Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Az európai autóeladás legnagyobb visszaesése: áprilisban 20%-kal zuhant a piac, oda a...
No menu items!

Az európai autóeladás legnagyobb visszaesése: áprilisban 20%-kal zuhant a piac, oda a remény a fellendülésre

Az autógyártóknak sikerült a kieső mennyiséget magasabb árakkal pótolniuk, bár nem világos, hogy mennyivel tudnak még emelni. Illusztráció: Bigstock

Az autóipart a makacs alapanyaghiány és a kínai zárlat hatása sújtja, miközben a rekordinfláció is egyre inkább veszélyezteti az erős keresletet. A legnagyobb vesztes 31%-os eladáscsökkenéssel a Stellantis csoport, amelynek a Fiat Chrysler és a (már az Opelt is beolvasztó) francia PSA a tagja.

Az európai újautó-eladások már a tizedik egymást követő hónapban csökkennek, mivel az iparágat továbbra is erőteljesen sújtja a globális ellátási lánc válsága, amely a rekordszintű inflációt is felerősíti és azzal fenyeget, hogy ennek hatása elriasztja az autóvásárlókat.

A Bloomberg információi szerint az Európai Autógyártók Szövetségének adatai alapján áprilisban 20%-kal, 830 447 járműre csökkent az új autó regisztrációk száma, ami az idei év legmeredekebb visszaesése. A nagyobb gyártók közül a PSA csoport és a Fiat Chrysler egyesüléséből létrejött Stellantis NV volt a legsúlyosabban érintett, 31%-os visszaeséssel.

A termelést korlátozó problémák – köztük elsősorban a globális félvezetőhiány – miatt az LMC Automotive tanácsadó cég elemzői az elmúlt négy hónap mindegyikében csökkentették a nyugat-európai személygépkocsi-eladásokra vonatkozó becslésüket. Most arra számítanak, hogy az éves kiszállítások 6%-kal, 10 millió darab alá csökkennek az idén. Januárban az LMC még csaknem 9%-os növekedésre számított. Az autógyártóknak sikerült a kieső mennyiséget magasabb árakkal pótolniuk, bár nem világos, hogy mennyivel tudnak még emelni.

Hogyan hat az újautó-átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Minden, amit a cégautóhasználat személyi jövedelemadó vonzatairól tudni kell. Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15-én. Részletek és további információ: itt található.   

“A globális kínálati problémák nem mutatják az enyhülés jelentős jeleit, miközben az alapvető keresleti kilátások is romlanak” – írta az LMC e havi jelentésében. “A háztartások idén komolyan meg fogják szorítani a reáljövedelmeket.”

A legnagyobb európai piacokat tekintve Olaszországban volt a legjelentősebb a visszaesés, harmadával, míg Németországban és Franciaországban több mint ötödével csökkentek a regisztrációk.

Hogyan hat az újautó-átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Minden, amit a cégautóhasználat személyi jövedelemadó vonzatairól tudni kell. Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15-én. Részletek és további információ: itt található.   

Az autógyártókat visszatartó chiphiány a vártnál tovább tart, és egyes vásárlóknak 18 hónapot kell várniuk bizonyos keresett modellekre. A Volkswagen AG vezérigazgatója, Herbert Diess a Mercedes-Benz Group AG vezérigazgatója, Ola Kallenius azt reméli, hogy az év második felében javul a félvezető-ellátás. A következő hónapok fellendülésének reménye azonban olyan tényezőktől is függ, mint az ukrajnai háborúval kapcsolatos további zavarok lehetősége. Emellett a globális ellátási láncok kezdik megérezni Kína, a covid kapcsán zéró toleranciára vonatkozó megközelítésének hatásait is a koronavírus megfékezésében. A helyzetet jól jellemzi, hogy “a konténerhajók elakadnak a kínai kikötőkben” – mondja Peter Fuss, az EY autóipari csoportjának partnere. “Hónapokba telik, mire ez a szűk keresztmetszet normalizálódik.”

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.