Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bíróság előtt Putyin svájci bankársegédjei
No menu items!

Bíróság előtt Putyin svájci bankársegédjei

Szerdán négy bankár jelent meg egy svájci bíróságon, akiket azzal vádolnak, hogy segítettek elrejteni Vlagyimir Putyinhoz köthető pénzeket. A vád szerint a három orosz állampolgár és svájci társuk az ismert oligarcha, Szergej Roldugin bankszámláján lévő több tízmilló svájci frank felhalmozásában segédkezett.

Az orosz Gazprombank svájci fiókjánál vezető beosztásban dolgozó férfiakat azzal vádolják, hogy segítettek Szergej Rolduginnak – az orosz elnök közeli barátjának, akit “Putyin pénztárcájaként” emlegetnek – milliókat mozgatni svájci bankszámlákon keresztül a megfelelő átvilágítás nélkül – számolt be a Guardian.

Szergej Roldugin. Kép forrása: Wikipedia

A férfiak – akiket a svájci törvények miatt nem lehet azonosítani – szerdán jelentek meg a zürichi kerületi bíróságon. Mindannyian tagadták a vádakat.

Roldugin, aki Putyin legidősebb lányának, Marijának a keresztapja, állítólag 2014 és 2016 között 50 millió dollárt helyezett el svájci számlákon anélkül, hogy hitelt érdemlő magyarázatot adott volna arra, honnan származik a pénz. A hírek szerint azt is tervezte, hogy évente több mint 10 millió dollárt pumpál svájci számlákra fedőcégek bonyolult hálózatán keresztül.

A svájci ügyészek elmondták a bíróságnak, hogy a bankárok nem tettek eleget annak érdekében, hogy megállapítsák a pénzeszközök valódi haszonhúzójának kilétét.

Roldugin hivatalosan a svájci Gazprombanknál 2014-ben nyitott két számla tulajdonosa volt. Nem volt azonban bizonyíték arra, hogy Roldugin pénzeszközei honnan származnak.

Roldugin, aki csellista és karmester, korábban azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy nem üzletember és semmiképpen sem milliomos.

“Minden bizonyíték ellene szól annak, hogy Szergej Roldugin lenne a vagyon valódi tulajdonosa”

– mondta Jan Hoffmann ügyész a bíróságon.

Azonban Bernhard Lötscher védőügyvéd szerint nincs bizonyíték arra, hogy nem Roldugin volt a vagyon valódi tulajdonosa. “A valódi tulajdonos kilétével kapcsolatos kétségek büntetőjogi szempontból nem elegendőek” – mondta a bíróságnak.

A vádirat szerint: “Közismert, hogy Putyin hivatalosan csak 100 ezer svájci frank jövedelemmel rendelkezik, és nem vagyonos, de valójában hatalmas vagyonnal rendelkezik, amelyet a hozzá közel álló személyek kezelnek. A bejelentett vagyon általában véve semmiképpen sem volt hihető, mint Roldugin saját vagyona“.

Putyin korábban azt mondta, hogy Roldugin barátja, kiváló zenész és jótevő, aki becsületesen keresett némi pénzt egy orosz cégben lévő kisebbségi részesedéssel.

A Kreml korábban oroszellenes “putyinofóbiaként” utasította el azokat a felvetéseket, amelyek szerint Roldugin pénzeszközei az orosz vezetőhöz kötődnek. Azt állítja, hogy Putyin pénzügyei nyilvánosak, mivel rendszeresen nyilatkozott vagyonáról és fizetéséről az orosz választóknak.

Roldugin állítólagos Putyin “pénztárcájaként” betöltött szerepét 2016-ban a Panama-iratok fedték fel, a Guardian által más médiumokkal, köztük a washingtoni Nemzetközi Oknyomozó Újságírók Konzorciumával és a Süddeutsche Zeitung című német napilappal együttműködve közzétett vizsgálat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.