Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az orosz oligarcha szerint Oroszország jövőre csődbe mehet, ha nem lesz gazdaságpolitikai...
No menu items!

Az orosz oligarcha szerint Oroszország jövőre csődbe mehet, ha nem lesz gazdaságpolitikai változás

Oleg Gyeripaszka. Fotó: Wikimedia Commons

Oleg Gyeripaszka orosz mágnás – aki régóta ismert a Kremlhez fűződő jó kapcsolatáról – az orosz gazdaságpolitika irányváltását sürgeti. Úgy véli, ellenkező esetben Oroszország 2024-ben csődbe megy.

Oleg Gyeripaszka hosszú évek óta Oroszország egyik leggazdagabb embere, márpedig az elmúlt időszakban csak azok a vállalkozók maradtak gazdagok Putyin birodalmában, akik lojálisak a Kremlhez. Akik kritikát – ha egyáltalán – csak jól adagolt mennyiségben fogalmaztak meg, és lehetőleg kizárólag zárt ajtók mögött.

Éppen ezért kapott külön figyelmet Gyeripaszka felszólalása a krasznojarszki gazdasági fórumon, ugyanis a milliárdos az eseményen az orosz államkapitalizmus egyértelmű kritikájával szólalt meg.

Megdöbbentőnek tartom a tavaly elpazarolt költségvetési pénzeket” – idézi a mágnás szavait az orosz média, köztük az Interfax ügynökség. Ha Oroszország nem talál hamarosan új bevételi forrásokat és nem vezet be gazdasági reformokat, az ország hamarosan csődbe kerül – mondta.

Választanunk kell majd. Jövőre sem lesz több pénzünk” – figyelmeztetett Gyeripaszka az orosz államkasszára utalva. “Szükségünk van külföldi befektetőkre” – tette hozzá.

Az országnak ezért gyorsan előre kell lépnie a jogbiztonság és a kiszámíthatóság terén – mondta. Nem lehet, hogy “negyedévente változtatjuk a játékszabályokat“. Végre véget kell vetni az üzletemberek letartóztatásának “kőkorszaki” gyakorlatának – hangsúlyozta a Spiegel beszámolója szerint.

A milliárdos és a Telegram-csatornája

Gyeripaszka szoros kapcsolatban áll a Ruszal alumíniumipari céggel. Az Egyesült Államokban régóta gyanúsítottként tartják számon azon manőverek mögött, amelyek segítettek Donald Trumpot 2017-ben az amerikai elnöki székbe juttatni. Néhány évvel ezelőtt Gyeripaszka még büszkén mondta, hogy nem tud határt húzni maga és az orosz állam között.

A háború kezdete óta azonban a milliárdos Telegram-csatornája néha olyan benyomást kelt, mint egy disszidensé. Gyeripaszka nemrég egy kiáltványt is közzétett. Ebben a bürokrácia drasztikus csökkentésére szólított fel: az orosz köztisztviselői állások felét meg kellene szüntetni, sőt a rendőrségen és a titkosszolgálatnál is ötből négyet. Ez egy alig leplezett általános támadás a titkosszolgálat és a bürokratikus állam ellen, amelyet Vlagyimir Putyin az elmúlt 22 évben felépített. Gyeripaszka Krasznojarszkban is megismételte ezt a követelést.

Az ukrajnai háborúról azonban nem szólt. Csak általánosságban fogalmazott: mint mondta, “itt az ideje, hogy abbahagyjuk az álmodozást egy különleges helyről a világban, ésjobb lenne a saját ügyeinkre koncentrálni“.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.