Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csökkent az uniós gazdasági hangulatindex - itthon emelkedés
No menu items!

Csökkent az uniós gazdasági hangulatindex – itthon emelkedés

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezeti gazdasági hangulatindex az előző havi csúcsról. Az uniós hangulatindex is csökkent, a magyarországi pedig emelkedett.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG EcFin jelentése szerint augusztusban 1,5 ponttal 117,5 pontra csökkent a júliusi 119,0 pontos rekordról a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) az euróövezetben. Az index egy hete publikált előzetes értéke 117,9 pont volt.

Az augusztusi volt az ESI első csökkenése az idén a januári 0,9 pontos havi csökkenés óta. Azóta a mutató folyamatosan javult és júliusban rekordot ért el.

Az Európai Unióban szintén 1,5 ponttal csökkent augusztusban az ESI 116,5 pontra. Az augusztusi csökkenéshez a feldolgozóipari, a szolgáltatóipari, és a fogyasztói hangulat romlása is hozzájárult. Javult viszont a hangulat az építőiparban és alig változott a kiskereskedelemben.

A feldolgozóipari hangulatindex 0,6 ponttal csökkent augusztusban az EU-ban. A szolgáltatóiparban 2,1 ponttal csökkent a mutató, a fogyasztói hangulatindex pedig 0,7 százalékkal. A fogyasztói hangulatindex elsősorban a költekezési hajlandóság romlása miatt csökkent, míg a jövedelmi várakozások gyakorlatilag nem változtak. A kiskereskedelemben csak csekély mértékben, 0,1 ponttal csökkent a hangulatindex. Az építőiparban viszont folytatódott a hangulat javulása, augusztusban 1,2 ponttal emelkedett az index.

A foglalkoztatás alakulásával szembeni várakozásokat tükröző index, az EEI (Employment Expectations Indicator) 1,0 ponttal nőtt augusztusban az EU-ban és 1,2 ponttal az euróövezetben. A foglalkoztatási kilátások az építőiparban javultak leginkább, valamint a kiskereskedelemben és a szolgáltatóipari szektorban. A feldolgozóiparban alig változtak a foglalkoztatási kilátások, az index csak kevéssel marad el a 2017 decemberi csúcstól.

A legnagyobb uniós nemzetgazdaságok közül nagyot csökkent az ESI augusztusban Franciaországban, 4,5 ponttal, Hollandiában 3,0 ponttal, Olaszországban 1,9 ponttal, Lengyelországban 1,7 ponttal, Spanyolországban pedig 1,2 ponttal. A legnagyobb uniós nemzetgazdaságban, Németországban 0,3 ponttal csökkent az ESI.

A magyar ESI a júliusi 108,6 pontól 110,7 pontra nőtt, a foglalkoztatási várakozások mutatója pedig 109,2 pontról 112,9 pontra ment fel augusztusban. A magyar ESI legmagasabb értéke 120,4 pont volt, 2018 júliusában, az EEI legmagasabb értéke pedig 119,2 pont, 2018 januárjában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negyven éve nem történt olyan Nagy-Britanniában, mint most

Negyven év óta először mértek Nagy-Britanniában tíz százalék fölötti éves inflációt: a brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) júliusban 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

A szuperszonikus, fenntartható repülésre voksol az American Airlines

Az American Airlines megállapodott a Boom Supersonic 20 szuperszonikus Overture repülőgépének megvásárlásáról - jelentették be a vállalatok.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Hírek

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Figyelmeztet a NAV: adózni kell a lakáskiadás után

A kiadó ingatlanok piacának augusztus-szeptemberi csúcsszezonja előtt a hosszú távú lakáskiadás és bérlés adózási szabályaira és egyéb részleteire hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Drágább lesz a bliccelés a BKK járatain szeptembertől

Növekednek a pótdíjösszegek szeptember 1-től, ugyanakkor új kedvezményrendszert is bevezetnek a fővárosi közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Válságálló a bécsi vízellátás

Miközben ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte, az osztrák főváros mégsem aggódik a vízellátás miatt. Mégpedig azért, mert miközben a bécsi víz jó minőségű, a város klímatanácsnoka, Jürgen Czernohorszky szerint egyben válságbiztos is. A város célja, hogy különböző intézkedésekkel legalább 2050-ig szavatolja a városlakók biztonságos vízellátását.

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

Gazdaság

Augusztusban folyamatos volt a banki hitelkamat-emelés

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Kéthetes mélyponton a forint – megvannak az okai

Kedden tovább növelte veszteségeit a magyar fizetőeszköz, amely ezzel kéthetes mélypontra zuhanva alulteljesítette régiós társait, amelyek mérsékeltebb esést mutattak.

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom