Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az USA-ban tetőzhet az infláció és javul a fogyasztói hangulat
No menu items!

Az USA-ban tetőzhet az infláció és javul a fogyasztói hangulat

Az amerikai fogyasztói hangulat augusztusban tovább emelkedett az év eleji rekordalacsony szintről. Illusztráció: Bigstock

Az Egyesült Államok importárai júliusban hét hónap óta először csökkentek, amihez hozzájárult az erős dollár, valamint az alacsonyabb üzemanyag- és az üzemanyaghoz nem kötődő egyéb költségek is. Eközben a fogyasztók egyéves inflációs kilátásai augusztusban csökkentek, ami a legújabb jele annak, hogy az árnyomás elérte a csúcspontját.

A vámok nélkül számított importárak a múlt hónapban 1,4 százalékkal csökkentek a júniusi 0,3 százalékos emelkedés után – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium.

Ez volt a legnagyobb havi csökkenés 2020 áprilisa óta, és meghaladta a Reuters hírügynökség felmérésében közgazdászok által várt 1,0 százalékos visszaesést. A júliusig tartó 12 hónapban az importárak 8,8 százalékkal nőttek a júniusi 10,7 százalékos emelkedés után, ami az éves ütem negyedik egymást követő havi csökkenését jelenti.

A jelentés a hét elején más, óvatos jeleket követett, amelyek arra utaltak, hogy az infláció végre lecsengőben van. Az amerikai fogyasztói árak júliusban nem változtak a benzin árának erőteljes csökkenése miatt, miután júniusban 1,3 százalékkal emelkedtek, bár a mögöttes árnyomás továbbra is magas maradt. A termelői árak szintén csökkentek a múlt hónapban az alacsonyabb energiaköltségek miatt.

“Az importárak és a termelői árak csökkenése alátámasztja azt a tézist, hogy a gazdaság túl van az inflációs csúcson”

– mondta Jeffrey Roach, az LPL Financial vezető közgazdásza.

A Federal Reserve fontolgatja, hogy a szeptember 20-21-én tartandó következő kamatdöntő ülésén 50 vagy 75 bázisponttal emelje-e az egynapos hitelkamatlábat, mivel az amerikai jegybank a gazdaságban a kereslet lehűtéséért és az infláció 2 százalékos célhoz való visszaszorításáért küzd. A Fed március óta 225 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát.

Thomas Barkin, a richmondi Fed elnöke az adatok megjelenése után megismételte, hogy ő és döntéshozó társai nem fognak lemondani a kamatemelésről, amíg nem látnak tartós bizonyítékot arra, hogy az árnyomás határozottan csökkenő pályára állt.

Szeretnék egy olyan időszakot látni, amikor az infláció tartósan kontroll alatt van, és amíg ez nem történik meg, addig szerintem csak korlátozó irányba kell elmozdítanunk a kamatlábakat” – mondta Barkin a CNBC-nek.

Az importált üzemanyagárak 7,5 százalékkal csökkentek a múlt hónapban, miután júniusban 6,2 százalékkal emelkedtek. A kőolaj ára 6,8 százalékkal csökkent, míg az importált élelmiszerek ára 0,9 százalékkal esett, ami 2020 novembere óta a legnagyobb egyhavi csökkenés és a harmadik egymást követő havi csökkenés.

Az üzemanyag és az élelmiszerek nélkül az importárak 0,5 százalékkal csökkentek. Ezek az úgynevezett “magimportárak” júniusban 0,6 százalékkal csökkentek. Júliusban éves szinten 3,8 százalékkal emelkedtek. Az amerikai dollár erőssége segít visszafogni az alapimportárakat.

A dollár az év eleje óta mintegy 10 százalékkal erősödött az Egyesült Államok fő kereskedelmi partnereinek valutáival szemben.

A jelentés azt is kimutatta, hogy az exportárak 3,3 százalékkal csökkentek júliusban a júniusi 0,7 százalékos gyorsulás után. A mezőgazdasági exportárak 3,0 százalékkal csökkentek, a visszaesést a szójabab, a búza és a gyapot alacsonyabb ára vezette.

A nem mezőgazdasági exportárak 3,3 százalékkal csökkentek. Az exportárak éves szinten 13,1 százalékkal emelkedtek júliusban, miután júniusban 18,1 százalékkal nőttek.

Fogyasztói hangulat

Az amerikai fogyasztói hangulat augusztusban tovább emelkedett az év eleji rekordalacsony szintről, és az amerikai háztartások inflációs kilátásai a benzinárak hirtelen csökkenése miatt ismét enyhültek – derült ki a Michigani Egyetem felméréséből.

A felmérés előzetes augusztusi fogyasztói hangulatindexe 55,1 ponton állt, szemben az előző havi 51,5 ponttal. Júniusban rekordalacsony, 50 pont volt.

Az előzetes augusztusi érték meghaladta a Reuters által megkérdezett közgazdászok 52,5-es medián előrejelzését is.

A felmérés egyéves inflációs várakozása 5,2 százalékról 5,0 százalékra, hathavi mélypontra, 5,2 százalékra csökkent, míg az ötéves inflációs kilátások 2,9 százalékról 3,0 százalékra emelkedtek, és az elmúlt egy évben érvényesülő sávban maradtak. (Al Jazeera)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: Magyarország a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen

Bővült a Netrisk csoport

A Netrisk csoport és a Bauer Media Group összevonta az online összehasonlító üzletágát Közép- és Kelet-Európában

Befagytak a hitelkamatok, hiába csökkent a jegybank

A kamatain ugyan nem változtatott egyebekben azonban alapos rendet vágott a lakáshiteleiben decembertől a Raiffeisen Bank.

Iránykereséssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Richter hétfőn jelentette be, kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a Mithrával estetrolt tartalmazó készítmények forgalmazásáról Kínában.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.