Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az ukrán gabonahajók elindulása jó hír, de van mellé rossz is
No menu items!

Az ukrán gabonahajók elindulása jó hír, de van mellé rossz is

Gabonasiló az odesszai kikötőben. Fotó: Bigstock

Fél évvel az orosz-ukrán háború kitörése után jó hír, hogy Ukrajna kikötőit ismét elhagyja a létfontosságú gabona. Rossz hír viszont, hogy a harcok miatt elvesztett termőföldek és az alacsony árak veszélyeztetik a következő búzatermést.

Ukrajna az egyik legnagyobb búzatermesztő a világon, így az idei termés mennyisége kulcsfontosságú lesz annak eldöntésében, hogy jövőre is szűkös marad-e a globális kínálat, és hogy miként alakulnak a világpiaci élelmiszerárak.

A 2023-as termés vetése ilyenkor kezdődik, és bár még korai bármit jósolni, az Ukrainian Agribusiness Club szerint a tavalyi búzatermő terület mintegy harmada elveszett az invázió miatt. Figyelmeztetett, hogy a gazdák tovább csökkenthetik a vetéseket, ha az értékesítés továbbra is lassú marad.

Az árak már javulnak, de nem gyorsan” – mondta Katerina Ribacsenko, a szervezet alelnöke a Bloombergnek. “A logisztika még mindig nagyon nehézkes, és a kikötőknek ki kell takarítaniuk a tárolókat az előző termés után” – emelte ki.

Az ukrán búza nagy része téli fajtákból áll, amelyeket mostantól vetnek, majd a leghidegebb hónapokban nyugalmi állapotban fekszenek, mielőtt tavasszal újra növekedésnek indulnának. A nyugati határ közelében, a frontvonalaktól legtávolabb eső országrészeken a gazdák normálisabban működnek, de kelet felé haladva nehezebb a helyzet.

Ribacsenko szerint például az Agro-Region agrárvállalatnál, ahol igazgatósági tag, a búza vetési területe 10-15%-kal zsugorodhat.

A kilátások ismét emlékeztetnek az ukrán mezőgazdasági ágazat előtt álló kihívásokra, még azután is, hogy a közelmúltban megállapodás született az export újraindításáról néhány kulcsfontosságú kikötőből. Ez segíti a jellemzően afrikai, európai és ázsiai országokba szállított gabona értékesítését.

Az ukrán gabonaexport - amely a gazdák jövedelmének fontos részét képezi - még mindig a tavalyi ütem felénél tart. A kereskedőknek a 2021-es betakarításból elmaradt terményeket kell felszámolniuk, miközben az idei termést is el kell adniuk, ami visszafogottan tartja a helyi árakat.

Ez arra késztet néhány termelőt, hogy jövedelmezőbb terményekre, például olajos magvakra váltson. Olekszandr Peretiatko elmondta, hogy az általa irányított Voliny régióban található gazdaság 10-15%-kal csökkenti az őszi búza vetését a tavalyihoz képest, miközben növeli a repce és a napraforgó területét.

Az orosz erők által megszállt területeken is veszélyben vannak a vetések. Ukrajna búzaültetvényei jellemzően délre és keletre összpontosulnak, ahol a harcok is folynak.

A HarvEast azt tervezi, hogy a jövő évi betakarításra 1500 hektáron (3707 hektár) vet el őszi rozsot, búzát és árpát az általa most ellenőrzött földeken, ami kevesebb mint egyharmada a szokásos 5000 hektárnak – mondta Dmitrij Szkornyakov vezérigazgató.

A vállalat – amely Rinat Akhmetov ukrán mágnás SCM holdingvállalatának része – az orosz megszállás miatt elveszítette földterületeinek mintegy kétharmadát, mondta Szkornyakov.

Az Agricom Group szintén elvesztette az általában bevetett földterület mintegy harmadát – mondta Petro Melnyik vezérigazgató. A jövő hónapban kezdi meg az őszi vetésű növények vetését, és a rendelkezésre álló terület mintegy 15%-án várhatóan búzát és rozsot vetnek, ami a szokásos 25-35%-os arányhoz képest jóval kevesebb.

Bár az újonnan megnyitott gabonaexport-folyosó segíti az értékesítést, a tempó még nem elég gyors ahhoz, hogy jelentősen növelje a búza árát, amely továbbra is a termesztési költségek alatt marad – mondta Melnyik.

Az első gabonaszállítmány augusztus 1-jei elszállítása óta több mint 700 ezer tonna terményt exportáltak a július végén aláírt és kezdetben 120 napig érvényes megállapodás keretében. Ukrajna normális esetben havonta több mint 5 millió tonna gabonát szállíthat ki kikötőin keresztül.

A kereskedők továbbra is szállítanak gabonát vasúton és közúton is, de ezek az útvonalak hosszabb ideig tartanak és drágábbak.

Nagyon fontos, hogy ez a gabonafolyosó aktívan nyitott és védett maradjon” – mondta Ribacsenko. “Ez kulcsfontosságú az ukrán mezőgazdaság és a globális élelmiszerbiztonság szempontjából” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.