Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde BÉT - Történelmi csúcsra emelkedett a BUX májusban
No menu items!

BÉT – Történelmi csúcsra emelkedett a BUX májusban

Májusban új történelmi csúcsot ért el a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, kevesebb mint másfél évvel az előző csúcsdöntés után. A részvénypiac napi átlagforgalma 28,5 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest – közölte a BÉT.

A BUX-index az eddigi legmagasabb záróértékét május 21-én érte el 46 396,87 ponton. A hónapot végül 46 371,02 ponton zárta az index, ami 7,4 százalékos emelkedés az előző havi záráshoz képest.

A BÉT elemzése szerint a hazai tőzsde erősödését a nemzetközi piacok emelkedő trendje mellett a vártnál lényegesen jobb első negyedéves GDP-adat is segítette.

Májusban a havi részvénypiaci forgalom 247 milliárd forint volt, 28 százalékkal magasabb az áprilisi 193 milliárd forintnál, a napi átlagforgalom 12,4 milliárd forintra emelkedett az áprilisi 9,6 milliárd forintról.

Az OTP forgalmi aránya kimagaslóan magas, 61 százalék volt, míg a Mol és a Richter közel azonos, 16,8 és 16,7 százalékot hasított ki a májusi összforgalomból.

Az árfolyamemelkedésben szintén az OTP járt az élen, egy hónap alatt 16 százalékkal 15 615 forintra erősödött. Jelentősen emelkedett a Mol árfolyama is, 12 százalékkal 2310 forintra. A kisebb papírok közül a közleményben kiemelték a Masterplast teljesítményét, amely 12,6 százalékos havi áremelkedést könyvelt el és forgalma alapján a Magyar Telekomot megelőzve a negyedik helyre került.

A befektetési szolgáltatók közül májusban a Wood végzett az első helyen 129,2 milliárd forintos duplikált forgalommal, ami a részvénypiaci adásvétel 26,1 százaléka. A Concorde alig maradt el ettől, 123,6 milliárd forintos havi forgalma 25 százalékos részvénypiaci részesedésnek felel meg. A harmadik helyen álló Erste 108 milliárd forinttal a havi részvényforgalom 21,8 százalékát bonyolította. Az előző hónapban ugyanez volt a sorrend a brókercégek kereskedési rangsorában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.