Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az Android búcsút int a kínai óriásnak - a Huawei gőzerővel fejleszt

Az Android búcsút int a kínai óriásnak – a Huawei gőzerővel fejleszt

Donald Trump gondot akar okozni Kínának, a Huawei nem kaphat amerikai szoftvert. Kína a kihívásnak tekinti az amerikai elnök intézkedését, “csinálunk jobbat” mondja, és közben pereskedik!

A tudás hatalom – szól a közmondás. A XXI. század tudás alapú társadalmában és gazdaságában érvényesebb, mint valaha. Ma azt is mondhatjuk, a technológia hatalom. A kínai mobilkommunikációs óriás, a Huawei a saját bőrén érzi, mit jelent, ha hiányzik a know-how.

Trump új frontot nyitott a Kínai elleni gazdasági háborúban. A jövőben amerikai cégek csak állami licenc birtokában dolgozhatnak együtt kínai vállalatokkal. Kifejezetten egy cégre szabott törvény. A Fehér Ház a Huawei, az amerikai telekommunikációs cégek egyik legjelentősebb konkurenciája ellen akar fellépni. A szektor 70 amerikai szereplőjét érinti közvetlenül a rendelkezés.

Közülük a Google már bejelentette az együttműködés megszakítását a kínai óriással. A Huawei a jövőben csak korlátozottan kap hozzáférést a világ legelterjedtebb mobil operációs rendszeréhez, a Google által fejlesztett Androidhoz. Ezzel Washington látszólag elérte a célját: ellehetetleníteni a kémkedési vádakkal hónapok óta Trumpék célkeresztjében álló Huaweit.

 

A döntést hivatalosan a kémelhárítást szolgálja. A valóságban a piaci pozíciók védelme áll a háttérben. A kínai elektronikus eszközök évtizedekig olcsó utánzatnak számítottak. Az amerikai politika most eszmélt rá, hogy a kínai gyártók sok területen behozták, sőt, meg is előzték a nyugati versenytársakat. Utóbbira nem csak a most a figyelem középpontjában álló 5G-technológia példa. Kínai a napkollektorok fejlesztésben, a robottechnológiában, valamint a mesterséges intelligencia kutatásában és gyakorlati alkalmazásban is élen jár. Washington a magától értetődőnek hitt, de most veszélybe került amerikai piacokat próbálja megvédeni.

Know-how nélkül nem megy

Kikophat a bevált szoftver a Huawei készülékekből

Egyértelmű, hogy a Huawei nehéz helyzetbe került. Minden okostelefonja Android alapú. Bár a kínaiak már egy ideje dolgoznak egy saját operációs rendszeren, de ez az év vége előtt biztos nem lesz a mindennapi használatra alkalmas állapotban. Így addig legfeljebb külsőjükben megújult készülékeket tudnak a piacra dobni. Androidból már nem kapnak újabb fejlesztést.

Akik Huaweit használnak, nem tudnak majd új alkalmazásokat letölteni, és idővel a régiek közül is egyre kevesebbet használhatnak. A Google Playstore-ban Huawei készülékekkel nem lesznek elérhetők a frissítések. A Fehér Háznak talán sikerült nehéz helyzetbe hoznia a tavaly közel 100 milliárd euró árbevételt elért céget.

Eddig nagyon ment az üzlet. A 1987-ben alapított Huawei tavaly több okos készüléket adott el, mint az Apple. Csak a Samsung volt előtte. Mára piacvezető a mobil hálózatok kiépítésében. A washingtoni nyomás ellenére sikerült több európai kormányt, köztük a magyart és a szlovákot is meggyőzni, hogy megbízást kapjon az 5G-rendszer kiépítésére.

 A magyar kormány jó kapcsolatot ápol nem csak a kínai vezetéssel, de a Huawei-jel is. Varga Mihály pénzügyminiszter díszvendége volt a cég magyarországi piacnyitásának 10. évfordulóján. Később a kínai központba is ellátogatott. Most pedig ellenáll a washingtoni nyomásnak, nem zárja ki a Huaweit az 5G-tenderből. Palkovics László innovációs miniszter arra számít, hogy a Huawei építi ki az új hálózatot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyenesen „a Nyugat képmutatásának” nevezte a Kína, illetve a Huawei elleni vádakat.

A gazdasági fegyverkezés új eszközei

Nem ez az első eset, hogy országok technológiai háborút folytatnak. A XXI. század harcai egyre kevésbé tankokkal, sőt nem is drónokkal, hanem szoftverekkel és know-how-val folynak.

2010-ben egy számítógépes féreg bénította meg az iráni atomerőműveket, és vetette évekkel vissza az ország atomprogramját. Máig nincs bizonyíték, hogy amerikai-izraeli akcióról lett volna szó. Az viszont biztos, hogy nyugati érdekeket szolgált. Teherán kénytelen volt tárgyalóasztalhoz ülni, aminek az atomfegyver fejlesztési programja felfüggesztése lett az eredménye.

Most az Android számít csodafegyvernek?

A Szerbia elleni 1999-es NATO-akció alatt az USA mások számára elérhetetlenné tette a GPS-t, az akkori egyetlen műholdas helyzetmeghatározó rendszert. Megtehette, mert a GPS az amerikai haditengerészet által kifejlesztett és üzemeltetett rendszer. Az ellenség repülőgépei elektronikus orientáció nélkül maradtak.

A GPS lekapcsolása egyébként érdekes módon éppen a szövetségeseket, az európai államokat késztette egy saját helyzetmeghatározó rendszer kifejlesztésére. A Galileo 2019-ben üzemképes lesz .

Az amerikai csodafegyver

A példák mutatják, hogy a tudás, a know-how, a technológia hatalom. Éles fegyver egy gazdasági háborúban, hatékonyabb  a vámoknál is. Az USA eddig csak az utóbbiakat vetette be az általa 2017 tavaszán kirobbantott konfliktusban, amikor is évi mintegy 250 milliárd dollár értékű kínai árut sújt büntetővámokkal. Peking 110 milliárdos ellen szankciókkal válaszol, ami érzékenyen érinti az amerikai gazdaságot. Washingtonban rájöttek, a technológia téren Peking nehezebben képes válaszolni. Kevés olyan szektor van, amelyben a nyugat kínai know-how-ra szorul. A digitális megfigyelés területén ugyan az ázsiai ország már olyanokat tud, amit mások nem, de ez Európa és Amerika számára nem kiemelten fontos terület.

A kínai arzenál sem merült ki    

Washington azonban a tűzzel játszik. Peking  igaz, hogy egy egész más területen, de csattanós választ adhat. A kínai állam és a bankjai kezében jelentős mennyiségű amerikai állampapír van. Eddig kvázi a kínaiak finanszírozták az amerikai fogyasztást, lényegében kereskedelmi hiányt. A kommunista ország ugyan nem a legnagyobb hitelező, de ha nagy mennyiségben kezdi eladni az adóságjegyeket, az amerikai jegybank, a Fed egyre nehezebben refinanszírozhatja a GDP 106%-ra növekedett amerikai államadósságot. Bedőlhet az dollár árfolyama is. Peking már érzékelteti, milyen fegyver van a kezében. Tavaly szeptember óta, ha nem is nagy mennyiségben, de folyamatosan dobja piacra amerikai állampapírjait.

Kínai a technológiai szektorban is képes egyfajta válaszra. Mit sem ér egy iPhone akku nélkül. Utóbbi viszont nem működik lítium nélkül. Egy ritka fém, amelyből Kína rendelkezik a legnagyobb tartalékkal. A világon beépített akkumulátorok kétharmada kínai. Ha holnap bejelentik, hogy az Apple a jövőben nem kap, nehezebb helyzetbe kerülne, mint most a Huawei. Kínai egyébként más, elektronikai eszközökhöz szintén nélkülözhetetlen fémeket is monopolizált. Ellenőrzi az ugyancsak az akkukhoz használt kobalt-, és az érintő képernyőkhöz nélkülözhetetlen tantálpiacot is. És még folytatni lehetne a sort. A ritka fémet 97%-a Kína alatt rejtőzik, illetve az ázsiai országnak kizárólagos koncessziója van rájuk az afrikai, dél-amerikai lelőhelyeken.

Kobalt bánya, valahol Afrikában – Kínai kézben?

A Washingtoni döntés rövid távon kétségtelenül nehéz helyzetbe hozta a Hauweit és Kínát, de már középtávon is visszaüthet. A kommunista ország anyagi és szellemi erőforrásokat nem kímélve kezdett saját technológiák fejlesztésbe. Ezek belátható időn belül komoly konkurenciát jelenthetnek az eddig monopolhelyzetben lévő amerikai vállalatoknak.

Az is világos, hogy a kereskedelmi háborúnak két nagy vesztese van: az USA és Kína. Előbbi GDP-jéből 9,5, utóbbinak 30,4 milliárd eurója bánja a konfliktust. Hatalmas számok, amelyek miatt nagy a nyomás Washingtonon és Pekingen is – a gazdasági szereplők békét akarnak!

Friss

Bővül az agrárberuházások támogatása

Új kamattámogatási lehetőséggel és kibővített garanciaprogrammal bővül a mezőgazdasági beruházások ösztönzése. A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb 2 százalékpont évente - jelentette be az agrárminiszter.

Brexit – Brit alternatíva nincs, gyorsulnak a tárgyalások

Továbbra sem érkezett a brit kormánytól olyan javaslat, amely alternatívaként szolgálhatna az Egyesült Királysággal megkötött kiválási szerződéssel szemben - közölte az Európai Bizottság. Napi szintű találkozók kezdődnek.

Szarmata település nyomait találták meg Hódmezővásárhelyen

Szarmata település nyomait találták meg a régészek Hódmezővásárhely központjában, az Alföldi Galéria udvarán végzett próbafeltárás során.

Talajmenti fagyok jönnek

A kedden érkező hideg léghullámok hatására a hét második felében megérkezhetnek az első őszi talajmenti fagyok.

Hírek

Mumifikálódott holttestet találtak Kaposváron

Mumifikálódott holttestet találtak a Csokonai fogadó felújítása közben hétfőn Kaposváron - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtóreferense.

Szarmata település nyomait találták meg Hódmezővásárhelyen

Szarmata település nyomait találták meg a régészek Hódmezővásárhely központjában, az Alföldi Galéria udvarán végzett próbafeltárás során.

Talajmenti fagyok jönnek

A kedden érkező hideg léghullámok hatására a hét második felében megérkezhetnek az első őszi talajmenti fagyok.

Megbírságolták Rubint Réka cégét

A  Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot rótt ki Rubint Réka cégére, az Alakreform Kft.-re és 2 millió forintot a The Body Shop termékeket forgalmazó Avanzo-Trade Kft.-re, mivel azok nem teljesítették maradéktalanul online média-megjelenéseikkel kapcsolatban korábban vállalt kötelezettségeiket.

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő a főváros II. kerületében, a Bimbó úton. A munkaszolgálatban 1943-ban elhunyt népszerű magyar íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve: a német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

Szakít a PET-palackkal a PTE

Megszünteti a műanyag palackos vizek és üdítők beszerzését a Pécsi Tudományegyetem, októbertől kizárólag üveges kiszerelésű italokat vásárol az intézmény.

Kinyílnak az erőművek kapui – éjszaka

Első alkalommal rendezik meg az Erőművek éjszakáját, a program keretében a szervezők országszerte több mint negyven helyszínen szakvezetéssel várják az érdeklődőket október 11-én.

Közúti ellenőrzés: kiszűrik a mobilozó sofőröket

Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődött Magyarországon, a menet közbeni "mobilozókra" külön figyelmet fordítanak a rendőrök.

Alpesi turistaházban vizsgálják a műszaki cikkek hiányának egészségre gyakorolt hatását

Alpesi turistaházban vizsgálják tíz önként jelentkezőn a műszaki cikkek, különösen a mobiltelefon hiányának egészségre gyakorolt hatását Olaszországban.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Fidel Castro krokodilja harapta le egy férfi karját

Fidel Castro hajdani kubai vezető tulajdona volt az a krokodil, amelynek harapása miatt amputálták egy svéd férfi karját.

Fűtési idény. Csak egyszer ingyenes az indulás

Szeptember 15-én kezdődik a fűtési időszak, a Főtáv is fűtésre alkalmas állapotba helyezi a berendezéseit. Kizárólag egyetlen alkalommal díjmentes a fűtés indítása, leállítása.
Hirdetés

Gazdaság

Szuperállampapír. Kétezer milliárd felett a jegyzés

A várakozások felett teljesít a Magyar Állampapír Plusz, június óta mintegy kétezer milliárd forintot jegyeztek belőle - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Közel harmadával csökkent a Budapest Bank eredménye

Az első félévben 30 százalékos eséssel 6,4 milliárd forintra csökkent a Budapest Bank adózás utáni eredménye. A pénzintézet mérlegfőösszege 18 százalékot nőtt.

Ötből négy bankkártya már érintős

Bővült a kártyás fizetések mértéke a második negyedévben. Különösen az érintőkártyák népszerűek, ezekkel több mint 120 ezer terminálon fizethetünk országszerte.

Megnyílnak a bankszámlák az appok előtt

Az ötezer forint alatti érintéses fizetések esetén is kérhetik a PIN-kódot a boltokban, bevezetik a nyitott bankolást és módosul az internetbanki belépés folyamata is.

Kamatot vágott az EKB – újraindul az eszközvásárlási program

Az Európai Központi Bank a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot, miközben csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs és GDP-növekedési előrejelzését.

Bírság. Belső hiányosságok a K&H Banknál

Nem megfelelő szabályozottságára visszavezethető, kis súlyú jogsértés miatt a Magyar Nemzeti Bank 29,2 millió forint bírságot szabott ki a K&H bankcsoport három intézményére.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom