Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Beszerzésimenedzser-index: átlag feletti július
No menu items!

Beszerzésimenedzser-index: átlag feletti július

Illusztráció: Bigstock

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 57,8 pont, tovább emelkedett a júniusi 57,0 pontról – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A válaszadók tizenötödik hónapja az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A most mért szezonálisan kiigazított júliusi indexnél 1995 óta csupán egyszer, 2014-ben volt magasabb júliusi index.

A felmérésben vizsgált részindexek – a szállítási átfutási idők indexét kivéve – bővülést jeleznek. A foglalkoztatottságindex 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, immár tizedik alkalommal.

A vásárolt készletek szintje júniushoz képest 2 százalékponttal emelkedett és stabil bővülést mutat. A külpiaci mutatók szintén bővülési tendenciáról adnak képet, akárcsak a beszerzési árak és beszerzési mennyiség indexe. A késztermékkészletek szintje ugyancsak bővülést mutat – ismertette az MLBKT.

A termelési mennyiség indexe a június havi értékhez képest nőtt, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenhetedik alkalommal, 1995 óta ez a legmagasabb júliusi érték.

Az új rendelések indexe növekedett, 50,0 pont fölött maradt, ami jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. 1995 óta ez a legmagasabb júliusi érték.

A szállítási átfutási idő nőtt júniushoz képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben és ebben az évben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi júliusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe enyhén csökkent júniushoz képest, de 50,0 pont fölött van tizenhatodik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme lassult az előző hónaphoz képest. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, emellett a legmagasabb júliusi adat.

A beszerzési árak esetében a júliusi index tovább emelkedett, bőven 50,0 pont felett maradva nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazítással hatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júliusi érték.

A késztermékkészletek indexe júliusban ismét alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de továbbra is bővülésre utal. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az exportindex csökkent júniushoz képest, de 50,0 pont fölött maradva bővülést mutat. A másik külpiaci mutató, az importindex szintén bővülést mutat, de a növekedés erősebb ütemre utal.

Jelentősebb áremelkedést jeleztek júliusban a válaszadók acél, cukor, egész nyúl, karton, máj, palack, sárga réz és saválló rozsdamentes alumíniumcső esetében. Hiány volt acélból, bútorlapból, cementből, chipből, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, gumi alapanyagból, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, lemezből, öntödei alkatrészekből, palackból, papírból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból, vászonból, valamint vasöntvényből.

Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók – tájékoztatott a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom