Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Az oltott magyar turisták előtt is kinyitották az USA határait - részletek
No menu items!

Az oltott magyar turisták előtt is kinyitották az USA határait – részletek

Illusztráció: Donna Burton/Customs and Border Protection

November 8-tól légi úton korlátozás nélkül beléphet az USA területére bármely külföldi állampolgár, aki megfelelő utazási engedéllyel rendelkezik (vízum vagy ESTA) és eleget tesz a koronavírus-járvány miatt támasztott feltételeknek – olvasható a Konzuli Szolgálat honlapján.

A turisztrikai határnyitáshoz kapcsolódóan AzÜzlet exkluzív interjút készített Roger Dow-val, az amerikai Turisztikai szervezeteket tömörítő U.S. Travel Association elnök-vezérigazgatójával.

A feltételek a következők:

 • A teljes oltottsággal rendelkezők esetén az induláskor 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges.
 • Vagy átesett a koronavírus betegségen. Ez esetben pozitív koronavírus teszteredmény szükséges, amely a gép indulásától visszafelé számított 90 napon belüli ÉS ez esetben egy orvosi igazolás is szükséges, hogy utazásra alkalmas az utazó.
 • 2 éves kor fölött minden utazónak kötelezően maszkot kell viselnie az utazás alatt, a reptereken, szállítójárműveken.

Ki minősül teljesen oltottnak?

 • 2 hét (14 nap) eltelt az egy dózisú koronavírus oltás beoltásától számítva, vagy
 • 2 hét (14 nap) eltelt a két dózisú koronavírus oltás beoltásától számítva, vagy
 • 2 hét (14 nap) azután, hogy megkapta az aktív (nem placebo) COVID-19 vakcina teljes sorozatát az USA beli AstraZeneca vagy Novavax COVID-19 vakcinakísérletekben; vagy
 • 2 hét (14 nap) azután, hogy 2 adagot kapott az USA által elfogadott COVID-19 vakcinák „mix-and-match” kombinációjából, legalább 17 napos különbséggel.

Aki fenti egyik kategóriába sem tudja sorolni magát, úgy nem számít az USA-ban teljesen oltott státuszúnak.

Mi minősül elfogadott vakcinának az USA-ban?

Az USA-ban az USA hivatala, valamint a WHO listáján lévő vakcinákat egyaránt elfogadják. Ezek:

 • Janssen (1 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Pfizer – BioNTech (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Morerna (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • AstraZeneca (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Covishield (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • BIBP/Sinopharm (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Sinovac (2 dózisú, WHO listán szerepel)

Mivel igazolható az oltottság?

Elektronikus, vagy papír alapú dokumentum, amely Oltási tanúsítvány papír alapon QR-kóddal, digitális formában okostelefon-alkalmazáson keresztül QR-kóddal, ilyenek például:  Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálat COVID Pass, Európai Uniós digitális COVID-igazolvány), vagy

A COVID-19 oltási nyilvántartás vagy a COVID-19 oltási igazolás nemzeti vagy nemzetközi szinten, vagy egy kinyilvánított oltóanyag-szolgáltató által kiállított kinyomtatása (pl. CDC oltási kártya),

vagy

Az oltási kártya vagy nyilvántartás digitális fotómásolatai, hivatalos forrásból (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati szerv vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató) letöltött oltási jegyzőkönyv vagy oltási igazolás, vagy QR-kód nélküli mobiltelefon-alkalmazás.

Valamennyi igazolásnak minimálisan meg kell felelnie a következő elvárásoknak.

Tartalmaznia kell:

A személyi azonosítókat (legalább teljes név és születési dátum), amelyek megegyeznek az utas útlevelében vagy más úti okmányában szereplő személyi azonosítókkal, és

A dokumentumot kiadó hivatalos forrás neve (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati ügynökség vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató), és

A vakcina gyártójának megnevezését és az oltás dátuma(i)t.

A maszkviselési kötelezettség mindenkire vonatkozik. A további szabályok nem vonatkoznak:

 • akik a következő típusú, érvényes vízummal rendelkeznek és ezzel kívánnak belépni az USA területére, vagy azon átutazni szeretne: A-1, A-2, C-2, C-3 (külföldi kormánytisztviselőként vagy egy közvetlen családtagként tisztviselő), E-1, G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1 a NATO-4 vagy a NATO-6 (vagy nem bevándorlóként kíván belépni a NATO -osztályok valamelyikébe);
 • akinek életkorára tekintettel az oltás nem lenne megfelelő, figyelembe véve az adott korcsoportba tartozó egyének globális oltóanyag –hozzáférhetőségét (CDC iránymutatás alapján 18 év alatti utazók);
 • aki részt vett vagy részt vesz meghatározott COVID-19 elleni vakcinázással kapcsolatos klinikai vizsgálatokban;
 • akinek elfogadott COVID-19 elleni oltása orvosilag ellenjavallt;
 • akit a CDC igazgatója humanitárius vagy vészhelyzeti okokból kivételben részesített;
 • aki olyan külföldi ország állampolgára, ahol a COVID-19 elleni védőoltás rendelkezésre állása korlátozott, kivéve a B-1 vagy B-2 vízumot;
 • aki az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek tagja, vagy az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek egyikének házastársa vagy gyermeke;
 • aki tengeri személyzet tagjaként belépést kér C-1 és D típusú, nem bevándorló vízum alapján, ha a legénység tagja betartja a COVID-19 megelőzésére vonatkozó, az iparágban alkalmazott minden szabványos protokollt, amint azt a személyzetre vonatkozó vonatkozó útmutatás tartalmazza a tagok egészsége a CDC által;
 • akiknek belépése az Egyesül Államok államtitkár, a közlekedési miniszter, a belbiztonsági miniszter vagy a kijelölt személyek által meghatározott nemzeti érdekeket szolgálna.

Aki nem rendelkezik teljes oltottsággal, de a fenti kivételi körbe tartozik, annak 1 napon belüli negatív PCR teszteredmény szükséges, szintén a gép indulásakor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom