Hirdetés
Kezdőlap Közlekedés Amerikai álom? Kaliforniában beindult a robottaxi
No menu items!

Amerikai álom? Kaliforniában beindult a robottaxi

Kaliforniában jóváhagyták a robottaxi szolgáltatásait Los Angelesben és San Francisco szomszédos városaiban

Egy kaliforniai szabályozó hatóság jóváhagyta az Alphabet javaslatát (GOOGL.O), ami új fejezetet nyit a robottaxik történetében. A Waymo májusban kiterjeszti ingyenes, teljesen vezető nélküli robotaxi szolgáltatásait Los Angelesre és néhány San Francisco közelében lévő városra.

A Waymo, amely már működik San Franciscóban és Phoenixben, a Reuters információi szerint január 19-én jelentkezett járművezető nélküli szolgáltatásainak bővítésére, mondván, hogy együttműködik a döntéshozókkal, az elsősegélynyújtókkal és a közösségi szervezetekkel. A múlt hónapban a California Public Utilities Commission (CPUC) felfüggesztette a kérelmet “további személyzeti felülvizsgálat céljából”.

“A Waymo a mai naptól kezdődően megkezdheti a vezető nélküli személyszállítási tevékenységet Los Angeles és a San Francisco-félsziget meghatározott területein” – áll a CPUC honlapján március 1-én közzétett közleményében. A döntés ellen azonban, többek között Dél-San Francisco városa, San Mateo megye és a Los Angeles-i Közlekedési Minisztérium is tiltakozást nyújtott be.

Dél-San Francisco városa azzal érvel, hogy a közvéleménynek képesnek kell lennie arra, hogy tanúvallomást tegyen, és bizonyítékokat nyújtson be a Waymo terjeszkedésének következményeiről. San Mateo azzal érvelt, hogy Waymo javaslatának jóváhagyása “ésszerűtlen” lenne a helyi érdekelt felek további hozzájárulása nélkül. Hozzátéve, hogy eddig még nem történt beszélgetés a Waymo és a megyei vezetők között. A szabályozó hatóság közölte, hogy a jóváhagyási eljárás során öt tiltakozó levelet kapott, miközben 81 levében támogatták a Waymo terjeszkedési terveit.

A jóváhagyás a Waymo és a rivális General Motors (GM.N) baleseteit követő, a robottaxival szembeni növekvő társadalmi ellenségeskedés közepette született. Februárban megtámadtak és felgyújtottak egy Waymo robottaxit, amint az megállt a kínai újévi ünnepségek közepette San Francisco kínai negyedében.

Ezt egy másik incidens is követte, amikor egy másik Waymo autó elütött egy kerékpárost egy városi kereszteződésben. A Waymo a múlt hónapban 444 önvezető járművet is visszahívott , miután Arizonában gyors egymásutánban két kisebb ütközés történt, mert egy szoftverhiba miatt pontatlanul jósolhatják meg a vontatott jármű mozgását.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.