Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Allianz: tavaly több mint 6000 milliárddal nőtt a magyarok vagyona
No menu items!

Allianz: tavaly több mint 6000 milliárddal nőtt a magyarok vagyona

A magyar háztartások bruttó pénzeszközállománya tavaly 11,9 százalékkal 14,8 milliárd euróval (6360 milliárd forint) emelkedett, de ezzel párhuzamosan felgyorsult az adósságállomány növekedési üteme is, amely a 2008-as gazdasági válság óta nem látott ütemben bővült – derül ki az Allianz Globális Vagyonosodási Jelentéséből.

Az összegzés alapján a globális biztosítótársaság 60 ország háztartásának vagyoni és adóssághelyzetét elemző kutatása azt mutatja, hogy Magyarországon pénzügyi eszközökbe tavaly nettó 14,8 milliárd euró áramlott, amely kétszerese a hosszú távú átlagnak. Az egy főre jutó nettó pénzeszközállomány 18 060 euró volt, ezzel Magyarország a 29. helyre került a leggazdagabb országok rangsorában.

Mindhárom eszközosztályban – részvény, bankbetét, biztosítási és nyugdíjpénztári eszközök – jelentősen nőtt a magyarok megtakarítása. A részvényekben, befektetési jegyekben és más, tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírban tartott megtakarítások 12,4 százalékkal emelkedtek. Az új megtakarítások 37 százaléka értékpapírokba áramlott, ami a teljes vagyonportfólió 55 százalékát tette ki.

A biztosítási és nyugdíjpénztári eszközök állománya 7,8 százalékkal, a bankbetéteké 10,8 százalékkal emelkedett tavaly. Előbbi eszköztípus aránya a lakossági vagyonportfólión belül 7 százalék, utóbbi 28 százalék volt.

A lakosság pénzügyi vagyonának bővülésével párhuzamosan felgyorsult az adósságállomány növekedési üteme: a 14 százalékos éves növekedésre a 2008-2009-es gazdasági válság óta nem volt példa.

Az adósságráta (a kötelezettségek GDP-hez viszonyított százalékos aránya) viszont szerény, 25 százalékos szinten maradt, amely jóval a szomszédos országokban mért szint alatt volt.

Az Allianz elemzése szerint a háztartások globális pénzügyi vagyonnövekedése 2021-ben 10 százalékkal, 233 ezer milliárd euróra emelkedett. Az elmúlt három évben a vagyonportfólió értéke mintegy 60 ezer milliárd euróval bővült, amely az eurózóna két éves GDP-jének megfelelő összeg.

A tavalyi vagyonnövekedés fő motorja a dübörgő részvénypiac volt. Az értékpapírvagyon 15,2 százalékkal emelkedett, míg a bankbetétekben lévő megtakarítások értéke 8,6 százalékkal, a biztosítási és nyugdíjpénztárakban lévő eszközállomány pedig 5,7 százalékkal nőtt.

Régiók szerint Észak-Amerikában 12,5 százalékkal, Kelet-Európában 12,2 százalékkal, míg Ázsiában – Japán nélkül – 11,3 százalékkal nőtt a háztartások vagyona 2021-ben.

Az egy főre jutó bruttó pénzeszközállomány az Egyesült Államokban volt a legmagasabb, a 294 240 eurós értéke mintegy hétszerese a vizsgálatban szereplő 60 ország 41 980 eurós átlagnak.

A háztartások eladósodása tavaly egy fokozattal feljebb kapcsolt, az éves 7,6 százalékos növekedés messze felülmúlta a sokévi átlagot és utoljára 2006-ban volt nagyobb ütemű növekedés. Az adósságállomány világszinten 52 ezer milliárd eurót tett ki 2021 végén.

Kiemelték: a feltörekvő piacokon a háztartások adósságállománya kétszámjegyű növekedést mutatott az elmúlt évtizedben és az emelkedés ötszöröse volt a fejlett gazdaságokénak.

Az Allianz elemzése szerint az elszabaduló energiaárak és az infláció miatt a háztartások pénzeszközállománya idén több mint 2 százalékkal zsugorodik, ami reálértéken mintegy 10 százalékos vagyonvesztést jelent. Hasonlóra a 2008-as nagy pénzügyi válság óta nem volt példa.

A középtávú kilátások is borúsak, a pénzeszközállomány nominális átlagnövekedése várhatóan 4,6 százalék körül alakul 2025-ig, szemben az elmúlt három évben tapasztalt 10,4 százalékkal – írták.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.