Kezdőlap Világgazdaság Argentína ismét válságban
No menu items!

Argentína ismét válságban

Béremelés, adócsökkentés, a minimálbér és a szociális juttatások növelése – hangzanak az argentin kormány ígéretei. A szakértők többsége kétli, hogy a politikai túléléséért küzdő Mauricio Macri elnök kivezeti a dél-amerikai országot  az egyre mélyülő krízisből.

Mindenki a túlélésért küzd

Egy szupermarket Buenos Aires a középréteg által lakott negyedében, Recoletában. Egy idős hölgy az árakat hasonlítja össze, majd csirkecomb tesz a kosarába.

Nem olyan drága, mint a marha” – indokolja döntését.

Steak helyett sültcsirkét enni komoly áldozat a marhahúst mindennél jobban szerető argentinoknak. Pedig a csirke sem olcsó, és ahogy minden más élelmiszer, napról napra többe kerül. Az argentin fizetőeszköz, a peso egyre csak veszít az értékéből, az infláció megállíthatatlanul nő. A lakosság szó szerint, az előválasztást elvesztő, hivatalban lévő elnök, Mauricio Macri pedig a politikai túlélésért küzd.

Mauricio Macri

Az elmúlt évtizedekben az argentinok már hozzászokhattak a nemzeti valuta értékvesztéséhez, a drasztikus pénzromláshoz, no és az államcsődhöz is. A többség csak legyint Macri friss bejelentésére, miszerint áfa-mentesek lesznek az alapvető élelmiszerek.

Húsz százalékos infláció mellett a huszonegy százalékos áfa megszüntetése nem fog árcsökkenést hozni, viszont komoly bevételkiesést jelent a költségvetésnek” – vélik a szkeptikus közgazdászok.

Az elemzők és a lakosság többsége is biztos benne, hogy az októberi elnökválasztásig nem lesz politikai stabilitás, ami a befektetők további elbizonytalanodásával és a peso folytatódó értékvesztésével jár.

Államcsőd – előjelek

A krízis hatásai nem csak az élelmiszerüzletekben kézzelfoghatók. Az argentin ingatlanpiac, ahol az üzlet már jó ideje dollárban folyik, az összeomlás szélén áll. Az éttermekben csökkentek az adagok, hogy ne kelljen árat emelni. A kőolajért is természetesen dollárban kell fizetni, így a szállítás és a közlekedés napról-napra drágul.

Év eleje óta 40%-al emelkedett az üzemanyagok ára. A jövedelmek alig 10%-al.

A hírekben óránként bemondják a dollár-pesó árfolyamot – az argentinok tapasztalatból tudják, ez az államcsőd előjele.

Mély válságot nem lehet hangzatos ígéretekkel kezelni. Reformokra lenne szükség, amibe viszont a választásokig hátralévő két hónapban nem lehet belevágni” – mondja egy vásárló az élelmiszerüzletben.

Ő is kétszer meggondolja, mit tesz a kosarába. De még mindig jobb helyzetben van, mint az argentinok 34 százaléka, akik a szegénységi küszöb alá süllyedtek.

Az argentin katolikus egyetem, az UCE szerint a gyermekek 48% -a szegény, 17,6% pedig alultáplált, 8,5% -uk éhséggel él

Közülük kerülnek ki az argentin főváros főterén, az elnöki palota előtt egy civil szervezet ételosztására várakozók. Az egyik sorban álló, aki újrahasznosítható szemét gyűjtésével próbálja túlélni a mindennapokat, populizmussal vádolja Macrit: „Néhány pesós segélynöveléssel akar szavazatokat venni.

Miguel Boggiano

Nem csak ő, de a jónevű argentin közgazdász, Miguel Boggiano is úgy véli, hogy az előválasztásokon vereséget szenvedett Macri politikailag ’béna kacsa’ és az új kormány decemberre várható megalakulásáig nem lehet érdemi intézkedésékre számítani. „A politika döntésképtelenségéért a válság mélyülésével, tovább növekvő inflációval és munkanélküliséggel fogunk fizetni” – hangzik Boggiano pesszimista jóslata.

Bizalomépítő neoliberális reform után

Amikor Macri 4 évvel ezelőtt hivatalba lépett neoliberális gazdasági reformokat vezetett be és szolid költségvetési politikába kezdett. Feloldotta a pénzpiaci korlátozásokat, a devizatranzakciókat nem kellett a központi bankon keresztül lebonyolítani. Így akarta a több államcsőd után bizalmatlan befektetőket meggyőzni, hozzanak tőkét az országba.

Korlátok nélkül

Azóta korlátozás és kontroll nélkül vásárolhat bárki argentin állampapírokból és az országban működő vállalatok részvényeiből. A külföldi befektetők ünnepelték a neoliberális elnököt, ömlött a tőke az országba, a peso évtizedes csúcsokat döntött. Aztán lassan megfordult a pénzáramlás iránya. Egyre inkább ment és nem jött a tőke.

A befektetői hangulatváltozás a világgazdasági folyamatokban is tetten érhetők. Amikor a 2008/09-es pénzügyi válság elérte a reálgazdaságok az európai központi bankok és az amerikai FED soha nem látott mértékben csökkentették az alapkamatokat. A befektetési alapok menedzserei a fejlett országok állampapírjainak minimalizált kamatszintjével nem tudták biztosítani az ígért hozamokat. Egyre több került a feltörekvő országok magasabb kamatot kínáló állampapírjaiból és részvényeiből a bankok és biztosítók portfólióiba.

Egy-két éve a portfóliókban az argentin vagy török értékpapírok helyét ismét az amerikai, portugál, vagy éppen japán kötvények és részvények veszik át.

A tőke távozását a feltörekvő országokból azok érzik leginkább, akiknek a legkevesebb ráhatásuk van a globális pénzpiaci folyamatokra: a kis és közepes vállalkozások, valamint a polgárok. Hullámvasútra kerül a nemzeti valuták árfolyama; alig lehet árakat kalkulálni. Drágul az import, az energia, az így növekvő szállítási költségek minden termék árára kihatnak. Csökken a vásárlóerő és a fogyasztás. Szaporodnak a csődök, nő a munkanélküliség.

Miért éppen Argentína?

Dél-Amerika második legnagyobb ország azért van különösen kitéve a pénzpiaci turbulenciáknak, mert az államadósság összege 300 milliárd dollár körül mozog, ami az éves GDP 80 százalékának felel meg. Ráadásul Argentína nagy része valutában, leginkább dollárban van eladósodva.

Fél év alatt feleződött az argentin peso értéke

Argentína kockázata nőtt. Mindenki szabadulni akart az argentin befektetéseitől. Így lehet, hogy az év eleje óta a peso értéke felét elvesztette a dollárral szemben. Több mint 50 milliárd dollár hagyta el az országot. Nem csak a külföldi befektetők menekülnek, a tehetős argentinok is külföldön helyezik biztonságba a megtakarításaikat.

Nem csak a lakosság, a kormány számára is komolyak gond a peso értékvesztése. Az állam dollárban van eladósodva. Minél gyengébb a nemzeti valuta, annál többe kerül az államadósság törlesztése. Több bevétellel csökkentheti a költségvetés a hitelállományt, miközben csökkentenie kell a kiadásokat. Mindezek miatt az ország az éve elején kénytelen volt pénzügyi segítséget kérni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A hitellel nem sikerült stabilizálni a gazdaságot.

Kétséges, hogy az októberben nagy valószínűség szerint távozó elnök most bejelentett intézkedései képesek lesznek-e erre.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlás meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.