Kezdőlap Világgazdaság Bizonytalan EU-milliárdok. Magyar-lengyel vétó - olasz lebegtetés
No menu items!

Bizonytalan EU-milliárdok. Magyar-lengyel vétó – olasz lebegtetés

Az EU brüsszeli épületeinek folyosóin kering egy lista. A 27 tagállam neve mellett az általuk támasztott feltételeket sorolja fel, amelyek teljesülését a 2021-2027-es keretköltségvetés és az Újjáépítési Alap megszavazásának feltételéül szabták. A magyarok és a lengyelek kihagyhatók? Itália nélkül viszont biztosan nem megy…

Aggasztóan hosszú a lista

Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia – csak hét főváros kész a feltétel nélküli támogatására. A következő csoporthoz tartozik a többség: vannak feltételeik, de keresik a kompromisszumot egymással és Brüsszellel. Köztük van Itália is. A harmadikba a magyarok és a lengyelek, a vétózást bejelentők kerültek. (Az úgynevezett fukar államok, amelyek nem szeretnék a déliek terheit, adósságát is garantálni nem kaptak külön csoportot – a szerk.)

Átláthatatlan viszonyok Rómában

Itália esetében a belpolitikai bizonytalanság a legnagyobb probléma. A koalíció kisebbik pártja, a baloldali ’5 Csillag Mozgalom’ (M5S) képviselőinek többsége nem akarja áldását adni. A jobboldali ellenzék vezető ereje, a nemzeti-konzervatív, EU-ellenes ’Lega’ szintén a brüsszeli csomag ellen van. A párttal a legutóbbi választásokon még szövetségben indult ’Forza Italia’, Berlusconi pártja lebegteti támogatását a parlamenti szavazáson. Csakúgy, mint a kormányzó szociáldemokratákból (PD) kivált csoport, az ’Italia Viva’, amelyet a korábbi miniszterelnök, Matteo Renzi vezet.

Az európai fővárosok többsége az Újjáépítési Alap mihamarabbi elfogadását és a pénzek kifizetésének januári megkezdését szeretné. A tragikus gazdasági helyzetre való tekintettel véteknek tartanak minden elvesztegetett napot. Ezért kevés a megértés Róma iránt. Éppen a legnagyobb haszonélvező jóváhagyására kell várni, akinek 209 milliárd járna az Alapból?! – kérdezik felháborodással vegyes értetlenséggel a brüsszeli diplomaták.

A java még hátra van

Minden európai fővárosban tudják, hogy a költségvetés és az Újjáépítési Alap megszavazása csak a kezdet. Ez után következik az Alapon belüli kisebb programok és a pályázati rendszer kidolgozása és elfogadása. Ha már az első szavazást ennyi vita előzi meg és az olasz kormányfő Giuseppe Conte még egy olyan programhoz is nehezen tudja biztosítani a parlamenti többséget, amiből Itália 209 milliárd eurót kapna, a részletek elfogadása időtlen-időkig tarthat – aggódnak Brüsszelben és a tagállami fővárosokban.

A parlamenti vita hétfőn indult Rómában. Most úgy tűnik, Conte biztosítani tudja majd a többséget. A bizonytalanság azonban nagy. Ezért az Európai Bizottság a legjobbnak látja hallgatni, nehogy egy rossz, illetve félreértelmezett megszólalással romba döntse, amit Conte a színfalak mögött nehezen felépített. Pedig Brüsszelben már mindenki tűkön ül. El akarjak kezdeni az igazi munkát. Az 1.800 milliárd euró felhasználása részleteinek időigényes kidolgozását.

Róma támogatása létszükséglet, Budapesté és Varsóé nem?

Itália mellett az elfogadás másik Achilles-sarka a lengyel és a magyar vétófenyegetés, (a fukar államok esetleges lépéseiről keveset tudni – a szerk.) Ha bekövetkezik a vétó, biztos, hogy nem lesz elfogadott 2021-2027-es k)öltségvetés és Újjáépítési Alap 2021. január 1-én.

Orbán Vktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kollégája vétót helyezett kilátásba a jogállamisági feltételek miatt Kép/Fotó/ MTI /miniszterelnök sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A hét végére sok minden eldől. Az EU ultimátumot adott magának: A most csütörtök-pénteki rendkívüli csúcson egyezségre kell jutni! Ennek érdekében a német elnökség és a Bizottság lázas egyeztetéseket folytat a tagálamokkal a színfalak mögött. Ha minden igaz, vészforgatókönyv van már arra, hogy lehetne a költségvetést és az 1.800 milliárdos csomagot Lengyelország és Magyarország is elfogadni. Itália, az EU harmadik legnagyobb országa és alapító tagja nélkül azonban semmi nem megy.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A kormány jogi lépéseket tesz a Norvég Alappal szemben

A magyar kormány jogi lépéseket tesz a Norvég Alappal szemben. Nem fogadja el, hogy egy Soros-alapítvány döntsön az országnak járó milliárdok felhasználásáról. Norvégia a magyar piaci hozzáféréséért tartozik Magyarországnak - fogalmaz a kormány.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon. Kedden az indexek nyereséggel, rekordközeli szinten zártak.

Potápi Árpád János: A magyar közösségek élnek, virulensek, bárhol is legyenek a világban

A 2020-as év a koronavírus járvány miatti utazási tilalom és a személyes találkozások lehetőségének korlátozása miatt rendkívüli kihívást jelentett a magyar nemzetpolitika és a határon túli, illetve a diaszpóra magyarság számára – fejti ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki úgy látja a kényszerűen online térbe költözött kommunikáció így sem volt eredmény nélküli: több tízezer új, hazánkon kívül élő magyart sikerült megnyerni a nemzetpolitika ügyének. Interjú.

Coface: pörög a világgazdaság, de vannak kockázatok

A globális gazdaság 5,6 százalékkal növekedhet az idén, szemben a korábban várt 5,1 százalékkal. Ugyanakkor vannak kockázatok, amelyek közül az infláció gyorsulása a legjelentősebb - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb előrejelzéséből.

Hírek

A kormány jogi lépéseket tesz a Norvég Alappal szemben

A magyar kormány jogi lépéseket tesz a Norvég Alappal szemben. Nem fogadja el, hogy egy Soros-alapítvány döntsön az országnak járó milliárdok felhasználásáról. Norvégia a magyar piaci hozzáféréséért tartozik Magyarországnak - fogalmaz a kormány.

Vonatbaleset Csehországban – két halott, több tucat sérült

Összeütközött két személyszállító vonat szerda reggel Nyugat-Csehországban, a német határ melletti Domazlice közelében. Két ember meghalt és mintegy negyvenen megsérültek - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Péntektől olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj

Péntektől csökkennek a hazai üzemanyagárak: a benzin literje átlagosan bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 2 forinttal lesz olcsóbb.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Gazdaság

Offshore cégeknek nyithattak számlát – engedély nélkül. Lépett az MNB

Engedély nélkül működhetett közre - részben offshore hátterű - cégek számlanyitásaiban, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti Company Express Kft.-nek, hogy alkuszi tevékenységet végezzen.

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom