Kezdőlap Világgazdaság Bill Gates optimista az emberiség jövőjét illetően
No menu items!

Bill Gates optimista az emberiség jövőjét illetően

Bill Gates. Kép forrása: Wikimedia Commons

Noha Bill Gates rengeteg időt tölt azzal, hogy a globális egzisztenciális fenyegetésekre, például az éghajlatváltozásra és a jövőbeli világjárványokra felhívja a figyelmet, mégis azt mondja, hogy “nagyon optimista” az emberiség földi jövőjét illetően.

A Microsoft dollármilliárdos társalapítója szerint a jelenlegi és a jövő generációk előtt álló kihívások ellenére is bárki, aki a következő évtizedekben születik, jobb helyzetben lesz, mint a történelem bármely korábbi időpontjában született emberek.

Még mindig nagyon optimista vagyok, hogy sokkal jobb lesz 20, 40 vagy 60 év múlva megszületni, mint bármikor a múltban” – mondta Gates az ausztráliai Sydneyben működő Lowy Intézetben a CNBC beszámolója szerint.

Gates megjegyezte ugyanakkor, hogy a világ tele van elkeserítő tendenciákkal, mint például a Covid-19 világjárványra adott elégtelen globális válasz, a kormányok kudarca az éghajlatváltozás kezelésére kitűzött célok teljesítésében és a politikai polarizáció fokozódása az Egyesült Államokban.

Októberben egy Gallup-felmérés szerint az amerikaiaknak csak 42%-a hisz abban, hogy a mai fiatalok “jobb életszínvonalat” fognak élni, mint a szüleik. Ez a szám 18 százalékponttal alacsonyabb, mint 2019-ben, és a Gallup szerint a korábbi hasonló közvélemény-kutatások alapján a legalacsonyabb érték az elmúlt nagyjából három évtizedben.

A pesszimisták azonban nem látják a teljes képet, mondta Gates: “Könnyen lehet, hogy néhány ilyen trend alapján negatívabb képet kapunk, mint ami véleményem szerint igazságos lenne.

Gates rámutatott a közegészségügyben elért eredményekre, és megjegyezte, hogy az öt év alatti gyermekek halálozási aránya világszerte a felére csökkent az elmúlt két évtizedben.

“Rengeteg innováció lesz, amely az emberi állapot általános javulását lehetővé teszi. Kezelni fogjuk az elhízást, meg fogjuk gyógyítani a rákot, ki fogjuk irtani a gyermekbénulást”

– mondta Gates.

Gates dicsérte az olcsó és hatékony zöld energiával kapcsolatos technológiák lehetőségeit is az elmúlt években, valamint a technológiai fejlődést, amely lehetővé teszi, hogy az oktatási és az egészségügyi dolgozók nagyobb mértékben elérjék az egész világot.

A világ IQ-jának mennyisége, az innováció előmozdítására szolgáló eszközeink minősége, legyen szó akár az egészségügyről, akár az energiáról, akár az oktatásról, fantasztikus dolgok” – mondta Gates.

Ha visszatekintünk a történelemre, akkor egyértelmű, hogy a dolgok csak egyre jobbak lesznek – tette hozzá.

Nagyítsuk ki a képet, és mondjuk azt, hogy: oké, hol voltunk 300 évvel ezelőtt?” – kérdezte Gates, megjegyezve, hogy az emberek átlagos élettartama az elmúlt három évszázadban jelentősen javult. Az 1700-as években az átlagember 40 éves kora előtt halt meg. Ma a várható élettartam az Egyesült Államokban 76,1 év.

Nem számított, hogy király vagy koldus voltál-e, hatalmas csecsemőhalandóság és rendkívül alacsony írástudás volt a jellemző rád” – mondta Gates. “Tehát az emberi innováció egy fenomenális történet” – tette hozzá.

Gates ugyanakkor megjegyezte, hogy az innováció nem garantálja a pozitív eredményeket: a technológiai és tudományos fejlődés veszélyes fejlesztésekhez vezethet, mint például a nukleáris fegyverek vagy a bioterrorizmus.

A modernitás kockázatokkal is jár. De összességében hihetetlenül optimista vagyok” – zárta beszédét.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Értékesítésben nagyot váltott a japán márka Magyarországon

A Hovány csoport a partnereinek küldött levélben jelezte, hogy elváltak útjaik a márkától.  

A kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reábérnövekedés is lehet.

A Pick Szeged Zrt. kedvezőtlen gazdasági környezetben is növelte nyereségét

Az első hat hónapban a nyershús-alapanyagok felvásárlási ára tovább nőtt, júniusban rekordszintre, kilogrammonként 2,5 euróra emelkedett.

Tabuk miatt fuccsol be a családi vállalkozások utódlása

A Generációk Partnere szakértőjének tapasztalatai alapján a sikeres elengedés egyik kulcsa, hogy az alapító találjon magának egy új kihívást, célt.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest