Hirdetés
Kezdőlap Hírek Amerikában gigabírságot kapott szennyezett hintőpora miatt a gyógyszermulti
No menu items!

Amerikában gigabírságot kapott szennyezett hintőpora miatt a gyógyszermulti

Kép forrása: Wikipedia

A Johnson & Johnson (J&J) amerikai gyógyszer- és fogyasztási cikkeket gyártó vállalat kudarcot vallott az állítólag azbeszttel szennyezett babahintőpor körüli vitában. A cégnek 18,8 millió dollárt kell fizetnie egy 24 éves rákbetegnek – döntött egy bíróság az amerikai Kalifornia államban.

A felperes, Emory Hernandez Valadez azt állította, hogy a J&J babahntőporával való intenzív érintkezés miatt alakult ki a szíve körüli szövetekben halálos rákos megbetegedés (mezotelióma) gyermekkora óta – számolt be a Spiegel.

A vállalat bejelentette, hogy fellebbezni fog. Azt közölték, hogy ez “nincs összhangban a több évtizedes független tudományos értékelésekkel“, amelyek megerősítették, hogy a babahintőpor biztonságos: nem tartalmaz azbesztet és nem okoz rákot.

Hernandez egyelőre nem tudja behajtani a 18,8 millió dollárt, mert a J&J leányvállalatának, az LTL Managementnek a csődeljárásával kapcsolatban bírósági végzés született. A J&J a 8,9 milliárd dolláros csődegyezség részeként több mint 38 ezer pert kíván rendezni és megelőzni a jövőbeni eseteket.

A több tízezer per elsősorban a “Baby Powder” hintőporral kapcsolatos, amelyet sok nő a petefészekrákért okol. Az egyezségi kifizetés 25 évre oszlik meg, és része annak az összetett tervnek, amellyel a cég le akarja zárni az állandó jogi pereket.

A cég kitart amellett: a hintőpor tiszta

Ehhez tartozik a jogi kockázatok kiszervezésére létrehozott cég újbóli fizetésképtelenné nyilvánítása, miután egy amerikai bíróság januárban eredetileg elutasította a hitelezői védelem iránti kérelmét.

A Reuters hírügynökség 2018-as jelentése szerint a vállalat állítólag évtizedek óta tudott arról, hogy babahintőporai részben azbeszttel szennyezettek. A Johnson & Johnson tulajdonában olyan márkák vannak, mint a Penaten babaápoló és a Bebe.

A Reuters jelentése szerint 1971 és 2000 eleje között többször találtak kis mennyiségű azbesztet belső mintákban. Ezt az információt azonban soha nem adták át a felügyeleti hatóságoknak, és nem hozták nyilvánosságra. Az azbesztet rákkeltőnek tartják.

A vállalat visszautasította a vádakat. A Reuters cikke “egyoldalú, hamis és uszító” volt – írta a J&J közleményében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...