Kezdőlap Fókuszban Az európai autóeladás legnagyobb visszaesése: áprilisban 20%-kal zuhant a piac, oda a...
No menu items!

Az európai autóeladás legnagyobb visszaesése: áprilisban 20%-kal zuhant a piac, oda a remény a fellendülésre

Az autógyártóknak sikerült a kieső mennyiséget magasabb árakkal pótolniuk, bár nem világos, hogy mennyivel tudnak még emelni. Illusztráció: Bigstock

Az autóipart a makacs alapanyaghiány és a kínai zárlat hatása sújtja, miközben a rekordinfláció is egyre inkább veszélyezteti az erős keresletet. A legnagyobb vesztes 31%-os eladáscsökkenéssel a Stellantis csoport, amelynek a Fiat Chrysler és a (már az Opelt is beolvasztó) francia PSA a tagja.

Az európai újautó-eladások már a tizedik egymást követő hónapban csökkennek, mivel az iparágat továbbra is erőteljesen sújtja a globális ellátási lánc válsága, amely a rekordszintű inflációt is felerősíti és azzal fenyeget, hogy ennek hatása elriasztja az autóvásárlókat.

A Bloomberg információi szerint az Európai Autógyártók Szövetségének adatai alapján áprilisban 20%-kal, 830 447 járműre csökkent az új autó regisztrációk száma, ami az idei év legmeredekebb visszaesése. A nagyobb gyártók közül a PSA csoport és a Fiat Chrysler egyesüléséből létrejött Stellantis NV volt a legsúlyosabban érintett, 31%-os visszaeséssel.

A termelést korlátozó problémák – köztük elsősorban a globális félvezetőhiány – miatt az LMC Automotive tanácsadó cég elemzői az elmúlt négy hónap mindegyikében csökkentették a nyugat-európai személygépkocsi-eladásokra vonatkozó becslésüket. Most arra számítanak, hogy az éves kiszállítások 6%-kal, 10 millió darab alá csökkennek az idén. Januárban az LMC még csaknem 9%-os növekedésre számított. Az autógyártóknak sikerült a kieső mennyiséget magasabb árakkal pótolniuk, bár nem világos, hogy mennyivel tudnak még emelni.

Hogyan hat az újautó-átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Minden, amit a cégautóhasználat személyi jövedelemadó vonzatairól tudni kell. Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15-én. Részletek és további információ: itt található.   

“A globális kínálati problémák nem mutatják az enyhülés jelentős jeleit, miközben az alapvető keresleti kilátások is romlanak” – írta az LMC e havi jelentésében. “A háztartások idén komolyan meg fogják szorítani a reáljövedelmeket.”

A legnagyobb európai piacokat tekintve Olaszországban volt a legjelentősebb a visszaesés, harmadával, míg Németországban és Franciaországban több mint ötödével csökkentek a regisztrációk.

Hogyan hat az újautó-átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Minden, amit a cégautóhasználat személyi jövedelemadó vonzatairól tudni kell. Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15-én. Részletek és további információ: itt található.   

Az autógyártókat visszatartó chiphiány a vártnál tovább tart, és egyes vásárlóknak 18 hónapot kell várniuk bizonyos keresett modellekre. A Volkswagen AG vezérigazgatója, Herbert Diess a Mercedes-Benz Group AG vezérigazgatója, Ola Kallenius azt reméli, hogy az év második felében javul a félvezető-ellátás. A következő hónapok fellendülésének reménye azonban olyan tényezőktől is függ, mint az ukrajnai háborúval kapcsolatos további zavarok lehetősége. Emellett a globális ellátási láncok kezdik megérezni Kína, a covid kapcsán zéró toleranciára vonatkozó megközelítésének hatásait is a koronavírus megfékezésében. A helyzetet jól jellemzi, hogy “a konténerhajók elakadnak a kínai kikötőkben” – mondja Peter Fuss, az EY autóipari csoportjának partnere. “Hónapokba telik, mire ez a szűk keresztmetszet normalizálódik.”

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Értékesítésben nagyot váltott a japán márka Magyarországon

A Hovány csoport a partnereinek küldött levélben jelezte, hogy elváltak útjaik a márkától.  

A kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reábérnövekedés is lehet.

A Pick Szeged Zrt. kedvezőtlen gazdasági környezetben is növelte nyereségét

Az első hat hónapban a nyershús-alapanyagok felvásárlási ára tovább nőtt, júniusban rekordszintre, kilogrammonként 2,5 euróra emelkedett.

Tabuk miatt fuccsol be a családi vállalkozások utódlása

A Generációk Partnere szakértőjének tapasztalatai alapján a sikeres elengedés egyik kulcsa, hogy az alapító találjon magának egy új kihívást, célt.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest