Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Császárok, királyok, hercegek csárdája a magyar pusztában

Császárok, királyok, hercegek csárdája a magyar pusztában

A lajosmizsei Tanyacsárdában a Császár mellett királyi fenségek, hercegek és elnökök adták egymásnak a kilincset, hogy megtudják, milyen is az igazi gulyás. Kevés olyan hely van Magyarországon, ahol a több mint négy évtizeddel ezelőtti nyitás óta meghatározók a szereplők és változatlanul magas a színvonal.

Károly walesi herceg, Raisza Gorbacsova, Juan Antonio Samaranch, a NOB néhai elnöke, Franz Beckenbauer, a „Császár”, Michel Platini aranylabdás labdarúgó, Tshering Yangdon, a Bhutáni Királyság anyakirálynője. Csak néhány név abból a VIP-listából, akik messze földre elvitték már az idehaza többek által is másolt lajosmizsei Tanyacsárda jó hírnevét. Amelynek tulajdonosai, Polyák Zoltán, Terenyi István és Garaczi János a nyitás óta hűen őrzik az autentikus alföldi vendéglátás hagyományait. Mindezt úgy, hogy a hamisítatlan csárdaépülethez, az ízes falatokhoz a régi Tanyacsárda mellett üzemelő Új Tanyacsárdában még pusztai lovas programokat is társítottak.

Garaczi János, aki egyben a Tanyacsárda több hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő séfje az eredeti tervekkel kapcsolatban azt mondja, az Alföld kellős közepén, a pusztában olyan csárdát álmodtak, ahol az akár csak egy gulyásra betérő vendégek is olyan tradicionális magyaros ízeket kóstolhatnak, amiért aztán már az üzleti partnereikkel, családjukkal vagy egy ünnepség keretében később is visszatérnek. A csárda azért is különleges hely, mert itt, a négy fal közül kiszabadulva a szabadban, a nyílt tűzön, a parázson, a bográcsban a hagyományos pusztai ételeket is el tudják készíteni.

„A világ minden tájáról azért is nagy a törzsközönségünk, mert a mai, divatvezérelt világban sem felejtjük el gyökereinket és visszahozzuk azokat az akár 30-100 éves recepteket is, amelyek megreformálása persze már a fiatal mesterszakácsaink feladata és felelőssége”, teszi hozzá a legendás séf. Aki úgy látja: az egyik legnagyobb kihívás az, hogy az elszaladt évtizedek alatt a vendégek igényei is jelentősen megváltoztak. A felnövekvő generáció már teljesen más látókörrel, igényekkel éli felgyorsult mindennapjait, és a külföldön szerzett gasztronómiai tapasztalataik is az elvárás szintjén jelennek meg.

Szavai szerint ugyanakkor nehéz meghatározni, mit bír el a magyar konyha, meddig lehet vele kísérletezni úgy, hogy még megőrizzen valamit az alapjaiból. De azzal is egyetért, hogy a magyar konyha sem állandó.

– Jómagam már 60 éve gyakorolom a szakmát, és többször leírtam már: nagyjából 25 évente követik egymást azok a ciklusok – fejti ki Garaczi János –, amelyek az étkezési szokások jelentős átalakulását hozzák. Most ez a tempó még fel is gyorsult, amiben az új konyhatechnológiák megjelenése is szerepet játszik. Én minden olyan újító véleményt tiszteletben tartok, ami legyen szó akár a szuvidolásról (amelynek lényege az alacsony hőfokon, vákuum alatt történő ételkészítés – a szerk.) vagy másról, a realitás talaján áll. Ugyanakkor osztom a szakácspápa, Paul Bocuse véleményét, aki azt mondta: a magyar konyha teljes mértékig a legjobbak közé tartozik. Persze akkor, ha azt a legjobban csináljuk.

Ezért a megújítás kapcsán az óvatos haladás híve. Napról napra keresni kell az új lehetőségeket – mondja –, de közben nem szabad elfelejteni és lebecsülni a gyökereket.

És persze azt sem feledi, amit a francia konyhaakadémián tanult: az, hogy mennyire fontos a tökéletes nyersanyag és annak precíz kimérése. Állítja: a magyar szakácsok között mindig akadtak nagy tehetségek, de a leggyakoribb gond az, hogy pontos kimérés helyett sokan csak úgy, érzés alapján nyúlnak az alapanyaghoz és így nem lesz egyenletes a minőség.

Az általuk használt alapanyagok kapcsán kiemeli: sokat dolgoztak, hogy megtalálják azokat a beszállítókat, akiktől már szinte becsukott szemmel is átvehetik az árut. Így jutottak az általuk megkívánt módon felszeletelt, kézműves minőségű vágóhídi szürke marhához, mangalicához, és olyan friss és akár ízesített fűszernövényekhez, aminek messze földről csodájára járnak a vendégek. Erre alapozva, a szezonalitáshoz igazodva rendezik azokat a különféle tematikus napokat, amelyekre az ország másik végéből is elzarándokolnak a vendégek.

A legnépszerűbb az a halnap amivel Sobri Józsi bácsi előtt is tisztelgünk, akivel 30 évig főztük együtt itt a halászlét – mondja.

A legújabb fejezet pedig azzal íródik, hogy az autóipar egyik királyának számító, Kecskeméten terjeszkedő Mercedes nagy rendezvényeinek – amelyek gyakran a legnagyobb közjogi méltóságok részvételével zajlanak – gasztronómiai hátterét is gyakran a Tanyacsárda biztosítja.

 

Friss

Oroszok az olajpaktumról. Az amerikai szankcióktól is függ az ár

A július 1-jén kezdődő bécsi ülésen döntenek az olajpaktum meghosszabbításáról a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal. Az orosz energetikai miniszter, Alekszandr Novak szerint több tényező is nehezíti a döntést.

Élelmiszeripar, agrárexport – nem csökken a támogatás

Az élelmiszeripar stratégiai ágazatnak minősül, ezért az a 2014-2020-as támogatási időszakban 300 milliárd forint támogatásban részesül - fejtette ki Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén.

Kassán egy évben ezren halnak meg a légszennyezettség miatt

Évente több mint 4000 ember hal meg a szlovákiai megyeszékhelyek légszennyezettsége miatt. Csak Kassán például 990-en esnek áldozatul a rossz levegőnek.

Nagyra nő Esztergomban a Suzuki

Idén az eredeti tervekben foglaltaknál hatezerrel több, 185 ezer autó gyártását tervezi Esztergomban a Suzuki. Az autógyártó magyarországi zászlóshajója a Vitara, amelyből tavaly 122 ezer készült.

Hírek

Kassán egy évben ezren halnak meg a légszennyezettség miatt

Évente több mint 4000 ember hal meg a szlovákiai megyeszékhelyek légszennyezettsége miatt. Csak Kassán például 990-en esnek áldozatul a rossz levegőnek.

Rendkívüli hőhullám a németeknél, itthon is kánikula

Rendkívül erős és tartós hőhullámra figyelmeztet a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD), előrejelzése szerint akár a több mint 70 éve felállított meleg rekord is megdőlhet a következő napokban. Plusz 40 Celsius fokra is felmelegedhet a levegő. Magyarországon 35 fok körüli meleget várnak a meteorológusok.

Újraindult a Boyan Slat-féle óceán-nagytakarítás

Másodszor is elindult a nagy szemételtakarítás, hogy a Kalifornia és Hawaii között a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétszigetet felszámolják.

Internetes aukción az eladósodott Boris Becker trófeái

Online árverésen kerül kalapács alá az anyagi gondokkal küzdő Boris Becker több mint nyolcvan érme, kupája és személyes emléktárgya. A német teniszcsillag adósságai egy részét rendezi majd a befolyt összegből.

Huawei-telefon miatt lehet feketelistás a FedEx

Nem szállított le egy Huawei okostelefont tartalmazó csomagot, ezért felkerülhet a megbízhatatlan vállalatok kínai listájára a FedEx.

Time – Freddie Mercury eddig nem hallott felvétele

Freddie Mercury eddig nem hallott felvétele, a Time című dal egyetlen zongorával előadott változata jelent meg.

Iráni konfliktuszóna – európai légitársaságok is elkerülik

Az Egyesült Államok és Irán kiéleződő konfliktusa miatt több európai légitársaság is úgy döntött, elkerüli a Hormuzi-szoros és az Ománi-öböl feletti légteret.

Tilos az állatszállítás légkondicionálás nélkül

Megtiltotta az Agrárminisztérium az állatok szállítását a klímaberendezéssel nem rendelkező járművekben. Az előrejelzett rendkívüli hőség miatt ismét tilos a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítása.

Hibrid a tengerben: 54 százalékban beluga és 46 százalékban narvál

Egy dániai múzeumban őrzött szokatlan alakú cetkoponyán végzett DNS-elemzésnek köszönhetően először találtak bizonyítékot kutatók az arktiszi vizek két fenséges teremtménye, a narvál és a beluga kereszteződésére.

Nincs kegyelem: nyakunkon az újabb felhőszakadás

Több keleti megyében másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt. 

Esztergom. Fegyverarzenál a számlagyárosnál – videó

Strómanok és könyvelők segítettek egy esztergomi vállalkozót, akinek céghálózata fiktív számlákkal több mint 600 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. A házkutatás során több tucat világháborús fegyvert is találtak.

Űrkutatás. Nincs jele idegen civilizációnak a Föld közelében

Több ezer különös jelet észleltek, ám intelligens földönkívüli életre nem bukkantak a kutatók, akik ezidáig 1327 szomszédos csillagrendszert vizsgáltak meg.
Hirdetés

Gazdaság

Libra, a Facebook kriptovalutája. Bízhatunk benne?

A Facebook 2020-ra tervezi saját digitális pénzének, a Librának világhódító útjára indítását. Legalábbis egyes lapokban megjelent írások azt sugallják, hogy új globális világpénzről van szó, amely tulajdonosa pedig mint értékőr átveheti a világbanjának szerepét.

Devizahitelek – Kúria: értelmezés a pert nyert devizahiteleseknek

A devizahitelekről a Kúria konzultációs testületének legutóbbi állásfoglalása a kúria szóvivője szerint könnyíthet a devizahitelesek terhein. Igaz Simonné Gombos Katalin, a Kúria Polgári Kollégiumának szóvivője, kúriai bíró egy háttérbeszélgetésen a károsultak megnyert pereiről beszélt.

Maradt a brit alapkamat – a Brexittől függ a drágítás

A Bank of England igazgatósága egyhangúlag úgy döntött, hogy nem emeli a 0,75 százalékos alapkamatot, de rendezett Brexit esetén megkezdi a hitel fokozatos és korlátozott drágítását.

Mégsem zárolják számláikat – hosszabbítást kér a Bankszövetség

A bankszámlák azonosítására előírt június 26-ai határidő meghosszabbítását kéri a bankszövetség szeptember 30-ig.

PM: drága a készpénz

Nagyon magas, több mint 6000 milliárd forint a Magyarországon forgalomban lévő készpénz mennyisége, ami mintegy 400-450 milliárd forintba kerül évente az országnak - mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára Budapesten egy szakmai konferencián.

Váltani kell! Készpénz? Átutalás? Kriptopénz?

A készpénzhasználat visszaszorítását hozhatja az azonnali átutalások rendszere, de a jövőben több megoldás is kiválhatja a most ismert fizetési módokat.
Hirdetés
Hirdetés