Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bizonytalan EU-milliárdok. Magyar-lengyel vétó - olasz lebegtetés
No menu items!

Bizonytalan EU-milliárdok. Magyar-lengyel vétó – olasz lebegtetés

Az EU brüsszeli épületeinek folyosóin kering egy lista. A 27 tagállam neve mellett az általuk támasztott feltételeket sorolja fel, amelyek teljesülését a 2021-2027-es keretköltségvetés és az Újjáépítési Alap megszavazásának feltételéül szabták. A magyarok és a lengyelek kihagyhatók? Itália nélkül viszont biztosan nem megy…

Aggasztóan hosszú a lista

Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia – csak hét főváros kész a feltétel nélküli támogatására. A következő csoporthoz tartozik a többség: vannak feltételeik, de keresik a kompromisszumot egymással és Brüsszellel. Köztük van Itália is. A harmadikba a magyarok és a lengyelek, a vétózást bejelentők kerültek. (Az úgynevezett fukar államok, amelyek nem szeretnék a déliek terheit, adósságát is garantálni nem kaptak külön csoportot – a szerk.)

Átláthatatlan viszonyok Rómában

Itália esetében a belpolitikai bizonytalanság a legnagyobb probléma. A koalíció kisebbik pártja, a baloldali ’5 Csillag Mozgalom’ (M5S) képviselőinek többsége nem akarja áldását adni. A jobboldali ellenzék vezető ereje, a nemzeti-konzervatív, EU-ellenes ’Lega’ szintén a brüsszeli csomag ellen van. A párttal a legutóbbi választásokon még szövetségben indult ’Forza Italia’, Berlusconi pártja lebegteti támogatását a parlamenti szavazáson. Csakúgy, mint a kormányzó szociáldemokratákból (PD) kivált csoport, az ’Italia Viva’, amelyet a korábbi miniszterelnök, Matteo Renzi vezet.

Az európai fővárosok többsége az Újjáépítési Alap mihamarabbi elfogadását és a pénzek kifizetésének januári megkezdését szeretné. A tragikus gazdasági helyzetre való tekintettel véteknek tartanak minden elvesztegetett napot. Ezért kevés a megértés Róma iránt. Éppen a legnagyobb haszonélvező jóváhagyására kell várni, akinek 209 milliárd járna az Alapból?! – kérdezik felháborodással vegyes értetlenséggel a brüsszeli diplomaták.

A java még hátra van

Minden európai fővárosban tudják, hogy a költségvetés és az Újjáépítési Alap megszavazása csak a kezdet. Ez után következik az Alapon belüli kisebb programok és a pályázati rendszer kidolgozása és elfogadása. Ha már az első szavazást ennyi vita előzi meg és az olasz kormányfő Giuseppe Conte még egy olyan programhoz is nehezen tudja biztosítani a parlamenti többséget, amiből Itália 209 milliárd eurót kapna, a részletek elfogadása időtlen-időkig tarthat – aggódnak Brüsszelben és a tagállami fővárosokban.

A parlamenti vita hétfőn indult Rómában. Most úgy tűnik, Conte biztosítani tudja majd a többséget. A bizonytalanság azonban nagy. Ezért az Európai Bizottság a legjobbnak látja hallgatni, nehogy egy rossz, illetve félreértelmezett megszólalással romba döntse, amit Conte a színfalak mögött nehezen felépített. Pedig Brüsszelben már mindenki tűkön ül. El akarjak kezdeni az igazi munkát. Az 1.800 milliárd euró felhasználása részleteinek időigényes kidolgozását.

Róma támogatása létszükséglet, Budapesté és Varsóé nem?

Itália mellett az elfogadás másik Achilles-sarka a lengyel és a magyar vétófenyegetés, (a fukar államok esetleges lépéseiről keveset tudni – a szerk.) Ha bekövetkezik a vétó, biztos, hogy nem lesz elfogadott 2021-2027-es k)öltségvetés és Újjáépítési Alap 2021. január 1-én.

Orbán Vktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kollégája vétót helyezett kilátásba a jogállamisági feltételek miatt Kép/Fotó/ MTI /miniszterelnök sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A hét végére sok minden eldől. Az EU ultimátumot adott magának: A most csütörtök-pénteki rendkívüli csúcson egyezségre kell jutni! Ennek érdekében a német elnökség és a Bizottság lázas egyeztetéseket folytat a tagálamokkal a színfalak mögött. Ha minden igaz, vészforgatókönyv van már arra, hogy lehetne a költségvetést és az 1.800 milliárdos csomagot Lengyelország és Magyarország is elfogadni. Itália, az EU harmadik legnagyobb országa és alapító tagja nélkül azonban semmi nem megy.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Oda a munkahelyek? Már a legnagyobb multikra hajt a mesterséges intelligencia úttörője

Az OpenAI ígéretet tett arra, hogy a ChatGPT Enterprise ügyfeleinek adatait nem használják fel a modellek képzéséhez.

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Júniusban indulhat az otthonfelújítási korszerűsítési program

Az energiaigény és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésével a cél, hogy minél inkább a rezsivédett sávhatár alatt tudjon mindenki maradni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.