Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Amerikai pénzügyminiszter: az USA erősebb, mint a Covid előtt, de az infláció...
No menu items!

Amerikai pénzügyminiszter: az USA erősebb, mint a Covid előtt, de az infláció fenyegető

Janet Yellen. Kép forrása: Wikimedia Commons

Joe Biden elnök programja erősebbé tette az amerikai gazdaságot, mint amilyen a Covid-járvány előtt volt, de további munkára van szükség a nyereségek védelmében, különösen az infláció kezelése révén – jelentette ki Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

A novemberi kongresszusi választások előtt Detroitba utazó Yellen, aki a közelmúltban elért jogalkotási eredmények – köztük a félvezetőkbe, a kutatásba, az egészségügybe, a zöld energiába és az infrastruktúrába történő több százmilliárd dolláros beruházások – hatását kívánta ismertetni, a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy az infláció elleni küzdelem még mindig a kormányzat “legfőbb gazdasági prioritása“.

A tervünk bevált” – mondta Yellen egy kampányízű beszédben, amely a munkahelyteremtést és a gazdasági egyenlőség javulását sorolta fel a Ford elektromos járműgyárában, a Detroit melletti Dearbornban. “Bármely hagyományos mérőszám alapján a modern történelem egyik leggyorsabb gazdasági fellendülését éltük meg” – jelentette ki.

Elmondta, hogy a nemrég elfogadott CHIPS-törvény, az inflációcsökkentő törvény és a tavalyi infrastrukturális csomag bővíti az amerikai gazdaság termelési kapacitását, és “elérhető közelségbe” hozza Biden célját, hogy 2030-ra a 2005-ös szinthez képest felére csökkenjen az USA szén-dioxid-kibocsátása, részben az észak-amerikai gyártású elektromos járművek, például a Ford Dearbornban készülő F-150 Lightning pickupjának adókedvezményei miatt.

“A legközvetlenebb kihívás az, hogy visszatérjünk a stabil árak környezetébe anélkül, hogy feláldoznánk az elmúlt két év gazdasági nyereségét”

– mondta Yellen, hozzátéve, hogy a Federal Reserve elsődleges felelőssége az infláció megszelídítése. “A hosszú távú gazdasági stabilitásunk biztosítása érdekében szilárd alapokon kell tartanunk államháztartásunkat” – tette hozzá.

Adózási és kiadási tervek

Yellen elmondta, hogy a kormányzat továbbra is további adóemeléseket fog szorgalmazni a nagyvállalatokra kivetett új, 15%-os minimumadón túl, valamint a legutóbbi törvényhozásból kimaradt globális adóreform-megállapodás végrehajtását.

Ez magában foglalja a kiskapuk bezárását, valamint a nagy jövedelműek és a vállalatok adókulcsának a történelmi normákhoz való visszaállítását” – mondta, jelezve, hogy a kormányzat továbbra is vissza akarja fordítani a 2017-es adócsökkentéseket, amelyeket Donald Trump korábbi elnök és republikánus társai hoztak – ezt a törekvést a demokraták vékony többsége hiúsította meg a kongresszusban.

Yellen azt is elmondta, hogy a kormányzat továbbra is törekedni fog a gyermekgondozás finanszírozásának növelésére, hogy több nőt vonzzon be a munkaerőpiacra, ami egy másik kezdeményezés, amelyhez a demokratáknak több helyet kellene nyerniük a kongresszusban.

Biden pártja megpróbálja megtartani az irányítást a Kongresszus felett novemberben, és Yellen beszéde Detroitban, az amerikai autóipar szülőhelyén egy egyhónapos, a gazdaság javulását hirdető körút része.

Yellen beszédeiben nem említette Biden rendeletét, amely szerint a legfeljebb 125 ezer dollárt kereső magánszemélyek, illetve egy házaspár esetében 250 ezer dollárt kereső személyek számára legfeljebb 20 ezer dollár diákhitel-tartozást engednének el. A terv válasz a demokraták baloldali progresszív pártjának adósságkönnyítési igényeire, de bírálatokat váltott ki, mivel egyes jómódúaknak nyújt segítséget, potenciálisan fokozza az inflációt és több százmilliárd dollárnyi új adósságot okoz.

Yellen szerint a zöld energiára, a technológiára és az infrastruktúrára vonatkozó beruházási tervek szélesebb körben fogják a beruházásokat az Egyesült Államok egészére áthelyezni, nem csak a virágzó tengerparti városokba.

A pénzügyminisztérium vezetője korábban “modern kínálati oldali közgazdaságtan“-nak nevezte Biden gazdasági programját, beleértve a gyermekgondozásra és oktatásra fordított több kiadásra vonatkozó korábbi, meg nem valósult terveket.

A kifejezéssel ellentétben, amely az 1980-as években vált népszerűvé a Reagan-kormányzat adócsökkentésekre és deregulációra összpontosító, a termelő beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseinek leírására, Yellen úgy érvelt, hogy Biden változata a beruházások széles körére összpontosít majd, hogy a termelékenységet több “ágazatban, emberben és helyen” növelje.

Tudjuk, hogy a gazdasági lehetőségek aránytalanul nagy része a tengerparti nagyvárosokban koncentrálódott. A Biden-kormányzat gazdasági tervében szereplő beruházások máris elkezdték megváltoztatni ezt a dinamikát” – mondta Yellen.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom