Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág CIB: A hitelek elbírálási ideje tovább rövidült
No menu items!

CIB: A hitelek elbírálási ideje tovább rövidült

A pandémia első hulláma után a legtöbb szektorban helyreállt az élet. A kérdés most az, hogy milyen kihívásokat rejt a járvány második hullámának megjelenése. A koronavírus-járvány első hulláma a CIB Bank kisvállalati szegmensének 15 százalékot meghaladó forgalomcsökkenést hozott, azonban új termékekkel, a garanciaprogramokkal, a hitelbírálat felgyorsításával és az online megoldások fókuszba helyezésével a járvány első hullámát követően sikerült újra növekedő pályára állniuk. Interjú Fetter Istvánnal, a CIB kisvállalati szegmensének vezetőjével.

 – Tapasztalataik szerint miként változott a kisvállalati szektor hitelképessége a koronavírus-járvány megjelenése óta?

– Az első negyedévben a korábbi jelentős gazdasági növekedés mellett még remek eredményeket értünk el. Ezt követően a koronavírus-járvány első hulláma nálunk 15 százalékot meghaladó mértékű forgalomcsökkenéshez, és számos iparágban teljes leálláshoz vezetett. A hitelmoratórium, illetve más pénzügyi megoldások azonban nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy nem alakultak ki tömeges csődhelyzetek. A kockázati modell átgondolásával és a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá hitelprogramjával tudtunk erőteljes támogatást nyújtani a feltételeknek megfelelő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak rendkívül kedvező, maximum 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamattal. A KKV szektort segíti a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által nyújtott Krízis Garanciaprogram is, amely 90%-os kezességvállalással újabb távlatokat nyit a kisvállalkozásoknak. Emellett nagy az igény az EXIM megoldásai, valamint az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége és garanciája mellett nyújtható finanszírozásokra is.

Fetter István

Azt látjuk, hogy a pandémia első hullámát követően a legtöbb szektorban helyreállt az élet, amit a jelentősen megnövekedett forgalom is bizonyít. A második hullámra ügyfeleinkkel közösen igyekeztünk felkészülni, és minden eszközünk rendelkezésre áll ahhoz, hogy segítsük az életképes társaságokat a legnehezebb időszak átvészelésében. A kialakult helyzetben ügyfeleinket segíti az is, hogy hiteleink elbírálási ideje is tovább rövidült: az MNB NHP Hajrá forgóeszköz- és beruházási hitel esetén tartjuk a kéthetes elbírálási időt, miközben már korábban bevezettünk olyan hitelterméket is, amely esetében az igénylés befogadását követően ügyfeleink akár 3 munkanap alatt banki finanszírozáshoz juthatnak.

– Mennyiben változott meg az ügyfelekkel fenntartott kapcsolat a pandémia hatására?

–  A pandémia hatására szignifikánsabb szerepet tölt be bankunkban a digitalizáció, ami segíti a meglévő és az új ügyfeleink kényelmesebb, kevesebb adminisztrációs teherrel járó hitelfelvételi és mindennapi pénzügyi tevékenységeinek elvégzését. A lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt több fejlesztés és digitális megoldás került napirendre. A kisvállalatok esetén elsősorban a belső folyamatok – adósminősítés, szerződésírás, folyósítás – digitalizációját priorizálva építettük fel idei stratégiánkat. Mindemellett a CIB Hitelajánlat-készítő felülete segítségével a kisvállalatok egyszerűen, céges adataik megadásával, a közösségi távolságtartás szabályainak betartását is elősegítve, fióki látogatás nélkül is kaphatnak hitelajánlatot.

– A finanszírozást illetően milyen segítséget tud nyújtani a CIB Bank?

– Bankunknál mikro-, kis- és középvállalatok esetén a forgóeszköz-finanszírozás iránt nőtt meg jelentősen a kereslet, amely leginkább az NHP Hajrá keretein belül valósult meg: augusztus közepéig közel 400 ügyfél igényelt NHP Hajrá hitelt és lízinget. Fontos azonban látni, hogy a kisvállalkozásoknak szóló szolgáltatásainknak a kínált pénzügyi megoldások csak egy kis szeletét jelentik. A megváltozott gazdasasági környezetben megújult és kedvezményes e-commerce és POS szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére, hogy segítsük az online és elektronikus fizetési forgalom bonyolítását. Emellett megfelelően tudjuk optimalizálni a társaságok legnagyobb banki költségét kitevő cash management szolgáltatásokat személyre szabható Partner számlacsomagjaink segítségével. Megtakarításokkal rendelkező ügyfeleinknek széleskörű befektetésialap-kínálatunkat, kockázatokat csökkenteni kívánó társaságoknak biztosításokat, míg export-import relációkban is aktív társaságoknak rendkívül fejlett treasury platformunkat ajánljuk.

– Mennyire jellemző ebben a nehéz időszakban a már reménytelen helyzetbe kerülő kisvállalkozások számának növekedése?

– A kisvállalatok esetében fokozottan érződik, hogy a járványhelyzetben számos szektornak váratlan kihívásokkal kellett, illetve kell szembenéznie. A legérintettebb szektorokban működő cégek – szállodai szolgáltatók, éttermek és a többi – ügyfeleink 7%-át teszik ki. Miközben a második hullám jelenleg még sok kérdést tartogat, meggyőződésünk, hogy a krízist áthidaló finanszírozási megoldások sok cégnek adnak segítséget a működés fenntartásához és a növekedéshez. Az NHP Hajrá bevezetésével a harmadik negyedévben eddig 13%-os növekedést tudtunk elérni a teljes hitelállományunkban a pandémiás időszak kezdeti állapotához képest. Kérdés, hogy ez a pluszforrás elegendő lesz-e a cégek működésének fenntartásához, vagy egy elhúzódó visszaesés felemésztheti az így kiegészített tartalékokat. Mi mindenesetre elkötelezettek vagyunk abban, hogy a vírushelyzet mostani hulláma alatt is megfelelő támogatást nyújtsunk a kisvállalkozásoknak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Japán jóváhagyta a Brexit utáni kereskedelmi megállapodást Nagy-Britanniával, de…

A japán parlament jóváhagyta a Nagy-Britanniával nemrég megkötött szabadkereskedelmi megállapodást, amely a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat szabályozza Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépését (Brexit) követően.

Kínai bordélyházat működtetett Budapesten. Fegyházbüntetés

Kábítószerrel is kereskedtek, kínai nők futtatásával, bordélyház működtetésével is foglalkoztak. Büntetésük fegyház - elítélték a Budapesten kínai bordélyház fenntartóját - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Veszélyes kiszorítósdi. Meghatározták az Európából száműzendő invazív fajok listáját

A különböző betolakodó és száműzendő invazív fajok európai felszámolásának prioritását tanulmányozta egy európai tudósokból álló nemzetközi szakértői csoport  - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Video- és fotópályázat a Kárpát-medencei és diaszpórában élő diákoknak

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei, valamint a diaszpórában élő középiskolásoknak és egyetemistáknak a karácsonyi, újévi és farsangi ünnepkörök színes bemutatására.

Hírek

Kínai bordélyházat működtetett Budapesten. Fegyházbüntetés

Kábítószerrel is kereskedtek, kínai nők futtatásával, bordélyház működtetésével is foglalkoztak. Büntetésük fegyház - elítélték a Budapesten kínai bordélyház fenntartóját - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Veszélyes kiszorítósdi. Meghatározták az Európából száműzendő invazív fajok listáját

A különböző betolakodó és száműzendő invazív fajok európai felszámolásának prioritását tanulmányozta egy európai tudósokból álló nemzetközi szakértői csoport  - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az átlagnál jóval melegebb ősz volt az idei

Az átlagnál 1,1 Celsius-fokkal melegebb volt az idei ősz. A csapadék mennyisége átlagos volt, de eloszlása nem volt egyenletes: az október több mint kétszer csapadékosabb volt a szokásosnál, míg novemberben az átlagos havi csapadék fele sem hullott - állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Badacsonyi borász lett az év bortermelője

Borbély Tamás badacsonyi borász nyerte el az idén harmincadik alkalommal odaítélt Év Bortermelője címet.

Korábban jön a decemberi nyugdíj

Decemberben korábban, jövő szombat előtt érkeznek az érintettekhez a nyugdíjszerű ellátások és a nyugdíj - közölte a Miniszterelnökség.

E-mailes csalók – a Világbank nevében ígérnek pénzt

A magyar felhasználókat célzó adathalász-akció zajlik, amelynek keretében a csalók kedvező kamatozású hitelt ígérnek a címzetteknek - közölte a Kaspersky kiberbiztonsági vállalat.

Cégek tízezreinek küld levelet a NAV

Mintegy 53 ezer cég kap tájékoztatást az adóhivataltól arról, hogy jövőre megéri a kivát választania: azok a vállalkozások kapnak levelet, amelyek legalább 100 ezer forintot takaríthatnak meg - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkár.

Megjött az utolsó két Leopard harckocsi is Tatára

Megérkezett Tatára a 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő, a páncélosok első lövései dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén.

2020 QG – Rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Egy 54 éves rakéta, nem pedig aszteroida a Föld körül ideiglenesen keringő titokzatos objektum - erősítették meg amerikai csillagászok.

Emberiség elleni bűntettért – életfogytiglan. Az Iszlám Állam katonáját elitélték Budapesten

Életfogytiglanra ítélte emberiesség elleni, emberölésekkel megvalósított bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Törvényszék első fokon. A vádlott leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Új elnöke van a Magyar Gumiabroncs Szövetségnek

Sipőcz Győző, a Goodyear kelet-európai kiskereskedelmi operatív vezetője váltotta a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöki székében Tokaji Vilmost, aki az elnökség tagja marad.

Richter – bővülő portfólió. Globális forgalmazási jog az Evra fogamzásgátló tapaszra

Jelentősen nő a Richter Gedeon Nyrt. nőgyógyászati termékekből származó árbevétele a következő években, a  bejelentett, több mint 78 milliárd forintos (263,5 millió dollár) portfólió-bővítést a cég saját forrásból valósítja meg - jelentette be Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke online sajtótájékoztatóján.

Gazdaság

EBRD: a magyar bankok szabadultak meg a legtöbb rossz hiteltől

A koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszakában is csökkent a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, a legnagyobb mértékben Magyarországon - közölte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Új MFB-hitel vállalkozásoknak – 90 milliárdos keretösszeggel

Új hiteltermék-változatot indít az MFB Csoport vállalkozások számára: az MFB Krízis Hitel Plusz december 7-től igényelhető - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Az MNB szerint K-alakú kilábalás jön

A magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége erős maradt, de a kilábalás nem minden gazdasági szektort érint majd egyformán, ezért a gazdaságtámogató intézkedések előtérben maradhatnak - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a novemberi Pénzügyi stabilitási jelentést ismertetve.

Kivonul Magyarországról az Aegon biztosító

A VIG (Vienna Insurance Group) megveszi a holland Aegon biztosító közép- és kelet-európai részlegét - közölte az osztrák cég.

Az OTP kivonult Szlovákiából

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak. A vételár nem nyilvános.

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom