Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EU megduplázta a Moldovának szánt támogatást
No menu items!

Az EU megduplázta a Moldovának szánt támogatást

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió Tanácsa csaknem megkettőzte, 295 millió euróra (mintegy 112 milliárd forint) emelte a Moldovának szánt, egy évvel ezelőtt jóváhagyott makroszintű pénzügyi támogatás összegét.

A tanács közölte: az Európai Unió tavaly áprilisban olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik, hogy 150 millió euró összegű pénzügyi segítséget nyújtson Moldovának a 2022-2024-es időszakban.

Az uniós makroszintű pénzügyi támogatás célja Moldova gazdasági stabilizációjának és strukturális reformprogramjának támogatása, továbbá ellenállóképességének megerősítéséhez járul hozzá. Segíti továbbá, hogy az ország fedezni tudja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) programjában meghatározott fizetésimérleg-szükségleteit.

Mint írták, a kedden rendelkezésre bocsátott, 295 millió eurós összegből az EU legfeljebb 220 millió eurót nyújt kölcsönök és legfeljebb 75 millió eurót vissza nem térítendő támogatás formájában.

Kiemelték: Oroszország Ukrajna elleni háborújának jelentős negatív hatásai vannak a moldovai gazdaságra. Tekintettel arra, hogy Moldova 2023-as fizetési mérlegében az IMF és más multilaterális intézmények által biztosított források ellenére továbbra is jelentős külső finanszírozási hiány áll fenn, az EU tanácsa szükségesnek tartotta a makroszintű pénzügyi támogatás növelését. Az intézkedés a jelenlegi kivételes körülmények között megfelelő válasznak tekinthető Moldova azon kérésére, hogy az EU az IMF-programmal összefüggésben támogassa gazdasági stabilizációját – írták.

Makroszintű pénzügyi támogatásra az európai szomszédságpolitika körébe tartozó országok jogosultak. A támogatás célja, hogy segítse a súlyos fizetésimérleg-válság által sújtott országokat. A makroszintű pénzügyi támogatást kivételesen és ideiglenesen nyújtják, és gazdaságpolitikai feltételekhez kötik. E feltételek egyike az, hogy a makroszintű pénzügyi támogatási műveletnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiigazítási programját kell kiegészítenie.

Moldova 2009-ben csatlakozott az Európai Unió Keleti Partnerség programjához, amelynek keretében az EU segítséget nyújt a partnerországok megerősítéséhez. Az EU Moldova legnagyobb kereskedelmi partnere: 2020-ban Moldova teljes kereskedelmének 52 százalékát, az export mintegy 67 százalékát és az import 45 százalékát bonyolította az Európai Unióval.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Két évtizede született meg az olcsó magyar légi alternatíva

A Wizz Air 2004 óta kulcsfontosságú szereplője a magyar légi közlekedési piacnak, ahol több mint 49 millió utas választotta a légitársaságot.

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...