Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Az oltott magyar turisták előtt is kinyitották az USA határait - részletek
No menu items!

Az oltott magyar turisták előtt is kinyitották az USA határait – részletek

Illusztráció: Donna Burton/Customs and Border Protection

November 8-tól légi úton korlátozás nélkül beléphet az USA területére bármely külföldi állampolgár, aki megfelelő utazási engedéllyel rendelkezik (vízum vagy ESTA) és eleget tesz a koronavírus-járvány miatt támasztott feltételeknek – olvasható a Konzuli Szolgálat honlapján.

A turisztrikai határnyitáshoz kapcsolódóan AzÜzlet exkluzív interjút készített Roger Dow-val, az amerikai Turisztikai szervezeteket tömörítő U.S. Travel Association elnök-vezérigazgatójával.

A feltételek a következők:

 • A teljes oltottsággal rendelkezők esetén az induláskor 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges.
 • Vagy átesett a koronavírus betegségen. Ez esetben pozitív koronavírus teszteredmény szükséges, amely a gép indulásától visszafelé számított 90 napon belüli ÉS ez esetben egy orvosi igazolás is szükséges, hogy utazásra alkalmas az utazó.
 • 2 éves kor fölött minden utazónak kötelezően maszkot kell viselnie az utazás alatt, a reptereken, szállítójárműveken.

Ki minősül teljesen oltottnak?

 • 2 hét (14 nap) eltelt az egy dózisú koronavírus oltás beoltásától számítva, vagy
 • 2 hét (14 nap) eltelt a két dózisú koronavírus oltás beoltásától számítva, vagy
 • 2 hét (14 nap) azután, hogy megkapta az aktív (nem placebo) COVID-19 vakcina teljes sorozatát az USA beli AstraZeneca vagy Novavax COVID-19 vakcinakísérletekben; vagy
 • 2 hét (14 nap) azután, hogy 2 adagot kapott az USA által elfogadott COVID-19 vakcinák „mix-and-match” kombinációjából, legalább 17 napos különbséggel.

Aki fenti egyik kategóriába sem tudja sorolni magát, úgy nem számít az USA-ban teljesen oltott státuszúnak.

Mi minősül elfogadott vakcinának az USA-ban?

Az USA-ban az USA hivatala, valamint a WHO listáján lévő vakcinákat egyaránt elfogadják. Ezek:

 • Janssen (1 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Pfizer – BioNTech (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Morerna (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • AstraZeneca (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Covishield (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • BIBP/Sinopharm (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Sinovac (2 dózisú, WHO listán szerepel)

Mivel igazolható az oltottság?

Elektronikus, vagy papír alapú dokumentum, amely Oltási tanúsítvány papír alapon QR-kóddal, digitális formában okostelefon-alkalmazáson keresztül QR-kóddal, ilyenek például:  Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálat COVID Pass, Európai Uniós digitális COVID-igazolvány), vagy

A COVID-19 oltási nyilvántartás vagy a COVID-19 oltási igazolás nemzeti vagy nemzetközi szinten, vagy egy kinyilvánított oltóanyag-szolgáltató által kiállított kinyomtatása (pl. CDC oltási kártya),

vagy

Az oltási kártya vagy nyilvántartás digitális fotómásolatai, hivatalos forrásból (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati szerv vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató) letöltött oltási jegyzőkönyv vagy oltási igazolás, vagy QR-kód nélküli mobiltelefon-alkalmazás.

Valamennyi igazolásnak minimálisan meg kell felelnie a következő elvárásoknak.

Tartalmaznia kell:

A személyi azonosítókat (legalább teljes név és születési dátum), amelyek megegyeznek az utas útlevelében vagy más úti okmányában szereplő személyi azonosítókkal, és

A dokumentumot kiadó hivatalos forrás neve (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati ügynökség vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató), és

A vakcina gyártójának megnevezését és az oltás dátuma(i)t.

A maszkviselési kötelezettség mindenkire vonatkozik. A további szabályok nem vonatkoznak:

 • akik a következő típusú, érvényes vízummal rendelkeznek és ezzel kívánnak belépni az USA területére, vagy azon átutazni szeretne: A-1, A-2, C-2, C-3 (külföldi kormánytisztviselőként vagy egy közvetlen családtagként tisztviselő), E-1, G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1 a NATO-4 vagy a NATO-6 (vagy nem bevándorlóként kíván belépni a NATO -osztályok valamelyikébe);
 • akinek életkorára tekintettel az oltás nem lenne megfelelő, figyelembe véve az adott korcsoportba tartozó egyének globális oltóanyag –hozzáférhetőségét (CDC iránymutatás alapján 18 év alatti utazók);
 • aki részt vett vagy részt vesz meghatározott COVID-19 elleni vakcinázással kapcsolatos klinikai vizsgálatokban;
 • akinek elfogadott COVID-19 elleni oltása orvosilag ellenjavallt;
 • akit a CDC igazgatója humanitárius vagy vészhelyzeti okokból kivételben részesített;
 • aki olyan külföldi ország állampolgára, ahol a COVID-19 elleni védőoltás rendelkezésre állása korlátozott, kivéve a B-1 vagy B-2 vízumot;
 • aki az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek tagja, vagy az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek egyikének házastársa vagy gyermeke;
 • aki tengeri személyzet tagjaként belépést kér C-1 és D típusú, nem bevándorló vízum alapján, ha a legénység tagja betartja a COVID-19 megelőzésére vonatkozó, az iparágban alkalmazott minden szabványos protokollt, amint azt a személyzetre vonatkozó vonatkozó útmutatás tartalmazza a tagok egészsége a CDC által;
 • akiknek belépése az Egyesül Államok államtitkár, a közlekedési miniszter, a belbiztonsági miniszter vagy a kijelölt személyek által meghatározott nemzeti érdekeket szolgálna.

Aki nem rendelkezik teljes oltottsággal, de a fenti kivételi körbe tartozik, annak 1 napon belüli negatív PCR teszteredmény szükséges, szintén a gép indulásakor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül

Hatalmas összegbe, mintegy 3,5 millió dollárba kerül Kolumbiának a néhai drogbáró, Pablo Escobar 70 vízilójának elszállítása. Az állatokat a tengerentúlra küldik, hogy megfékezzék a helyi ökoszisztémát felborító, növekvő populációt.

A technológiai csúcselmék mesterséges intelligencia-stopot hirdetnek a kontroll hiánya miatt

A mesterséges intelligenciával foglalkozó óriásvállalatok kulcsfigurái - köztül Elon Musk - az emberiséget fenyegető veszélyektől való félelmükben azt akarják, hogy világszerte függesszék fel a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia-rendszerek fejlesztéseit.

Moody’s: a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság Európában

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szektorelemzésében.

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Hírek

A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül

Hatalmas összegbe, mintegy 3,5 millió dollárba kerül Kolumbiának a néhai drogbáró, Pablo Escobar 70 vízilójának elszállítása. Az állatokat a tengerentúlra küldik, hogy megfékezzék a helyi ökoszisztémát felborító, növekvő populációt.

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Gazdaság

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.