Hirdetés
Kezdőlap Hírek Áruforgalmi korlátozások az orosz-ukrán háború miatt
No menu items!

Áruforgalmi korlátozások az orosz-ukrán háború miatt

A kép illusztráció. Fotó: Bigstock

Az Európai Unió Tanácsa az orosz-ukrán háború miatt áruforgalmat korlátozó rendeleteket fogadott el és léptetett hatályba. A szankciók Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióiból az Európai Unió területére történő árubehozatalra, illetve az Európai Unió területéről az említett két ukrán régióba történő árukivitelre, továbbá az Európai Unió területéről Oroszországba kivinni szánt árukra vonatkoznak az alábbiak szerint – közölte a PwC.

  • A 2022/263/EU tanácsi rendelet alapján, február 24-től Ukrajna Luhanszk és Donyeck régiókból származó mindenfajta árut – főszabályként – tilos az EU területére behozni. A behozatali tilalom alól kivételt jelent például azon termékek behozatala, melyek február 23-a előtt megkötött szerződéseken alapulnak.
  • Február 24-től – főszabályként – tilos a 2022/263/EU tanácsi rendelet II. mellékletében szereplő, vámtarifaszám és árumegnevezés alapján meghatározott, valamennyi iparág által felhasznált termékek és technológiák Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióiba történő kivitele. A kiviteli tilalom alól kivételt jelent például azon termékek exportja, melyek február 23-a előtt megkötött szerződéseken alapulnak, illetve olyan kórházi vagy oktatási intézmények részére szánt áruk exportja, melyhez az illetékes hatóság előzetes engedélyt adott. Magyarországon az illetékes hatóság Budapest Főváros Kormányhivatala.
  • Az Oroszország ellen 2014-ben bevezetett szankciókat előíró 833/2014/EU rendeletet módosították február 26-ai hatállyal. A módosításokat kihirdető 2022/328/EU tanácsi rendelet további szigorításokat vezetett be az Oroszországba szánt termékek Európai Unióból történő kivitelével kapcsolatban. Főszabályként tilos bármilyen kettős felhasználású termék Oroszországba történő kivitele, továbbá tilos minden olyan egyéb áru és technológia Oroszországba történő kivitele, melyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai megerősítéséhez vagy a biztonsági és védelmi fejlesztéséhez. Tilos továbbá a légi közlekedésben, az űriparban felhasználható, illetve a kőolajfeltárásra és kitermelésre alkalmas termékek kivitele is. A kiviteli tilalommal érintett termékek a 833/2014/EU rendelet és a 2022/328/EU rendelet mellékleteiben találhatóak meg. Az említett kiviteli tilalmak alól is vannak kivételek, mint például a február 26-a előtt kötött szerződések alapján történő árukivitel.
  • Fontos továbbá kiemelni, hogy február 28-tól tilos a kettős felhasználású termékek Magyarországról Oroszországba történő kivitele, valamint a már korábban – az Oroszországba irányuló szállításokhoz – kiadott exportengedélyeket az engedélyező hatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala február 28-ai hatállyal visszavonta.

Mivel a szankciók hatálya alá tartozó áruk köre igen széles, a PwC javasolja, hogy az Oroszországgal, illetve Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéivel áruforgalmat lebonyolító gazdálkodók az esetleges érintettség feltárása miatt vizsgálják meg a vonatkozó szankciós jogszabályok előírásait.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...