Kezdőlap Világgazdaság Az orosz oligarcha szerint Oroszország jövőre csődbe mehet, ha nem lesz gazdaságpolitikai...
No menu items!

Az orosz oligarcha szerint Oroszország jövőre csődbe mehet, ha nem lesz gazdaságpolitikai változás

Oleg Gyeripaszka. Fotó: Wikimedia Commons

Oleg Gyeripaszka orosz mágnás – aki régóta ismert a Kremlhez fűződő jó kapcsolatáról – az orosz gazdaságpolitika irányváltását sürgeti. Úgy véli, ellenkező esetben Oroszország 2024-ben csődbe megy.

Oleg Gyeripaszka hosszú évek óta Oroszország egyik leggazdagabb embere, márpedig az elmúlt időszakban csak azok a vállalkozók maradtak gazdagok Putyin birodalmában, akik lojálisak a Kremlhez. Akik kritikát – ha egyáltalán – csak jól adagolt mennyiségben fogalmaztak meg, és lehetőleg kizárólag zárt ajtók mögött.

Éppen ezért kapott külön figyelmet Gyeripaszka felszólalása a krasznojarszki gazdasági fórumon, ugyanis a milliárdos az eseményen az orosz államkapitalizmus egyértelmű kritikájával szólalt meg.

Megdöbbentőnek tartom a tavaly elpazarolt költségvetési pénzeket” – idézi a mágnás szavait az orosz média, köztük az Interfax ügynökség. Ha Oroszország nem talál hamarosan új bevételi forrásokat és nem vezet be gazdasági reformokat, az ország hamarosan csődbe kerül – mondta.

Választanunk kell majd. Jövőre sem lesz több pénzünk” – figyelmeztetett Gyeripaszka az orosz államkasszára utalva. “Szükségünk van külföldi befektetőkre” – tette hozzá.

Az országnak ezért gyorsan előre kell lépnie a jogbiztonság és a kiszámíthatóság terén – mondta. Nem lehet, hogy “negyedévente változtatjuk a játékszabályokat“. Végre véget kell vetni az üzletemberek letartóztatásának “kőkorszaki” gyakorlatának – hangsúlyozta a Spiegel beszámolója szerint.

A milliárdos és a Telegram-csatornája

Gyeripaszka szoros kapcsolatban áll a Ruszal alumíniumipari céggel. Az Egyesült Államokban régóta gyanúsítottként tartják számon azon manőverek mögött, amelyek segítettek Donald Trumpot 2017-ben az amerikai elnöki székbe juttatni. Néhány évvel ezelőtt Gyeripaszka még büszkén mondta, hogy nem tud határt húzni maga és az orosz állam között.

A háború kezdete óta azonban a milliárdos Telegram-csatornája néha olyan benyomást kelt, mint egy disszidensé. Gyeripaszka nemrég egy kiáltványt is közzétett. Ebben a bürokrácia drasztikus csökkentésére szólított fel: az orosz köztisztviselői állások felét meg kellene szüntetni, sőt a rendőrségen és a titkosszolgálatnál is ötből négyet. Ez egy alig leplezett általános támadás a titkosszolgálat és a bürokratikus állam ellen, amelyet Vlagyimir Putyin az elmúlt 22 évben felépített. Gyeripaszka Krasznojarszkban is megismételte ezt a követelést.

Az ukrajnai háborúról azonban nem szólt. Csak általánosságban fogalmazott: mint mondta, “itt az ideje, hogy abbahagyjuk az álmodozást egy különleges helyről a világban, ésjobb lenne a saját ügyeinkre koncentrálni“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyenes városlátogatás a tajpeji útmegszakításhoz

Több évi szünetet követően a Tajvani Turisztikai Hivatal ismét félnapos ingyenes városnézést kínál a tranzitutasoknak, hogy ezzel is kedvet csináljon a külföldi turistáknak egy hosszabb tartózkodására - közölte a tajvani China Airlines (CI).

A drága cement megváltoztatta a betonozási játékszabályokat

A cement árának emelkedése megváltoztatta a betonozás játékszabályait. A betonozás költsége még sosem volt ennyire magas.

Akár 4,5 milliós anyagi segítség a mikrovállalkozóvá váláshoz

Amit már sokan, nagyon régóta vártak bekövetkezett: a Magyar...

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Hírek

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.