Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Cél, hogy senki se hozhassa kiszolgáltatott helyzetbe a pihenni vágyókat és a...
No menu items!

Cél, hogy senki se hozhassa kiszolgáltatott helyzetbe a pihenni vágyókat és a szállásadókat

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke

A 2023-as esztendőben az online szálláshely-közvetítési piacon végzett vizsgálata kapcsán jó eséllyel még azok is megtanulták a Gazdasági Versenyhivatal nevét, akik korábban talán nem is hallottak róla. Miként tud egy kis ország versenyhatósága eljárni egy olyan piacon, amelyet alapvetően nemzetközi nagyvállalatok uralnak, mint például a Booking.com. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke ennek kapcsán arról beszélt, milyen tanulságai voltak az eljárásnak, és milyen előnyei származhatnak ebből a magyar piaci szereplőknek és a fogyasztóknak?

R.CS.: A Booking.com-mal szemben az elmúlt években Európa számos hatósága lépett fel különböző eszközökkel. Többen is emlékeznek rá talán, hogy a magyar nemzeti versenyhatóságnak is volt versenyfelügyeleti eljárása a holland tulajdonú multinacionális céggel szemben. A 2020-ban lezárt eljárásban a GVH Versenytanácsa végül 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a cégre.

A Gazdasági Versenyhivatal bármelyik globális céggel szemben fel tud lépni, ha annak piaci magatartása Magyarországon is érezhető, így ez a Booking esetében adott volt. A kérdés inkább az, hogy be merjük-e vállalni. Általánosságban jellemző a nagy technológiai óriásokra, hogy nehezen fogadják el az ellenük indított vizsgálatokat. Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága is rendszeresen harcol velük. De a versenyjogon és fogyasztóvédelmen túlmutatóan is merülnek fel problémák a működésükkel szemben: elég csak az adatkezelési vagy az adózási szabályoknak való megfelelésre gondolni. Mindazonáltal a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálóinak és a GVH Versenytanácsának már sok éves tapasztalata van az ilyen bonyolult versenyjogi és fogyasztóvédelmi ügyekben. Az elmúlt években megreguláztuk a Facebook-ot, a Google-t, az Apple-t, a PayPal-t, és ahogy azt már említettem a Booking-ot is.

2023-ban egy úgynevezett gyorsított ágazati vizsgálatot végeztek az online szálláshely-foglalás piacán, amiben a Booking.com is érintett volt. Milyen helyzetet találtak?

R.CS.: Rendkívül egyenlőtlen kiszolgáltatott helyzetet találtunk, ahol a magyar pihenni vágyók és szállásadók érdeke sérült a turisztikai szezon kellős közepén. A GVH szakemberei kevesebb mint két hónap alatt részletesen feltérképezték az online szálláshely-foglalási piac működését, és rávilágítottunk azokra a tényezőkre, amelyek végső soron hozzájárulhattak a múlt nyáron kialakult helyzet eszkalálódásához, amikor a holland cég több tízezer magyar szállásadót nem fizetett ki, összességében milliárdos nagyságrendű tartozást felhalmozva, veszélyeztetve tisztességes magyar vállalkozók, családok megélhetését.

Miután léptek a Booking.com elkezdte kifizetni a tartozásokat, tehát a GVH határozott fellépésének gyorsan megmutatkozott a hatása, de hosszabb távon milyen előnye származhat a GVH vizsgálatából a magyar szállásadóknak?

R.CS.: Konkrét beavatkozási pontokat javasoltak a GVH szakértői. Az volt a célunk, hogy a jövőben egyetlen vállalkozás se hozhassa kiszolgáltatott helyzetbe se a pihenni vágyókat, se a nekik szállást kínáló magyar vállalkozókat. Az eljárásunkból számos előnye származhat majd a pihenni vágyóknak és a hazai szállásadóknak is. A GVH vizsgálatának eredményeiből kiindulva még tavaly év végén az Országgyűlés elé került egy törvényjavaslat. Ennek értelmében a szállásközvetítő platformoknak negyvenöt napon belül teljesíteniük kell a szállásadó felé fennálló fizetési kötelezettségüket; a közvetítő nem tilthatja meg a szállásadónak, hogy az ő platformján megadott árnál kedvezőbben kínálja a szálláshelyeit máshol (beleértve a saját honlapját is); a nagy szállásközvetítők pedig kötelesek lesznek magyar nyelvű személyes ügyfélszolgálatot fenntartani. A 2023 nyarán tapasztalt fizetési problémák, illetve azok elhúzódása egyfajta tünetek voltak, amelyek az egyenlőtlen helyzet következében kialakult lanyha versenyre is felhívták a figyelmet. A törvénymódosítás elfogadása esetén a GVH javaslatainak várhatóan erőteljes versenyélénkítő hatása lesz, ami reményeink szerint megjelenik majd például a jutalékok, ezáltal az árak csökkenésében is. 

Érsek M. Zoltán

A cikk testvérlapunk, AzUtazó írása

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.