Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EKB új mechanizmust alkotott a gyenge országok megsegítésére
No menu items!

Az EKB új mechanizmust alkotott a gyenge országok megsegítésére

Az Európai Központi Bank új válságellenes eszköze akkor lép működésbe, ha a gyengébb lábakon álló országok hitelfelvételi költségei túlságosan nagymértékben vagy túl gyorsan emelkednek – közölte Christine Lagarde, az EKB elnöke az euróövezet pénzügyminisztereivel.

A csütörtöki luxembourgi találkozón Lagarde elmagyarázta a minisztereknek, hogy a központi bank tisztviselői által kidolgozott új mechanizmus célja, hogy megakadályozza, hogy az irracionális piaci mozgások nyomást gyakoroljanak egyes euróországokra, miközben az EKB több mint egy évtized óta először emel kamatot – közölték a megbeszéléseken jelen lévő, névtelenséget kérő tisztiveselők a Bloomberggel.

Christine Lagarde

Az euró a hírre 1,2 százalékkal 1,0580 dollárra, az ülésszak legmagasabb szintjére emelkedett.

Az elnök elmondta, hogy az eszköz akkor léphet működésbe, ha a kötvénykülönbözetek bizonyos küszöbértékek fölé szélesednek, vagy ha a piaci mozgások meghaladnak egy bizonyos sebességet. Lagarde nem részletezte, hogy ezeket a határértékeket nyilvánosságra hozzák-e.

Az EKB Kormányzótanácsa szerdán utasította a tisztviselőket, hogy gyorsítsák fel a munkát egy “új széttöredezés elleni eszközzel” kapcsolatban, miután az olasz kötvények hozama megugrott a globális infláció erősödésének jelei közepette.

Lagarde a múlt héten ismertette az EKB jövő havi, 25 bázispontos kamatemelési terveit, ami 2011 óta az első kamatemelés lenne, és jelezte, hogy a következő, szeptemberi ülésen nagyobb lépés valószínűsíthető.

Az EKB egyik tisztviselője szerint a központi banknak foglalkoznia kell a széttagoltság problémájával annak érdekében, hogy a monetáris politika hatékonyan terjedjen az egész euróövezetben, és a befektetőknek nem szabad kételkedniük a döntéshozók elkötelezettségében, hogy teljesítik az árstabilitás fenntartására vonatkozó megbízatásukat.

A központi bankok világszerte azért küzdenek, hogy megmutassák, képesek megfékezni a féktelennek tűnő inflációt, miután hónapokig azzal érveltek, hogy az árnövekedés csak átmeneti.

Európában az a kilátás, hogy az EKB a múlt évtized elején kirobbant államadósság-válság óta először emeli a kamatlábakat, felkelti az aggodalmakat, hogy a valutablokk hibái ismét napvilágra kerülhetnek. A tagállamok közötti költségvetési transzferek korlátozott mechanizmusai és a hiányos bankunió azt jelenti, hogy a gyengébb országok pénzügyi zavarok idején nyomás alá kerülhetnek.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.