Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az USA-ban is marad az infláció - bajban a fogyasztók
No menu items!

Az USA-ban is marad az infláció – bajban a fogyasztók

A többletköltségeket végül a fogyasztóknak kell megfitezniük. Illusztráció: Bigstock

A fogyasztói árindex januári – négy évtizede legnagyobb – értéke arra utal, hogy a magas infláció 2022-ben is jelen marad az amerikai gazdaságban. Emiatt egyre több tengerentúli kisvállalkozás kénytelen áthárítani a magasabb költségeket a vásárlókra.

A CNBC és a SurveyMonkey friss kisvállalkozói felmérése szerint a kisvállalkozók 74 százaléka emelkedő ellátási költségeket tapasztal. Ez az arány gyakorlatilag nem változott 2021 negyedik negyedévéhez képest. Ugyanakkor a költségek vevőkre való áthárításának szándéka az első negyedévben 47 százalékra emelkedett, szemben a 2021 negyedik negyedévi 39 százlékkalkal.

További 32 százalék pedig azt jelezte, hogy hamarosan árat kell emelnie, ha az infláció tartós marad. Márpedig a felmérés szerint a kisvállalkozók több mint 80 százaléka arra számít, hogy az infláció hat hónap múlva is problémát jelent majd (55 százalék szerint ez “nagyon valószínű“).

Az inflációval kapcsolatos aggodalmak összefüggnek a kisvállalkozások ellátási láncra vonatkozó kilátásaival is: 75 százalékuk szerint ezek a kérdések hat hónap múlva is valószínűleg problémát jelentenek majd. A döntéshozókba vetett bizalom pedig hiányzik, a kisvállalkozók 71 százaléka nem bízik abban, hogy a Federal Reserve képes lesz kordában tartani az inflációt.

Az online felmérés január 24. és 30. között készült, 2227 kisvállalkozó megkérdezésével.

Az inflációval kapcsolatos alapvető probléma az, hogy nem látszik a vége

– mondta Laura Wronski, a CNBC számára a felmérést végző Momentive tudományos kutatásért felelős vezetője.

Hozzászoktunk a Covid-hullámok emelkedéséhez és csökkenéséhez, és a vállalkozásoknak volt idejük átírni a játékszabályaikat, hogy alkalmazkodjanak hozzájuk. De senki sem tudja, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben fog tovább emelkedni az infláció, így ez a kiszámíthatatlanság némi nyugtalanságot okoz” – mondta, hozzátéve: a Fedbe vetett hit hiánya tovább növeli a bizonytalanságot.

Nem hiszem, hogy javulna a helyzet” – mondta Michelle Pusateri, a San Franciscó-i Nana Joes Granola tulajdonosa.

A Nana Joes Granola a Covid idején fellendült, amikor a csomagolt áruk iránti kereslet az egekbe szökött, de az üzleti helyzet megfordult, mivel a világjárvány most már az ellátási láncnak is problémát okoz, veszélybe sodorva a vállalkozás nyereségességét.

A Nana Joes Granola felhalmozta az alapanyagokat, és nagyobb mennyiségben vásárolt, hogy alacsonyabb árakat kapjon, mivel a kereslet meghaladta a kínálatot, és a logisztikai problémák súlyosbodtak. A készletek feltöltése “most inkább csak egy átmeneti megoldás“, mondta Pusateri, de arra számít, hogy ez valószínűleg hosszú távú üzleti kérdéssé válik. Az ő cége 2019 végén 94 ezerdollárnyi készletet tartott, de tavaly év végére ez 327 ezer dollárra emelkedett.

Azt hiszem, egyre több vállalkozásnak kell majd több készleten ülnie” – mondta Pusateri.

Boruzs Álmos

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.