Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az élelmiszer- és nyersanyaghiány miatt emberek milliárdjai lehetnek az ukrajnai háború kárvallottjai
No menu items!

Az élelmiszer- és nyersanyaghiány miatt emberek milliárdjai lehetnek az ukrajnai háború kárvallottjai

Oroszország ukrajnai háborúja a globális élelmiszer-, energia- és pénzügyi piacokon olyan vihart okozott, amely azzal fenyeget, hogy világszerte emberek milliárdjainak életére lesz negatív hatással – áll az ENSZ új jelentésében.

A CNBC által szemlézett jelentés szerint ezek a rendszerek már így is óriási terhelésnek voltak kitéve a koronavírus-járvány, valamint az éghajlatváltozás és más történelmi kihívások miatt.

De nagymértékben súlyosbította őket Oroszország ukrajnai inváziója a régió fontos nyersanyagexportőrként betöltött szerepe miatt, valamint a Moszkva elleni példátlan szankciók hatása, amelyek kibillentették a globális piacokat az egyensúlyukból.

Oroszország és Ukrajna a Föld búza- és árpamennyiségének mintegy 30 százalékát termeli, és 36 ország – köztük a Föld legszegényebb országai – által vásárolt búza nagy részét biztosítja.

Oroszország emellett a világ első számú földgázexportőre és második legnagyobb olajexportőre volt, mielőtt megszállta Ukrajnát. Oroszország és Fehéroroszország a világ műtrágyájának nagyjából egyötödét is exportálja.

A háború következtében az élelmiszerárak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete által valaha mért legmagasabb szinten vannak, 34 százalékkal magasabbak, mint tavaly ilyenkor.

A nyersolaj ára eközben 60 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a műtrágya ára pedig több mint kétszeresére nőtt.

Antonio Guterres

A háború hatása globális és rendszerszintű” – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a jelentésről tartott tájékoztatón.

Guterres szerint 1,7 milliárd ember van “nagymértékben kitéve” az orosz háború globális élelmiszer-, energia- és pénzügyi rendszerekre gyakorolt hatásainak. Az ENSZ-jelentés megjegyzi, hogy “ebből az 1,7 milliárd emberből 553 millió már most is szegény, és 215 millió már most is alultáplált“.

A többrétegű válság a világot “egy globális adósságválság szélére sodorta” – áll a jelentésben. A jelentés idézte az ENSZ legújabb kutatását, amely szerint a háború a világgazdaság GDP-növekedését egy teljes százalékponttal fogja csökkenteni.

“Az infláció növekszik, a vásárlóerő erodálódik, a bruttó kilátások csökkennek, a fejlődés megakad, és egyes esetekben a nyereségek visszaszorulnak. Sok fejlődő gazdaság fuldoklik az adósságban, a kötvényügyletek már tavaly szeptember óta emelkednek, ami most megnövekedett felárakhoz és árfolyamnyomáshoz vezet”

– mondta Guterres.

Ez pedig az infláció és a stagnálás, az úgynevezett stagfláció potenciális ördögi körét indítja el” – tette hozzá.

Janet Yellen

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter sok hasonló aggodalomnak adott hangot szerda reggel, amikor azt mondta, hogy minisztériuma a globális stagnálási ráták növekedésének kockázatára fogja fordítani a figyelmét.

Amiatt, hogy az energiakészletek csökkennek és az energiaárak emelkednek, hogy Ukrajna és Oroszország adja a globális élelmiszerexport több mint 20 százalékát, egekbe szökő búza- és kukoricaárakat látunk” – mondta Yellen az Atlantic Council, egy washingtoni székhelyű, nemzetközi ügyekkel foglalkozó agytröszt konferenciáján.

Yellen a világjárvány, a megszakadt ellátási láncok, a nyersanyagok iránti heves kereslet és Oroszország ukrajnai inváziója kombinációját tette felelőssé az élelmiszerárak folyamatos emelkedéséért.

Az élelmiszerárak megugrásának egyik fő oka a műtrágya globális hiánya. Oroszország és Fehéroroszország exportálja ugyanis a műtrágya előállításához elenegedhetetlen kálium-karbonát mintegy 40 százalékát a világba.

A kálium-karbonátot azonban jelenleg az USA és szövetségesei gazdasági szankciókkal sújtják, mivel a Biden-kormány igyekszik elszigetelni Moszkvát a világpiacoktól.

Különösen Európában, amely a legsebezhetőbb, aggódom a recessziós kilátások miatt” – tette hozzá Yellen.

Yellen a jövő héten tervezi megvitatni a súlyosbodó élelmezésbiztonsági válságot, amikor a G7, a G20, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel találkozik.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Oda a munkahelyek? Már a legnagyobb multikra hajt a mesterséges intelligencia úttörője

Az OpenAI ígéretet tett arra, hogy a ChatGPT Enterprise ügyfeleinek adatait nem használják fel a modellek képzéséhez.

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Júniusban indulhat az otthonfelújítási korszerűsítési program

Az energiaigény és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésével a cél, hogy minél inkább a rezsivédett sávhatár alatt tudjon mindenki maradni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.