Kezdőlap Világgazdaság Az EU megduplázta a Moldovának szánt támogatást
No menu items!

Az EU megduplázta a Moldovának szánt támogatást

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió Tanácsa csaknem megkettőzte, 295 millió euróra (mintegy 112 milliárd forint) emelte a Moldovának szánt, egy évvel ezelőtt jóváhagyott makroszintű pénzügyi támogatás összegét.

A tanács közölte: az Európai Unió tavaly áprilisban olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik, hogy 150 millió euró összegű pénzügyi segítséget nyújtson Moldovának a 2022-2024-es időszakban.

Az uniós makroszintű pénzügyi támogatás célja Moldova gazdasági stabilizációjának és strukturális reformprogramjának támogatása, továbbá ellenállóképességének megerősítéséhez járul hozzá. Segíti továbbá, hogy az ország fedezni tudja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) programjában meghatározott fizetésimérleg-szükségleteit.

Mint írták, a kedden rendelkezésre bocsátott, 295 millió eurós összegből az EU legfeljebb 220 millió eurót nyújt kölcsönök és legfeljebb 75 millió eurót vissza nem térítendő támogatás formájában.

Kiemelték: Oroszország Ukrajna elleni háborújának jelentős negatív hatásai vannak a moldovai gazdaságra. Tekintettel arra, hogy Moldova 2023-as fizetési mérlegében az IMF és más multilaterális intézmények által biztosított források ellenére továbbra is jelentős külső finanszírozási hiány áll fenn, az EU tanácsa szükségesnek tartotta a makroszintű pénzügyi támogatás növelését. Az intézkedés a jelenlegi kivételes körülmények között megfelelő válasznak tekinthető Moldova azon kérésére, hogy az EU az IMF-programmal összefüggésben támogassa gazdasági stabilizációját – írták.

Makroszintű pénzügyi támogatásra az európai szomszédságpolitika körébe tartozó országok jogosultak. A támogatás célja, hogy segítse a súlyos fizetésimérleg-válság által sújtott országokat. A makroszintű pénzügyi támogatást kivételesen és ideiglenesen nyújtják, és gazdaságpolitikai feltételekhez kötik. E feltételek egyike az, hogy a makroszintű pénzügyi támogatási műveletnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiigazítási programját kell kiegészítenie.

Moldova 2009-ben csatlakozott az Európai Unió Keleti Partnerség programjához, amelynek keretében az EU segítséget nyújt a partnerországok megerősítéséhez. Az EU Moldova legnagyobb kereskedelmi partnere: 2020-ban Moldova teljes kereskedelmének 52 százalékát, az export mintegy 67 százalékát és az import 45 százalékát bonyolította az Európai Unióval.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.