Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bill Gates optimista az emberiség jövőjét illetően
No menu items!

Bill Gates optimista az emberiség jövőjét illetően

Bill Gates. Kép forrása: Wikimedia Commons

Noha Bill Gates rengeteg időt tölt azzal, hogy a globális egzisztenciális fenyegetésekre, például az éghajlatváltozásra és a jövőbeli világjárványokra felhívja a figyelmet, mégis azt mondja, hogy “nagyon optimista” az emberiség földi jövőjét illetően.

A Microsoft dollármilliárdos társalapítója szerint a jelenlegi és a jövő generációk előtt álló kihívások ellenére is bárki, aki a következő évtizedekben születik, jobb helyzetben lesz, mint a történelem bármely korábbi időpontjában született emberek.

Még mindig nagyon optimista vagyok, hogy sokkal jobb lesz 20, 40 vagy 60 év múlva megszületni, mint bármikor a múltban” – mondta Gates az ausztráliai Sydneyben működő Lowy Intézetben a CNBC beszámolója szerint.

Gates megjegyezte ugyanakkor, hogy a világ tele van elkeserítő tendenciákkal, mint például a Covid-19 világjárványra adott elégtelen globális válasz, a kormányok kudarca az éghajlatváltozás kezelésére kitűzött célok teljesítésében és a politikai polarizáció fokozódása az Egyesült Államokban.

Októberben egy Gallup-felmérés szerint az amerikaiaknak csak 42%-a hisz abban, hogy a mai fiatalok “jobb életszínvonalat” fognak élni, mint a szüleik. Ez a szám 18 százalékponttal alacsonyabb, mint 2019-ben, és a Gallup szerint a korábbi hasonló közvélemény-kutatások alapján a legalacsonyabb érték az elmúlt nagyjából három évtizedben.

A pesszimisták azonban nem látják a teljes képet, mondta Gates: “Könnyen lehet, hogy néhány ilyen trend alapján negatívabb képet kapunk, mint ami véleményem szerint igazságos lenne.

Gates rámutatott a közegészségügyben elért eredményekre, és megjegyezte, hogy az öt év alatti gyermekek halálozási aránya világszerte a felére csökkent az elmúlt két évtizedben.

“Rengeteg innováció lesz, amely az emberi állapot általános javulását lehetővé teszi. Kezelni fogjuk az elhízást, meg fogjuk gyógyítani a rákot, ki fogjuk irtani a gyermekbénulást”

– mondta Gates.

Gates dicsérte az olcsó és hatékony zöld energiával kapcsolatos technológiák lehetőségeit is az elmúlt években, valamint a technológiai fejlődést, amely lehetővé teszi, hogy az oktatási és az egészségügyi dolgozók nagyobb mértékben elérjék az egész világot.

A világ IQ-jának mennyisége, az innováció előmozdítására szolgáló eszközeink minősége, legyen szó akár az egészségügyről, akár az energiáról, akár az oktatásról, fantasztikus dolgok” – mondta Gates.

Ha visszatekintünk a történelemre, akkor egyértelmű, hogy a dolgok csak egyre jobbak lesznek – tette hozzá.

Nagyítsuk ki a képet, és mondjuk azt, hogy: oké, hol voltunk 300 évvel ezelőtt?” – kérdezte Gates, megjegyezve, hogy az emberek átlagos élettartama az elmúlt három évszázadban jelentősen javult. Az 1700-as években az átlagember 40 éves kora előtt halt meg. Ma a várható élettartam az Egyesült Államokban 76,1 év.

Nem számított, hogy király vagy koldus voltál-e, hatalmas csecsemőhalandóság és rendkívül alacsony írástudás volt a jellemző rád” – mondta Gates. “Tehát az emberi innováció egy fenomenális történet” – tette hozzá.

Gates ugyanakkor megjegyezte, hogy az innováció nem garantálja a pozitív eredményeket: a technológiai és tudományos fejlődés veszélyes fejlesztésekhez vezethet, mint például a nukleáris fegyverek vagy a bioterrorizmus.

A modernitás kockázatokkal is jár. De összességében hihetetlenül optimista vagyok” – zárta beszédét.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.