Hirdetés
Kezdőlap Hírek Áruforgalmi korlátozások az orosz-ukrán háború miatt
No menu items!

Áruforgalmi korlátozások az orosz-ukrán háború miatt

A kép illusztráció. Fotó: Bigstock

Az Európai Unió Tanácsa az orosz-ukrán háború miatt áruforgalmat korlátozó rendeleteket fogadott el és léptetett hatályba. A szankciók Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióiból az Európai Unió területére történő árubehozatalra, illetve az Európai Unió területéről az említett két ukrán régióba történő árukivitelre, továbbá az Európai Unió területéről Oroszországba kivinni szánt árukra vonatkoznak az alábbiak szerint – közölte a PwC.

  • A 2022/263/EU tanácsi rendelet alapján, február 24-től Ukrajna Luhanszk és Donyeck régiókból származó mindenfajta árut – főszabályként – tilos az EU területére behozni. A behozatali tilalom alól kivételt jelent például azon termékek behozatala, melyek február 23-a előtt megkötött szerződéseken alapulnak.
  • Február 24-től – főszabályként – tilos a 2022/263/EU tanácsi rendelet II. mellékletében szereplő, vámtarifaszám és árumegnevezés alapján meghatározott, valamennyi iparág által felhasznált termékek és technológiák Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióiba történő kivitele. A kiviteli tilalom alól kivételt jelent például azon termékek exportja, melyek február 23-a előtt megkötött szerződéseken alapulnak, illetve olyan kórházi vagy oktatási intézmények részére szánt áruk exportja, melyhez az illetékes hatóság előzetes engedélyt adott. Magyarországon az illetékes hatóság Budapest Főváros Kormányhivatala.
  • Az Oroszország ellen 2014-ben bevezetett szankciókat előíró 833/2014/EU rendeletet módosították február 26-ai hatállyal. A módosításokat kihirdető 2022/328/EU tanácsi rendelet további szigorításokat vezetett be az Oroszországba szánt termékek Európai Unióból történő kivitelével kapcsolatban. Főszabályként tilos bármilyen kettős felhasználású termék Oroszországba történő kivitele, továbbá tilos minden olyan egyéb áru és technológia Oroszországba történő kivitele, melyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai megerősítéséhez vagy a biztonsági és védelmi fejlesztéséhez. Tilos továbbá a légi közlekedésben, az űriparban felhasználható, illetve a kőolajfeltárásra és kitermelésre alkalmas termékek kivitele is. A kiviteli tilalommal érintett termékek a 833/2014/EU rendelet és a 2022/328/EU rendelet mellékleteiben találhatóak meg. Az említett kiviteli tilalmak alól is vannak kivételek, mint például a február 26-a előtt kötött szerződések alapján történő árukivitel.
  • Fontos továbbá kiemelni, hogy február 28-tól tilos a kettős felhasználású termékek Magyarországról Oroszországba történő kivitele, valamint a már korábban – az Oroszországba irányuló szállításokhoz – kiadott exportengedélyeket az engedélyező hatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala február 28-ai hatállyal visszavonta.

Mivel a szankciók hatálya alá tartozó áruk köre igen széles, a PwC javasolja, hogy az Oroszországgal, illetve Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéivel áruforgalmat lebonyolító gazdálkodók az esetleges érintettség feltárása miatt vizsgálják meg a vonatkozó szankciós jogszabályok előírásait.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Német kancellár: helyes volt kihagyni az orosz gázt a szankciókból

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

Az olajkereslet felfutását várja a Nemzetközi Energiaügynökség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben, ezért a szervezet megemelte éves olajkeresleti előrejelzését.

Romániában is lassult az infláció

Enyhén lassult Romániában az éves inflációs ráta, amely júliusban 15 százalék volt a júniusi 15,1 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Hírek

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Korlátozza a tűzifa exportját a kormány

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom