Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az oroszoknak köszönhetően felpörgött a kínai export
No menu items!

Az oroszoknak köszönhetően felpörgött a kínai export

Illusztráció: Freepik

A kínai export a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt márciusban. Ez elsősorban az Oroszországgal folytatott üzletelés fellendülésének volt köszönhető.

Kína exportja váratlanul nagyot emelkedett. A pekingi vámhatóság Spiegel által ismertetett jelentése szerint márciusban 14,8 százalékkal ugrott meg a kivitel az előző év azonos időszakához képest. A 315 milliárd dollárra történő növekedés meglepte a szakértőket, akik a januári és februári 6,8 százalékos visszaesés után újabb csökkenésre számítottak.

Az import ezzel párhuzamosan enyhe, 1,4 százalékos csökkenést mutatott, 227 milliárd dollárra esett vissza. A visszaesés azonban kisebb volt, mint a januárban és februárban mért 10,2 százalékos. A szakértők lényegesen gyengébb importadatokra számítottak.

A külkereskedelem erőteljes, 7,4 százalékos márciusi általános növekedése fordulatot jelentett a világ legnagyobb kereskedelmi országa számára, miután korábban öt egymást követő hónapban csökkent az export. A külkereskedelmi többlet 88 milliárd dollárra emelkedett.

Különösen az Oroszországgal folytatott kereskedelem virágzik. A kínai exportgépezet erőteljes fejlődése új lendületet adhat a második legnagyobb gazdaságnak.

Az Oroszországgal folytatott kereskedelem márciusban 71,9 százalékkal emelkedett. A nyugati szankciókkal sújtott szomszédba irányuló export pedig 136,4 százalékkal nőtt. Az import, beleértve az olcsó energiaimportot is, 40,5 százalékkal emelkedett.

De az Egyesült Államok is jól járt. Kína márciusban 5,6 százalékkal többet importált az Egyesült Államokból. A legnagyobb gazdaságba irányuló exportja viszont 7,7 százalékkal csökkent. Kína EU-ba irányuló kivitele 3,4 százalékkal nőtt, ahogy az unióból származó importja is.

A múlt héten az új kormányfő, Li Csien világossá tette, hogy mennyire fontos az export Kína számára, amikor a kabinet ülésén kijelentette, hogy “minden módszert ki kell próbálni” a külkereskedelem stabilizálására. Míg a kínai növekedés tavaly mindössze három százalékos volt, a kormány az idei évre “öt százalék körüli” célt tűzött ki.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

Rejtett kincsek Gyenesdiáson

A diási Vízimalom nemcsak látnivaló, hanem igazi boszorkánykonyha, füvesasszonya megannyi kence és gyógyító hatású növény között várja a látogatókat.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.