Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bizonytalan EU-milliárdok. Magyar-lengyel vétó - olasz lebegtetés
No menu items!

Bizonytalan EU-milliárdok. Magyar-lengyel vétó – olasz lebegtetés

Az EU brüsszeli épületeinek folyosóin kering egy lista. A 27 tagállam neve mellett az általuk támasztott feltételeket sorolja fel, amelyek teljesülését a 2021-2027-es keretköltségvetés és az Újjáépítési Alap megszavazásának feltételéül szabták. A magyarok és a lengyelek kihagyhatók? Itália nélkül viszont biztosan nem megy…

Aggasztóan hosszú a lista

Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia – csak hét főváros kész a feltétel nélküli támogatására. A következő csoporthoz tartozik a többség: vannak feltételeik, de keresik a kompromisszumot egymással és Brüsszellel. Köztük van Itália is. A harmadikba a magyarok és a lengyelek, a vétózást bejelentők kerültek. (Az úgynevezett fukar államok, amelyek nem szeretnék a déliek terheit, adósságát is garantálni nem kaptak külön csoportot – a szerk.)

Átláthatatlan viszonyok Rómában

Itália esetében a belpolitikai bizonytalanság a legnagyobb probléma. A koalíció kisebbik pártja, a baloldali ’5 Csillag Mozgalom’ (M5S) képviselőinek többsége nem akarja áldását adni. A jobboldali ellenzék vezető ereje, a nemzeti-konzervatív, EU-ellenes ’Lega’ szintén a brüsszeli csomag ellen van. A párttal a legutóbbi választásokon még szövetségben indult ’Forza Italia’, Berlusconi pártja lebegteti támogatását a parlamenti szavazáson. Csakúgy, mint a kormányzó szociáldemokratákból (PD) kivált csoport, az ’Italia Viva’, amelyet a korábbi miniszterelnök, Matteo Renzi vezet.

Az európai fővárosok többsége az Újjáépítési Alap mihamarabbi elfogadását és a pénzek kifizetésének januári megkezdését szeretné. A tragikus gazdasági helyzetre való tekintettel véteknek tartanak minden elvesztegetett napot. Ezért kevés a megértés Róma iránt. Éppen a legnagyobb haszonélvező jóváhagyására kell várni, akinek 209 milliárd járna az Alapból?! – kérdezik felháborodással vegyes értetlenséggel a brüsszeli diplomaták.

A java még hátra van

Minden európai fővárosban tudják, hogy a költségvetés és az Újjáépítési Alap megszavazása csak a kezdet. Ez után következik az Alapon belüli kisebb programok és a pályázati rendszer kidolgozása és elfogadása. Ha már az első szavazást ennyi vita előzi meg és az olasz kormányfő Giuseppe Conte még egy olyan programhoz is nehezen tudja biztosítani a parlamenti többséget, amiből Itália 209 milliárd eurót kapna, a részletek elfogadása időtlen-időkig tarthat – aggódnak Brüsszelben és a tagállami fővárosokban.

A parlamenti vita hétfőn indult Rómában. Most úgy tűnik, Conte biztosítani tudja majd a többséget. A bizonytalanság azonban nagy. Ezért az Európai Bizottság a legjobbnak látja hallgatni, nehogy egy rossz, illetve félreértelmezett megszólalással romba döntse, amit Conte a színfalak mögött nehezen felépített. Pedig Brüsszelben már mindenki tűkön ül. El akarjak kezdeni az igazi munkát. Az 1.800 milliárd euró felhasználása részleteinek időigényes kidolgozását.

Róma támogatása létszükséglet, Budapesté és Varsóé nem?

Itália mellett az elfogadás másik Achilles-sarka a lengyel és a magyar vétófenyegetés, (a fukar államok esetleges lépéseiről keveset tudni – a szerk.) Ha bekövetkezik a vétó, biztos, hogy nem lesz elfogadott 2021-2027-es k)öltségvetés és Újjáépítési Alap 2021. január 1-én.

Orbán Vktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kollégája vétót helyezett kilátásba a jogállamisági feltételek miatt Kép/Fotó/ MTI /miniszterelnök sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A hét végére sok minden eldől. Az EU ultimátumot adott magának: A most csütörtök-pénteki rendkívüli csúcson egyezségre kell jutni! Ennek érdekében a német elnökség és a Bizottság lázas egyeztetéseket folytat a tagálamokkal a színfalak mögött. Ha minden igaz, vészforgatókönyv van már arra, hogy lehetne a költségvetést és az 1.800 milliárdos csomagot Lengyelország és Magyarország is elfogadni. Itália, az EU harmadik legnagyobb országa és alapító tagja nélkül azonban semmi nem megy.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Takarékbank: a növekedés 6, az infláció 5,5 százalék lehet az idén

A Takarékbank makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt.

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

HR Covid után – A jövő már itt van! I. rész

A Covid-19 kivételes lehetőséget teremtett és teremt a humánerőforrás-menedzsment (HR) számára, hogy az eddigi feladatai megerősítése mellett hosszabb távra is új tevékenységekkel és folyamatokkal bővítse szerepét. A szervezetek HR részlegei egyrészről napi és stratégiai szinten vesznek részt a döntéshozatalban, másrészről mind több kezdeményezéssel állnak elő a pandémia alatti és utáni teendőkkel kapcsolatban. Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

Hírek

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott csaló portál jelent meg az interneten - figyelmeztetett az adóhivatal.

Brexit – Soha ennyi brit nem élt még Franciaországban

Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tartózkodási engedélyt a Brexit miatt tavaly Franciaországban - közölte a francia belügyminiszter.

Megdőlt a közbeszerzési csúcs

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly: 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Gazdaság

Magyar siker. Elindult Európa első blokklánc alapú neobankja

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén a Benker. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott blokklánc alapú neobank 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével kezdi működését.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom