Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Argentína ismét válságban
No menu items!

Argentína ismét válságban

Béremelés, adócsökkentés, a minimálbér és a szociális juttatások növelése – hangzanak az argentin kormány ígéretei. A szakértők többsége kétli, hogy a politikai túléléséért küzdő Mauricio Macri elnök kivezeti a dél-amerikai országot  az egyre mélyülő krízisből.

Mindenki a túlélésért küzd

Egy szupermarket Buenos Aires a középréteg által lakott negyedében, Recoletában. Egy idős hölgy az árakat hasonlítja össze, majd csirkecomb tesz a kosarába.

Nem olyan drága, mint a marha” – indokolja döntését.

Steak helyett sültcsirkét enni komoly áldozat a marhahúst mindennél jobban szerető argentinoknak. Pedig a csirke sem olcsó, és ahogy minden más élelmiszer, napról napra többe kerül. Az argentin fizetőeszköz, a peso egyre csak veszít az értékéből, az infláció megállíthatatlanul nő. A lakosság szó szerint, az előválasztást elvesztő, hivatalban lévő elnök, Mauricio Macri pedig a politikai túlélésért küzd.

Mauricio Macri

Az elmúlt évtizedekben az argentinok már hozzászokhattak a nemzeti valuta értékvesztéséhez, a drasztikus pénzromláshoz, no és az államcsődhöz is. A többség csak legyint Macri friss bejelentésére, miszerint áfa-mentesek lesznek az alapvető élelmiszerek.

Húsz százalékos infláció mellett a huszonegy százalékos áfa megszüntetése nem fog árcsökkenést hozni, viszont komoly bevételkiesést jelent a költségvetésnek” – vélik a szkeptikus közgazdászok.

Az elemzők és a lakosság többsége is biztos benne, hogy az októberi elnökválasztásig nem lesz politikai stabilitás, ami a befektetők további elbizonytalanodásával és a peso folytatódó értékvesztésével jár.

Államcsőd – előjelek

A krízis hatásai nem csak az élelmiszerüzletekben kézzelfoghatók. Az argentin ingatlanpiac, ahol az üzlet már jó ideje dollárban folyik, az összeomlás szélén áll. Az éttermekben csökkentek az adagok, hogy ne kelljen árat emelni. A kőolajért is természetesen dollárban kell fizetni, így a szállítás és a közlekedés napról-napra drágul.

Év eleje óta 40%-al emelkedett az üzemanyagok ára. A jövedelmek alig 10%-al.

A hírekben óránként bemondják a dollár-pesó árfolyamot – az argentinok tapasztalatból tudják, ez az államcsőd előjele.

Mély válságot nem lehet hangzatos ígéretekkel kezelni. Reformokra lenne szükség, amibe viszont a választásokig hátralévő két hónapban nem lehet belevágni” – mondja egy vásárló az élelmiszerüzletben.

Ő is kétszer meggondolja, mit tesz a kosarába. De még mindig jobb helyzetben van, mint az argentinok 34 százaléka, akik a szegénységi küszöb alá süllyedtek.

Az argentin katolikus egyetem, az UCE szerint a gyermekek 48% -a szegény, 17,6% pedig alultáplált, 8,5% -uk éhséggel él

Közülük kerülnek ki az argentin főváros főterén, az elnöki palota előtt egy civil szervezet ételosztására várakozók. Az egyik sorban álló, aki újrahasznosítható szemét gyűjtésével próbálja túlélni a mindennapokat, populizmussal vádolja Macrit: „Néhány pesós segélynöveléssel akar szavazatokat venni.

Miguel Boggiano

Nem csak ő, de a jónevű argentin közgazdász, Miguel Boggiano is úgy véli, hogy az előválasztásokon vereséget szenvedett Macri politikailag ’béna kacsa’ és az új kormány decemberre várható megalakulásáig nem lehet érdemi intézkedésékre számítani. „A politika döntésképtelenségéért a válság mélyülésével, tovább növekvő inflációval és munkanélküliséggel fogunk fizetni” – hangzik Boggiano pesszimista jóslata.

Bizalomépítő neoliberális reform után

Amikor Macri 4 évvel ezelőtt hivatalba lépett neoliberális gazdasági reformokat vezetett be és szolid költségvetési politikába kezdett. Feloldotta a pénzpiaci korlátozásokat, a devizatranzakciókat nem kellett a központi bankon keresztül lebonyolítani. Így akarta a több államcsőd után bizalmatlan befektetőket meggyőzni, hozzanak tőkét az országba.

Korlátok nélkül

Azóta korlátozás és kontroll nélkül vásárolhat bárki argentin állampapírokból és az országban működő vállalatok részvényeiből. A külföldi befektetők ünnepelték a neoliberális elnököt, ömlött a tőke az országba, a peso évtizedes csúcsokat döntött. Aztán lassan megfordult a pénzáramlás iránya. Egyre inkább ment és nem jött a tőke.

A befektetői hangulatváltozás a világgazdasági folyamatokban is tetten érhetők. Amikor a 2008/09-es pénzügyi válság elérte a reálgazdaságok az európai központi bankok és az amerikai FED soha nem látott mértékben csökkentették az alapkamatokat. A befektetési alapok menedzserei a fejlett országok állampapírjainak minimalizált kamatszintjével nem tudták biztosítani az ígért hozamokat. Egyre több került a feltörekvő országok magasabb kamatot kínáló állampapírjaiból és részvényeiből a bankok és biztosítók portfólióiba.

Egy-két éve a portfóliókban az argentin vagy török értékpapírok helyét ismét az amerikai, portugál, vagy éppen japán kötvények és részvények veszik át.

A tőke távozását a feltörekvő országokból azok érzik leginkább, akiknek a legkevesebb ráhatásuk van a globális pénzpiaci folyamatokra: a kis és közepes vállalkozások, valamint a polgárok. Hullámvasútra kerül a nemzeti valuták árfolyama; alig lehet árakat kalkulálni. Drágul az import, az energia, az így növekvő szállítási költségek minden termék árára kihatnak. Csökken a vásárlóerő és a fogyasztás. Szaporodnak a csődök, nő a munkanélküliség.

Miért éppen Argentína?

Dél-Amerika második legnagyobb ország azért van különösen kitéve a pénzpiaci turbulenciáknak, mert az államadósság összege 300 milliárd dollár körül mozog, ami az éves GDP 80 százalékának felel meg. Ráadásul Argentína nagy része valutában, leginkább dollárban van eladósodva.

Fél év alatt feleződött az argentin peso értéke

Argentína kockázata nőtt. Mindenki szabadulni akart az argentin befektetéseitől. Így lehet, hogy az év eleje óta a peso értéke felét elvesztette a dollárral szemben. Több mint 50 milliárd dollár hagyta el az országot. Nem csak a külföldi befektetők menekülnek, a tehetős argentinok is külföldön helyezik biztonságba a megtakarításaikat.

Nem csak a lakosság, a kormány számára is komolyak gond a peso értékvesztése. Az állam dollárban van eladósodva. Minél gyengébb a nemzeti valuta, annál többe kerül az államadósság törlesztése. Több bevétellel csökkentheti a költségvetés a hitelállományt, miközben csökkentenie kell a kiadásokat. Mindezek miatt az ország az éve elején kénytelen volt pénzügyi segítséget kérni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A hitellel nem sikerült stabilizálni a gazdaságot.

Kétséges, hogy az októberben nagy valószínűség szerint távozó elnök most bejelentett intézkedései képesek lesznek-e erre.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.