Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az Android búcsút int a kínai óriásnak - a Huawei gőzerővel fejleszt

Az Android búcsút int a kínai óriásnak – a Huawei gőzerővel fejleszt

Donald Trump gondot akar okozni Kínának, a Huawei nem kaphat amerikai szoftvert. Kína a kihívásnak tekinti az amerikai elnök intézkedését, “csinálunk jobbat” mondja, és közben pereskedik!

A tudás hatalom – szól a közmondás. A XXI. század tudás alapú társadalmában és gazdaságában érvényesebb, mint valaha. Ma azt is mondhatjuk, a technológia hatalom. A kínai mobilkommunikációs óriás, a Huawei a saját bőrén érzi, mit jelent, ha hiányzik a know-how.

Trump új frontot nyitott a Kínai elleni gazdasági háborúban. A jövőben amerikai cégek csak állami licenc birtokában dolgozhatnak együtt kínai vállalatokkal. Kifejezetten egy cégre szabott törvény. A Fehér Ház a Huawei, az amerikai telekommunikációs cégek egyik legjelentősebb konkurenciája ellen akar fellépni. A szektor 70 amerikai szereplőjét érinti közvetlenül a rendelkezés.

Közülük a Google már bejelentette az együttműködés megszakítását a kínai óriással. A Huawei a jövőben csak korlátozottan kap hozzáférést a világ legelterjedtebb mobil operációs rendszeréhez, a Google által fejlesztett Androidhoz. Ezzel Washington látszólag elérte a célját: ellehetetleníteni a kémkedési vádakkal hónapok óta Trumpék célkeresztjében álló Huaweit.

 

A döntést hivatalosan a kémelhárítást szolgálja. A valóságban a piaci pozíciók védelme áll a háttérben. A kínai elektronikus eszközök évtizedekig olcsó utánzatnak számítottak. Az amerikai politika most eszmélt rá, hogy a kínai gyártók sok területen behozták, sőt, meg is előzték a nyugati versenytársakat. Utóbbira nem csak a most a figyelem középpontjában álló 5G-technológia példa. Kínai a napkollektorok fejlesztésben, a robottechnológiában, valamint a mesterséges intelligencia kutatásában és gyakorlati alkalmazásban is élen jár. Washington a magától értetődőnek hitt, de most veszélybe került amerikai piacokat próbálja megvédeni.

Know-how nélkül nem megy

Kikophat a bevált szoftver a Huawei készülékekből

Egyértelmű, hogy a Huawei nehéz helyzetbe került. Minden okostelefonja Android alapú. Bár a kínaiak már egy ideje dolgoznak egy saját operációs rendszeren, de ez az év vége előtt biztos nem lesz a mindennapi használatra alkalmas állapotban. Így addig legfeljebb külsőjükben megújult készülékeket tudnak a piacra dobni. Androidból már nem kapnak újabb fejlesztést.

Akik Huaweit használnak, nem tudnak majd új alkalmazásokat letölteni, és idővel a régiek közül is egyre kevesebbet használhatnak. A Google Playstore-ban Huawei készülékekkel nem lesznek elérhetők a frissítések. A Fehér Háznak talán sikerült nehéz helyzetbe hoznia a tavaly közel 100 milliárd euró árbevételt elért céget.

Eddig nagyon ment az üzlet. A 1987-ben alapított Huawei tavaly több okos készüléket adott el, mint az Apple. Csak a Samsung volt előtte. Mára piacvezető a mobil hálózatok kiépítésében. A washingtoni nyomás ellenére sikerült több európai kormányt, köztük a magyart és a szlovákot is meggyőzni, hogy megbízást kapjon az 5G-rendszer kiépítésére.

 A magyar kormány jó kapcsolatot ápol nem csak a kínai vezetéssel, de a Huawei-jel is. Varga Mihály pénzügyminiszter díszvendége volt a cég magyarországi piacnyitásának 10. évfordulóján. Később a kínai központba is ellátogatott. Most pedig ellenáll a washingtoni nyomásnak, nem zárja ki a Huaweit az 5G-tenderből. Palkovics László innovációs miniszter arra számít, hogy a Huawei építi ki az új hálózatot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyenesen „a Nyugat képmutatásának” nevezte a Kína, illetve a Huawei elleni vádakat.

A gazdasági fegyverkezés új eszközei

Nem ez az első eset, hogy országok technológiai háborút folytatnak. A XXI. század harcai egyre kevésbé tankokkal, sőt nem is drónokkal, hanem szoftverekkel és know-how-val folynak.

2010-ben egy számítógépes féreg bénította meg az iráni atomerőműveket, és vetette évekkel vissza az ország atomprogramját. Máig nincs bizonyíték, hogy amerikai-izraeli akcióról lett volna szó. Az viszont biztos, hogy nyugati érdekeket szolgált. Teherán kénytelen volt tárgyalóasztalhoz ülni, aminek az atomfegyver fejlesztési programja felfüggesztése lett az eredménye.

Most az Android számít csodafegyvernek?

A Szerbia elleni 1999-es NATO-akció alatt az USA mások számára elérhetetlenné tette a GPS-t, az akkori egyetlen műholdas helyzetmeghatározó rendszert. Megtehette, mert a GPS az amerikai haditengerészet által kifejlesztett és üzemeltetett rendszer. Az ellenség repülőgépei elektronikus orientáció nélkül maradtak.

A GPS lekapcsolása egyébként érdekes módon éppen a szövetségeseket, az európai államokat késztette egy saját helyzetmeghatározó rendszer kifejlesztésére. A Galileo 2019-ben üzemképes lesz .

Az amerikai csodafegyver

A példák mutatják, hogy a tudás, a know-how, a technológia hatalom. Éles fegyver egy gazdasági háborúban, hatékonyabb  a vámoknál is. Az USA eddig csak az utóbbiakat vetette be az általa 2017 tavaszán kirobbantott konfliktusban, amikor is évi mintegy 250 milliárd dollár értékű kínai árut sújt büntetővámokkal. Peking 110 milliárdos ellen szankciókkal válaszol, ami érzékenyen érinti az amerikai gazdaságot. Washingtonban rájöttek, a technológia téren Peking nehezebben képes válaszolni. Kevés olyan szektor van, amelyben a nyugat kínai know-how-ra szorul. A digitális megfigyelés területén ugyan az ázsiai ország már olyanokat tud, amit mások nem, de ez Európa és Amerika számára nem kiemelten fontos terület.

A kínai arzenál sem merült ki    

Washington azonban a tűzzel játszik. Peking  igaz, hogy egy egész más területen, de csattanós választ adhat. A kínai állam és a bankjai kezében jelentős mennyiségű amerikai állampapír van. Eddig kvázi a kínaiak finanszírozták az amerikai fogyasztást, lényegében kereskedelmi hiányt. A kommunista ország ugyan nem a legnagyobb hitelező, de ha nagy mennyiségben kezdi eladni az adóságjegyeket, az amerikai jegybank, a Fed egyre nehezebben refinanszírozhatja a GDP 106%-ra növekedett amerikai államadósságot. Bedőlhet az dollár árfolyama is. Peking már érzékelteti, milyen fegyver van a kezében. Tavaly szeptember óta, ha nem is nagy mennyiségben, de folyamatosan dobja piacra amerikai állampapírjait.

Kínai a technológiai szektorban is képes egyfajta válaszra. Mit sem ér egy iPhone akku nélkül. Utóbbi viszont nem működik lítium nélkül. Egy ritka fém, amelyből Kína rendelkezik a legnagyobb tartalékkal. A világon beépített akkumulátorok kétharmada kínai. Ha holnap bejelentik, hogy az Apple a jövőben nem kap, nehezebb helyzetbe kerülne, mint most a Huawei. Kínai egyébként más, elektronikai eszközökhöz szintén nélkülözhetetlen fémeket is monopolizált. Ellenőrzi az ugyancsak az akkukhoz használt kobalt-, és az érintő képernyőkhöz nélkülözhetetlen tantálpiacot is. És még folytatni lehetne a sort. A ritka fémet 97%-a Kína alatt rejtőzik, illetve az ázsiai országnak kizárólagos koncessziója van rájuk az afrikai, dél-amerikai lelőhelyeken.

Kobalt bánya, valahol Afrikában – Kínai kézben?

A Washingtoni döntés rövid távon kétségtelenül nehéz helyzetbe hozta a Hauweit és Kínát, de már középtávon is visszaüthet. A kommunista ország anyagi és szellemi erőforrásokat nem kímélve kezdett saját technológiák fejlesztésbe. Ezek belátható időn belül komoly konkurenciát jelenthetnek az eddig monopolhelyzetben lévő amerikai vállalatoknak.

Az is világos, hogy a kereskedelmi háborúnak két nagy vesztese van: az USA és Kína. Előbbi GDP-jéből 9,5, utóbbinak 30,4 milliárd eurója bánja a konfliktust. Hatalmas számok, amelyek miatt nagy a nyomás Washingtonon és Pekingen is – a gazdasági szereplők békét akarnak!

Friss

Brexit után a pénzvilág. Frankfurt-Párizs, vetélytársból partnerek

A Brexit felkavarta az európai pénzügyi világot. A Londonból menekülő bankokért, a pénzügyi központ szerepére törő két legnagyobb konkurens, Párizs és Frankfurt felhagyott a küzdelemmel, a további vetélkedés helyett az együttműködés mellett döntöttek. Közben az is kiderült, hogy egy bírósági ítélet rontja a francia esélyeket.

Brit kamara, rendezetlen kilépésnél – óriási infláció

A font meredek gyengülését és az infláció jelentős gyorsulását okozhatja, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül, rendezetlenül lép ki az Európai Unióból - figyelmeztet a Brit Kereskedelmi Kamarák szövetsége (BCC).

Németország: mindenkit be kell oltani

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.

Kínai beruházások: mégis kinek az érdeke?

Egyre intenzívebb a kínai jelenlét Európában. A beruházásokból elsősorban Nyugat-Európa profitál. Mifelénk nagy hangsúlyt kapnak a kormányzati infrastruktúra-projektek, amelyek pekingi hitelekből épülnek. Magyarországon vasúti gigaberuházás kezdődött. Kína biztosan nyer az üzleten.

Hírek

Németország: mindenkit be kell oltani

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.

Szeméthegyek Kambodzsában – tengerentúli feladók

Szeméteredet-vizsgáló bizottság alakult Kambodzsában, hogy kiderítse, honnan érkezhetett 83 konténernyi műanyaghulladék az egyik déli kikötőbe. Rögtön eredménnyel járt.

Helyszíni pótdíj. Terminált kaptak a BKK ellenőrei

Bankkártyás fizetéssel is kiegyenlíthető a BKK jegyellenőrei által kiszabott helyszíni pótdíj a fővárosban.

Kiderült, hogyan juthatott luxuskocsikhoz Kim Dzsong Un

Két páncélozott Mercedest szállítottak tavaly Kim Dzsong Unnak Hollandiából, noha nemzetközi szankciók tiltják a luxuscikkek exportját Észak-Koreába.

Óriásgyémánt – Európa legnagyobbját találták meg

A kontinens legnagyobb, 222,09 karátos gyémántjára Arhangelszk megye mezenszki járásában, a Grib-lelőhelyen találtak rá - közölte az AGD Diamonds vállalat.

Drog a lefolyóban. Metgátoroktól tartanak Amerikában

Egy tennessee-i város rendőrei arra kérik a lakosságot a Facebookon, hogy ne húzzanak le metamfetamint a vécén, mert az a csatornarendszeren át az élővizekbe jut, és megőrjíti az alligátorokat és a többi vízi állatot.

Bővül a Limo-flotta – könnyebb lesz a parkolás

Ötven elektromos meghajtású, a korábbi modelleknél kisebb autót állít forgalomba a Mol közösségi autómegosztó szolgáltatása.

Sziget. Százmillió forint talált pénz

Tavaly több mint 104 millió forint bevétele származott a Sziget Kulturális Menedzser Irodának a FestiPay-kártyákon maradt összegekből.

Turbó körforgalmat kap az M5-ös

Kezdődik az M5-ös autópálya és az 54-es főút csomópontjainak átépítése, turbó körforgalmak épülnek. A munkálatok idejére az autópálya fel- és lehajtó ágait lezárják.

James Watt helyére lép Alan Turing az 50 fontoson

Alan Turing matematikus portréja lesz a két év múlva forgalomba kerülő új brit 50 fontos bankjegyen, Sir Winston Churchill pedig az ötfontoson.

Parlagfű. Több allergiás fiatal

Tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőtt a parlagfűre allergiások száma és a gyomnövény virágzási időszakának még koránt sincs vége - mondta Nékám Kristóf allergológus.

New Yorkba költöztetné Hollywoodot Robert De Niro

Az Oscar-díjas színész újabb nagy filmstúdió létrehozásán fáradozik New Yorkban, ahol négy stúdió működik és háromszáznál is több filmet forgattak tavaly.
Hirdetés

Gazdaság

Brexit után a pénzvilág. Frankfurt-Párizs, vetélytársból partnerek

A Brexit felkavarta az európai pénzügyi világot. A Londonból menekülő bankokért, a pénzügyi központ szerepére törő két legnagyobb konkurens, Párizs és Frankfurt felhagyott a küzdelemmel, a további vetélkedés helyett az együttműködés mellett döntöttek. Közben az is kiderült, hogy egy bírósági ítélet rontja a francia esélyeket.

Hatvanmillió eurórért vesz OTP-kötvényeket az EBRD

Az OTP 500 millió eurós kibocsátásából 60 millió euró értékben vásárol kötvényeket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Újra felragyoghat az arany

Év eleje óta szűk sávban mozog az arany árfolyama, jelenleg unciája 1415 dollárt ér, de hónapokon belül egészen 1600 dollárig drágulhat.

Lemondott az IMF éléről Christine Lagarde

Benyújtotta lemondását Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, mert az Európai Unió tagállamainak állam-, és kormányfői őt jelölték az Európai Központi Bank élére.

Tovább apadt a befektetési alapok vagyona

Júniusban 2,2 százalékkal, 137 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6213 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Kockázatos a Facebook kriptovalutája?

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint a Facebook tervezett kriptopénze, a Libra alkalmas lehet az adóhivatal kijátszására vagy akár pénzmosásra is.  
Hirdetés
Hirdetés