Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Az oltott magyar turisták előtt is kinyitották az USA határait - részletek
No menu items!

Az oltott magyar turisták előtt is kinyitották az USA határait – részletek

Illusztráció: Donna Burton/Customs and Border Protection

November 8-tól légi úton korlátozás nélkül beléphet az USA területére bármely külföldi állampolgár, aki megfelelő utazási engedéllyel rendelkezik (vízum vagy ESTA) és eleget tesz a koronavírus-járvány miatt támasztott feltételeknek – olvasható a Konzuli Szolgálat honlapján.

A turisztrikai határnyitáshoz kapcsolódóan AzÜzlet exkluzív interjút készített Roger Dow-val, az amerikai Turisztikai szervezeteket tömörítő U.S. Travel Association elnök-vezérigazgatójával.

A feltételek a következők:

 • A teljes oltottsággal rendelkezők esetén az induláskor 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges.
 • Vagy átesett a koronavírus betegségen. Ez esetben pozitív koronavírus teszteredmény szükséges, amely a gép indulásától visszafelé számított 90 napon belüli ÉS ez esetben egy orvosi igazolás is szükséges, hogy utazásra alkalmas az utazó.
 • 2 éves kor fölött minden utazónak kötelezően maszkot kell viselnie az utazás alatt, a reptereken, szállítójárműveken.

Ki minősül teljesen oltottnak?

 • 2 hét (14 nap) eltelt az egy dózisú koronavírus oltás beoltásától számítva, vagy
 • 2 hét (14 nap) eltelt a két dózisú koronavírus oltás beoltásától számítva, vagy
 • 2 hét (14 nap) azután, hogy megkapta az aktív (nem placebo) COVID-19 vakcina teljes sorozatát az USA beli AstraZeneca vagy Novavax COVID-19 vakcinakísérletekben; vagy
 • 2 hét (14 nap) azután, hogy 2 adagot kapott az USA által elfogadott COVID-19 vakcinák „mix-and-match” kombinációjából, legalább 17 napos különbséggel.

Aki fenti egyik kategóriába sem tudja sorolni magát, úgy nem számít az USA-ban teljesen oltott státuszúnak.

Mi minősül elfogadott vakcinának az USA-ban?

Az USA-ban az USA hivatala, valamint a WHO listáján lévő vakcinákat egyaránt elfogadják. Ezek:

 • Janssen (1 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Pfizer – BioNTech (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Morerna (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • AstraZeneca (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Covishield (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • BIBP/Sinopharm (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Sinovac (2 dózisú, WHO listán szerepel)

Mivel igazolható az oltottság?

Elektronikus, vagy papír alapú dokumentum, amely Oltási tanúsítvány papír alapon QR-kóddal, digitális formában okostelefon-alkalmazáson keresztül QR-kóddal, ilyenek például:  Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálat COVID Pass, Európai Uniós digitális COVID-igazolvány), vagy

A COVID-19 oltási nyilvántartás vagy a COVID-19 oltási igazolás nemzeti vagy nemzetközi szinten, vagy egy kinyilvánított oltóanyag-szolgáltató által kiállított kinyomtatása (pl. CDC oltási kártya),

vagy

Az oltási kártya vagy nyilvántartás digitális fotómásolatai, hivatalos forrásból (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati szerv vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató) letöltött oltási jegyzőkönyv vagy oltási igazolás, vagy QR-kód nélküli mobiltelefon-alkalmazás.

Valamennyi igazolásnak minimálisan meg kell felelnie a következő elvárásoknak.

Tartalmaznia kell:

A személyi azonosítókat (legalább teljes név és születési dátum), amelyek megegyeznek az utas útlevelében vagy más úti okmányában szereplő személyi azonosítókkal, és

A dokumentumot kiadó hivatalos forrás neve (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati ügynökség vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató), és

A vakcina gyártójának megnevezését és az oltás dátuma(i)t.

A maszkviselési kötelezettség mindenkire vonatkozik. A további szabályok nem vonatkoznak:

 • akik a következő típusú, érvényes vízummal rendelkeznek és ezzel kívánnak belépni az USA területére, vagy azon átutazni szeretne: A-1, A-2, C-2, C-3 (külföldi kormánytisztviselőként vagy egy közvetlen családtagként tisztviselő), E-1, G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1 a NATO-4 vagy a NATO-6 (vagy nem bevándorlóként kíván belépni a NATO -osztályok valamelyikébe);
 • akinek életkorára tekintettel az oltás nem lenne megfelelő, figyelembe véve az adott korcsoportba tartozó egyének globális oltóanyag –hozzáférhetőségét (CDC iránymutatás alapján 18 év alatti utazók);
 • aki részt vett vagy részt vesz meghatározott COVID-19 elleni vakcinázással kapcsolatos klinikai vizsgálatokban;
 • akinek elfogadott COVID-19 elleni oltása orvosilag ellenjavallt;
 • akit a CDC igazgatója humanitárius vagy vészhelyzeti okokból kivételben részesített;
 • aki olyan külföldi ország állampolgára, ahol a COVID-19 elleni védőoltás rendelkezésre állása korlátozott, kivéve a B-1 vagy B-2 vízumot;
 • aki az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek tagja, vagy az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek egyikének házastársa vagy gyermeke;
 • aki tengeri személyzet tagjaként belépést kér C-1 és D típusú, nem bevándorló vízum alapján, ha a legénység tagja betartja a COVID-19 megelőzésére vonatkozó, az iparágban alkalmazott minden szabványos protokollt, amint azt a személyzetre vonatkozó vonatkozó útmutatás tartalmazza a tagok egészsége a CDC által;
 • akiknek belépése az Egyesül Államok államtitkár, a közlekedési miniszter, a belbiztonsági miniszter vagy a kijelölt személyek által meghatározott nemzeti érdekeket szolgálna.

Aki nem rendelkezik teljes oltottsággal, de a fenti kivételi körbe tartozik, annak 1 napon belüli negatív PCR teszteredmény szükséges, szintén a gép indulásakor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a...

Mol: újraindult a Dunai Finomító, de ezzel nem oldódnak meg az ellátási problémák

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádióban.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Hírek

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a...

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Moszkva reagált az olajársapkára

Moszkva válaszolni fog arra, hogy a Nyugat "plafont" szabott az orosz olaj árának - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

Lemondott a Vodafone vezérigazgatója

Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44%-kal csökkent a társaság részvényeinek árfolyama. "Itt az ideje, hogy átadjam a vezetést" - mondta Read, akit 2018-ban neveztek ki.

Világméretű akció a pénzmosás ellen: csaknem 2500 pénzszállítót fogtak el

Huszonöt ország bűnüldöző szervei három hónapig tartó akciójuk során 2469 pénzszállítót és beszervezőiket vették őrizetbe, 17,5 millió euró tisztára mosását akadályozva meg ezáltal - jelentette az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom