Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Allianz: tavaly több mint 6000 milliárddal nőtt a magyarok vagyona
No menu items!

Allianz: tavaly több mint 6000 milliárddal nőtt a magyarok vagyona

A magyar háztartások bruttó pénzeszközállománya tavaly 11,9 százalékkal 14,8 milliárd euróval (6360 milliárd forint) emelkedett, de ezzel párhuzamosan felgyorsult az adósságállomány növekedési üteme is, amely a 2008-as gazdasági válság óta nem látott ütemben bővült – derül ki az Allianz Globális Vagyonosodási Jelentéséből.

Az összegzés alapján a globális biztosítótársaság 60 ország háztartásának vagyoni és adóssághelyzetét elemző kutatása azt mutatja, hogy Magyarországon pénzügyi eszközökbe tavaly nettó 14,8 milliárd euró áramlott, amely kétszerese a hosszú távú átlagnak. Az egy főre jutó nettó pénzeszközállomány 18 060 euró volt, ezzel Magyarország a 29. helyre került a leggazdagabb országok rangsorában.

Mindhárom eszközosztályban – részvény, bankbetét, biztosítási és nyugdíjpénztári eszközök – jelentősen nőtt a magyarok megtakarítása. A részvényekben, befektetési jegyekben és más, tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírban tartott megtakarítások 12,4 százalékkal emelkedtek. Az új megtakarítások 37 százaléka értékpapírokba áramlott, ami a teljes vagyonportfólió 55 százalékát tette ki.

A biztosítási és nyugdíjpénztári eszközök állománya 7,8 százalékkal, a bankbetéteké 10,8 százalékkal emelkedett tavaly. Előbbi eszköztípus aránya a lakossági vagyonportfólión belül 7 százalék, utóbbi 28 százalék volt.

A lakosság pénzügyi vagyonának bővülésével párhuzamosan felgyorsult az adósságállomány növekedési üteme: a 14 százalékos éves növekedésre a 2008-2009-es gazdasági válság óta nem volt példa.

Az adósságráta (a kötelezettségek GDP-hez viszonyított százalékos aránya) viszont szerény, 25 százalékos szinten maradt, amely jóval a szomszédos országokban mért szint alatt volt.

Az Allianz elemzése szerint a háztartások globális pénzügyi vagyonnövekedése 2021-ben 10 százalékkal, 233 ezer milliárd euróra emelkedett. Az elmúlt három évben a vagyonportfólió értéke mintegy 60 ezer milliárd euróval bővült, amely az eurózóna két éves GDP-jének megfelelő összeg.

A tavalyi vagyonnövekedés fő motorja a dübörgő részvénypiac volt. Az értékpapírvagyon 15,2 százalékkal emelkedett, míg a bankbetétekben lévő megtakarítások értéke 8,6 százalékkal, a biztosítási és nyugdíjpénztárakban lévő eszközállomány pedig 5,7 százalékkal nőtt.

Régiók szerint Észak-Amerikában 12,5 százalékkal, Kelet-Európában 12,2 százalékkal, míg Ázsiában – Japán nélkül – 11,3 százalékkal nőtt a háztartások vagyona 2021-ben.

Az egy főre jutó bruttó pénzeszközállomány az Egyesült Államokban volt a legmagasabb, a 294 240 eurós értéke mintegy hétszerese a vizsgálatban szereplő 60 ország 41 980 eurós átlagnak.

A háztartások eladósodása tavaly egy fokozattal feljebb kapcsolt, az éves 7,6 százalékos növekedés messze felülmúlta a sokévi átlagot és utoljára 2006-ban volt nagyobb ütemű növekedés. Az adósságállomány világszinten 52 ezer milliárd eurót tett ki 2021 végén.

Kiemelték: a feltörekvő piacokon a háztartások adósságállománya kétszámjegyű növekedést mutatott az elmúlt évtizedben és az emelkedés ötszöröse volt a fejlett gazdaságokénak.

Az Allianz elemzése szerint az elszabaduló energiaárak és az infláció miatt a háztartások pénzeszközállománya idén több mint 2 százalékkal zsugorodik, ami reálértéken mintegy 10 százalékos vagyonvesztést jelent. Hasonlóra a 2008-as nagy pénzügyi válság óta nem volt példa.

A középtávú kilátások is borúsak, a pénzeszközállomány nominális átlagnövekedése várhatóan 4,6 százalék körül alakul 2025-ig, szemben az elmúlt három évben tapasztalt 10,4 százalékkal – írták.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.