Kezdőlap Címkék 2022 július

2022 július

Hatalmas volt a fizetési mérleg hiánya júliusban

Júliusban 1,674 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, több mint duplája a júniusi 806 millió eurónak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes havi adataiból.

Hatalmas volt a magyar külkereskedelmi hiány júliusban

Júliusban az export euróban számított értéke 12,9, az importé 22,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az áruforgalmi egyenleg 975 millió euróval romlott, 1,150 milliárd euró deficitet mutatott - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Lassult az infláció az OECD országaiban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,2 százalékra lassult júliusban az egy hónappal korábbi 10,3 százalék után, ami 1988 óta a legnagyobb volt.

KSH: júliusban közel 40 százalékkal nőttek a termelői árak

Júliusban az ipar belföldi értékesítés árai 52,7, az exportárak 30,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, az ipari termelői árak átlagosan 37,9 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Nőtt a késedelmesen fizető cégek aránya

Nőtt a késedelmesen fizető cégek aránya az elmúlt egy évben: a 2021 júliusi 64 százalékról 6 százalékponttal emelkedett - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI).

Nincs megállás: tovább drágult a villamos energia

A villamos energia másnapi (DAM) árai júliusban is nagyságrendekkel magasabbak voltak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A hónapban a legmagasabb havi átlagárat - 456 euró/MWh - Olaszországban regisztrálták – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi villamosenergia-piaci jelentéséből.

Államháztartás: többlet júliusban

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 255,7 milliárd forint többletet ért el, így a múlt hónap végére a központi alrendszer hiánya 2636,5 milliárd forintra csökkent, ami az idei évre tervezett deficit 83,6 százaléka - erősítette meg részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

Történelmi csúcson az infláció az eurózónában

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról. Az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló jelentéséből.

Negyven éve nem történt olyan Nagy-Britanniában, mint most

Negyven év óta először mértek Nagy-Britanniában tíz százalék fölötti éves inflációt: a brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) júliusban 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Romániában is lassult az infláció

Enyhén lassult Romániában az éves inflációs ráta, amely júliusban 15 százalék volt a júniusi 15,1 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Lassult a drágulás Amerikában, de még közel a csúcs

Az Egyesült Államokban 8,5 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése júliusban az egy évvel korábbihoz képest - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala.

Tovább enyhült az inflációs nyomás Németországban

Júliusban a várakozásoknak megfelelően tovább enyhült az inflációs nyomás Németországban. Az inflációt továbbra is az energia- és az élelmiszerárak emelkedése hajtja - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

KSH: júliusban is gyorsult az infláció, leginkább az élelmiszerek drágultak

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Júliusban többlettel zárt az államháztartás

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 255,7 milliárd forint többletet ért el, ezzel július végére 2636,5 milliárd forintra csökkent az év elejétől halmozódó deficit - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) gyorstájékoztatójából.

Júliusban nagyot romlott a turisztikai cégek helyzete

A turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív Turizmus konjunktúraindex (tki) júliusban mínusz 3 ponton állt a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői immár a stagnálásnál kissé rosszabb helyzetet érzékelnek.

Csendes volt a július a magyar tőzsdén – emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe, a BUX júliusban 41 805,3 ponton zárt, 6,5 százalékot emelkedett az előző hónaphoz képest.A BÉT közölte: a magyar részvénypiacot...

Beszerzésimenedzser-index: átlag feletti július

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 57,8 pont, tovább emelkedett a júniusi 57,0 pontról - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Júliusban 47 éve a legmagasabb inflációt mérték Ausztriában

Júliusban 47 éve a legmagasabb infláció alakult ki Ausztriában az osztrák statisztikai hivatal első becslése szerint.

Nagyot romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben

Júliusban a tavaly februári szintre esett vissza az euróövezet gazdasági hangulatindexe, a fogyasztói hangulatindex pedig új mélypontot ért el - közölte felmérése alapján az Európai Bizottság.

Recesszió közeleg Németországban

Tovább romlott júliusban a DIW Berlin német gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere, ami recesszióra enged következtetni a harmadik negyedévben.

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.