Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát
No menu items!

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

A zaporizzsjai atomerőmű. Kép forrása: Wikipedia

Oroszország diplomatákkal közölte, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei szerint a térségben zajló harcok közepette “nagyon is fennáll a nukleáris katasztrófa veszélye” Európa legnagyobb atomerőművében. A zaporizzsjai objektumot – ahol hat, több tízmilliárd dollár értékű reaktor található – március óta az orosz erők tartják megszállva.

A Kreml NAÜ-s megbízottja nemzetközi missziót hívott Zaporizzsjába, hogy “a biztosítéki intézkedések végrehajtásának keretében végzett tevékenységeket, valamint a nukleáris biztonság és védelem állapotának ellenőrzését” végezze el – áll a bécsi diplomaták között terjesztett jegyzékben.

Az orosz lépés csak egy a számos lépés közül, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a NAÜ ellenőröket küldhessen ki. Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója a múlt héten az ENSZ-ben tartott beszédében elmondta, hogy szükség van az ukrán kormány engedélyére, valamint biztonsági garanciákra és a háborús övezeten való biztonságos áthaladásra.

Odamenni nagyon összetett dolog, mert számos szereplő együttműködésére és megértésére van szükség” – mondta Grossi.

“Ez egy ukrán létesítmény, tehát Ukrajnának bele kell egyeznie. Ugyanakkor az üzemet Oroszország megszállta, így mindenkivel beszélnem kell”.

Az Energoatom ukrán nukleáris szolgáltató úgy tűnik, hogy támogatja a Zaporizzsjára küldendő nemzetközi misszióra vonatkozó javaslatot.

Felszólítjuk partnereinket, hogy az erőműnél alakítsanak ki demilitarizált övezetet” – mondta Petro Kotin, az Energoatom elnöke egy sugárzott interjúban. “Békefenntartókból, valamint a NAÜ és más szervezetek szakértőiből álló misszióra lenne szükség“.

Ukrajna úgy véli, hogy mintegy 500 orosz katona tartózkodik a zaporizzsjai telephelyen és környékén, amelyet továbbra is ukrán technikusok üzemeltetnek. A lövések megrongálták egy közeli szénerőmű kábeleit, amely a szabályozó hatóságok szerint áramot szolgáltat az atomerőmű hűtéséhez és keringetéséhez.

Az atommaghasadás mérséklését szolgáló folyamatos áramlás nélkül az atomreaktorok megolvadásának veszélye áll fenn. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Uniós biztos: előfordulhat áramkimaradás az EU-ban télen

Előfordulhat áramkimaradás az Európai Unióban télen az energiaválság és Oroszország Ukrajna elleni háborújának következtében - mondta az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja egy német lapinterjúban.

A Toyota Kazahsztánba vinné oroszországi gyártását

Kazah járműgyártó cégek autó-összeszerelő üzem megnyitásáról tárgyalnak a Toyotával - jelentette be Kairbek Uskenbajev kazah ipari és infrastruktúrafejlesztési miniszter.

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Az EU elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására. Az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács.

Hírek

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Döntött a parlament: jön az Integritás Hatóság a korrupció elleni küzdelem jegyében

Autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában

Vlagyimir Putyin nukleáris katonai vonatot rendelt Ukrajnába. Szakértők szerint az orosz elnök arra készül, hogy egy nukleáris kísérlettel demonstrálja, kész tömegpusztító fegyvereket használni Ukrajna határainál.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Negyedével nőtt a katonák fizetése

A kormány döntése alapján 2022 szeptemberétől mintegy egynegyedével nőtt a katonák illetménye, amelyet október első napjaiban kapott kézhez a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tényleges szolgálatát teljesítő tartalékos állománya - mondta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: az illetményemelés állománykategóriánként eltérő, átlagosan 26 százalékos.

Halasztva fizet az MVM a Gazpromnak a téli időszakra

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport.

Újabb mélypontra gyengült a forint, emelkedik az olajár és csökken a gázár

Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest történelmi mélypontra került, miközben jelentősen emelkedett a kőolaj jegyzése, míg az európai gázár csökkent.

Rossz hír a piaci áron tankolóknak: szerdán nagyot drágulnak az üzemanyagok

Szerdától jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is. A 95-ös benzinért bruttó 25 forinttal kérnek majd többet, a gázolaj ára pedig bruttó 18 forinttal emelkedik. 

Gazdaság

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom