Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az USA-ban tetőzhet az infláció és javul a fogyasztói hangulat
No menu items!

Az USA-ban tetőzhet az infláció és javul a fogyasztói hangulat

Az amerikai fogyasztói hangulat augusztusban tovább emelkedett az év eleji rekordalacsony szintről. Illusztráció: Bigstock

Az Egyesült Államok importárai júliusban hét hónap óta először csökkentek, amihez hozzájárult az erős dollár, valamint az alacsonyabb üzemanyag- és az üzemanyaghoz nem kötődő egyéb költségek is. Eközben a fogyasztók egyéves inflációs kilátásai augusztusban csökkentek, ami a legújabb jele annak, hogy az árnyomás elérte a csúcspontját.

A vámok nélkül számított importárak a múlt hónapban 1,4 százalékkal csökkentek a júniusi 0,3 százalékos emelkedés után – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium.

Ez volt a legnagyobb havi csökkenés 2020 áprilisa óta, és meghaladta a Reuters hírügynökség felmérésében közgazdászok által várt 1,0 százalékos visszaesést. A júliusig tartó 12 hónapban az importárak 8,8 százalékkal nőttek a júniusi 10,7 százalékos emelkedés után, ami az éves ütem negyedik egymást követő havi csökkenését jelenti.

A jelentés a hét elején más, óvatos jeleket követett, amelyek arra utaltak, hogy az infláció végre lecsengőben van. Az amerikai fogyasztói árak júliusban nem változtak a benzin árának erőteljes csökkenése miatt, miután júniusban 1,3 százalékkal emelkedtek, bár a mögöttes árnyomás továbbra is magas maradt. A termelői árak szintén csökkentek a múlt hónapban az alacsonyabb energiaköltségek miatt.

“Az importárak és a termelői árak csökkenése alátámasztja azt a tézist, hogy a gazdaság túl van az inflációs csúcson”

– mondta Jeffrey Roach, az LPL Financial vezető közgazdásza.

A Federal Reserve fontolgatja, hogy a szeptember 20-21-én tartandó következő kamatdöntő ülésén 50 vagy 75 bázisponttal emelje-e az egynapos hitelkamatlábat, mivel az amerikai jegybank a gazdaságban a kereslet lehűtéséért és az infláció 2 százalékos célhoz való visszaszorításáért küzd. A Fed március óta 225 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát.

Thomas Barkin, a richmondi Fed elnöke az adatok megjelenése után megismételte, hogy ő és döntéshozó társai nem fognak lemondani a kamatemelésről, amíg nem látnak tartós bizonyítékot arra, hogy az árnyomás határozottan csökkenő pályára állt.

Szeretnék egy olyan időszakot látni, amikor az infláció tartósan kontroll alatt van, és amíg ez nem történik meg, addig szerintem csak korlátozó irányba kell elmozdítanunk a kamatlábakat” – mondta Barkin a CNBC-nek.

Az importált üzemanyagárak 7,5 százalékkal csökkentek a múlt hónapban, miután júniusban 6,2 százalékkal emelkedtek. A kőolaj ára 6,8 százalékkal csökkent, míg az importált élelmiszerek ára 0,9 százalékkal esett, ami 2020 novembere óta a legnagyobb egyhavi csökkenés és a harmadik egymást követő havi csökkenés.

Az üzemanyag és az élelmiszerek nélkül az importárak 0,5 százalékkal csökkentek. Ezek az úgynevezett “magimportárak” júniusban 0,6 százalékkal csökkentek. Júliusban éves szinten 3,8 százalékkal emelkedtek. Az amerikai dollár erőssége segít visszafogni az alapimportárakat.

A dollár az év eleje óta mintegy 10 százalékkal erősödött az Egyesült Államok fő kereskedelmi partnereinek valutáival szemben.

A jelentés azt is kimutatta, hogy az exportárak 3,3 százalékkal csökkentek júliusban a júniusi 0,7 százalékos gyorsulás után. A mezőgazdasági exportárak 3,0 százalékkal csökkentek, a visszaesést a szójabab, a búza és a gyapot alacsonyabb ára vezette.

A nem mezőgazdasági exportárak 3,3 százalékkal csökkentek. Az exportárak éves szinten 13,1 százalékkal emelkedtek júliusban, miután júniusban 18,1 százalékkal nőttek.

Fogyasztói hangulat

Az amerikai fogyasztói hangulat augusztusban tovább emelkedett az év eleji rekordalacsony szintről, és az amerikai háztartások inflációs kilátásai a benzinárak hirtelen csökkenése miatt ismét enyhültek – derült ki a Michigani Egyetem felméréséből.

A felmérés előzetes augusztusi fogyasztói hangulatindexe 55,1 ponton állt, szemben az előző havi 51,5 ponttal. Júniusban rekordalacsony, 50 pont volt.

Az előzetes augusztusi érték meghaladta a Reuters által megkérdezett közgazdászok 52,5-es medián előrejelzését is.

A felmérés egyéves inflációs várakozása 5,2 százalékról 5,0 százalékra, hathavi mélypontra, 5,2 százalékra csökkent, míg az ötéves inflációs kilátások 2,9 százalékról 3,0 százalékra emelkedtek, és az elmúlt egy évben érvényesülő sávban maradtak. (Al Jazeera)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom