Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Az oltott magyar turisták előtt is kinyitották az USA határait - részletek
No menu items!

Az oltott magyar turisták előtt is kinyitották az USA határait – részletek

Illusztráció: Donna Burton/Customs and Border Protection

November 8-tól légi úton korlátozás nélkül beléphet az USA területére bármely külföldi állampolgár, aki megfelelő utazási engedéllyel rendelkezik (vízum vagy ESTA) és eleget tesz a koronavírus-járvány miatt támasztott feltételeknek – olvasható a Konzuli Szolgálat honlapján.

A turisztrikai határnyitáshoz kapcsolódóan AzÜzlet exkluzív interjút készített Roger Dow-val, az amerikai Turisztikai szervezeteket tömörítő U.S. Travel Association elnök-vezérigazgatójával.

A feltételek a következők:

 • A teljes oltottsággal rendelkezők esetén az induláskor 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges.
 • Vagy átesett a koronavírus betegségen. Ez esetben pozitív koronavírus teszteredmény szükséges, amely a gép indulásától visszafelé számított 90 napon belüli ÉS ez esetben egy orvosi igazolás is szükséges, hogy utazásra alkalmas az utazó.
 • 2 éves kor fölött minden utazónak kötelezően maszkot kell viselnie az utazás alatt, a reptereken, szállítójárműveken.

Ki minősül teljesen oltottnak?

 • 2 hét (14 nap) eltelt az egy dózisú koronavírus oltás beoltásától számítva, vagy
 • 2 hét (14 nap) eltelt a két dózisú koronavírus oltás beoltásától számítva, vagy
 • 2 hét (14 nap) azután, hogy megkapta az aktív (nem placebo) COVID-19 vakcina teljes sorozatát az USA beli AstraZeneca vagy Novavax COVID-19 vakcinakísérletekben; vagy
 • 2 hét (14 nap) azután, hogy 2 adagot kapott az USA által elfogadott COVID-19 vakcinák „mix-and-match” kombinációjából, legalább 17 napos különbséggel.

Aki fenti egyik kategóriába sem tudja sorolni magát, úgy nem számít az USA-ban teljesen oltott státuszúnak.

Mi minősül elfogadott vakcinának az USA-ban?

Az USA-ban az USA hivatala, valamint a WHO listáján lévő vakcinákat egyaránt elfogadják. Ezek:

 • Janssen (1 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Pfizer – BioNTech (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Morerna (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • AstraZeneca (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Covishield (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • BIBP/Sinopharm (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Sinovac (2 dózisú, WHO listán szerepel)

Mivel igazolható az oltottság?

Elektronikus, vagy papír alapú dokumentum, amely Oltási tanúsítvány papír alapon QR-kóddal, digitális formában okostelefon-alkalmazáson keresztül QR-kóddal, ilyenek például:  Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálat COVID Pass, Európai Uniós digitális COVID-igazolvány), vagy

A COVID-19 oltási nyilvántartás vagy a COVID-19 oltási igazolás nemzeti vagy nemzetközi szinten, vagy egy kinyilvánított oltóanyag-szolgáltató által kiállított kinyomtatása (pl. CDC oltási kártya),

vagy

Az oltási kártya vagy nyilvántartás digitális fotómásolatai, hivatalos forrásból (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati szerv vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató) letöltött oltási jegyzőkönyv vagy oltási igazolás, vagy QR-kód nélküli mobiltelefon-alkalmazás.

Valamennyi igazolásnak minimálisan meg kell felelnie a következő elvárásoknak.

Tartalmaznia kell:

A személyi azonosítókat (legalább teljes név és születési dátum), amelyek megegyeznek az utas útlevelében vagy más úti okmányában szereplő személyi azonosítókkal, és

A dokumentumot kiadó hivatalos forrás neve (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati ügynökség vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató), és

A vakcina gyártójának megnevezését és az oltás dátuma(i)t.

A maszkviselési kötelezettség mindenkire vonatkozik. A további szabályok nem vonatkoznak:

 • akik a következő típusú, érvényes vízummal rendelkeznek és ezzel kívánnak belépni az USA területére, vagy azon átutazni szeretne: A-1, A-2, C-2, C-3 (külföldi kormánytisztviselőként vagy egy közvetlen családtagként tisztviselő), E-1, G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1 a NATO-4 vagy a NATO-6 (vagy nem bevándorlóként kíván belépni a NATO -osztályok valamelyikébe);
 • akinek életkorára tekintettel az oltás nem lenne megfelelő, figyelembe véve az adott korcsoportba tartozó egyének globális oltóanyag –hozzáférhetőségét (CDC iránymutatás alapján 18 év alatti utazók);
 • aki részt vett vagy részt vesz meghatározott COVID-19 elleni vakcinázással kapcsolatos klinikai vizsgálatokban;
 • akinek elfogadott COVID-19 elleni oltása orvosilag ellenjavallt;
 • akit a CDC igazgatója humanitárius vagy vészhelyzeti okokból kivételben részesített;
 • aki olyan külföldi ország állampolgára, ahol a COVID-19 elleni védőoltás rendelkezésre állása korlátozott, kivéve a B-1 vagy B-2 vízumot;
 • aki az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek tagja, vagy az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek egyikének házastársa vagy gyermeke;
 • aki tengeri személyzet tagjaként belépést kér C-1 és D típusú, nem bevándorló vízum alapján, ha a legénység tagja betartja a COVID-19 megelőzésére vonatkozó, az iparágban alkalmazott minden szabványos protokollt, amint azt a személyzetre vonatkozó vonatkozó útmutatás tartalmazza a tagok egészsége a CDC által;
 • akiknek belépése az Egyesül Államok államtitkár, a közlekedési miniszter, a belbiztonsági miniszter vagy a kijelölt személyek által meghatározott nemzeti érdekeket szolgálna.

Aki nem rendelkezik teljes oltottsággal, de a fenti kivételi körbe tartozik, annak 1 napon belüli negatív PCR teszteredmény szükséges, szintén a gép indulásakor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Első ultragyors elektromos töltők Budán és Szegeden

Az OMV új elektromos töltőt telepített a fővárosi Szilágyi Erzsébet fasori és a szegedi Dorozsmai úti töltőállomásán, a készülékek 250 kilowatt (kW) összteljesítményű ultragyors töltők, amelyeken két töltőcsatlakozó áll az autósok rendelkezésére.

Az új piac új lehetőségeket jelent a közösség számára

A Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten támogatja a kormány a helyi termelők piacra jutásának elősegítését, a helyi alapanyagok felhasználását és így a helyi gazdaság fejlesztését.

Kis emelkedéssel zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.