Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csökkent az uniós gazdasági hangulatindex - itthon emelkedés
No menu items!

Csökkent az uniós gazdasági hangulatindex – itthon emelkedés

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezeti gazdasági hangulatindex az előző havi csúcsról. Az uniós hangulatindex is csökkent, a magyarországi pedig emelkedett.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG EcFin jelentése szerint augusztusban 1,5 ponttal 117,5 pontra csökkent a júliusi 119,0 pontos rekordról a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) az euróövezetben. Az index egy hete publikált előzetes értéke 117,9 pont volt.

Az augusztusi volt az ESI első csökkenése az idén a januári 0,9 pontos havi csökkenés óta. Azóta a mutató folyamatosan javult és júliusban rekordot ért el.

Az Európai Unióban szintén 1,5 ponttal csökkent augusztusban az ESI 116,5 pontra. Az augusztusi csökkenéshez a feldolgozóipari, a szolgáltatóipari, és a fogyasztói hangulat romlása is hozzájárult. Javult viszont a hangulat az építőiparban és alig változott a kiskereskedelemben.

A feldolgozóipari hangulatindex 0,6 ponttal csökkent augusztusban az EU-ban. A szolgáltatóiparban 2,1 ponttal csökkent a mutató, a fogyasztói hangulatindex pedig 0,7 százalékkal. A fogyasztói hangulatindex elsősorban a költekezési hajlandóság romlása miatt csökkent, míg a jövedelmi várakozások gyakorlatilag nem változtak. A kiskereskedelemben csak csekély mértékben, 0,1 ponttal csökkent a hangulatindex. Az építőiparban viszont folytatódott a hangulat javulása, augusztusban 1,2 ponttal emelkedett az index.

A foglalkoztatás alakulásával szembeni várakozásokat tükröző index, az EEI (Employment Expectations Indicator) 1,0 ponttal nőtt augusztusban az EU-ban és 1,2 ponttal az euróövezetben. A foglalkoztatási kilátások az építőiparban javultak leginkább, valamint a kiskereskedelemben és a szolgáltatóipari szektorban. A feldolgozóiparban alig változtak a foglalkoztatási kilátások, az index csak kevéssel marad el a 2017 decemberi csúcstól.

A legnagyobb uniós nemzetgazdaságok közül nagyot csökkent az ESI augusztusban Franciaországban, 4,5 ponttal, Hollandiában 3,0 ponttal, Olaszországban 1,9 ponttal, Lengyelországban 1,7 ponttal, Spanyolországban pedig 1,2 ponttal. A legnagyobb uniós nemzetgazdaságban, Németországban 0,3 ponttal csökkent az ESI.

A magyar ESI a júliusi 108,6 pontól 110,7 pontra nőtt, a foglalkoztatási várakozások mutatója pedig 109,2 pontról 112,9 pontra ment fel augusztusban. A magyar ESI legmagasabb értéke 120,4 pont volt, 2018 júliusában, az EEI legmagasabb értéke pedig 119,2 pont, 2018 januárjában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...