Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti
No menu items!

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A repülés szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséért az USÁ-ban adójóváírással akarják ösztönözni a repülők fenntartható üzemanyagaihoz szükséges anyagok gyártását.

A Biden-kormányzat kedden a gyártóknak nyújtott adókedvezmények rendszerével igyekszik ösztönözni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése szempontjából kulcsfontosságúnak tartott fenntartható repülőgép-üzemanyagok gyártását.

A növényekből előállított repülőgép-üzemanyagok segítenek majd “dekarbonizálni” a kereskedelmi légiközlekedési iparágat, mondták a Washingtonpost értesülése szerint a kormányzat tisztviselői, amikor bemutatták az ösztönzőket, amelyeket az inflációcsökkentési törvényben engedélyeztek.

“A mai bejelentés fontos lépcsőfok, mivel elismeri, hogy a mezőgazdasági termelők fontos szerepet játszhatnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, és elkezdi jutalmazni őket ezen hozzájárulásuk révén az új üzemanyagok előállításában” – mondta Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter egy nyilatkozatban. “Ez egy nagyszerű kezdet, ahogyan új piacokat alakítunk ki a fenntartható légi járművek üzemanyagai számára, amelyekhez hazai, klímatudatos mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazásával termesztett mezőgazdasági terményeket használunk.

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest. Az 50 százalékos üvegházhatásúgáz-kibocsátás-csökkentést elérő SAF gallononként 1,25 dollár jóváírásra jogosult, az 50 százalékot meghaladó kibocsátás-csökkentést elérő SAF pedig minden egyes százalékpont után gallononként további 1 cent jóváírásra jogosult, így a jóváírás maximális összege gallononként 1,75 dollár lehet.

John Podesta, az elnök nemzetközi klímapolitikáért felelős főtanácsadója az újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az amerikai kereskedelmi légiközlekedési ágazat az összes közlekedési energia mintegy 10 százalékát fogyasztja, és az amerikai szén-dioxid-kibocsátás mintegy 2 százalékát termeli. Podesta szerint a kormányzat úgy tekint erre az ágazatra, mint “nehezen szén-dioxid-mentesíthető” ágazatra, amelyet “kötelezően szén-dioxid-mentessé kell tenni”.

“A SAF kulcsfontosságú a nettó zéró légiközlekedés eléréséhez” – mondta Podesta. Az aktualizált iránymutatás részeként a SAF ügynökségek közötti munkacsoport bejelentette egy olyan modell frissítését is, amely további módszertant biztosít a SAF-termelők számára a sugárhajtású üzemanyagok termesztése során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátási arányának meghatározásához az életciklus során.

Egyes környezetvédelmi csoportok és tudósok aggodalmukat fejezték ki a kormány tervével kapcsolatban, mivel az élelmiszertermelésre használt mezőgazdasági területeket kiszoríthatják a sugárhajtómű-üzemanyag előállítására használt növények. Ez világszerte erdőirtásokhoz vezethet, mivel az Egyesült Államokban kiszoruló területek pótlására élelmiszertermelésre szánt földeket irtanak ki.

Dan Lashof, az Egyesült Államokban működő World Resources Institute igazgatója szerint a kormányzat javított a szabályokon, de azok még mindig nem veszik teljes mértékben figyelembe a termőföldek elvesztését.

“Az alapvető probléma számunkra az, hogy szerintünk nincs értelme az élelmiszert repülőgép-üzemanyaggá alakítani, és nem örülünk annak, hogy ennek lehetővé tételéhez utat teremtünk” – mondta Lashof. “Ez valójában arról szól, hogy hogyan kellene felhasználnunk a korlátozott mennyiségű elsőrangú mezőgazdasági területet egy olyan világban, ahol egy 10 milliárd emberhez közelítő népességet kell táplálnunk.”

Az iránymutatás magában foglalja a mezőgazdasági minisztérium kísérleti programját, amely az éghajlatváltozást segítő mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazását ösztönzi. Azok, akik bizonyos gyakorlatok “csomagját” alkalmazzák, beleértve a takarónövényeket és a fokozott hatékonyságú műtrágyát, jogosultak lennének az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

A szójabab és a növényi olaj jó példák a sugárhajtású üzemanyagok előállításához használt anyagokra, amelyek legfeljebb feleannyi kibocsátást eredményeznének, mint a kőolajalapú termékek.

Érsek M: Zoltán

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.