Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Argentína ismét válságban
No menu items!

Argentína ismét válságban

Béremelés, adócsökkentés, a minimálbér és a szociális juttatások növelése – hangzanak az argentin kormány ígéretei. A szakértők többsége kétli, hogy a politikai túléléséért küzdő Mauricio Macri elnök kivezeti a dél-amerikai országot  az egyre mélyülő krízisből.

Mindenki a túlélésért küzd

Egy szupermarket Buenos Aires a középréteg által lakott negyedében, Recoletában. Egy idős hölgy az árakat hasonlítja össze, majd csirkecomb tesz a kosarába.

Nem olyan drága, mint a marha” – indokolja döntését.

Steak helyett sültcsirkét enni komoly áldozat a marhahúst mindennél jobban szerető argentinoknak. Pedig a csirke sem olcsó, és ahogy minden más élelmiszer, napról napra többe kerül. Az argentin fizetőeszköz, a peso egyre csak veszít az értékéből, az infláció megállíthatatlanul nő. A lakosság szó szerint, az előválasztást elvesztő, hivatalban lévő elnök, Mauricio Macri pedig a politikai túlélésért küzd.

Mauricio Macri

Az elmúlt évtizedekben az argentinok már hozzászokhattak a nemzeti valuta értékvesztéséhez, a drasztikus pénzromláshoz, no és az államcsődhöz is. A többség csak legyint Macri friss bejelentésére, miszerint áfa-mentesek lesznek az alapvető élelmiszerek.

Húsz százalékos infláció mellett a huszonegy százalékos áfa megszüntetése nem fog árcsökkenést hozni, viszont komoly bevételkiesést jelent a költségvetésnek” – vélik a szkeptikus közgazdászok.

Az elemzők és a lakosság többsége is biztos benne, hogy az októberi elnökválasztásig nem lesz politikai stabilitás, ami a befektetők további elbizonytalanodásával és a peso folytatódó értékvesztésével jár.

Államcsőd – előjelek

A krízis hatásai nem csak az élelmiszerüzletekben kézzelfoghatók. Az argentin ingatlanpiac, ahol az üzlet már jó ideje dollárban folyik, az összeomlás szélén áll. Az éttermekben csökkentek az adagok, hogy ne kelljen árat emelni. A kőolajért is természetesen dollárban kell fizetni, így a szállítás és a közlekedés napról-napra drágul.

Év eleje óta 40%-al emelkedett az üzemanyagok ára. A jövedelmek alig 10%-al.

A hírekben óránként bemondják a dollár-pesó árfolyamot – az argentinok tapasztalatból tudják, ez az államcsőd előjele.

Mély válságot nem lehet hangzatos ígéretekkel kezelni. Reformokra lenne szükség, amibe viszont a választásokig hátralévő két hónapban nem lehet belevágni” – mondja egy vásárló az élelmiszerüzletben.

Ő is kétszer meggondolja, mit tesz a kosarába. De még mindig jobb helyzetben van, mint az argentinok 34 százaléka, akik a szegénységi küszöb alá süllyedtek.

Az argentin katolikus egyetem, az UCE szerint a gyermekek 48% -a szegény, 17,6% pedig alultáplált, 8,5% -uk éhséggel él

Közülük kerülnek ki az argentin főváros főterén, az elnöki palota előtt egy civil szervezet ételosztására várakozók. Az egyik sorban álló, aki újrahasznosítható szemét gyűjtésével próbálja túlélni a mindennapokat, populizmussal vádolja Macrit: „Néhány pesós segélynöveléssel akar szavazatokat venni.

Miguel Boggiano

Nem csak ő, de a jónevű argentin közgazdász, Miguel Boggiano is úgy véli, hogy az előválasztásokon vereséget szenvedett Macri politikailag ’béna kacsa’ és az új kormány decemberre várható megalakulásáig nem lehet érdemi intézkedésékre számítani. „A politika döntésképtelenségéért a válság mélyülésével, tovább növekvő inflációval és munkanélküliséggel fogunk fizetni” – hangzik Boggiano pesszimista jóslata.

Bizalomépítő neoliberális reform után

Amikor Macri 4 évvel ezelőtt hivatalba lépett neoliberális gazdasági reformokat vezetett be és szolid költségvetési politikába kezdett. Feloldotta a pénzpiaci korlátozásokat, a devizatranzakciókat nem kellett a központi bankon keresztül lebonyolítani. Így akarta a több államcsőd után bizalmatlan befektetőket meggyőzni, hozzanak tőkét az országba.

Korlátok nélkül

Azóta korlátozás és kontroll nélkül vásárolhat bárki argentin állampapírokból és az országban működő vállalatok részvényeiből. A külföldi befektetők ünnepelték a neoliberális elnököt, ömlött a tőke az országba, a peso évtizedes csúcsokat döntött. Aztán lassan megfordult a pénzáramlás iránya. Egyre inkább ment és nem jött a tőke.

A befektetői hangulatváltozás a világgazdasági folyamatokban is tetten érhetők. Amikor a 2008/09-es pénzügyi válság elérte a reálgazdaságok az európai központi bankok és az amerikai FED soha nem látott mértékben csökkentették az alapkamatokat. A befektetési alapok menedzserei a fejlett országok állampapírjainak minimalizált kamatszintjével nem tudták biztosítani az ígért hozamokat. Egyre több került a feltörekvő országok magasabb kamatot kínáló állampapírjaiból és részvényeiből a bankok és biztosítók portfólióiba.

Egy-két éve a portfóliókban az argentin vagy török értékpapírok helyét ismét az amerikai, portugál, vagy éppen japán kötvények és részvények veszik át.

A tőke távozását a feltörekvő országokból azok érzik leginkább, akiknek a legkevesebb ráhatásuk van a globális pénzpiaci folyamatokra: a kis és közepes vállalkozások, valamint a polgárok. Hullámvasútra kerül a nemzeti valuták árfolyama; alig lehet árakat kalkulálni. Drágul az import, az energia, az így növekvő szállítási költségek minden termék árára kihatnak. Csökken a vásárlóerő és a fogyasztás. Szaporodnak a csődök, nő a munkanélküliség.

Miért éppen Argentína?

Dél-Amerika második legnagyobb ország azért van különösen kitéve a pénzpiaci turbulenciáknak, mert az államadósság összege 300 milliárd dollár körül mozog, ami az éves GDP 80 százalékának felel meg. Ráadásul Argentína nagy része valutában, leginkább dollárban van eladósodva.

Fél év alatt feleződött az argentin peso értéke

Argentína kockázata nőtt. Mindenki szabadulni akart az argentin befektetéseitől. Így lehet, hogy az év eleje óta a peso értéke felét elvesztette a dollárral szemben. Több mint 50 milliárd dollár hagyta el az országot. Nem csak a külföldi befektetők menekülnek, a tehetős argentinok is külföldön helyezik biztonságba a megtakarításaikat.

Nem csak a lakosság, a kormány számára is komolyak gond a peso értékvesztése. Az állam dollárban van eladósodva. Minél gyengébb a nemzeti valuta, annál többe kerül az államadósság törlesztése. Több bevétellel csökkentheti a költségvetés a hitelállományt, miközben csökkentenie kell a kiadásokat. Mindezek miatt az ország az éve elején kénytelen volt pénzügyi segítséget kérni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A hitellel nem sikerült stabilizálni a gazdaságot.

Kétséges, hogy az októberben nagy valószínűség szerint távozó elnök most bejelentett intézkedései képesek lesznek-e erre.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Jelentősen felülteljesített a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 727,44 pontos, 1,90 százalékos emelkedéssel, 39 046,50 ponton zárt kedden.

A munkaadók befagyasztanák a béreket, a munkavállalók 10 százalékot emelnének

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem látnak rá reális esélyt, hogy január 1-től bért emeljenek, addig a szakszervezetek 10 százalék körüli minimálbér és garantált bérminimum emelésben gondolkodnak - derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát követően.

A Scania Kínába tart. Gyárat épít a Volkswagen Ázsiában

Kínában készül Scania teherautókat gyártani a Volkswagen konszern haszongépjármű érdekeltsége, a Traton.

Rákkutatás. A molekuláris olló hatékony két agresszív típus kezelésében

A DNS célzott, rendkívül pontos szerkesztését lehetővé tévő CRISPR/Cas9 "molekuláris olló" alkalmazása rendkívül hatékonynak bizonyult két agresszív ráktípus kezelésében egérkísérletek során - jelentették be a Tel-avivi Egyetem kutatói.

Hírek

Újra itt az idősek vásárlási sávja – részletek

Mától vezették be ismét az idősek vásárlási sávját. Az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban a 65 év felettiek a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnak.

Volt OTP-s lehet az MKB új elnök-vezérigazgatója

Az MKB Bank december 14-ei rendkívüli közgyűlésén Barna Zsoltot javasolják a vállalat vezérigazgatói posztjára - közölte a pénzintézet.

Bill Gates már csak a harmadik leggazdagabb

Elon Musk, a Tesla alapítója a világ második leggazdagabb embere a Bloomberg számításai szerint. Az eddigi második helyről a harmadik helyre csúszott vissza Bill Gates, a Microsoft alapítója.

Szálló por – Több településen nagy a légszennyezettség

Több településen, különösen Miskolcon és környékén, illetve Nyíregyházán megnőtt a légszennyezettség a magas szállópor-tartalom miatt. Budapest sem kivétel.

Hipót árult vírusellenes csodaszerként – vádemelés

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki engedély nélkül, gyógyszerként forgalmazott egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményt - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Visszajöhet a vásárlási idősáv – kicsit másképp

A vásárlási idősáv bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Feszültség a Közel-Keleten – drágul az olaj

A Brent olajfajta ára szeptember eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett hétfő délelőtt a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos újabb kedvező hírekre, illetve amiatt, hogy ismét feszültté vált a helyzet a Közel-Keleten.

Mától ingyenesek a parkolóházak éjszakára

A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel újabb parkolást könnyítő intézkedésekről döntött a kormány.

Tovább nő a gázolaj ára szerdán

Szerdától a gázolaj literenkénti átlagára bruttó 2 forinttal drágul, a benziné viszont nem változik.

Koronavírus – Kína. Egymillió embert már beoltottak

Már mintegy egymillió embert oltottak be a kínai Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcinával Kína sürgősségi programjának keretében - számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna a vállalat közlésére hivatkozva.

Harminc év alatt százmilliárd forint bírság – jubilál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megalakulása óta 5054 eljárást indított a tiszta gazdasági verseny védelmében, 1298 esetben szabott ki versenyfelügyeleti bírságot összesen 100 milliárd 848 millió 726 ezer 900 forint összegben - tájékoztatott a hivatal annak alkalmából, hogy az Országgyűlés éppen harminc éve határozott a megalapításáról.

“Érző robotok” hódítanak japán szíveket

Az ipar számára régóta készülnek a legkülönfélébb feladatokra bevetett robotok. Miért nem ne állhatnának az emberi lélek szolgálatában is? Japán vállalkozó sokat érő ötlet.

Gazdaság

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.

Készpénzes fizetés: a fordulat még várat magára

Továbbra is a készpénz a leginkább használt hazai fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a készpénzkímélő fizetési megoldások volumene - közölte az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ).

Távmunka. Az MNB informatikai biztonságot vár a bankoktól

A jegybank legkésőbb január 1-jétől elvárja, hogy a pénzügyi intézmények IT-biztonsági szabályzatai egészüljenek ki a távmunkához szükséges hozzáféréseket szabályozó dokumentummal - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kötelező e-fizetés. Az új szolgáltatással terminál sem kell

Immár a magyarországi kereskedők is használhatják okostelefonjukat kártyaelfogadásra - jelentette be a SoftPos szolgáltatást bevezető Fizetési Pont és a Mastercard.

Itt a második fogyasztóbarát otthonbiztosítás

A Magyar Nemzeti Bank pozitívan bírálta el a Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás programra jelentkező Wáberer Hungária Biztosító pályázatát. A társaság legkésőbb 60 napon belül megkezdheti a minősített termékek forgalmazását.

NHP Hajrá. Duplázza a keretösszeget az MNB

Az Nhp Hajrá! kihasználtsága november közepére meghaladta az 1000 milliárd forintot, ezért a program keretösszegének 1000 milliárd forintos emeléséről döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom