista-antirasszista tüntetések, támadások, rendőrségi túlkapások, rendőség elleni megmozdulások. Mindez minden idők lepusztítóbb erdőtüzével, az áldozatait változatlan intenzitással szedő korona-vírussal és olyan rossz légszennyezettségi adatokkal párosult, hogy az eddig alkalmazott skála már nem alkalmas a mérésre. Csak a Los Angeles-i szórakoztatóiparban 650.000 munkahely szűnt meg egy év alatt. Az összes álláshely harmada! Egyre több kaliforniai gyártású filmet és sorozatot az államon kívül készítenek.

A fizetésből semmire sem futja

A klisé szerint, akik azért érkeznek Kaliforniába, hogy a filmiparban próbáljanak szerencsét, pincérként tartják fenn magukat, amíg a felfedezésükre várnak. De a gasztronómiában egyre nehezebb megélni. 10 év alatt 800 ezerrel, 1,8 millióra emelkedett azoknak a száma, akik egy úgynevezett ’low-paying service job’-bal, tehát egy rosszul fizetett állással kénytelenek beérni. Az év eleje óta további 374 ezerrel nőtt a számuk.

Sátorban a bicikliút mentén Forrás/Kép: Dan Simon

A legtöbb ilyen álláshely Los Angelesben és San Franciscoban van. Abban a két városban, ahol világviszonylatban a legmagasabbak közé tartoznak a megélhetési költségek. Ezért egyre többen azok közül is élelmiszerosztáson állnak sorba és házból lakókocsiparkba költöznek, vagy parkban sátraznak, akiknek van munkájuk van.

Az amerikai hajléktalanok 30 százaléka Kaliforniában él!

Hajléktalan tábor, Santa Rosa, Kalifornia. Kép/Forrás:pressdemocrat.com

Elvándorló munkahelyek

A tavaly 231 milliárd dolláros bevétellel az USA legnagyobb gyógyszerkonszernje előlépett McKesson, amelyik idén egy korona-oltás kifejlesztésével biztosította a jövőjét 2019-ben San Franciscóból a texasi Irvingbe helyezte át a központját. Sokadig volt a sorban. Az amerikai államok és városok között éles verseny folyik a sikeres cégekért.  Csak a McKesson  távozásával több tízezer jól fizető álláshely váltott államot. A visszhang mégis kicsi volt. A McKesson nem olyan ismert, mint a Facebook, a Google és a Disney. Az álláshelyek megszűnése azonban a statisztikákban is szignifikáns romlást hozott.

Az adatfeldolgozásban a világelsők közé tartozó Palantir szintén tavaly költözött Palo Altoból Denverbe. Az Uber, az Apple és a Tesla központja ugyan továbbra is Kaliforniában van. Viszont mindhárom cégnek sok embert foglalkoztató egysége van Texasban, az ottani hagyományosan republikánus vezetés legnagyobb örömére és a Kaliforniát régóta kormányzó demokraták legnagyobb bosszúságára.

Az elmúlt 10 évben összesen 13 ezer cég fordított hátat Kaliforniának. Többségük a szomszédos államokba, Arizonába, Coloradoba és Nevadába költözött.

Utópiából megfizethetetlen realitás

San Diego

A magasan kvalifikált és jól fizető állások többsége a három metropoliszban van: San Francisco a technológiai, Los Angeles a szórakoztatóipari, San Diego pedig a biotechnológiai cégek fővárosa. Ebben a három városban dolgozik a legtöbb szegénységi küszöb alatt tengődő kaliforniai is. Takarítók, építőipari munkások, pincérek, kertészek – a tehetős középosztály életét könnyítik meg.

A felső középosztály és a szegények közötti réteg, az alsó középosztály szinte teljesen eltűnt. Érthető, hogy a kétkezi munkások, aki ehhez az utóbbi réteghez tartoznának, elköltöztek Kaliforniából. San Franciscoban 100 ezer dollár feletti éves jövedelem kell egy átlagosan havi 3 ezer dollárba kerülő kétszobás bérlakáshoz. A texasi Irvingben, a McKesson új székhelyén a feléből házat lehet bérelni. Egy átlagosan évi 50.000 dollárt kereső, középfokú végzettséggel rendelkező szakmunkás, tehát az alsó középosztály tipikus tagja, ha teheti, oda költözik.

San Francisco

Egy nyári felmérésből kiderül, hogy még a sikeres cégek jól kereső alkalmazottainak 40 százaléka is szívesen elköltözne a méregdrága Szilícium-völgyből. A vezető netes konszernek, amelyek az elmúlt hónapokban meggyőződtek róla, hogy a COVID hatására bevezetett home office működik, egyre több alkalmazottnak engedélyezik hosszú távon is az otthoni munkavégzést. Többségük felköltözik a Szilícium-völgyből, illetve a drága nagyvárosokból.

A ’Go West!’ nem cseng már jól

Kalifornia és a két metropolisz, San Francisco, valamint Los Angeles jól csengő neve évtizedekig elég volt a sikerhez. Sokáig mágnesként vonzotta a szerencsét próbálókat. Sokszor forradalmi ötletekkel érkeztek, amelyekből a napfény-államban sikert kovácsoltak. Ettől dübörgött a gazdaság és jól ment az államnak, valamint az önkormányzatoknak is.

A kaliforniai egyetemek a világ legjobbjai lettek. Nem csak tudást, kapcsolati tőkét is adtak. Amerika és a világ innovatív elitjének Kalifornia lett a kapcsolódási pontja.

A Stanford és a Berkeley, valamint az Apple, a Google és társaik a 2008-as világgazdasági válság alatt még meg tudták akadályozni Kalifornia lejtmenetét. A helyben csinált válság és a járvány egyszerre pusztító hatásának ellensúlyozásához azonban már ők is kevesek.

Elvándorló munkahelyek, elszegényedő állam

Forrás: Los Angeles Times

A felső középosztály elvándorlásával folyamatosan csökken az állam és az önkormányzatok adóbevétele. Így tovább nő az adósság és a szociális kiadások megnyirbálása miatt fokozódnak a társadalmi problémák. Aki teheti, nem vesz igénybe állami szolgáltatást.

Utóbbira az iskola a legjobb példa. A középréteg a horribilis tandíjak ellenére magánintézményekbe küldi a gyerekeit. Ördögi kör indult el: Az állami iskolákban tovább esik a szakmai és az infrastrukturális színvonal, az alsó középréteg is kiveszi a gyerekeit, maradnak a legszegényebbek, így még tovább süllyed a színvonal.

A California Accountability System elemző cég tanulmánya szerint a középiskolások 42 százaléka alkalmatlan nem csak a felsőfokú tanulmányokra, de egy szakma elsajátítására is.

Hiányoznak a legalapvetőbb ismereteik is. A leszakadó városrészekben és a nem fehér gyerekek között még magasabb az arányuk.

A politika és nem a pandémia felelőssége

A helyzetért a COVID-nál sokkal nagyobb felelősség terheli a politikát, amely 15 éve elhanyagolja a középosztályt. Az állam vezetőit elvakította a világhírű egyetemek és konszernek sikere.

A leszakadók már nem reménykednek a politikában. Ezt mutatja az elnökválasztással egy időben tartott két népszavazás. A többség elutasította a bérlakáspiac állami szabályozását és egy másik jogszabálytervezetet is, amely a színlelt szerződéssel dolgozók állományba vételét írta volna elő. A részvétel alacsony volt. A jómódú városok és negyedek lakói, a bérbeadók és a foglalkoztatók döntöttek. A lakáskiadók önkény és a munkaerőpiaci kizsákmányolás fásult kárvallottjai távol maradtak az urnáktól.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Munkaerőhiány, etikátlan cégek – belháború zajlik a vendéglátásban

Az újrainduló vendéglátóipar legnagyobb gondja a munkaerőhiány, a jövő évtől azonban újra a növekedés irányába fordul a turizmus - nyilatkozta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

BÉT – Iránykeresésre számít az elemző

Iránykeresés jöhet a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.

Továbbra is drágák az albérletek

A koronavírus jelentősen átformálta az életünket, a gazdaság minden szegmensét. Az albérletpiacon a kereslet alábbhagyott, az albérletárak azonban még a járványidőszak ellenére is magasak.

Hírek

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Távfelügyelt, többszintes droggyár Kecskeméten

Egy több száz millió forintból kialakított droggyárat számoltak fel a rendőrök Kecskeméten - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

Nyilvános kivégzést tartottak a jemeni fővárosban

Több százan gyűltek össze Szanaában, Jemen fővárosában, hogy végignézzék három, gyerekek elleni bűncselekmények miatt elítélt férfi nyilvános kivégzését.

Pénzbüntetés – Kutyatartóra támadtak az állatvédők

Pénzbüntetéssel sújtott két állatvédőt, tíz további vádlottat pedig próbára bocsátott a Veszprémi Járásbíróság, mert egy akció résztvevőiként éjjel rárontottak egy kutyatartóra, mivel úgy vélték, hogy a férfi bántalmazta az állatot.

4000 kilométert utazott az Atlanti-óceánon egy palackposta

Egy portugál tizenéves talált rá arra a palackpostára, amit egy vermonti tinédzser dobott az Atlanti-óceánba 3800 kilométer távolságban, a túlsó parton.

Oroszországban megbolydult az ingatlanpiac – Múlt és jövő határán

Oroszországban a fiatalok többsége saját otthon nélkül van. Egy...

Ausztriában újra elérhető a vitatott “iszlámtérkép”

A nagy vitát kiváltó osztrák "iszlámtérkép" másfél hét szünet után újra elérhető az interneten.

Gazdaság

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.

A dupla sas érme a világ legdrágábbja lett – 19,5 millió dollárért cserélt gazdát

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike, egy 1933-ban Amerikában vert "dupla sas" aranyérme 19,5 millió dolláros (5,58 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom