Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Argentína ismét válságban

Argentína ismét válságban

Béremelés, adócsökkentés, a minimálbér és a szociális juttatások növelése – hangzanak az argentin kormány ígéretei. A szakértők többsége kétli, hogy a politikai túléléséért küzdő Mauricio Macri elnök kivezeti a dél-amerikai országot  az egyre mélyülő krízisből.

Mindenki a túlélésért küzd

Egy szupermarket Buenos Aires a középréteg által lakott negyedében, Recoletában. Egy idős hölgy az árakat hasonlítja össze, majd csirkecomb tesz a kosarába.

Nem olyan drága, mint a marha” – indokolja döntését.

Steak helyett sültcsirkét enni komoly áldozat a marhahúst mindennél jobban szerető argentinoknak. Pedig a csirke sem olcsó, és ahogy minden más élelmiszer, napról napra többe kerül. Az argentin fizetőeszköz, a peso egyre csak veszít az értékéből, az infláció megállíthatatlanul nő. A lakosság szó szerint, az előválasztást elvesztő, hivatalban lévő elnök, Mauricio Macri pedig a politikai túlélésért küzd.

Mauricio Macri

Az elmúlt évtizedekben az argentinok már hozzászokhattak a nemzeti valuta értékvesztéséhez, a drasztikus pénzromláshoz, no és az államcsődhöz is. A többség csak legyint Macri friss bejelentésére, miszerint áfa-mentesek lesznek az alapvető élelmiszerek.

Húsz százalékos infláció mellett a huszonegy százalékos áfa megszüntetése nem fog árcsökkenést hozni, viszont komoly bevételkiesést jelent a költségvetésnek” – vélik a szkeptikus közgazdászok.

Az elemzők és a lakosság többsége is biztos benne, hogy az októberi elnökválasztásig nem lesz politikai stabilitás, ami a befektetők további elbizonytalanodásával és a peso folytatódó értékvesztésével jár.

Államcsőd – előjelek

A krízis hatásai nem csak az élelmiszerüzletekben kézzelfoghatók. Az argentin ingatlanpiac, ahol az üzlet már jó ideje dollárban folyik, az összeomlás szélén áll. Az éttermekben csökkentek az adagok, hogy ne kelljen árat emelni. A kőolajért is természetesen dollárban kell fizetni, így a szállítás és a közlekedés napról-napra drágul.

Év eleje óta 40%-al emelkedett az üzemanyagok ára. A jövedelmek alig 10%-al.

A hírekben óránként bemondják a dollár-pesó árfolyamot – az argentinok tapasztalatból tudják, ez az államcsőd előjele.

Mély válságot nem lehet hangzatos ígéretekkel kezelni. Reformokra lenne szükség, amibe viszont a választásokig hátralévő két hónapban nem lehet belevágni” – mondja egy vásárló az élelmiszerüzletben.

Ő is kétszer meggondolja, mit tesz a kosarába. De még mindig jobb helyzetben van, mint az argentinok 34 százaléka, akik a szegénységi küszöb alá süllyedtek.

Az argentin katolikus egyetem, az UCE szerint a gyermekek 48% -a szegény, 17,6% pedig alultáplált, 8,5% -uk éhséggel él

Közülük kerülnek ki az argentin főváros főterén, az elnöki palota előtt egy civil szervezet ételosztására várakozók. Az egyik sorban álló, aki újrahasznosítható szemét gyűjtésével próbálja túlélni a mindennapokat, populizmussal vádolja Macrit: „Néhány pesós segélynöveléssel akar szavazatokat venni.

Miguel Boggiano

Nem csak ő, de a jónevű argentin közgazdász, Miguel Boggiano is úgy véli, hogy az előválasztásokon vereséget szenvedett Macri politikailag ’béna kacsa’ és az új kormány decemberre várható megalakulásáig nem lehet érdemi intézkedésékre számítani. „A politika döntésképtelenségéért a válság mélyülésével, tovább növekvő inflációval és munkanélküliséggel fogunk fizetni” – hangzik Boggiano pesszimista jóslata.

Bizalomépítő neoliberális reform után

Amikor Macri 4 évvel ezelőtt hivatalba lépett neoliberális gazdasági reformokat vezetett be és szolid költségvetési politikába kezdett. Feloldotta a pénzpiaci korlátozásokat, a devizatranzakciókat nem kellett a központi bankon keresztül lebonyolítani. Így akarta a több államcsőd után bizalmatlan befektetőket meggyőzni, hozzanak tőkét az országba.

Korlátok nélkül

Azóta korlátozás és kontroll nélkül vásárolhat bárki argentin állampapírokból és az országban működő vállalatok részvényeiből. A külföldi befektetők ünnepelték a neoliberális elnököt, ömlött a tőke az országba, a peso évtizedes csúcsokat döntött. Aztán lassan megfordult a pénzáramlás iránya. Egyre inkább ment és nem jött a tőke.

A befektetői hangulatváltozás a világgazdasági folyamatokban is tetten érhetők. Amikor a 2008/09-es pénzügyi válság elérte a reálgazdaságok az európai központi bankok és az amerikai FED soha nem látott mértékben csökkentették az alapkamatokat. A befektetési alapok menedzserei a fejlett országok állampapírjainak minimalizált kamatszintjével nem tudták biztosítani az ígért hozamokat. Egyre több került a feltörekvő országok magasabb kamatot kínáló állampapírjaiból és részvényeiből a bankok és biztosítók portfólióiba.

Egy-két éve a portfóliókban az argentin vagy török értékpapírok helyét ismét az amerikai, portugál, vagy éppen japán kötvények és részvények veszik át.

A tőke távozását a feltörekvő országokból azok érzik leginkább, akiknek a legkevesebb ráhatásuk van a globális pénzpiaci folyamatokra: a kis és közepes vállalkozások, valamint a polgárok. Hullámvasútra kerül a nemzeti valuták árfolyama; alig lehet árakat kalkulálni. Drágul az import, az energia, az így növekvő szállítási költségek minden termék árára kihatnak. Csökken a vásárlóerő és a fogyasztás. Szaporodnak a csődök, nő a munkanélküliség.

Miért éppen Argentína?

Dél-Amerika második legnagyobb ország azért van különösen kitéve a pénzpiaci turbulenciáknak, mert az államadósság összege 300 milliárd dollár körül mozog, ami az éves GDP 80 százalékának felel meg. Ráadásul Argentína nagy része valutában, leginkább dollárban van eladósodva.

Fél év alatt feleződött az argentin peso értéke

Argentína kockázata nőtt. Mindenki szabadulni akart az argentin befektetéseitől. Így lehet, hogy az év eleje óta a peso értéke felét elvesztette a dollárral szemben. Több mint 50 milliárd dollár hagyta el az országot. Nem csak a külföldi befektetők menekülnek, a tehetős argentinok is külföldön helyezik biztonságba a megtakarításaikat.

Nem csak a lakosság, a kormány számára is komolyak gond a peso értékvesztése. Az állam dollárban van eladósodva. Minél gyengébb a nemzeti valuta, annál többe kerül az államadósság törlesztése. Több bevétellel csökkentheti a költségvetés a hitelállományt, miközben csökkentenie kell a kiadásokat. Mindezek miatt az ország az éve elején kénytelen volt pénzügyi segítséget kérni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A hitellel nem sikerült stabilizálni a gazdaságot.

Kétséges, hogy az októberben nagy valószínűség szerint távozó elnök most bejelentett intézkedései képesek lesznek-e erre.

Friss

Tőzsde – Minimális mozgás New Yorkban nyitáskor

A New York-i börze irányadó mutatói a keddi nyitáskor csak minimálisan mozdultak el hétfői záróértékükhöz képest.

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz a vonatokon

Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte fokozott vasúti ellenőrzést tart a rendőrség.

Osztrák tulajdonba kerül az Osram

A csökkenő autóipari kereslet miatt hosszú hónapok óta küszködő német Osram vezetősége elfogadta az osztrák ams AG félvezető-áramkör és szenzorgyártó vállalat feljavított akvizíciós ajánlatát.

Áder Pakson: szükség van az atomenergiára

Ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, akkor vissza kell szorítani a fosszilis erőművek működését, az atomenergiáról pedig nem mondhatunk le - mondta Áder János köztársasági elnök Pakson.

Hírek

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz a vonatokon

Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte fokozott vasúti ellenőrzést tart a rendőrség.

Óránként kilencven gyerek hal meg tüdőgyulladásban

Az elmúlt évben több mint 800 ezer csecsemő és kisgyerek halt meg a betegségben annak ellenére, hogy az gyógyítható és többnyire megelőzhető.

Történelmi fotó bizonyítja: nem halt ki a ritka faj

Csaknem harminc év után először kaptak lencsevégre vietnami kancsilt (Tragulus versicolor). Az apró termetű, őzszerű állat a délkelet-ázsiai ország dzsungeleiben él.

Vonatkatasztrófa Bangladesben – legalább tizenöt halott

Összeütközött két személyszállító vonat Bangladesben, a balesetben legkevesebb tizenöten meghaltak és mintegy hatvanan megsérültek - közölte a rendőrség és a mentőszolgálat.

Az év új-zélandi madara: a sárgaszemű pingvin

A sárgaszemű pingvin, maori nevén a hoiho lett idén az év madara Új-Zélandon, miután szoros versenyben maga mögé utasította a szintén veszélyeztetett kakapót.

Drágább lesz a gázolaj szerdától

Szerdán literenként bruttó 3 forinttal emelkedik a gázolaj ára, a 95-ös benziné nem változik.

Fogyni vágyókat vert át az újpesti kuruzsló – elítélték

Jogosulatlanul végzett zsírbontó kezelések miatt pénzbüntetésre ítélt a bíróság nem jogerősen egy nőt és élettársát - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Autósok figyelem: sűrű köd száll több megyére

Több megyére és a fővárosra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt.

Szokatlanul meleg idő – Orvosmeteorológia

A következő napokban, és a jövő héten enyhébb, az ilyenkor szokásosnál néhány helyen jóval melegebb lesz az idő. Orvosmeteorológia.

Kalapács alatt Napóleon csizmája – két tucat milliós érték

Akár a 80 ezer euró (26,7 millió forint) leütési árat is elérheti egy november végi párizsi aukción I. Napóleon francia császár csizmája, amelyet száműzetésben töltött évei alatt viselt Szent Ilona szigetén.

Mindenkit kimentettek a berobbant német bányából

A németországi Szász-Anhalt tartományban berobban bányában rekedt 35 embert a felszínre hozták. A 700 méter mélységben néhány órát töltöttek a bányászok, többen megsérültek.

Bányarobbanás Németországban, sokan bennrekedtek

Robbanás történt egy németországi bányában. Legkevesebb két ember megsérült és harmincöten a föld alatt rekedtek.
Hirdetés

Gazdaság

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Megduplázzák a bankadót Szlovákiában

Kivezetés helyett megtartják, sőt meg is duplázzák a bankadót Szlovákiában. Az erről szóló törvénymódosítást már jóváhagyta a szlovák kormány.

Egymillió ügyféllel indul az új magyar bank

A Takarékbank csaknem 2300 milliárd forintos mérlegfőösszegével az ország ötödik legnagyobb hitelintézeteként lépett a piacra.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom