Kezdőlap Világgazdaság Csökkent az uniós gazdasági hangulatindex - itthon emelkedés
No menu items!

Csökkent az uniós gazdasági hangulatindex – itthon emelkedés

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezeti gazdasági hangulatindex az előző havi csúcsról. Az uniós hangulatindex is csökkent, a magyarországi pedig emelkedett.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG EcFin jelentése szerint augusztusban 1,5 ponttal 117,5 pontra csökkent a júliusi 119,0 pontos rekordról a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) az euróövezetben. Az index egy hete publikált előzetes értéke 117,9 pont volt.

Az augusztusi volt az ESI első csökkenése az idén a januári 0,9 pontos havi csökkenés óta. Azóta a mutató folyamatosan javult és júliusban rekordot ért el.

Az Európai Unióban szintén 1,5 ponttal csökkent augusztusban az ESI 116,5 pontra. Az augusztusi csökkenéshez a feldolgozóipari, a szolgáltatóipari, és a fogyasztói hangulat romlása is hozzájárult. Javult viszont a hangulat az építőiparban és alig változott a kiskereskedelemben.

A feldolgozóipari hangulatindex 0,6 ponttal csökkent augusztusban az EU-ban. A szolgáltatóiparban 2,1 ponttal csökkent a mutató, a fogyasztói hangulatindex pedig 0,7 százalékkal. A fogyasztói hangulatindex elsősorban a költekezési hajlandóság romlása miatt csökkent, míg a jövedelmi várakozások gyakorlatilag nem változtak. A kiskereskedelemben csak csekély mértékben, 0,1 ponttal csökkent a hangulatindex. Az építőiparban viszont folytatódott a hangulat javulása, augusztusban 1,2 ponttal emelkedett az index.

A foglalkoztatás alakulásával szembeni várakozásokat tükröző index, az EEI (Employment Expectations Indicator) 1,0 ponttal nőtt augusztusban az EU-ban és 1,2 ponttal az euróövezetben. A foglalkoztatási kilátások az építőiparban javultak leginkább, valamint a kiskereskedelemben és a szolgáltatóipari szektorban. A feldolgozóiparban alig változtak a foglalkoztatási kilátások, az index csak kevéssel marad el a 2017 decemberi csúcstól.

A legnagyobb uniós nemzetgazdaságok közül nagyot csökkent az ESI augusztusban Franciaországban, 4,5 ponttal, Hollandiában 3,0 ponttal, Olaszországban 1,9 ponttal, Lengyelországban 1,7 ponttal, Spanyolországban pedig 1,2 ponttal. A legnagyobb uniós nemzetgazdaságban, Németországban 0,3 ponttal csökkent az ESI.

A magyar ESI a júliusi 108,6 pontól 110,7 pontra nőtt, a foglalkoztatási várakozások mutatója pedig 109,2 pontról 112,9 pontra ment fel augusztusban. A magyar ESI legmagasabb értéke 120,4 pont volt, 2018 júliusában, az EEI legmagasabb értéke pedig 119,2 pont, 2018 januárjában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Amerika. Lassult a növekedés a harmadik negyedévben

A vártnál és az előző negyedévinél jóval kisebb lett a harmadik negyedévi GDP-növekedés az Egyesült Államokban - derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) jelentéséből.

Német infláció – 1993 óta nem volt ekkora drágulás

A németországi infláció októberben 28 éves csúcsra emelkedett - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Az EKB tovább mérsékli az eszközvásárlásokat

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó eurókamaton csütörtöki kamatdöntő ülésén. Bejelentették ugyanakkor, hogy az eszközvásárlásokat tovább mérséklik a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében.

Állami ösztöndíjprogram – a cégek digitális tudásának erősítéséért

A digitális versenyképesség javításához a vállalkozások digitális tudásában kell előrelépni, ennek erősítésére ösztöndíjprogram létrehozásáról döntött a Nemzeti Versenyképességi Tanács - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hírek

Három járványügyi intézkedést vezet be a kormány

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt a kormány három járványügyi intézkedést vezet be - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Korrupció az okmányirodában. Tízezreket fizetett a gyorsabb ügyintézésért

Egy gépjárműkereskedők által megbízott férfi két okmányirodai alkalmazottat is megvesztegetett 2016 november és 2017 április között. A Fővárosi Főügyészség vádat emelt az ügyben  - közölte a főügyész.

Szálló por – Hat településen egészségtelen a levegő

Országszerte egyre több településen magas a légszennyezettség a szálló por miatt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) friss adataiból.

Kínában korlátozzák a felhőkarcolók magasságát

Az indokolatlanul hivalkodó méretű toronyházak elszaporodásának megfékezése érdekében Kína korlátozza a felépíthető felhőkarcolók magasságát.

Magyarország étele 2022 – fókuszban a szürkemarha

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez - hangzott el az eseményről tartott sajtótájékoztatón.

Éjszaka nem lesz kamionstop a hosszú hétvégén

A mindenszentekkel háromnaposra hosszabbodó hétvégén a kamionstopot az áruellátás zavartalansága érdekében szombaton és vasárnap éjjel időszakosan felfüggesztik.

Fogytán az AdBlue – korlátozást vezetett be a Mol

A tömeges felvásárlások miatt korlátozta az AdBlue értékesítését a Mol.

Költözik a Magyar Nemzeti Bank

Novembertől átmenetileg módosítják a Magyar Nemzeti Bank székhelyét, mivel a jegybank Szabadság téri székházát felújítják.

Gazdaság

Pénzmosás-gyanú. Több pénzváltó nem jelentett az MNB-nek

A pénzmosás megakadályozását célzó szabályok megsértéséért a jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra.

Moratórium – határidő. Péntekig kérhető személyesen a hosszabbítás

Vasárnapig jelentkezhetnek bankjuknál azok, akik továbbra is élnének a hitelmoratórium lehetőségével. A személyes ügyintézésre péntekig nyílik mód, a hét utolsó két napján jellemzően már csak online kérhető a hosszabbítás.

KSH: rekord közelébe nőtt a lakáshitel-állomány

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül csaknem 48 százalékot tettek ki a lakáscélú hitelek, amelyek GDP-hez viszonyított aránya az előző év végi 8,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom