Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát
No menu items!

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

A zaporizzsjai atomerőmű. Kép forrása: Wikipedia

Oroszország diplomatákkal közölte, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei szerint a térségben zajló harcok közepette “nagyon is fennáll a nukleáris katasztrófa veszélye” Európa legnagyobb atomerőművében. A zaporizzsjai objektumot – ahol hat, több tízmilliárd dollár értékű reaktor található – március óta az orosz erők tartják megszállva.

A Kreml NAÜ-s megbízottja nemzetközi missziót hívott Zaporizzsjába, hogy “a biztosítéki intézkedések végrehajtásának keretében végzett tevékenységeket, valamint a nukleáris biztonság és védelem állapotának ellenőrzését” végezze el – áll a bécsi diplomaták között terjesztett jegyzékben.

Az orosz lépés csak egy a számos lépés közül, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a NAÜ ellenőröket küldhessen ki. Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója a múlt héten az ENSZ-ben tartott beszédében elmondta, hogy szükség van az ukrán kormány engedélyére, valamint biztonsági garanciákra és a háborús övezeten való biztonságos áthaladásra.

Odamenni nagyon összetett dolog, mert számos szereplő együttműködésére és megértésére van szükség” – mondta Grossi.

“Ez egy ukrán létesítmény, tehát Ukrajnának bele kell egyeznie. Ugyanakkor az üzemet Oroszország megszállta, így mindenkivel beszélnem kell”.

Az Energoatom ukrán nukleáris szolgáltató úgy tűnik, hogy támogatja a Zaporizzsjára küldendő nemzetközi misszióra vonatkozó javaslatot.

Felszólítjuk partnereinket, hogy az erőműnél alakítsanak ki demilitarizált övezetet” – mondta Petro Kotin, az Energoatom elnöke egy sugárzott interjúban. “Békefenntartókból, valamint a NAÜ és más szervezetek szakértőiből álló misszióra lenne szükség“.

Ukrajna úgy véli, hogy mintegy 500 orosz katona tartózkodik a zaporizzsjai telephelyen és környékén, amelyet továbbra is ukrán technikusok üzemeltetnek. A lövések megrongálták egy közeli szénerőmű kábeleit, amely a szabályozó hatóságok szerint áramot szolgáltat az atomerőmű hűtéséhez és keringetéséhez.

Az atommaghasadás mérséklését szolgáló folyamatos áramlás nélkül az atomreaktorok megolvadásának veszélye áll fenn. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom