Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bivalyerős a dollár, de ez még az USA-nak is árthat
No menu items!

Bivalyerős a dollár, de ez még az USA-nak is árthat

A dollár erősödése azzal fenyeget, hogy aláássa az amerikai gyártás fellendülését, és a külföldi gyártóknak előnyt biztosít az USA-ba történő értékesítés során – vélik vállalatvezetők és közgazdászok.

Az amerikai dollárnak az euróhoz, a japán jenhez, a brit fonthoz és más valutákhoz viszonyított emelkedő értéke olcsóbbá teszi a külföldön gyártott termékek importját, miközben az amerikai gyártású termékek exportja egyre drágább a külföldi vásárlók számára. A tengerentúli gyárakat működtető amerikai gyártók számára a dollár erősödése által okozott kedvezőtlen árfolyamok miatt a külföldi valutában történő eladásaik most kevesebbet érnek dollárban kifejezve.

A The Wall Street Journalnak nyilatkozó iparági elemzők szerint a kedvezőtlen árfolyamok valószínűleg csorbítják az amerikai ipari gyártók bevételeit. Az RBC Capital Markets a 3M konglomerátum esetében 5,1%-os, a Carrier Global fűtő- és légkondicionáló berendezéseket gyártó cégnél 3,4%-os, a General Electric esetében pedig 2%-os árfolyamcsökkenést prognosztizál.

A külföldi vállalatok ezzel szemben árelőnyre tesznek szert az USA-ba irányuló exportban, miközben az amerikai vállalatok növelik a termelésüket.

A baltimore-i székhelyű Marlin Steel Wire Products, amely drótkosarakat gyárt ipari és orvosi felhasználásra, a Covid-19 világjárvány idején több munkát kapott, olyan amerikai kórházaknak szállítva berendezéseket, amelyek korábban kínai beszállítókat használtak. Drew Greenblatt elnök elmondta, hogy a baltimore-i üzemében mintegy 50%-kal nagyobb alapterületet alakítottak ki, robothegesztőket vezettek be, és a termelés növelése érdekében a tavalyi év végén felvásároltak egy másik drótkosaras céget Indianában.

Greenblatt szerint európai versenytársait az energiaköltségek emelkedése és a recessziós aggodalmak hátráltatják, de az erősödő dollár miatt az importjukkal szemben árképző erővel rendelkeznek. “Külföldi versenytársaink úgy néznek ki, mintha 10%-os vagy 20%-os kiárusításuk lenne” – mondta.

A világjárvány kezdete óta a megbízhatatlan tengerentúli ellátási láncok és az egekbe szökő szállítási költségek arra késztettek néhány amerikai vállalatot, hogy hazai alternatívák után nézzenek. Új gyárak és gyártósorok létesültek, hogy több félvezetőt, autóalkatrészt, alumíniumdobozt és más árucikket állítsanak elő, segítve ezzel a hazai feldolgozóipar újjáélesztését, amely a 2000-es években munkahelyek millióit vesztette el Kína és más alacsony költségű gyártóhelyek miatt.

A dollár erősödése a Covid-19-hez kapcsolódó 2020-as leállásokat követő, dübörgő amerikai gazdaságnak és a Federal Reserve inflációcsökkentő erőfeszítéseinek köszönhető.

Azzal, hogy a Fed idén agresszívan szigorította a kamatlábakat, a dollár értékét hatékonyan felfelé hajtotta más valutákkal szemben, mivel a befektetők a világ minden tájáról saját valutájukat zöldhasúakra váltották, hogy magasabb hozamú kincstárjegyeket vásároljanak. Elemzők szerint az amerikai kötvények vonzerejét növelte az ukrajnai háború okozta globális zavar és a világ más részein lévő gazdaságok gyengesége.

Az Európában jelentős üzleti tevékenységet folytató amerikai vállalatok a kontinens gyengülő gazdasága miatt a kedvezőtlen árfolyamokon felül csökkenő kereslettel is szembesülnek. A Whirlpool háztartásigép-gyártó második negyedéves eladásai Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 19%-kal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, és a csökkenésből csak a devizahatás mintegy 9 százalékpontot tett ki.

Európa és a Közel-Kelet adja a mezőgazdasági gépeket gyártó Agco értékesítésének több mint felét. A 2022-es év első hat hónapjában a kedvezőtlen árfolyamok eltörölték a régióban elért 8,5%-os értékesítési növekedést, így a georgiai vállalat forgalma 3,1%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A dízelmotorokat gyártó Cummins azt közölte, hogy a dollár magasabb értéke várhatóan 2-3%-kal csökkenti a 2022-es eladásait, és körülbelül 1%-kal csökkenti az üzemi eredményt. Az Egyesült Királyságban, Indiában és Kínában lévő üzemeiből importált és az Egyesült Államokban értékesített alkatrészek segítenek ellensúlyozni a külföldi valutában történő értékesítés negatív hatásainak egy részét – tették hozzá.

A valutaváltás segít néhány amerikai gyártónak, amelyek külföldön gyártott alkatrészeket importálnak amerikai gyáraikba. Egyes vezetők elmondták, hogy az utóbbi időben kedvezőbb importárakkal találkoznak, mivel a dollár vásárlóereje megnőtt a gyengébb valutájú országokban.

A wisconsini székhelyű Generac Holdings Japánból, Tajvanról, Európából és más tengerentúli beszállítókból importál alkatrészeket áramfejlesztőihez. “Úgy látjuk, hogy a dollár erősödése segít ellensúlyozni az általunk fizetett magasabb logisztikai költségeket” – mondta Aaron Jagdfeld, a Generac vezérigazgatója.

Jagdfeld szerint az erősebb dollárnak a vállalat importjára gyakorolt teljes hatása még nem realizálódott, mert az import egyéb költségei továbbra is magasak, beleértve a Trump-kormányzat alatt a Kínából importált alkatrészekre kivetett amerikai vámokat. “Időbe telik, amíg ez megjelenik az ellátási láncban” – mondta.

Közgazdászok arra számítanak, hogy más országok központi bankjai követni fogják a Fed példáját, és a következő hónapokban kamatemeléseket hajtanak végre. Ez csökkentené az amerikai és a máshol érvényes kamatlábak közötti különbséget, ami csökkentené a külföldi befektetők dollár iránti keresletét, és a dollár értéke 2023 közepére gyengülhet.

A dollár értékére további lefelé irányuló nyomást gyakorol majd a világjárvány idején megnövekedett amerikai kereskedelmi deficit. Az amerikai vállalatok fokozták az importált áruk vásárlását, hogy kielégíthessék a fogyasztói termékek iránti megnövekedett keresletet, a televízióktól kezdve a szerszámokon át a szabadidős járművekig.

A Covid utáni fellendülés az Egyesült Államokban nagyon agresszív volt, és rengeteg importot szívott magába” – mondta Joel Prakken, az S&P Global Market Intelligence amerikai gazdaságért felelős társvezetője. Elmondása szerint úgy véli, hogy az amerikai kereskedelmi deficit, amely 2022 első félévében átlagosan 1,1 billió dollár volt – szemben a 2021-es év azonos időszakában mért 790 milliárd dollárral -, fenntarthatatlan, mivel a külföldi befektetők lelkesedése a dollár megszerzése iránt csökken.

Prakken elmondta, arra számít, hogy a következő hónapokban a magasabb kamatlábak és egy esetleges recesszió miatt gyengébb amerikai belföldi kereslet csökkenti a külkereskedelmi hiányt. Szerinte ez is segíthet a dollár értékének csökkenésében.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.