Hirdetés
Kezdőlap Hírek Áruforgalmi korlátozások az orosz-ukrán háború miatt
No menu items!

Áruforgalmi korlátozások az orosz-ukrán háború miatt

A kép illusztráció. Fotó: Bigstock

Az Európai Unió Tanácsa az orosz-ukrán háború miatt áruforgalmat korlátozó rendeleteket fogadott el és léptetett hatályba. A szankciók Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióiból az Európai Unió területére történő árubehozatalra, illetve az Európai Unió területéről az említett két ukrán régióba történő árukivitelre, továbbá az Európai Unió területéről Oroszországba kivinni szánt árukra vonatkoznak az alábbiak szerint – közölte a PwC.

  • A 2022/263/EU tanácsi rendelet alapján, február 24-től Ukrajna Luhanszk és Donyeck régiókból származó mindenfajta árut – főszabályként – tilos az EU területére behozni. A behozatali tilalom alól kivételt jelent például azon termékek behozatala, melyek február 23-a előtt megkötött szerződéseken alapulnak.
  • Február 24-től – főszabályként – tilos a 2022/263/EU tanácsi rendelet II. mellékletében szereplő, vámtarifaszám és árumegnevezés alapján meghatározott, valamennyi iparág által felhasznált termékek és technológiák Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióiba történő kivitele. A kiviteli tilalom alól kivételt jelent például azon termékek exportja, melyek február 23-a előtt megkötött szerződéseken alapulnak, illetve olyan kórházi vagy oktatási intézmények részére szánt áruk exportja, melyhez az illetékes hatóság előzetes engedélyt adott. Magyarországon az illetékes hatóság Budapest Főváros Kormányhivatala.
  • Az Oroszország ellen 2014-ben bevezetett szankciókat előíró 833/2014/EU rendeletet módosították február 26-ai hatállyal. A módosításokat kihirdető 2022/328/EU tanácsi rendelet további szigorításokat vezetett be az Oroszországba szánt termékek Európai Unióból történő kivitelével kapcsolatban. Főszabályként tilos bármilyen kettős felhasználású termék Oroszországba történő kivitele, továbbá tilos minden olyan egyéb áru és technológia Oroszországba történő kivitele, melyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai megerősítéséhez vagy a biztonsági és védelmi fejlesztéséhez. Tilos továbbá a légi közlekedésben, az űriparban felhasználható, illetve a kőolajfeltárásra és kitermelésre alkalmas termékek kivitele is. A kiviteli tilalommal érintett termékek a 833/2014/EU rendelet és a 2022/328/EU rendelet mellékleteiben találhatóak meg. Az említett kiviteli tilalmak alól is vannak kivételek, mint például a február 26-a előtt kötött szerződések alapján történő árukivitel.
  • Fontos továbbá kiemelni, hogy február 28-tól tilos a kettős felhasználású termékek Magyarországról Oroszországba történő kivitele, valamint a már korábban – az Oroszországba irányuló szállításokhoz – kiadott exportengedélyeket az engedélyező hatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala február 28-ai hatállyal visszavonta.

Mivel a szankciók hatálya alá tartozó áruk köre igen széles, a PwC javasolja, hogy az Oroszországgal, illetve Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéivel áruforgalmat lebonyolító gazdálkodók az esetleges érintettség feltárása miatt vizsgálják meg a vonatkozó szankciós jogszabályok előírásait.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

Rekordszámú balkon napelemet telepítettek tavaly Bécsben

Az osztrák főváros villamosenergia-hálózatát üzemeltető Wiener Netze-nél 4.250 balkon napelemet jelentettek be tavaly.

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.