Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát
No menu items!

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

A zaporizzsjai atomerőmű. Kép forrása: Wikipedia

Oroszország diplomatákkal közölte, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei szerint a térségben zajló harcok közepette “nagyon is fennáll a nukleáris katasztrófa veszélye” Európa legnagyobb atomerőművében. A zaporizzsjai objektumot – ahol hat, több tízmilliárd dollár értékű reaktor található – március óta az orosz erők tartják megszállva.

A Kreml NAÜ-s megbízottja nemzetközi missziót hívott Zaporizzsjába, hogy “a biztosítéki intézkedések végrehajtásának keretében végzett tevékenységeket, valamint a nukleáris biztonság és védelem állapotának ellenőrzését” végezze el – áll a bécsi diplomaták között terjesztett jegyzékben.

Az orosz lépés csak egy a számos lépés közül, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a NAÜ ellenőröket küldhessen ki. Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója a múlt héten az ENSZ-ben tartott beszédében elmondta, hogy szükség van az ukrán kormány engedélyére, valamint biztonsági garanciákra és a háborús övezeten való biztonságos áthaladásra.

Odamenni nagyon összetett dolog, mert számos szereplő együttműködésére és megértésére van szükség” – mondta Grossi.

“Ez egy ukrán létesítmény, tehát Ukrajnának bele kell egyeznie. Ugyanakkor az üzemet Oroszország megszállta, így mindenkivel beszélnem kell”.

Az Energoatom ukrán nukleáris szolgáltató úgy tűnik, hogy támogatja a Zaporizzsjára küldendő nemzetközi misszióra vonatkozó javaslatot.

Felszólítjuk partnereinket, hogy az erőműnél alakítsanak ki demilitarizált övezetet” – mondta Petro Kotin, az Energoatom elnöke egy sugárzott interjúban. “Békefenntartókból, valamint a NAÜ és más szervezetek szakértőiből álló misszióra lenne szükség“.

Ukrajna úgy véli, hogy mintegy 500 orosz katona tartózkodik a zaporizzsjai telephelyen és környékén, amelyet továbbra is ukrán technikusok üzemeltetnek. A lövések megrongálták egy közeli szénerőmű kábeleit, amely a szabályozó hatóságok szerint áramot szolgáltat az atomerőmű hűtéséhez és keringetéséhez.

Az atommaghasadás mérséklését szolgáló folyamatos áramlás nélkül az atomreaktorok megolvadásának veszélye áll fenn. (Bloomberg)

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Az AutoWallis stratégiai célja, hogy az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban csütörtökön

Jobb lett, mint várták: Magyar Telekom

Az idén a szabad cash-flow megközelítőleg 120 milliárd forintot ér el a Magyar Telekom célkitűzései szerint, az előző évi 86,8 milliárd forintot követően.

Hírek

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Heti várható: Munkaerőpiaci, államháztartási adatok a héten

Csütörtökön a keresetek tavaly decemberi adata jelenik meg.

Gazdaság

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.