Kezdőlap Hírek Áruforgalmi korlátozások az orosz-ukrán háború miatt
No menu items!

Áruforgalmi korlátozások az orosz-ukrán háború miatt

A kép illusztráció. Fotó: Bigstock

Az Európai Unió Tanácsa az orosz-ukrán háború miatt áruforgalmat korlátozó rendeleteket fogadott el és léptetett hatályba. A szankciók Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióiból az Európai Unió területére történő árubehozatalra, illetve az Európai Unió területéről az említett két ukrán régióba történő árukivitelre, továbbá az Európai Unió területéről Oroszországba kivinni szánt árukra vonatkoznak az alábbiak szerint – közölte a PwC.

  • A 2022/263/EU tanácsi rendelet alapján, február 24-től Ukrajna Luhanszk és Donyeck régiókból származó mindenfajta árut – főszabályként – tilos az EU területére behozni. A behozatali tilalom alól kivételt jelent például azon termékek behozatala, melyek február 23-a előtt megkötött szerződéseken alapulnak.
  • Február 24-től – főszabályként – tilos a 2022/263/EU tanácsi rendelet II. mellékletében szereplő, vámtarifaszám és árumegnevezés alapján meghatározott, valamennyi iparág által felhasznált termékek és technológiák Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióiba történő kivitele. A kiviteli tilalom alól kivételt jelent például azon termékek exportja, melyek február 23-a előtt megkötött szerződéseken alapulnak, illetve olyan kórházi vagy oktatási intézmények részére szánt áruk exportja, melyhez az illetékes hatóság előzetes engedélyt adott. Magyarországon az illetékes hatóság Budapest Főváros Kormányhivatala.
  • Az Oroszország ellen 2014-ben bevezetett szankciókat előíró 833/2014/EU rendeletet módosították február 26-ai hatállyal. A módosításokat kihirdető 2022/328/EU tanácsi rendelet további szigorításokat vezetett be az Oroszországba szánt termékek Európai Unióból történő kivitelével kapcsolatban. Főszabályként tilos bármilyen kettős felhasználású termék Oroszországba történő kivitele, továbbá tilos minden olyan egyéb áru és technológia Oroszországba történő kivitele, melyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai megerősítéséhez vagy a biztonsági és védelmi fejlesztéséhez. Tilos továbbá a légi közlekedésben, az űriparban felhasználható, illetve a kőolajfeltárásra és kitermelésre alkalmas termékek kivitele is. A kiviteli tilalommal érintett termékek a 833/2014/EU rendelet és a 2022/328/EU rendelet mellékleteiben találhatóak meg. Az említett kiviteli tilalmak alól is vannak kivételek, mint például a február 26-a előtt kötött szerződések alapján történő árukivitel.
  • Fontos továbbá kiemelni, hogy február 28-tól tilos a kettős felhasználású termékek Magyarországról Oroszországba történő kivitele, valamint a már korábban – az Oroszországba irányuló szállításokhoz – kiadott exportengedélyeket az engedélyező hatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala február 28-ai hatállyal visszavonta.

Mivel a szankciók hatálya alá tartozó áruk köre igen széles, a PwC javasolja, hogy az Oroszországgal, illetve Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéivel áruforgalmat lebonyolító gazdálkodók az esetleges érintettség feltárása miatt vizsgálják meg a vonatkozó szankciós jogszabályok előírásait.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.